Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Неимуществени вреди по ГО

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    Неимуществени вреди по ГО

    Здравейте колеги Пиша по една неприятна тема, но както казва народа искам да чуя "патило", а не "старило".Както някои от вас вече разбраха - удариха баща ми и Делтата вече не е в движение, но това са бели ядове. За имуществените вреди е ясно...ходене по мъките, документи, оценители, чакане и т.н. Мисля, че всичи са наясно, но за нематериалните щети не знам как стоят нещата.Проблемът в момента е по-важен от ламарините. След катастрофата баща ми лежа в болница със спукана ключица и натъртвания. В закона това е формулирано като "средна телесна повреда".Предвид тези обстоятелства, причиненото неудобство, временната нетрудоспособност и т.н. как трябва да се процедура, за да бъде обезщетен? Какви действия трябва да предприема и какво трябва да представя пред застрахователя? Документи, процедури, изисквания и т.н. Ако някой знае и сподели ще бъда много благодарен.И още един по-скоро морален въпрос - вие как бихте постъпили, ако разследващ полицай ви се обади, за да ви попита какво ще спечелите ако осъдите виновния за катастрофата и защо вместо да се занимавате не попълните декларация, че се отказвате от дело? Искам да уточня, че никой не се е натискал за това дело, а това си е процедура стартирана от самата държава и доколкото разбирам е нормално да си има дело при катастрофа с телесна повреда.Това което не знам е каква изгода има следователката (в случая) да звъни с такъв въпрос? Не й се работи или са й дали пари, за да уговори пострадалия да не води дело?Всякакви разяснения и коментари са ми полезни, защото в тази област ми липсва информация Много благодаря!Поздрави!Слави
    == Fiat Stilo == 1.6 16V 103 hp

    На света съществува една единствена гигантска машина, която се командва от пигмеи и това е бюрокрацията. (Оноре де БАЛЗАК)

    #2
    Делото, заведено от държавата няма нищо общо.Трябва да заведете граждански иск, който може да е заедно с държавното наказателно дело, но може и да е отделно.Намисляте си една сума, която според вас ще ви обезщети. Добре е да имате всички документи по лечението на баща ти, фактури, касови бележки от аптеки ако щеш, както и някаква сметка за пропуснати ползи от временната нетрудоспособност.Завеждате си гражданско дело, като виновника трябва да повика за съ-ответник застрахователната си компания, където му е ГО. Ако не го направи - ще ви плаща от джоба си.Това е начина. Директно при застрахователя няма как да стане.Най-добрият вариант (според мен - задължителен) е да си намерите добър адвокат, който има опит с тези неща и той да ви движи нещата.Неговият хонорар ще се поеме от виновника, както и разноските по делото.За да сте сигурни в благополучния изход от гражданския иск (т.е. да вземете обезщетение) е добре наказателното дело да е приключило с решение "виновен" за причиняване на ПТП и средна телесна повреда. Макар че и акта от ПТП е достатъчен.А относно обадилия ви се разследващ полицай - най-правилното нещо, което трябва да направите е да сигнализирате ПИСМЕНО началника му, с копие до неговия началник (на началника началника).Абсолютно незаконно е това му действие, и единствената му полза е най-вероятно рушвет от виновника.В никакъв случай не се съгласявайте да подписвате каквито и да е декларации, защото с това ще загубите възможността да получите обезщетение за неимуществени вреди.

    Коментар


      #3
      Аз като никак вещ в тази ситуация, но изпатил от следователи мога само да кажа, че тез миризливци си правят каквото си искат ... ама наистина каквото искат ... Съмнява ме да е рушвет в случая ... по-скоро някой е намекнал нещо ... Аз на такива вяра вече нямам ... лъжат, мажат ... та се късат ... друго не мога да кажа ...
      Fiat Forum Bulgaria

      Прекаленият светец и богу не е драг !

