Здравейте колеги, реших да ви покажа 2 документа - фактури на ЕВН . Както знаете в Пловдив те закупиха тецовете и сега освен ток пренасят и толпло енергия. Та какво ми направи впечатление , естествено по високата сметка за месец август. Какво се вижда от фактурите - че за месец август компанията ЕВН е изразходила 50% повече енергия за затопляне на едно и също количество вода, сравнено с предходния месец.И това на фона на 35-40 градусовите жеги. А кажете сега на кого да се жалвам? Не съм за 10 лв но просто ми омръзна да ме цакат с топла бира ,както се казва в един филм.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
ЕВН или как ни цакат с топла бира
Collapse
X
-
Humppa
За съжаление... това ще е само началото. Чакайте чуждестранните компании да налеят стотици милиони в слънчеви централи и киловатчето зелена енергия на 80 стотинки... А печалбите ще рукнат през границата...
Коментар
-
Може да подадеш жалба само до ДКЕВР / Държавна комисия по енергетика и водно регулиране/. Никоя друга институция няма контрол над тях. Подготви се за голямо чакане и за отговор, който не би те устройвал, а да ходиш по съдилища за 10 лв. не си заслужава. На това разчитат и господа монополистите.
Коментар
-
stenli написа:Може да подадеш жалба само до ДКЕВР / Държавна комисия по енергетика и водно регулиране/. Никоя друга институция няма контрол над тях. Подготви се за голямо чакане и за отговор, който не би те устройвал, а да ходиш по съдилища за 10 лв. не си заслужава. На това разчитат и господа монополистите.VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
Нека Силата на бъде с Нас...
Коментар
-
българина много обича да плюе без много да мислитова, което се е случило е абсолютно нормалноникой не ти е казал че плащаш твърда цена на м3 (това го има в някои градове, но при вас не е така)топлата вода се смята по следния начинв абонатната имаш топломер - за месец Х той е навъртял енегия Yсъбират се показанията на водомерите по апартамeнтите, дели се на Y и се получава сметката за месец Хколичеството енергия на м3 винаги е различно и се различава от теоретичнотоа особено когато консумацията е малка, може да се стигне до големи разлики...а това че времето навън е било топло не е много за коментарстудената вода през годината не променя особено температурата си
Коментар
-
Sev написа:българина много обича да плюе без много да мислитова, което се е случило е абсолютно нормалноникой не ти е казал че плащаш твърда цена на м3 (това го има в някои градове, но при вас не е така)топлата вода се смята по следния начинв абонатната имаш топломер - за месец Х той е навъртял енегия Yсъбират се показанията на водомерите по апартамeнтите, дели се на Y и се получава сметката за месец Хколичеството енергия на м3 винаги е различно и се различава от теоретичнотоа особено когато консумацията е малка, може да се стигне до големи разлики...а това че времето навън е било топло не е много за коментарстудената вода през годината не променя особено температурата сиA20DTH ЖТД ама не баш
1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда
Коментар
-
Sev написа:българина много обича да плюе без много да мислитова, което се е случило е абсолютно нормалноникой не ти е казал че плащаш твърда цена на м3 (това го има в някои градове, но при вас не е така)топлата вода се смята по следния начинв абонатната имаш топломер - за месец Х той е навъртял енегия Yсъбират се показанията на водомерите по апартамeнтите, дели се на Y и се получава сметката за месец Хколичеството енергия на м3 винаги е различно и се различава от теоретичнотоа особено когато консумацията е малка, може да се стигне до големи разлики...а това че времето навън е било топло не е много за коментарстудената вода през годината не променя особено температурата сиHONDA I-VTEC
Коментар
-
