Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

годишен преглед

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    #16
    Добре де, няма ли някой с акт за изтекъл преглед в рамките на месеца, но с просрочена дата? По кой член е?

    Коментар


      #17
      sugarboy написа:
      Ни моат мъ накарат да я мина на същата дата всяка година. Аз досега, откакто съм я купил таз талига, по съвет точно от познат полицай, я минавам на 13 месеца, тоест на първо число на следващия месец. По този начин съм си преместил времето на прегледа от октомври вече на март догодина, и то не заради някакво циганене и тънки сметки, ами не ми се занимава през студените месеци с висене на още една опашка. Като докарам прегледа в човешко време, ще спра с тоз мурафет.
      Същият номер го правя и аз, за да докарам месеца за прегледа в периода май-септември . Само че обикновено го правя по обратния начин-на 11 месеца.
      Tonight's the night and it's going to happen again and again...

      Коментар


        #18
        Re: годишен преглед

        svetljotod написа:
        Значи купих колата на 08.10.2009 година НОВ ВНОС, на 10.10.2009 минах прегледа в КАТ, заедно с регистрация, номер и т.н., сега гледам на стъклото на лепенката не пише дата докога трябва да мина , а на талончето пише с химикал 1.10.09 , и е щракнат с перфоратор Х месец 10 година, до кога трябва да мина прегледа? и защо пише на талончето с химикал 1.10.09 като тогава аз не съм я имал още тази кола, купих я на 08.10.2009г. Тези тапаци от КАТ май са объркали нещо?
        Тъй като явно са сгрешили датата на талончето - ето моят съвет:намираш химикал със същия цвят и дебелина и пред първата единица от датата написваш една тройка. Така от 1.10.09 ще стане 31.10.09 и всякакви проблеми ти отпадат.Щом на талона на колата пише, че е регистрирана на 10.10.2009, няма как да си минал преглед на 01.10, то е ясно.Действай и не се оплаквай!

        Коментар


          #19
          ogi28b написа:
          Това редовно се коментира, и така и никой не показа точен текст, в който пише че прегледът важи една година след датата, написана на гърба. Само се цитираха някакви двусмислени текстове. Един от ,тях беше, че МПС трябва да минава ГТП всяка година, което много хора го тълкуват че важни една година. Ако важеше до точна дата, щеше да се пише точната дата до която важи. Не е ли така с ГО? По закон и по наредби - трябва да минеш в месеца, който е перфориран. От 1-ви до 31-ви. А застрахователите - те си имат вътрешни правила, и аз ако съм частна фирма, мога да реша, че няма да ти призная ПТП и щети, ако е минала повече от 365 дни от последния ГТП, и ще го запиша в Общите условия.Sev - Ако откажеш да подпишеш фиша - пише се акт. Да видим дали ще напишат акт, за който знаят, че не са прави
          Чл. 147. (1) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Регистрираните моторни превозни средства и теглените от тях ремаркета, с изключение на пътните превозни средства на поделенията на въоръжените сили, мотопедите и пътните превозни средства с животинска тяга, подлежат на задължителен периодичен преглед за проверка на техническата им изправност. Условията и редът за извършване на прегледа на превозните средства, с изключение на мотопедите, самоходните машини, колесните трактори и ремаркетата, теглени от тях, се определят с наредба на министъра на транспорта съгласувано с министъра на вътрешните работи.Чл. 181. Наказва се с глоба до 50 лв.: 1. собственик или длъжностно лице, което без уважителни причини не представи в определения срок превозно средство за технически преглед;Наредба № 32Чл. 27. (Изм. - ДВ, бр. 52 от 2005 г., доп. - ДВ, бр. 12 от 2007 г.) Пътните превозни средства се представят на периодичен преглед за проверка на техническата им изправност в сроковете, определени в Закона за движението по пътищата и в чл. 37 от тази наредба, считано от датата на предшестващия преглед, отбелязана върху контролния талон или удостоверението за одобрение на ППС, превозващи определени опасни товари.Чл. 37. (Изм. - ДВ, бр. 52 от 2005 г.) Сроковете за представяне на пътните превозни средства за периодичен преглед за проверка на техническата изправност са:1. за леките автомобили - на третата и петата година от първоначалната регистрация като нови, след което всяка година;
          Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

          Коментар


            #20
            Чл.31 т.2 - определя месеца и годината на следващия преглед чрез перфорация на знака и контролния талон;
            2015 Renault Megane Expression GT
            2009 FIAT Bravo 1.4 16V Dynamic
            Всичко за FIAT Bravo 2007

            Коментар


              #21
              На картончето се определя месеца и годината, защото са такива картончетата. Няма графи за дати. Датата се пише отзад заедно с регистрационния номер на автомобила.

              Коментар


                #22
                ////Punto//// написа:
                На картончето се определя месеца и годината, защото са такива картончетата. Няма графи за дати. Датата се пише отзад заедно с регистрационния номер на автомобила.
                Въпроса е, ЗАЩО НЯМА?На картончето си пише датата, когато автомобилът е МИНАЛ ГТТП.Ако е толкова важно да се спазва датата - да се сменят картончетата. Просто и лесно.Вместо датата, на която е минал, да пише - краен срок за следващ ГТТП: датаАма нали в България всичко трябва да е по трудния начин...Пък и ние сме мишки и си траем.ОФФ ТОПИК: Като например шофьорските талони. Едно на ръка, че никъде в Европа няма такова нещо. Второ, че на него би трябвало да пише колко контролни точки имам към момента, т.е цифрата на талончето да е актуална. А то винаги си пише, че имам първоначални 39 точки, пък колко са ми останали от тях - един господ знае. Що е така? Ми щото за да ти кажат колко точки имаш, пускаш една молбичка, ПЛАЩАШ ЕДНА ТАКСИЧКА и ти казват.Как да не я заобичаш таз държава кажете? Че и майка чак да заобичаш

