Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Белот - въпрос за запис на контра при Без коз

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Този сайт се спомена, но актуален ли е?

Коментар

Каква е идеята на задължителното качване при без коз ?

Коментар

Капо на без коз = 44. Без качване.
        N.Y. State of Mind

Коментар

Имам една книжка, която мисля се казваше "Игрите с карти - приятни иполезни", авторът и е Ян Рон. В нея са описани правилата на много игри с карти вкл. и на белота. Та по тази книжка с приятели преди повече от 20 год. уточнихме правилата на белота и след това не сме имали никакви противоречия при играта. Ето някой особености:1. При валат на "Без коз" зе пише 35 - 26т. от играта + 9т. премия за валата.2. При без коз "качването" не е задължително.3. Контрата при валат не отпада - няма никаква, ама никаква логика да отпадне.4. Не е вярно, че с валат никога не се излиза. Излиза се тогава когато 9-те точки премия, които се дават за валат, не са необходими за да прехвърлиш границата на 150 т.5. При каре - четири еднакви карти, всички терци,50 и 100 от поредни карти "падат", а каретата се степенуват по козово точкуване. Не влизам в спор с никого. Това, както вече споменах, са правилата на играта описани в книжка която притежавам и ако успея да сканирам мога да я предоставя на всеки, който пожелае. Въпреки това най-доброто правило е преди да започнем да играем - да уточним най-важните условия на играта, защото в крайна сметка, каквото сме уговорили - ползва поравно и двата отбора.
          Peugeot 301
          Punto 1.9 JTD - на жената

Коментар

Изясних си питането за закръгляването. Като цяло може да се обобщят коментарите, а именно че играта трябва да започне с начално договаряне на спорните моменти, които търпят вариянти.
            FIAT Brava S 1,4 12 V 97 г. - бивша. Не карай по-бързо отколкото твоя ангел хранител може да лети!
            Ако нещо стане както трябва, то е станала голяма грешка. Закон на Мърфи.

Коментар

ogi28b написа:
              А качването на Без коз пък изобщо не го коментирам - то е ясно че не е задължително, иначе какво става - играе се все едно на Всичко коз, само че с други властни карти. А интересът в играта на Без коз се състои точно в не-задължението за качване.
              И аз обичам да играя на без коз без качване, но тук не си прав.Част от играта на белот е точно текста в bold от цитата. Пример: Обявена е боя, но ти държиш три аса и две десетки, и няма да кажеш без коз щото се играело с качване "само че с други властни карти".Понеже няма никакъв шанс скоро/някога да докажа своето твърдение от предишния ми пост (с което се съгласиха няколко колеги), мога 100% да твърдя, че в една много стара книжка (двуезична (руски и български), донесена от дядо ми когато е бил млад на плаване с кораб (по време на отбиване на военна служба - 3г е била тогава)) е описано точно че играта на без коз е по предварителна договорка м/у играещите (в частта за качване).
              Aктуалният парадокс в България - повечето искат да живеят в по-уредена държава, но реват на умряло като им затвориш кранчето на сенчестата и полузаконна или незаконна дейност.

Коментар

Сами виждате, че всеки си казва правилата така, както той си ги знае. Колегата venco67 може би го е учил същият, който е учил и мен. Не мога да играя кой знае колко игри на карти, но не се сещам за игра, от тези които знам, в която качването на БК да е задължително. Stefanaki - не разбрах какво имаш предвид с текста с удебелен шрифт. При обявена боя, ако държа три аса и две десятки, ще кажа БК ако боята е обявена от противниковия отбор. Ако е обявена от моя отбор - казвам пас. Не съм казал, но ще повторя - смисъла да се каже БК е в това, че тогава играеш без да има коз. А когато се търси боя от некозов цвят - тогава качването не е задължително. И на боя, и на БК. Те нещата са си свързани - при наличие на коз - важат анонсите, при поп и дама от козов цвят - има белот при търсене на козовия цвят, и качването е задължително в козов цвят. Съвсем лесно правило. От тук следва че при без коз няма никакъв коз, следователно няма боя при която да си длъжен да се качиш. Някъде мернах пък че било глупаво да се бяга от контра. Какво значи да се бяга от контра? Всяко наддаване завършва след 3 поредни паса, това пъкл сигурно пише във всяка книга. Преди това всеки има право да наддава. Когато има обявен анонс 50, или 150, и точките са равни - по 106, или по 156, тогава отборът който не е обявил играта записва 10 или съответно 15, а останалите 11 (16) - "висят". Изобщо играта на белот малко прилича на определяне на правилата на кварталното мачле - 3 ъглови удара = дузпа, ама от центъра по въздух, примерно... Това са частни случаи, както и всичко в тази тема.

Коментар

Искам да кажа, че когато имаш валета и деветки - казваш всичко коз.Когато имаш аса и десетки - казваш без коз.Дали ще се качваш или не е въпрос на предварителна договорка.
                  Aктуалният парадокс в България - повечето искат да живеят в по-уредена държава, но реват на умряло като им затвориш кранчето на сенчестата и полузаконна или незаконна дейност.

Коментар

Ех, върнахте ме в по-детските ми години... при нас правилата са други явно.1. Анонсите се бият ако са от противниковия отбор, ако са само от нашия - важат всички.2. Каретата да се бият чувам за първи път тук в тази тема.3. Незадължително качване на без коз за първи път го срещнах в Бургас и бях силно учуден на начина им на игра.4. Валата винаги дава 9 точки бонус към сумата от точките на останалите карти - 25 (на боя или без коз) и 35 (всичко коз).5. При валат контрата отпада.6. С валат не се излиза.7. На без коз каре се признава само от аса (тузове).Тези правила съм ги чел в една зелена книжка, купена от моите родители в края на комунизма или началото на демокрацията. Надали ще успея да я открия, за да се аргументирам, но поне 10 години играех активно белот и най-често такива са били правилата. А да, това за 44 пък е нещо, на което му липсва всякаква логика.

Коментар

Airfan написа:
                      Ех, върнахте ме в по-детските ми години... при нас правилата са други явно.1. Анонсите се бият ако са от противниковия отбор, ако са само от нашия - важат всички.2. Каретата да се бият чувам за първи път тук в тази тема.3. Незадължително качване на без коз за първи път го срещнах в Бургас и бях силно учуден на начина им на игра.4. Валата винаги дава 9 точки бонус към сумата от точките на останалите карти - 25 (на боя или без коз) и 35 (всичко коз).5. При валат контрата отпада.6. С валат не се излиза.7. На без коз каре се признава само от аса (тузове).Тези правила съм ги чел в една зелена книжка, купена от моите родители в края на комунизма или началото на демокрацията. Надали ще успея да я открия, за да се аргументирам, но поне 10 години играех активно белот и най-често такива са били правилата. А да, това за 44 пък е нещо, на което му липсва всякаква логика.
                      Както вече писах аз също съм привърженик на това да се записва 35 на валат при БК. Но не може да се каже, че е лишено от смисъл записването на 44. Общия брой точки при БК е 120. Като прибавим последно десет - 10т = 130. Удвоен този резултат дава 260т/10 =26. Ако към тях прибавим и удвоената премия за валат от 9т= 18 тогава получаваме точно 44. Ако не удвояваме премията за валат се получава 35. Но тогава възниква въпроса по каква логика удвояваме премията за последна хваната ръка, а не удвояваме тази за валат. Т.е. редно в такъв случай играта на БК да бъде 25, а не 26. Между другото съм играл и по това правило - при БК - 25т., но както казах това е въпрос на договаряне между играещите тъй като това, което договорят ще е еднакво валидно и за двете страни. А в края на книжката, за която споменах в предния си пост изришно е записано, че игрите на карти са създадени да доставят удоволствие...
                      Peugeot 301
                      Punto 1.9 JTD - на жената

Коментар

Явно има няколко вида правила, зависи в кой регион се намираш. Каре аса на без коз

Коментар

Тъй като точен отговор няма да има, освен да започнем да си споделяме кой къде и как е играл... Някъде например играят така, че имаш право да обявиш анонс когато ти е ред, но на втората ръка, на първа нищо не се казва. Някъде пък обявяват анонси в момента в който ти е ред, при първа ръка. Някъде обявяват по време на цялата първа ръка, независимо дали ти е ред, а някъде ги обявяват преди да е започнала играта, започне ли - нищо не важи. Някъде пък играят с "последния наддава", за да не се губи време в раздаване, някъде пък играят така, че ако на БК нямаш 14 точки в картите си (поне 3 попа и вале, примерно), играта се разпада, и се раздава нанново... Правила - много....

Коментар

Не съм чел всичките мнения по темата, но при капо контра и реконтра падат - демек пише се 35 на безкоз, 35 на всичко коз и 25 на боя + терци мерци белоти петдесета "ино и 6" и тем подобни
                            Тря'а напиша нещо тука, нали

Коментар

Защо?

Коментар

На конкретния въпрос - 35 т.Основните правила, по които играя аз и моите приятели са най общо - обявяване на поредни при първа ръка, без коз - без качване, възможност за бягане при контра, 26 точки за подсказване (и малко кютек, при рецидив ), при валат контрата пада, каре бие всичко, вкл терци, кварти, сто от поредни или по малко каре; с капо не се излиза и още две-три..
                                vaskoni_1980 написа:
                                ...а един въпрос 100 от десятки (каре)и сто поредни кое върви..
                                Невъзможна ситуация
                                Fiat Marea 1.8i 16V
                                Fiat Tipo 1.4i 8V
                                Fiat Punto 1.6i 8V
                                www.italauto-bg.net/forum/

Коментар

Working...
                                X