Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Страна, в която да остарееш

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    #16
    ls1 написа:
    Лесния вариант ми е Словения.
    a трудният?

    Коментар


      #17
      ls1 написа:
      Казах че ще посоча двете държави, които са ми хрумнали. Аз разделих нещата на две. Мислих вариант който да е абсолютно осъществим, казвам утре - и хоп тръгвам. И втори вариант който ако е не неосъществим - то аааадски труден, отнемащ години, много пари, усилия.Лесния вариант ми е Словения. Живеят славяни, които 1200 години са ги управлявали австрийци . Чисто, подредено, окосено, законно. Държавата реагира адекватно, последните 20 години не са спали (разбирай крали) като нас. Цените не чак толкова високи. Имотния пазар според мен е като нашия откъм цени. На един ден път по магистрали от България (в случай че ми се допалят свещи). Езика им казват е труден, но аз като им гледам сайтовете - разбирам, много сходни думи имаме. Всъщност в началото ми привлече вниманието това че много хора които са били там казват ’Ей тука искам да живея един ден’. Благодаря на колегата ни който живее и работи в Словения че сподели впечатления и от здравеопазването им, от това което чух - доволен съм. Циганите им са нормални хора, където не са бързо ги вкарват в пътя. Много добро разположение като отправна точка за пътешествия из стария континент. Общо взето вземаш България, махаш негативите - получаваш Словения. Е, опростено казано разбира се.Ето това имам предвид като говоря за примери. Словения никой не впечатлява. Не е Щатите, Канада, Швеция, Норвегия. Обаче на, звучи като добро място да остарееш.
      Kaква е гаранцията, че като отидеш ще ти хареса? Може най-хубавата във всяко отношение държава да е и пак да не ти харесва да живееш там по някаква причина. Нещата изглеждат по един начин в интернет и по друг на живо. Това къде ще остарееш е пряко свързано с къде работиш като гледам ти си се засилил да остаряваш в България. Между другото Щатите е най-лошото място да остарееш. daley: абе на леля ми мъжа май ми е свако, не ми е чичо.... та неговия брат...
      Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

      Коментар


        #18
        Аз най-вероятно ще се преместя в Гърция. Както съм споменавал съм си намерил чудесно място,само паричките да се съ6ерат. На Тасос също ми харесва - съчетанието между море и планина.Освен това е 6лизо, та ще мога да си идвам когато си пожелая.Ele нещо не я раз6рах за какво говори.Доколкото раз6рах ls1 няма предвид да се ра6оти в чуж6ина, а само да се преместиш там когато остарееш.Така че, тукашната пенсия хич няма да е от полза, ако нямаш други доходи. За пенсията в чуж6ина - вуйчо миот 30 години е в Белгия, 20-25 години да е ра6отил, сега пенсията му е 1000Е. Ра6отил е предимно ниско платена ра6ота.За здравеопазването - нищо не ти пречи, ако има по-сериозен про6лем да си дойдеш тук.Аз няма да си продавам имотите тук, децата ще си живеят в тях, така че винаги ще мога да севърна за неопределено време.О6разованието - точно в момент имам приятел който учи в Есен - о6разованието е на светлинни години от това тук,в положителна посока естествено. Дори от "Круп" му предложиха договор след това да ра6оти при тях.Да не говорим, че наема на апартамента там му е сравним с наем тук. Въпреки че не знам защо о6съждаме о6разование,аз като пенсионер не смятам да се о6учавам.Деца също не смятам да водя със се6е си, нито пък да ги правя в пенсионна възраст, та да мисля и за детски градини.Данъци - в Гърция доколкото раз6рах данъци до някаква квадратура няма или са много ниски. Във всички случаиняма да плащам както тук по 1000лв. за една къща само защото е в Драгалевци. И срещу това да получа улици по които не мога да си стигна до нас.Престъпност - в Гърция е ниска, за6равял съм си колата със свалени прозорци, касетофона 6еше вътре, там го и намерих. А 6-7 часа стоя така колата. Може и случайност да е, раз6ира се.Но според интернет в Гърция е до6ре по тоя параграф.
        Ex Fiat 126P
        Ex Fiat Tipo 1.6 DOHC 1989
        Ex Fiat Bravo 1.6 16V 1997
        Alfa Romeo 147 1.6 TS
        Не ми работи буква Б на лаптопа, изпи 1 бира. Затова я пиша с 6.

