Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

що е то калмар и има ли почва у нас?

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    що е то калмар и има ли почва у нас?

    Колеги, какво е калмара като вид животно? Как се предлага у нас по заведенията?
    Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD, 16V m-jet '04
    Ex Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD '04; Ex Alfa Romeo 156 1.9 JTD '01; Ex Fiat Coupe 2.0 '95; Ex Fiat Tipo 1.6 i.e. '93; Ex Fiat 131 Mirafiori 1.4 i.e. '82; Ex Opel Vectra C 1.9 CDTI '05 Elegance, Automatic

    #2
    Е*ати хита станаха тез гадости ... напоследък все нек’ви октоподи варят, калмари, та като ми ги сложат на масата и ми се отяжда ... Иначе до колкото знам, и калмара е няк’во мекотело като октопода, но с по-малко пипала ... и пак като октопода, само малките се ядат с очите и другите гадости, на големите им се вадят карантиите ...
    Fiat Forum Bulgaria

    Прекаленият светец и богу не е драг !

    Коментар


      #3
      Вид мекотело е.Предлага се най-често паниран,нарязан на колелца,поне аз така съм ял.Иначе не е лошо,ама си е глезотия,нестава да се наядеш с него.

      Коментар


        #4
        паниран калмар най много върви с бирасъщо така и рапана супер мезе са

        Коментар


          #5
          Re: що е то калмар и има ли почва у нас?

          kosta написа:
          Колеги, какво е калмара като вид животно? Как се предлага у нас по заведенията?
          Ти пък откога започна да разбираш от калмари? Калмарът е мекотело от рода на октоподите. Ял съм салата от калмари- за друго не се сещам . А из нета сигурно има рецепти
          Fiat Marea Weekend 1.9 jtd 110 SX- еmzo power

          Коментар


            #6
            Доколкото съм запознат, калмарът наистина е от семейството на октопода и в България е хит от десетилетия, имам предвид не от вчера. Лично аз като ученик в Строителния техникум в гр. Бургас съм вечерял не веднъж с паниран калмар и бира във вече несъществуващ ресторант в Бургас. Но това беше в далечните 1982-1986г. И синът ми и съпругата ми обожават това ястие /при положение, че съпругата ми не обича риба и морски дарове/. Най-вкусно приготвения калмар съм ял на остров Тасос - беше паниран цял разцепен само на две, а не както обикновено в България на колелца. Там ядох и маринован октопод печен на скара, но втори път едва ли ще опитам. Ако някой иска да опита може и сам да си приготви калмара - продава се в повечето супермаркети или на туби или на шайби /най-често паниран и готов за пържене/. Не гарантирам обаче, че ще случите на добра приготвен полуфабрикат, но поне онзи който не е опитвал ще придобие някаква представа за вкуса на калмара. Приятен апетит и наздраве!
            Peugeot 301
            Punto 1.9 JTD - на жената

            Коментар


              #7
              Калмарите, ако са приготвени добре, са изключително вкусни.Както и октоподите, макар че изглеждат меко казано...гадно.Ето ни тук с колеги от форума как нагъваме октопод на скара в Кавала, Гърция

              Коментар


                #8
                Re: що е то калмар и има ли почва у нас?

                kosta написа:
                Колеги, какво е калмара като вид животно? Как се предлага у нас по заведенията?
                Аз такива мекотели не ям, но приятелката ми като види в менюто винаги си поръчва пълнен калмар. В различни ресторанти ги пълнят с различни плънки. Изглежда ето така:
                Прикачени файлове
                Aктуалният парадокс в България - повечето искат да живеят в по-уредена държава, но реват на умряло като им затвориш кранчето на сенчестата и полузаконна или незаконна дейност.

                Коментар


                  #9
                  Калмари не съм ял, но ми изглеждат доста по-добре от октоподите Ако, като се панира стане крехък може и да не е лош, но така суров ми изглежда някакси гуменИначее тея октоподи в Кавала верно бяха вкусни с лимончеАаа излъгах.....сега се сещам, че съм ял калмари на шайби, ама трябва да пробвам как е на цяло парче, че на шайби не се усеща много вкуса.
                  Типо 1.4i.e. ex again Alfa Romeo 156 2.0 The Precious!!!!!! ex
                  Fiat Punto MK2- 1,9 JTD - the city car. ex
                  Alfa Romeo 159 1.9 JTDm ex
                  Lancia Musa 1.4 16V Aut ex; JEEP Grand Cherokee 2.7 CRD ex;
                  BMW X3 3.0D Aut

                  Коментар


                    #10
                    Re: що е то калмар и има ли почва у нас?

                    Stefanaki написа:
                    kosta написа:
                    Колеги, какво е калмара като вид животно? Как се предлага у нас по заведенията?
                    Аз такива мекотели не ям, но приятелката ми като види в менюто винаги си поръчва пълнен калмар. В различни ресторанти ги пълнят с различни плънки. Изглежда ето така:
                    да, и жена ми така ги приготвя - пълнени туби - взимаме от Бургас замразени ама не винаги има, много са хубави - и не е вярно, че не стават за наяждане

                    Коментар


                      #11
                      Ял съм такова добиче още по татово време в Бургас, с бира е идеално. По центъра в много ресторанти се предлагаха и на мен много ми харесват. Вкусът му е като паниран кашкавал, но качествен кашкавал.
                      FIAT Brava S 1,4 12 V 97 г. - бивша. Не карай по-бързо отколкото твоя ангел хранител може да лети!
                      Ако нещо стане както трябва, то е станала голяма грешка. Закон на Мърфи.

                      Коментар


                        #12
                        Абе едно такова жилаво.Не ти го препоръчвам.Хапвай миди по добре
                        FIAT FORUM BULGARIA
                        Ракията е над политиката

                        Видео от Италфест 2011

                        Коментар


                          #13
                          И аз това щях да кажа - по-добре миди, но не панирани - в салата или направо от черупките На Таляна (между Несебър и Равда) са уникални.... или на мидарника към Варна

                          Коментар


                            #14
                            Аз пък Ви предпочитам месота, което ям, приживе да е ходило на крака, за предпочитане четири на брой и да е грухтяло.
                            VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
                            VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
                            VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
                            VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
                            Нека Силата на бъде с Нас...

                            Коментар


                              #15
                              kiro_of_the_day написа:
                              Аз пък Ви предпочитам месота, което ям, приживе да е ходило на крака, за предпочитане четири на брой и да е грухтяло.
                              Е те с това се съгласих, а и питието приживе да е расло на лоза и да е ферментирало!

                              Коментар

                              Working...
                              X