Колеги, от старата работа имахме някакво допълнително пенсионно осигуряване. Скоро получих писмо от тях с извлечение на по сметката. Оказа се, че има добра сума в нея...Въпросът ми е може ли да се тегли, или ще трябва да чакам да се пенсионирам...
Знам ли. Преди години го нямаше това допълнително доброволно пенсионно осигуряване. Въведоха го преди 3-4 години ако не се лъжа. Някакви далавери предполагам.
и аз наскоро получих такава бележка и като теб ме заинтригува сумата, питах нашите счетоводители и няма начин да се изтеглят освен при посочените от колегата ситуации.
Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
Fiat Bravo'97 1,6 16v
Fiat Tempra'91 1,6 mono
Ex Fiat 126P
Ex Fiat Tipo 1.6 DOHC 1989
Ex Fiat Bravo 1.6 16V 1997
Alfa Romeo 147 1.6 TS
Не ми работи буква Б на лаптопа, изпи 1 бира. Затова я пиша с 6.
Много е просто. Ако сам си правиш допълнително доброволно пенсионно осигуряване можеш да си изтеглиш парите когато искаш. При всички останали случай при определени обстоятелства но най често при пенсиониране. Някои дружества предлагат и възможност да кажем 3 години преди пенсия.
Fiat Marea Weekend 2,4 JTD 130 HLX
2000г.
Fiat Tempra 1'8 ie 1990 /покойница/
Ако сам се осигуряваш към някаква фирма(дзи,булстрат,кд лайф или нещо от този сорт)си според договора и какъв е вида на полицата.Ако е класическа пенсионна след пенсиониране или при болест,най-често инвалидност.Ако сам си го правил трябва да имаш договор и да си пише.
"Хората от AMG ходят с костюми и намръщени на работа,а тези от абарт голи и с пура в уста"
Fiat Grande Punto FIAT 500 RiegeR Fiat Freemont
Aко става въпрос за ДЗПО - след като се пенсионираш с опция да получаваш нещо 5 години преди пенсиониране. ДЗПО и задължително доброволно осигуряване и всеки работодател е длъужен да те осигурява. Виж сайта на алианц
Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.
Ще споделя моя опит, но с допълнително доброволно пенсионно осигуряване. Него, за разлика от задължителното, можеш да изтеглиш винаги, но ако не ти е дошло времето за пенсиониране, дължиш на пенсионно-осигурителната компания определен процент от сумата и ти удържат съответния ДОО, от който пък тази сума е била освободена при внасянето и. Та когато започнах да се осигурявям доброволно, ме уверяваха че парите ми са на сигурно място и ще ми носят някаква доходност - точно това е термина. След три години внасяне се оказа че парите ми наистина са на сигурно място и мога да си ги изтегля при така обявените условия, но никой не ме беше уведомил, че доходността може да бъде - забележете - отрицателна величина. Както и да е изтеглих си всички пари, като си понесох загубите, но за съжаление парите от задължителното допълнително пенсионно осигуряване са още там. Не могат да бъдат теглени и заради отрицателната доходност намаляват ли намаляват... Дано не се окаже че някой ден дължа пари на песионно-осигурителната компания.
Коментар