        Коментар


          #19
          Еле, по твоята логика дай да не мислим къде ще е по-добре, щото идем ли може да не ни хареса. Като не ти хареса някъде - ще идеш другаде и толкоз. 21 век е, не сме крепостни селяни. Не мога да разбера защо толкова хора приемат местенето като че ли си отрязваш корена. В тоя век на комуникации и транспорт това е смешно. Еле, не знам каква е гаранцията дали ще ми хареса другаде, но искаш ли да заложим един камион бира след 30 години коя страна ще е по-добре, Словения или България? Можеш много просто да предвидиш резултата, само погледни последните 20 години в едната и в другата държава. Нека аз те питам, каква е гаранцията че нещата в България ще се оправят? Щото, прощавай, ама сегашното положение МЕН не ме устройва.Веднага уточнявам - имам предвид къде да остарееш, а не къде да идеш като остарееш. Място на което да идеш с идеята че един ден ще си 60-70-80 годишен човек. Място където да не си изхабиш организма с нерви от просташки народ и просташка държава (опаааа, да не се обидихте?!), да не си събрал в себе си отрови от пишман колбаси (и не само), да не си прекарал живота си в безкрай безсмислени войни и войнички, които хората в някои страни просто са отстранили от живота си. Щото, ще прощавате, ама в България да си на тези години...по милостиво ще е да им раздадат по една лопата и да им очертаят 2х1 метра, отколкото това дето се случва в момента с пенсионерите.

          Коментар


            #20
            Абе щом ние ходим да бачкаме навън, а чужденците още не са почнали да идват да работят при нас, значи работата е ясна... Така е било, така и ще бъде. Който е работил навън знае за какво става въпрос. Работи се яко, но и се изкарват пари за един нормален живот. Еле само да те светна, че в България безработицата намаля и не се говори за нея не защото са се открили кой знае колко работни места, ами защото хоратя избягаха от тази държава. А кажи, че не е така. Добрич например навремето като бях малък беше 100-хиляден град. Сега я има 50, я не. Каква е причината според теб? Чудесния живот в България ли? Време е да погледнем малко и в градовете извън София Варна и Бургас. Много хора от Силистра, Русе, Свищов, Видин и т.н. ходят да работят в Румъния - вече и на румънците работим, ако не ти е ясно. Причината - сигурен съм, че трябва да ти е ясна...А за щатите не си права... била ли си там?
            N.Y. State of Mind

            Коментар


              #21
              sachma написа:
              Абе щом ние ходим да бачкаме навън, а чужденците още не са почнали да идват да работят при нас, значи работата е ясна... Така е било, така и ще бъде. Който е работил навън знае за какво става въпрос. Работи се яко, но и се изкарват пари за един нормален живот. Еле само да те светна, че в България безработицата намаля и не се говори за нея не защото са се открили кой знае колко работни места, ами защото хоратя избягаха от тази държава. А кажи, че не е така. Добрич например навремето като бях малък беше 100-хиляден град. Сега я има 50, я не. Каква е причината според теб? Чудесния живот в България ли? Време е да погледнем малко и в градовете извън София Варна и Бургас. Много хора от Силистра, Русе, Свищов, Видин и т.н. ходят да работят в Румъния - вече и на румънците работим
              Досега само четях и се въздържах, но това мнение ми допадна напълно и се присъединявам към него. Малко конформизъм, защото ме домързя да пиша
              == Fiat Stilo == 1.6 16V 103 hp

              На света съществува една единствена гигантска машина, която се командва от пигмеи и това е бюрокрацията. (Оноре де БАЛЗАК)