      Коментар


        #4
        Re: Неимуществени вреди по ГО

        Слав написа:
        ако разследващ полицай ви се обади, за да ви попита какво ще спечелите ако осъдите виновния за катастрофата и защо вместо да се занимавате не попълните декларация, че се отказвате от дело? Искам да уточня, че никой не се е натискал за това дело, а това си е процедура стартирана от самата държава и доколкото разбирам е нормално да си има дело при катастрофа с телесна повреда
        Тая ще те изпързаля да подпишеш декларация, че се отказваш от гражданско дело - внимавай!Взела е пет стотака

        Коментар


          #5
          Е при положение че е с редовна гражданска и не е бил пиян примерно трудно ще го осъдиш.Не за занимавай с глупости, неговата гражданска покрива и неимуществени вреди евентуално ако те откажат да платят нещо може да мислиш подобно нещо, иначе може само да си навлечеш ядове за това че го съдиш.А за това че разследващите са взели подкуп за да няма дело - едва ли по скоро са се опитвали да ти кажат че няма смисъл.Като за начало прочети общите условия по някоя полица на ГО.Гадно но факт, на всички може да ни се случи да сме и от двете страни на случая.
          http://www.000webhost.com/151472.html <- безплатен хостинг без реклами
          Peugeot 206 1.4 Hdi 2005 Ex: PUNTO 1.3 16v MULTIJET
          FIAT БРАВО 1.2 16v
          ФИАТ БРАВО 1.6 16v - трагично размазано
          FIAT Punto 99` 1.2 - втората; Ford Orion 1.8 D- първата

          Коментар


            #6
            infineon написа:
            Е при положение че е с редовна гражданска и не е бил пиян примерно трудно ще го осъдиш.Не за занимавай с глупости, неговата гражданска покрива и неимуществени вреди евентуално ако те откажат да платят нещо може да мислиш подобно нещо, иначе може само да си навлечеш ядове за това че го съдиш.А за това че разследващите са взели подкуп за да няма дело - едва ли по скоро са се опитвали да ти кажат че няма смисъл.Като за начало прочети общите условия по някоя полица на ГО.Гадно но факт, на всички може да ни се случи да сме и от двете страни на случая.
            Не подвеждай хората.Неимуществени вреди по ГО се изплащат САМО след като съдът присъди колко да са те.Застрахователните компании не могат сами да определят неимуществените вреди. Нямат необходимите вещи лица, нито имат право да го правят.Ако иска някой да получи неимуществени щети, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да заведе гражданско дело срещу виновника. Той ако има редовна застраховака ГО, ще трябва сам да си призове застрахователя като съ-ответник. Ако го направи, застрахователя ще покрие сумата. Ако не го направи, ще плаща от джоба си.Не съм юрист, но имам доста опит с това. Минали са през мен не едно и две подобни дела. Вещо лице по ПТП съм в съда.

            Коментар


              #7
              Immortal,опасявам се, че ти подвеждаш хората. Неимуществените вреди нямат нищо общо с делото. По закон застрахователят го определя по справедливост. Т.е. теб могат да те осъдят на 1 000 000, а застрахователната медицинска комисия да прецени, че ще плати 1 000. Присъдата има задължителен характер за застрахователя, само ако е бил привлечен като трета страна по време на делото. Това е врата в законодателството, защото съдът на недопуска застрахователи по наказателни дела (когато гражданският иск се разглежда с наказателния).Аз всичко това го научих по трудния начин - както казах преди 2 години направих тежка катастрофа. Съдът като взе предвид доходите ми ( а между другото съдиите гледат и това) присъдиха на пострадалия (не е смъртен случай) 70 000 лв. Застрахователят ми пое 50 000. Разликата си я доплатих аз.Така че, колегата е поел по много правилен път - само с дело. И съм съгласен, че трябва да намери добър адвокат и връзки. Аз се подведох да наема мой приятел наскоро завършил право и през цялото време слушам - спокойно, всичко е ок. Един път си идвам от Испания - и гледам изненадата. После вече като наех читав адвокат ми казаха, колко нелепи неща е допуснал - като разглеждане на втора медицинска комисия, което е забранено по закон за да няма забавяне на наказателното производство.Другото е - веднага намери канал към съдиите - всички са подкупни !!!! Не разчитай на честност - ако искаш добро обезщетение, а му предложи процент.
              Fiat Stilo 1,9 JTD, 2004
              ----------------------------
              Ignorance is a bliss

              Коментар


                #8
                Не виждам някъде моето и твоето мнение да се разминават?Можеш ли да кажеш, на какво основание застрахователят не е изплатил в твоя случай не цялото обезщетение, а само част от него? Интересно ми е. Освен това, смятам, че са те изпързаляли (застрахователите са царе на тези неща). Застрахователят е длъжен да покрие всички твои плащания, след като имаш валидна застраховка ГО. (Естествено до размера, който покрива полицата по закон, но той е доста повече от 50.000 лв).Че застрахователите са мошеници, мога да ви дам 2 примера, съвсем пресни:1. Миналата година кръстникът ми по някаква причина изпада в моментно безсъзнание при шофиране и се забива в един ТИР странично, като ТИРът е бил с предимство.Цяло щастие е, че кръстникът ми е жив и почти невредим (освен комоцио). Свестява се за малко в болницата, и после пак заспива. В този малък интервал са го накарали да подпише протокола за ПТП. Взели са му кръвна проба за алкохол при неизвестни обстоятелства - той не помни да са му взимали проба, не е и давал такова разрешение. Изкарват го с алкохол 0.25 промила (при условие, че аз не съм го виждал да близва алкохол, познавам го от 16 години). Обърнете внимание, че 0.25 промила е доста под разрешените 0,5 промила. Пишат му акт, плаща си глобата и толкоз. Няма дела или нещо подобно. Пострадалият ТИР е турски. Преди по-малко от месец, получава писмо от застрахователя си, че им дължи 20.000 ЕВРО, тъй като те са покрили щетите на ТИРа, и са му цитирали в писмото си ето това: "Чл. 274. (1) Освен в случаите по чл. 227, застрахователят има право да получи от застрахования платеното от застрахователя обезщетение, когато застрахованият при настъпването на пътнотранспортното произшествие:1. е управлявал моторното превозно средство след употреба на алкохол"Застрахователят леко е съкратил въпросният член на кодекса на застраховането, който в пълния си "блясък" гласи следното:Чл. 274. (1) Освен в случаите по чл. 227, застрахователят има право да получи от застрахования платеното от застрахователя обезщетение, когато застрахованият при настъпването на пътнотранспортното произшествие:1. е управлявал моторното превозно средство след употреба на алкохол с концентрация на алкохола в кръвта над допустимата по закон норма или под въздействието на наркотично вещество или негов аналог, или е отказал да се подложи, или виновно се е отклонил от проверка за алкохол, наркотично вещество или негов аналог;Откривате ли съществените разлики? Кръстникът ми се посъветва с адвокат, след което изпрати писмо на застрахователя, в което цитира пълния член на кодекса, както и предположението, че ако го повикат на съд (както те го заплашваха в писмото си, ако не им дадял парите), вероятно ще загубят и ще им се наложи да платят разноските по делото, както и хонорара на неговия адвокат, който е в размер на 3000 лв. Засега няма отговор на писмото си 2. известна застрахователна компания поръчва на съда изготвянето на експертиза по гражданско дело. За да се назначи експертиза е необходимо сумата да се плати предварително по сметка на съда. Те плащат сумата по някаква сметка - не тази на съда - прилагат платежното нареждане, (един вид - платихме), и съдът назначава експертиза. Вина на служителя в съда е, че не е проверил цифра по цифра номерът на сметката. Правя аз експертизата, минава делото, и се оказва, че парите ги няма по сметката на съда. Оказва се още, че това било изпитан номер, който точно тази застрахователна компания практикувала много често. Те естествено са си получили парите обратно. Аз разбира се изисках от съдийката разпореждане за събиране на сумата, издаде се изпълнителен лист, и застрахователят насила бе принуден да плати парите. Поради особеността на съдебната ни система аз все още не съм ги получил, но и това ще стане.Така че ми е много интересно, vvvasilev, по какъв параграф са те изпързаляли и ти да плащаш?

                Коментар

                Working...
                X