колкото и да не ти харесва - такава е сметката (и процентите не са 50, а 35 )това са рисковете на кооперативното ползване на услугидружеството е произвело енергия и си взима парите за неяа вие в блока как сте я употребили - не ги интересува...колкото повече ползват бойлери - толкова по-скъп ще става 1 м3същото става и през месеците, в които хората отсъстват и консумацията намаляа между юли и август водата не е мръднала с повече от 1 оС, ако изибщо е мръднала
Коментар
-
Ще се опитам да посмятам малко:Нямам циркулационна помпа.В абонатната има някакво количество вода. Аз съм на 7 етаж, над мен има 1, под мен - 6, ако на всеки етаж в тръбите има по 5 литра вода, примерно. За да се изкъпя, трябва да използвам:- 6 етажа по 5 литра, това е докато ми дойде изобщо топла вода. - 10 минути къпане = 50 литра чисто топла вода, и примерно 50 литра студена. Изхабена топла - 80 литра. Комшията над мен влиза в банята, но в тръбите има топла вода. Той хаби неговите 50 литра, плюс 5 литра от моя до неговия етаж = 55 литра. После до новия ден никой не се къпе, в тръбите остават около 40 литра вече затоплена вода. Тя после изстива, на другия ден аз я тегля нагоре, това го включвам в сметката с първото тире отгоре.. За 1 месец аз съм се къпал 30 пъти и съм изхабил 2400 литра вода, а комшията само 1650 литра. Парадоксално, но факт. Навъртяно от абонатната - 4050 литра, всичките затоплени, по 10 мегавата примерно (ако приемем че един кубик се затопля от 10 мегавата енергия, съвсем условно), е равно на 40 мегавата за подгряване. Отчетено е от водомерите. Плащаме. Нов месец. Купуваме си циркулационна помпа. Тя започва постоянно да върти водата и винаги има топпла вода на моя етаж. Едно къпане за мен става равно на 50 литра вода, а за комшията, който по навик влиза след мен - също. За 30 дни аз хабя 1500 литра и той хаби 1500 литра. 3000 литра общо. Обаче! През целия месец водата в тръбите е топла, защото се върти от помпата. Тръбите не са идеално изолирани, метални са, отделят топлина. Тази топлина е отчетена на топломера и не е отчетена на водомера Равносметка за месеца - използвани литри: 3000, циркулираща вода заради помпата: 8 етажа по 5 литра нагоре и надолу = 80 литра вода, която постоянно отдава топлина. Да речем че тази вода общо изразходва 20 ммегавата за целия месец. Това прави 3 кубика за мен и комшията, по 10 мегавата, които условно приехме, плюс още 20, равно на 50 мегавата, които се разпределят между мен и комшията по 25 мегавата. Ако за целия месец сме се къпали само аз и комшията, ще платим 3 кубика плюс цялата циркулираща вода, или по 25 мегавата на човек. Ако се е къпал още един - той също ще поеме, и ще стане - трима души по 1.5 кубика по 10 мегавата, плюс още 20 за циркулираща вода, равно на 65 мегавата, разпределени на 4.5 кубика е равно на 14.44 мегавата на кубик. Нов месец, хората се радват, че има вода винаги и започват също да се къпят, (или се връщат от почивка, и започват да се къпят) и всеки хаби колкото нас с комшията. 21 ап. по 3 души, по 1.5 кубика на човек равно на 94.5 кубика за месеца, по 10 реални мегавата за загряване на тези кубици, е равно на 945 +20 за циркулиращата = 965, разделено на 94.5 кубика = 10.21 мегавата на кубик, разпределени. Какво излиза, че ако се къпем аз и комшията, защото само ние сме си били вкъщи лятото - плащаме по 25 мегавата за кубик и половина, а ако се къпят всички - плаащме по 10.21 мегавата на кубик. Или с други думи - това колко ще платя зависи от това колко се къпят комшиите ми.Това всичко са само разсъждения, може да греша тотално, и въобще да не е вярно това, което си мисля.Всъщност, гледайки снимките на горната фактура - откъде разбираме, че става въпрос за едно и също количество вода? Ако едната е за 2 кубика, а другата за 3 кубика топла вода? Не ми е ясна тази фактура...chaveto - какво имаше предвид за тока, изобщо не мога да схвана? Токът е най-ясен в цЕлата схема - толкова киловата по толкова стотинки = толкова лева. Какви 10+ стотинки? Водата студената е друго - там се засича общия водомер, засичат се едноличните, и накрая разликата се разпределя между всички, но дали е по някакви дялове пак, или по равно - не знам.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар