Immortal написа:
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Страна, в която да остарееш
Collapse
X
-
dikanio1. Никога не съм казвала, че харесвам България, нито някъде твърдя, че не я харесвам. АКо си решил да се заяждаш - кажи, ако не copy/paste къде съм го казала.2. Тази тема се превърна в: Всички с идеи за имиграция се надсмиват над тези, които желаят да останат. Не виждам ащо трябва да се изкрват желаещите да останат в БГ пълни идиоти, защото явно натам отиват нещата.3. Не мога да разбера защо хората, които по принцип мрънкат срещу живота в България по форуми и на чашка, обикновено остават само с мрънкането и идеите - ако искате да си промените живота - действайте, защото утре никога не идва. Тенденцията е следната:В чужбина българинът: спазва правилата за движение, не мрънка, като му ударжат 40-50% от заплатата за данъци (за самоосигуряващи се лица е в този диапазон, за справка: В БГ е около 25%). не тропа и не хлопа, като се прибира, не изхвърля боклуци нито на улицата, нито през терасата. Плаща си данъците на време и не мрънка, че един месец работи за данъци, такси, застраховки и прочее. Не се бута по автобуси и не мрънка, че трябва да плаща за паркинг. В БългарияПрави всичко по-горе (и не само) под предлог, че било мръсно, че и другите го правят и от 9 кладенеца вода ще донесе, за да докаже правотата си когато е виновен, Но въпреки това са му виновни циганите, виновно му е правителството, бай Иван от горния етаж, но само той не е виновен. Той иска всичко наготово - градинките да му са чисти, но но не е негово задължение да ги пази чисти.... иска обслужването да е на ниво, но предпочита да махне с ръка, вместо да си потърси правата - абе иска всичко на готово и не е готов да даде от себе си. Пожелавам на всички, които желаят да отидат да живеят в чужбина, да го направят. Тогава ще разберат, че проблемите не свършват - решаването на финансовия проблем е като открита завеса, зад нея има други и други проблеми. Ако постоите малко повече ще разберете, че в чужбина сте чужденци и винаги ще сте такива, а като се върнете след това, че в България сте чужденци и най-вероятно ще си останете такива, а познатите, приятелите и роднините не са това, което са били, просто защото ви се е променило мисленето и вече не сте на една вълна. Толкова за чужбината от моя личен и богат опит. А аз ще остарея там, където се чувствам добре - правенето на планове и като окови - връзваш се с идеи, които може би няма да се осъществят. Затова, като му дойде времето да остарея (което си е доста далеч за момента) ще мисля, къде ще ми е добре.Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.
Коментар
-
Еле, не убивай всичко детско в мен, моля те Приятели човек може да си намери навсякъде. Било то българи или не. Като пример отново мога да ти дам моите приятели, които живеят навън - нито един от тях не страда от липса на приятели, на компания или нещо подобно. Ти, като живееш в България - колко истински приятели имаш? Ама които наистина ще ти липсват, и на които ти наистина ще липсваш?Лично аз имам не повече от 3-4 приятели покрай мен. Останалите сте в този форум, пръснати из цялата страна, и останалите ми приятели, които са пръснати из целия свят.Така че този номер с приятелите не минава.Че ще сме чужденци в чуждата държава - да, вярно е. Ама я ми кажи, като сме си в родната държава тя как ни третира? Има държави, в които чужденците ги третират по-добре, отколкото българите в България. Спомнете си как гърците скочиха да защитават една Българка ( http://bulgaria.indymedia.org/article/34671 ). И как всички в България мърмореха против стачката на учителите ( http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=188593 - коментарите след статията).И не си съвсем права за размера на дължимите данъци и такси за самоосигуряващи се у нас.Осигуровките са 27.5% (при това, без право на болнични), но не по-малко от 136.50 лв/месец, без значение дали си изкарал 420 лв или не (това е минималния осигурителен доход), на останалата сума дължиш 15% данък (поне за ЕТ е толкова). На 1000 лв общо дължимата сума е 383.75 лв или 38.375% (почти 40, и далеч от твоите "около 25").Плюс тези преки данъци, сме подложени и на едни от най-високите непреки данъци в ЕС, като 20% ДДС, т.е. от останалите ми чисти 616.25 лв плащам още 123.25 лв данък на държавата (щото ги изхарчвам всичките), като сложим и че на месец давам поне 100 лв за гориво, а в него има поне 40 лв акциз - в крайна сметка данъкът, който ми прибира държавата е над 50%.Това, което си написала е да речем, вярно - за спазването на правилата. Но това, което си пропуснала да кажеш е, че Българинът НИКОГА няма да се научи да спазва правилата. Просто защото НИКОГА не го е правил.Държавата поне от 600 и кусур години за Българина е била враг. Олицетворение на нещо лошо - на чорбаджията, на господаря, на завоевателя...В народо-психологията на Българина е да не вярва на държавата си, а когато стане държавен служител - започва да се държи като чорбаджия, като господар... и това НИКОГА няма да се промени. Да, знам, че България ще стане привлекателна държава, АКО всички започнат да спазват правилата. Фактите обаче, колкото и да не ни се иска, са, че Българинът НИКОГА няма да започне да спазва правилата. И то това не е , защото аз или ти не искаме. Аз спазвам почти всички морални, етични и законови правила. И какво от това, като покрай мен 100 човека не ги спазват, не искат да ги спазват, и никога няма да започнат да ги спазват!?! И няма сила на земята, която би ги накарала да се променят.Ето още една "розова" картинка от Родината: http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/08/16/947394_mladite_sa_demotivirani_jiveiat_dulgo_s_rod itelite_si/(в коментарите към статията има много истина)
Коментар
-
Immortal написа:Швеция, защото:1. Няма никакви ограничения за работа на Българи;2. Съотношението доходи/разходи на средно семейство е може би най-добро в ЕС3. Много силна социална политика - напр. получаваш шведска пенсия след 12 години работа в Швеция4. В южните райони климатът е приятен - мека зима и не горещо лято;5. Швеция е силно-емигрантска страна, което си има своите плюсове и минуси6. Изключително малко Българи живеят и работят там - не повече от 2-3000 човека. В резултат на това - Българите все още имаме добро реноме.7. Страна с ниска престъпност и строги правила. Например моят приятел, който си беше тук за 2 седмици, си знаеше кога ще му е отпуската още от Нова година.Но VooDoo е там, той има по-вярни впечатления. Той ще каже.