                Коментар


                  #23
                  Оги, това за застрахователите не е точно така. Не могат да пишат каквото си искат в общите условия, защото те подлежат на контрол от страна на държавата. Причината, да искат ГТП, е че формално МПС-то по време на застрахователното събитие трябва да е било технически изправно, да си се отнасял към него с грижата на добър стопанин, бла-бла, нещата на много по-сложни, но идеята е, че ти трябва да си изпълнил ангажиментите си по закон, за да може този автомобил да се движи. Ако не е така, то събитието може да не бъде определено като "застрахователно". Същото е и ако си удариш колата, но нямаш книжка. Може и да си добър шофьор, но формално трябва да имаш необходимия документ. Трудно ми е да коментирам това разминаване между цитираните от Еле и Сев норми, но е очевидно, че няма никакъв проблем да те накажат по чл. 27, гледайки датата. Единствено в предишния си пост по темата съм объркал, това положение не е от около две, а от почти три години.

                  Коментар


                    #24
                    Колежката ele също цитира онези двусмислици, за които стана въпрос. По смисъла на тези текстове - аз спазвам законите:- Представям колата си в определения срок за ГТП- Срокът определен в ЗДП е маркиран с месец и година, перфорирани на талона- По член 31 точка 1 - представям колата си всяка година, а не всеки месец, или на всеки две години. Представих я през 2007-ма, през 2008-ма, през 2009-та, и смятам да я представя и през 2010.Маркирният месец при мен е 11. Така че ще си отида на 30.11 без да ми мигне окото, а дотогава - колата е с валиден ГТП. ele - като цитираш текстове, прочети ги първо, в тези цитираните къде пише нещо за някакъв срок до точна дата? Или къде пише че ГТП важи 1 година от датата на последния ГТП? Мисълта ми е - нека не въвеждаме в заблуда хората, за нещо което не знаем. Питайте който и да е - защо смята че срокът е точно 1 година, след като никъде и по никакъв начин това не е записано? Никой не може да отговори, но всеки твърди - "дааа, една година е, има си дата..."

                    Коментар


                      #25
                      Как да не пише дата?? Чл. 27. (Изм. - ДВ, бр. 52 от 2005 г., доп. - ДВ, бр. 12 от 2007 г.) Пътните превозни средства се представят на периодичен преглед за проверка на техническата им изправност в сроковете, определени в Закона за движението по пътищата и в чл. 37 от тази наредба, считано от датата на предшестващия преглед, отбелязана върху контролния талон или удостоверението за одобрение на ППС, превозващи определени опасни товари.

                      Коментар


                        #26
                        ogi28b: tomny ти го е подчертал. Няма никакви двусмислици за това кога трябва да се минава преглед. Колкото до самата тема - Вероятно някой е бил гладен и е изял една цифра - мисля, че никой няма да ти направи проблем, ако минеш преглед на 10-ти - тогава е регистрирана колата.
                        Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

                        Коментар


                          #27
                          Никой няма да ти направи и проблем, когато и да идеш на преглед. Стига да не те спират катаджии или ако те спрат, да си любезен с тях.Мен са ме спирали със закъснял почти 1 година преглед и не са ме глобявали...

                          Коментар


                            #28
                            Колеги, разбирам ви, че искате така да го изтълкувате, че да излезе, че срокът е една година. Но не пише това! "Считано от датата на предшестващия" се отнася за това, да представиш колата на третата и на петата година, или на всяка година, а не означава че срокът на валидност на прегледа е една година. Не ви ли изглежда безсмислено хем да се пише дата, хем да се перфорира? Перфорациите си показват точно месеца и годината, а когато се сетят да запишат, че "МПС се представя за ГТП в срок не по-късно от една година от датата на предшестващия преглед", тогава можем да говорим за точен срок и дата. Дотогава - перфорираните месец и година показват кога трябва да се мине ГТП, Sev го показа, в член 31 от същата наредба.

                            Коментар


                              #29
                              Immortal написа:
                              Никой няма да ти направи и проблем, когато и да идеш на преглед. Стига да не те спират катаджии или ако те спрат, да си любезен с тях.Мен са ме спирали със закъснял почти 1 година преглед и не са ме глобявали...
                              Викаш срещу 20 лв и да нямаш преглед не е проблем ...

                              Коментар


                                #30
                                ogi28b написа:
                                Колеги, разбирам ви, че искате така да го изтълкувате, че да излезе, че срокът е една година. Но не пише това! "Считано от датата на предшестващия" се отнася за това, да представиш колата на третата и на петата година, или на всяка година, а не означава че срокът на валидност на прегледа е една година. Не ви ли изглежда безсмислено хем да се пише дата, хем да се перфорира? Перфорациите си показват точно месеца и годината, а когато се сетят да запишат, че "МПС се представя за ГТП в срок не по-късно от една година от датата на предшестващия преглед", тогава можем да говорим за точен срок и дата. Дотогава - перфорираните месец и година показват кога трябва да се мине ГТП, Sev го показа, в член 31 от същата наредба.
                                И пак се връщаме на въпроса: Защо, когато ни спрат на пътя, катаджиите искат да видят и картончето за прегледа? Нали има стикер с перфорация, от който всичко е ясно?Явно е, че това е един уж маловажен, но недобре изяснен момент от ЗДП.
                                Tonight's the night and it's going to happen again and again...

                                Коментар

                                Working...
                                X