Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Помощ за избор на климатик...

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Добре де, добре, 210w са 3 лампи по 70w Звинете за грешката.И за да уточним за по-горните колеги:1. Конвенционален климатик си папка това което му е по табелката постоянно докато работи компресора и ... незнайно колко - докато само вентилира2. Инверторният климатик папка в началото максимума по табелка и при достигане на зададените параметри - папка минимума, като при някои модели това са 10% от максималната мощност. Най-добрите климатици имат висок COP (Коефициент на преобразуване или на БГ - КПД ). Съответно чилърите достигат до COP>=7.05. Преведено на български - при консумирана мощност 1000W климатика отдава в помещението 7050W.
    Steliyan's Life!
    FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

cenitel написа:
      Така,колеги за тези 20 лева-първо климата не ми работи на макс(през повечето време е на ниско)Така смятам 20 грубо казано,Когато нямах клима със същите уреди(тв,радио и комп) имах около 50лв,а сега е към 75-80-ТАКА,ЧЕ НЕ ВЯРВАМ ДА Е ПОВЕЧЕ ОТ 20-25 ЛВ.Но и да харче повече за 2 стаи и коридор за по 7-10 4аса на ден е перфектно.А и изолацията е фактор. А като погледнах не е 1250,а 1040 w/h.
      да се включи счетоводителя 20-30 лв на месец - 0.65-1.00 лв. на ден - при 1040 w/h. и 0.15 лв. /около 0.15 лв. заради ЕОН, ЕВН и ЧЕЗ/ цена на дневна ел. енергия и около 0.09 - 0.10 лева нощна - прави по от 4,5 до 10 часа работа за денонощие.та какво нереално ви се струва???
      Fiat Punto 1.1-Синята птица
      Lancia Libra SW 2.4-JTD-Самолета! RIP - продава се на части...
      Lancia Libra SW 1,9-JTD 115 hp

Коментар

При 4.5 до 10 часа в денонощие сметката за 1 климатик/1 стая си е перфектна. Апартамента ми е северозападен, с външна термоизолация и PVC дограма на целодневно обитаемите и климатизирани стаи. Това лято я карам на икономии, но в предишните лета климатиците (1 конвенционален + 1 инверторен) си работеха денонощно, температурата 24*, месечният ток - под 160лв. не съм падал. За това се изненадвам на това какви са тия сметки от по 20лв/месец за климатик...Инверторният ми не е чилър, но е доста икономичен - въпреки това и той не успява да се вмести в 20лв/месец.
        Steliyan's Life!

Коментар

Хм, звучи ми като доста напечен апартамент щом имаш такива сметки.Колегата в офиса - апртамент изток - запад - 2 климатика работят денонощно и зима и лете - спира ги само април-май и септември-октомври - в момента за юни и за юли има сметки от порядъка на 100лв. При положение че ’летния’ ток на нормално домакинство - пералня, миялна, хладилник, 1 бойлер, осветление, телевизор, компютър и др. дребна техника правят около 50-70 лв в зависимост от режима на ползване - ето я сметката.Иначе същия колега, за същите климатици зимата прави по 180-200 за среден месец.
          Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
          Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
          ..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...

Коментар

Как ги смятате тия цифри не знам... Моите 2 мидеи (9ка и 12-ка, неинверторни) охлаждат около 130 квадрата, 12-ката работи 16-18 часа, 9-ката - 24 часа при зададени 23С. Последната ми сметка за ток е 90 лева, предната - 75 лева. Миналото лято всички сметки също бяха под 100 лева. Преди да купя климатиците сметката за ток беше 40-50 лева. Тъй като работя удома, през целия ден има консумация на ток. Единствено не ползвам бойлер на ток, а на газ - затова не търсете причина за високите си сметки в климатиците....
            Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

Следващия път ще сканирам сметката за тока. Аз под 100лв. сметка не съм имал от едно време. Текущо работят 2 хладилника 1 фризер и 2 климатика. Бойлера е на ток, но е пълен с топла вода, която ще употребя след малко и не е включен. Не знам, явно ще хвана и ще замеря всички постоянни консуматори.
              Steliyan's Life!