Коментар
-
Шведският е задължителен за добра работа.Шведският е сравнително лесен като граматика и лексика - близък е до немски и английски.НО:Произношението е изключително особено и доста трудно. Предвид че съм човек, на който сравнително лесно се отдава изучаването на чужд език - говоря няколко езика, а имам и разговорни познания по още няколко (в смисъл - мога да се оправя в обикновен ежедневен разговор), мисля, че няма да имам особени трудности в научаването на езика.Именно това е една от причините да съм отложил с няколко месеца заминаването. Искам да понауча поне на разговорно ниво малко езика.Снабдил съм се с добър учебник, както и с граматика. Отделно имам много добър онлайн самоучител, в който можеш и да слушаш произношението на всяка нова дума.Надявам се да се справя. Останалото - на място. И както казва моят приятел, който е там - работил е 2 години в свинеферма, ринейки свински лайна, докато научи езика добре. Сега вече работи хубава работа, по специалността си, инженер. Това ме чака и мен, надявам се. Да намеря добра свинеферма с прасета, чиито екскременти не миришат много Между другото - трудният език е една от причините да няма много българи там.
Коментар
-
ls1 написа:Успех ти желая, лично мен Швеция ме стряска с многото депресии и (поне доколкото чета) кошмарната здравна система.
Коментар
-
ls1 написа:Immortal аз имам предвид по-скоро чакането за доктор. Чета за седмица чакане за джипи да те приеме, преглед с въпроси, без преслушване, айде нищо ти няма, огромни опашки и т.н. Може би трябва обаче да се изкаже колегата дето живее там по въпроса.
Коментар
-
Питайте lubomm за лекарите във Франция. Като се върне. Ама нали ще остаряваме там бе? Кво да ги мислим тия доктори - опре ли се до доктор - в който и край на света да си остаряващ - все ще гушнеш букета... освен ако не попаднеш на Доктор ХаусSteliyan's Life!
FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000
Коментар
-
Immortal написа:Швеция, защото:1. Няма никакви ограничения за работа на Българи;2. Съотношението доходи/разходи на средно семейство е може би най-добро в ЕС3. Много силна социална политика - напр. получаваш шведска пенсия след 12 години работа в Швеция4. В южните райони климатът е приятен - мека зима и не горещо лято;5. Швеция е силно-емигрантска страна, което си има своите плюсове и минуси6. Изключително малко Българи живеят и работят там - не повече от 2-3000 човека. В резултат на това - Българите все още имаме добро реноме.7. Страна с ниска престъпност и строги правила. Например моят приятел, който си беше тук за 2 седмици, си знаеше кога ще му е отпуската още от Нова година.Но VooDoo е там, той има по-вярни впечатления. Той ще каже.ls1 написа:Immortal аз имам предвид по-скоро чакането за доктор. Чета за седмица чакане за джипи да те приеме, преглед с въпроси, без преслушване, айде нищо ти няма, огромни опашки и т.н. Може би трябва обаче да се изкаже колегата дето живее там по въпроса.SEAT Leon Cupra 300
Triumph Street Triple 765 R
Коментар
-
Бил съм в над 18 държави ,вкл.и Америка -най хубаво си е дома докато мислиш с чурката си седи в България ,после едно кемперче и ако не те утрепат на пътя или подобно мисли за остаряване :D p.s. А и какъв живот живеете ,та мислите за остаряване ,толкова ли е скучно ,носи си новите дрехи гледай си кефа другото го заеби ,че днес те има утре те нямафиатче Браво 2.0
Коментар
-
Забелязахте ли разликата с България?"Сега чакам сметката по пощата..."Има ли нужда да ви казвам как процедират в България? Не ми се връща пак споменът от преди няколко години, когато пътувайки към Стара Загора да занеса нераглемнтирано поисканата голяма сума за операцията на тъста, докторът ми звъни на ГСМ-а и вика - "айде, кво стана с парите, докато не ги донесете, няма да почна операцията, а е неотложна и спешна".. а аз летях с над 100 км/ч към него да не закъснея..Е, аз не искам като остарея да съм на мястото на тъста ми. Затова и не искам да остарея тук.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар