Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Земетресение под Сф

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

xaerial написа:
    Старите сгради в центъра са проектирани до 5.5, доколкото знам аз ... а ако добавим и амортизацията - я издържат 4.5, я не ....
    Старите сгради в Центъра ще се срутят първи. И то не, защото не са строени качествено, а защото повечето са в окаяно състояние. Видяхте при 3.5 по Рихтер как им изпопадаха комините... Много от въпросните сгради са с издънени носещи стени на партерните етажи и превърнати в магазини, или заведения.
    Frontera Sport, X20SE март 1998

Коментар

Абе аз не разбирам, ама залагам, че Владим е репортер ... На 2 сгради се напукаха комините и вече стана "Видяхте при 3.5 по Рихтер как им изпопадаха комините... "
      Fiat Forum Bulgaria

Прекаленият светец и богу не е драг !

Коментар

повече ще да са били .... една колежка разказа сутринта как се чували падащите тухли (или парчета от тухли) в един от комините на сградата, където живее ....

Коментар

xaerial написа:
          повече ще да са били .... една колежка разказа сутринта как се чували падащите тухли (или парчета от тухли) в един от комините на сградата, където живее ....
          Да бе стига сте преувеличавали. Още малко и цели панели ще са изпопадали. Много ясно, че ще изпопадат комините. Те все пак са мазани с цимент. Аз съм чувал от майстори, че якостта на цимента (тази която е доказана) е 50 г. Всичко отгоре е +. Повечето сгради в центъра са строени преди и около Втората световна война. Това е около 60-65 години. Някои са и по дърти. Комините са в един ред единични тухли. Но стените им мога да гарантирам, че ще издържат повече от панелка. Случйно ми се наложи да разбивам в апартамента на приятелката една външна стена и ... 45 см !!! Да, външните тухли се извадиха сравнително лесно, но средните бяха мамата си трака. И бяха редени не успоредно, ами да се захващат. Не се е пестяло матИрЯл

Коментар

Вярвате или не в Перник, апартамента на дядо ми (малки семейни блокчета), строен преди повече от век сигурно, при санирането сменяхме и дограмата и лично измерих дебелината на стената - 63 см.!!! Както казва колегата - тухли няколко реда и то вплетени. А основата е правена от масивни дялани камъни.Преди са се е строели сгради, а не като сега...макети :P
            == Fiat Stilo == 1.6 16V 103 hp

На света съществува една единствена гигантска машина, която се командва от пигмеи и това е бюрокрацията. (Оноре де БАЛЗАК)

Коментар

Ichkin написа:
              Абе аз не разбирам, ама залагам, че Владим е репортер ... На 2 сгради се напукаха комините и вече стана "Видяхте при 3.5 по Рихтер как им изпопадаха комините... "
              Абе позна, ама не съвсем... Изпопадалите (не напукани) комини са повече от два, но не виждам кому е нужно да влизаме в такива подробности? http://www.monitor.bg/article?id=260157 Между "срутиха" и "напукаха" има разлика! Защо не се захвана за това, че много от старите сгради в Центъра са без носещи стени? Ама нали трябва да се спори за нещо... :D ////Punto//// старите сгради в Центъра са предимно тухлени така, че панели по-трудно ще падат! :D В крайна сметка не съм си измислил аз информацията за най-опасните сгради, чул съм мнения на специалисти. Но щом вие сте по-светнати, ОК!Ето ви и един произволен цитат, на който попаднах в същият линк:Сградите с издънени партери са най-рисковиКооперациите, от чиито партерни етажи са били премахнати стени и дори колони за да се отвори място за магазини и заведения, са най-опасни. Това каза проф. Светослав Симеонов, директор на Централната лаборатория по сеизмично инженерство към БАН. Важно е да се помни, че при земен трус най-ниските етажи на сградите понасят най-силно въздействие и всяка несанкционирана промяна в конструкцията там носи най-голяма опасност. За да бъде една кооперация устойчива на земетресение е важно още почвата под основите да е суха, каза още професорът от БАН. Честите запушвания на канализацията и заливането на мазетата на сградите също носят големи рискове за конструкцията. Важи са и течовете от покрива или калканите, които също влияят негативно на устойчивостта. Особено важно е това за панелните сгради, защото ръждясването на връзките между отделните елементи ги прави нестабилни при земетресение, добави Симеонов.
              Frontera Sport, X20SE март 1998

Коментар

Нещо не мога да ти разбера иронията за панелите дето щели да падат от тухлени постройки. Виждал ли си как се свързват панелите на панелни постройки. Като се добави, че напоследък това се прави от неквалифициран персонал (предимно от ромски произход) може всеки да се сети какво е качеството. Със сравнението между тухлените и панелните сгради исках да покажа, че тухленото строителство от близкото минало е далеч по надежно от сегашното панелно. Иначе ми е пределно ясно, че няма как от тухлена постройка да падне панела ...

Коментар

по темата за качеството - преди 3-4 години живях около година в една квартира в Търново, в чисто нов блок, още нямаше Акт 16 ... 3ти етаж, тавана беше към 2.15м някъде - на всички останали етажи таваните бяха по-високи а де ....

Коментар

////Punto//// написа:
                    Аз съм чувал от майстори, че якостта на цимента (тази която е доказана) е 50 г. Всичко отгоре е +.
                    Аз пък съм чувал точно обратното от майстори - "Бетона през първите 100 години стяга".
                    VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
                    VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
                    VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
                    VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
                    Нека Силата на бъде с Нас...

Коментар

И ?

Коментар

Ей затова си има застраховки "Пожар и природни бедствия" (с включени аварии, удар от транспортно средство, токов удар и прочее). И за колко лева годишно мислите?!? От 27,00 лв за апартамент и от 45 лв. за къща. Който проявява интерес към гарантиране на сигурността на жилището си, а не само на купчината ламарина на 15-20 години паркирана пред блока, може да се свързва с мен на лично съобщение При следващ опит за реклама в тема ще получиш официално предупреждение!Има раздел за обяви за тази цел.Модераторски екип на fiat-bg.org
                        Alfa 156 SW 1,9 JTD'03
                        Fiat Punto 1,2'98

Коментар

Magnitude mb 5.7Region BULGARIADate time 2012-05-22 00:00:33.0 UTCLocation 42.66 N ; 23.01 EDepth 10 kmDistances 25 km W Sofia (pop 1,152,556 ; local time 03:00:33.5 2012-05-22)6 km NW Pernik (pop 82,467 ; local time 03:00:33.5 2012-05-22)втори епизод ...

Коментар

и така за добро утро от 3.00
                            Lancia Lybra '00 1.8 140hp

Видеорегистратори

Коментар

При мен стана беля- заради земетресението от секцията падна едно радио ВЕФ върху лаптопа ми и го събори на земята. Резултата е че заби и после като го рестартирах открива повредени файлове и не иска да зареди.Може ли да претендирам за обезщетение?
                              http://www.000webhost.com/151472.html <- безплатен хостинг без реклами
                              Peugeot 206 1.4 Hdi 2005 Ex: PUNTO 1.3 16v MULTIJET
                              FIAT БРАВО 1.2 16v
                              ФИАТ БРАВО 1.6 16v - трагично размазано
                              FIAT Punto 99` 1.2 - втората; Ford Orion 1.8 D- първата

Коментар

infineon написа:
                                При мен стана беля- заради земетресението от секцията падна едно радио ВЕФ върху лаптопа ми и го събори на земята. Резултата е че заби и после като го рестартирах открива повредени файлове и не иска да зареди.Може ли да претендирам за обезщетение?
                                ... само ако е застрахован

Коментар

Working...
                                X