              Коментар


                #22
                От 5 месеца съм за втори път в Швеция(Göteborg) и мисля да се установя тук. Още първия път , когато бях тук разбрах, че това е страната в, която искам да живея и работя. Разбира се много неща в БГ ми липсват(най-вече "Браво"-то), но писна от всички лоши неща, които ни заобикалят в родината. Вече не вярвам, че БГ може да стане добро място за живот
                SEAT Leon Cupra 300
                Triumph Street Triple 765 R

                Коментар


                  #23
                  xaerial написа:
                  ls1 написа:
                  Лесния вариант ми е Словения.
                  a трудният?
                  Австралия. Кой дето му е кеф, мен ми допада като вариант Тасмания. Страната е в челните места по качество и продължителност на живота, на първо място в света по площ на къщите, хората са усмихнати и добронамерени (което не значи да ти правят евала!). Специално за Тасмания - много чист въздух и вода, няма толкова гадинки като на континента, лято средно 22-24 градуса с пикове за няколко дена докъм 30, зима топла, най-студено нощем стига до 4 градуса, голямо спокойствие, 37% от острова са природни паркове, насечени от перфектни екопътеки. Разходите леко по-ниски от континента, разбира се и заплатите, работа се намира по-трудно също. Най-големия им град е 200 000, разположен в залив, зад гърба планини, множество зелени квартали.Но както казах е много трудно да се замине там. Чета за хора дето по няколко години се борят с имиграционните им. Освен това си иска доста пари, докато се установиш, намериш работа, отлепиш, щеш не щеш ще трябва да поддържаш стандарта им, който хич не е нисък. А не е като да си някъде в ЕС да се прибереш на стоп. Ако трябва да сравня с варианта Словения, заминаваш ли за Австралия го правиш за да си смениш изцяло начина на живот, то е като прераждане (не в помпозния смисъл), нищо в начина на живот там не е като тук. Докато в Словения ще живееш като тук, само негативите ще са доста по-малко.

                  Коментар


                    #24
                    ls1: Там е проблемът, само с мислене не става, ако си решил, че там ще ти е по-добре, отивай. Не е въпросът само да казваме - ей там много ще ми хареса, а да отидем и да видим дали ще ни хареса. АКо на теб не ти харесва България - хубаво, както сам виждаш, на други им харесва и искат да останат в България - всеки си има своите причини за това, но да говорим колко щяло да ни хареса само от информация е глупаво - виж какво се пише за България в чужбина и каква е рекламата за страната ни, а за какво става всъщност въпрос и ще разбереш какво искам да кажа. Тъй като техническата част от работата ти е като моята, нищо не те спира да си наемеш къща/апартамент в някое малко градче или село и да пробваш. sachma: Имам доста добър поглед над малките градове причината и вината е комплексна и не е само на работодателя. Нямам наблюдение за безработицата, заплатите и изискванията. Наблюденията ми се изчерпват със заключенията, че в България няма добри HR мениджъри и търсещите работа не знаят нито как да продадат собствените си умения и знания, нито какви са им правата, нито пък имат някаква воля да се преквалифицират, ако трябва. Но това е отделна тема за разговор. По принцип е хубаво да не се равним по другите, а да гледаме себе си по-често.
                    Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

                    Коментар


                      #25
                      Да живееш в чужбина има както много плюсове така и много минуси.Плюсовете всички ги знаят а минусите няма да ги изброявам защото ще изпиша много.Най-големия минус е,че колкото и да ти харесва,колкото и да успееш и да се интегрираш винаги си оставаш чужденец а държавата в която си винаги си остава чужбина!Въпреки всичко се чуствам много добре тука в Германия.Смятам да се възползвам на 100% от благините които ми дава тази държава и след време да се върна в България.
                      Fiat Coupe 20V Turbo & Audi A4 2.5TDI Quattro & Fiat Punto Evo
                      Сутрин вечер моторизъм,здрав и бодър организъм!

