Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Въпрос за допълнително пенсионно осигуряване

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Въпрос за допълнително пенсионно осигуряване

Колеги, от старата работа имахме някакво допълнително пенсионно осигуряване. Скоро получих писмо от тях с извлечение на по сметката. Оказа се, че има добра сума в нея...Въпросът ми е може ли да се тегли, или ще трябва да чакам да се пенсионирам...

Има три варианта за теглене:1-пенсиониране2-инвалидност - най - висока степен3-смъртПоне това ми дадоха като информация от Доверие
    Lancia Lybra 2,4JTD '03
    Фиат Браво 1.9TD75 '97
    Фиат Брава 1.4 Бензин и Метан '97 -ex
    Фиат Купе 1.8 Бензин '97 - ex

Коментар

Не ме радват тези възможности... Забравих да спомена, че става въпрос за Алианц.

Коментар

Кое точно допълнително?
        Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

Знам ли. Преди години го нямаше това допълнително доброволно пенсионно осигуряване. Въведоха го преди 3-4 години ако не се лъжа. Някакви далавери предполагам.

Коментар

и аз наскоро получих такава бележка и като теб ме заинтригува сумата, питах нашите счетоводители и няма начин да се изтеглят освен при посочените от колегата ситуации.
            Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
            Fiat Bravo'97 1,6 16v
            Fiat Tempra'91 1,6 mono

Коментар

За ДЗПО ли става въпрос, щото то е задължително, а не до6роволно.Иначе ето тук:http://portal.nap.bg/ospage?id=190
              Ex Fiat 126P
              Ex Fiat Tipo 1.6 DOHC 1989
              Ex Fiat Bravo 1.6 16V 1997
              Alfa Romeo 147 1.6 TS
              Не ми работи буква Б на лаптопа, изпи 1 бира. Затова я пиша с 6.

Коментар

Много е просто. Ако сам си правиш допълнително доброволно пенсионно осигуряване можеш да си изтеглиш парите когато искаш. При всички останали случай при определени обстоятелства но най често при пенсиониране. Някои дружества предлагат и възможност да кажем 3 години преди пенсия.
                Fiat Marea Weekend 2,4 JTD 130 HLX
                2000г.
                Fiat Tempra 1'8 ie 1990 /покойница/

Коментар

Ако сам се осигуряваш към някаква фирма(дзи,булстрат,кд лайф или нещо от този сорт)си според договора и какъв е вида на полицата.Ако е класическа пенсионна след пенсиониране или при болест,най-често инвалидност.Ако сам си го правил трябва да имаш договор и да си пише.
                  "Хората от AMG ходят с костюми и намръщени на работа,а тези от абарт голи и с пура в уста"
                  Fiat Grande Punto FIAT 500 RiegeR Fiat Freemont

Коментар

Aко става въпрос за ДЗПО - след като се пенсионираш с опция да получаваш нещо 5 години преди пенсиониране. ДЗПО и задължително доброволно осигуряване и всеки работодател е длъужен да те осигурява. Виж сайта на алианц
                    Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

Ще споделя моя опит, но с допълнително доброволно пенсионно осигуряване. Него, за разлика от задължителното, можеш да изтеглиш винаги, но ако не ти е дошло времето за пенсиониране, дължиш на пенсионно-осигурителната компания определен процент от сумата и ти удържат съответния ДОО, от който пък тази сума е била освободена при внасянето и. Та когато започнах да се осигурявям доброволно, ме уверяваха че парите ми са на сигурно място и ще ми носят някаква доходност - точно това е термина. След три години внасяне се оказа че парите ми наистина са на сигурно място и мога да си ги изтегля при така обявените условия, но никой не ме беше уведомил, че доходността може да бъде - забележете - отрицателна величина. Както и да е изтеглих си всички пари, като си понесох загубите, но за съжаление парите от задължителното допълнително пенсионно осигуряване са още там. Не могат да бъдат теглени и заради отрицателната доходност намаляват ли намаляват... Дано не се окаже че някой ден дължа пари на песионно-осигурителната компания.
                      Peugeot 301
                      Punto 1.9 JTD - на жената

Коментар

Working...
                      X