                      Коментар


                        #26
                        Еле, отправям към теб лична и искренна молба да спреш да пишеш в тази тема. Знам че нямам право, знам че е свободен форум и имаш право да се изразяваш, знам че не си нарушила никакви правила в случая, затова отправям молбата си учтиво и с цялото си уважение като един човек към друг човек, наистина. Моля те, не пиши в тази тема. Благодаря ти за вниманието.

                        Коментар


                          #27
                          По принцип ele е права в това, че само със желание не става. Човек трябва да събере смелост и да си опита късмета извън БГ.
                          SEAT Leon Cupra 300
                          Triumph Street Triple 765 R

                          Коментар


                            #28
                            ele написа:
                            По принцип е хубаво да не се равним по другите, а да гледаме себе си по-често.
                            Защо? Защото ако гледаме другите и верно ще почнем да разбираме колко сме зле ли? В Европа сме на пред- пред- последно място по средна работна заплата. Дори Македония, която съществува от 1991г. е с по-висока средна работна заплата. Скоро и косоварите ще ни разминат. А по-назапад има ли смисъл да гледаме? А относно качеството на храната, за което обръщап внимание в един от предните си постове - баща ми беше 30г. колбасар, вкл. допреди няколко години, така че и за това ще трябва да те разочаровам... И точно защото живеем във видиш ли страхотна държава, сега му увеличиха с 2г. годините за пенсия, а като се пенсионира я ще взима 200лв., я не. Супер, нали? Само да те светна, че пенсионерите в Сърбия взимат прибл. 300 евро.
                            N.Y. State of Mind

                            Коментар


                              #29
                              sachma написа:
                              ... ами защото хоратя избягаха от тази държава. А кажи, че не е така. Добрич например навремето като бях малък беше 100-хиляден град. Сега я има 50, я не. Каква е причината според теб? ...
                              Първо, Добрич не намаля, щото емигрирахте извън България, а щото се пренесохте във Варна. Поне 50 000 от вас - и не станахте по-добри шофьори за нещастие...... в САЩ в момента е кочина - всичките ми приятели и понзати, които са там и не са някакви ВЕЛИКИ професии, като изпитател на изстребител, ядрен физик и гео-физик се чудят да се връщат ли в България или да си търсят работа НЕЙДЕ по белия свят, щото са безработни от минимум 9 месеца и не могат и не могат да си намерят работа, колкото и да не са мързеливи. Дори имам приятел финансист, съученик ми е, който от 2008ма е безработен и не може да си намери работа в сектора - хваща се на разни временни общи само и само да не седи и да мързелее по цял ден..., ама то щото САЩ е само Калифорния, в частност Холиууд...
                              Steliyan's Life!
                              FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

                              Коментар


                                #30
                                jenshen73 написа:
                                sachma написа:
                                ... ами защото хоратя избягаха от тази държава. А кажи, че не е така. Добрич например навремето като бях малък беше 100-хиляден град. Сега я има 50, я не. Каква е причината според теб? ...
                                Първо, Добрич не намаля, щото емигрирахте извън България, а щото се пренесохте във Варна. Поне 50 000 от вас - и не станахте по-добри шофьори за нещастие...... в САЩ в момента е кочина - всичките ми приятели и понзати, които са там и не са някакви ВЕЛИКИ професии, като изпитател на изстребител, ядрен физик и гео-физик се чудят да се връщат ли в България или да си търсят работа НЕЙДЕ по белия свят, щото са безработни от минимум 9 месеца и не могат и не могат да си намерят работа, колкото и да не са мързеливи. Дори имам приятел финансист, съученик ми е, който от 2008ма е безработен и не може да си намери работа в сектора - хваща се на разни временни общи само и само да не седи и да мързелее по цял ден..., ама то щото САЩ е само Калифорния, в частност Холиууд...
                                Не знам защо се оплакваш, то и от Шумен има много хора във Варна. Ама вие там поне знаете да карате :D А за САЩ да ти кажа - аз пък имам познати, дето се върнаха преди няколко месеца и сега пак искат да заминават, оставам на теб да се сетиш защо
                                N.Y. State of Mind

                                Коментар

                                Working...
                                X