Коментар

някои ако може да помогне с малко инфо за климатик National cs-28rfh
                Толкова е лесно да поправяш другите. Толкова е трудно да поправяш себе си

Коментар

ele написа:
                  Как ги смятате тия цифри не знам... Моите 2 мидеи (9ка и 12-ка, неинверторни) охлаждат около 130 квадрата, 12-ката работи 16-18 часа, 9-ката - 24 часа при зададени 23С. Последната ми сметка за ток е 90 лева, предната - 75 лева. Миналото лято всички сметки също бяха под 100 лева. Преди да купя климатиците сметката за ток беше 40-50 лева. Тъй като работя удома, през целия ден има консумация на ток. Единствено не ползвам бойлер на ток, а на газ - затова не търсете причина за високите си сметки в климатиците....
                  сигурно ЕОН скоро не са ти сменяли електромера. моли се да не ти сложат от новите електронни - реактивни ли бяха кви не помня, но вдигат сметката от 50 до 100 % - справка - майка ми и комшията....
                  Fiat Punto 1.1-Синята птица
                  Lancia Libra SW 2.4-JTD-Самолета! RIP - продава се на части...
                  Lancia Libra SW 1,9-JTD 115 hp

Коментар

jenshen73 написа:
                    Следващия път ще сканирам сметката за тока. Аз под 100лв. сметка не съм имал от едно време. Текущо работят 2 хладилника 1 фризер и 2 климатика. Бойлера е на ток, но е пълен с топла вода, която ще употребя след малко и не е включен. Не знам, явно ще хвана и ще замеря всички постоянни консуматори.
                    Допълнителните хладилник и фризер ти правят поне 10-15лв на месец и акоимаш и денонощно работещ як компютър - той също ти дига сметката с поне 15 лв - ей ти допълнителни 30лв дето уж няма от къде да дойдат.Аз съм с лаптоп - работи по 2-3 часа на ден с 90ватово захранване е - т.е. при мен компютъра наистина е пренебрежим.Ама ако един компир с 400 ватово захранване работи нон стоп и ти харчи с монитора 200 вата на час средно- смятай - 10-15лв на месец. Хладилниците - 1киловат за 24 часа ( и то ако са ААклас) - трите ти правят 100 киловата само те за месец, а най вероятно даже 150 киловата и нагоре.Всяко нещо има значение. Аз редовно давам следния пример: стария ми апартамент беше гарсониера - светеха макс 3 лампи вечер - и то ако сме забравили банята, иначе - с кухничката 1бр 60 вата и в спалнята 1бр 100 вата да е светло на детето, банята - 40 вата - общо 200 вата - 2-3 часа на вечер - т.е 1 киловат на ден.В новия сега ми светят всяка вечер - кухня - лампа + 5 лунички (160 вата), всекидневна - поне 3-4 различни неща ( от възможни поне 10) - 200 вата, коридора свети почти нон стоп вечер - 120 вата, детската също нон стоп - 60 вата, банята също често я забравяме - 4 лунички по 35 вата - 140. Сметката показва едни поне 600 вата минимум - т.е сметката ми за осветление се е вдигнала поне 3 ПЪТИ заради това че апартамента е голям. Уж няма нищо ама накрая се чудим от къде тия сметки. Да не говорим че дребния като ходи по стаите никъде на гаси - много пъти намирам де що има лампа да свети - всички ми правят към 2 киловата....Затова преди имах летен ток - 35-40лв, а сега е 60-65.
                    Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
                    Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
                    ..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...

Коментар

4uk1t написа:
                      9ка по нашите стандарти само не знам коя година е производство но не ти препоръчвам употребяваните клими защото за тези машини за части се разчита на такива от други внесени. Ето и малко данни но по добре си вземи нов.
                      Прикачени файлове
                      Обичам си работата.

Коментар

мерси колега за бързата помощ но тази таблица я разгледах интерсуваше ме главно годината и това дали наистина е 9-ка или 12-ка понеже се чудя между този и един Daikin и 2-та между другото са рециклирани но истински японки а не като днешните Daikini белгийски
                        Толкова е лесно да поправяш другите. Толкова е трудно да поправяш себе си

Коментар

4uk1t написа:
                          мерси колега за бързата помощ но тази таблица я разгледах интерсуваше ме главно годината и това дали наистина е 9-ка или 12-ка понеже се чудя между този и един Daikin и 2-та между другото са рециклирани но истински японки а не като днешните Daikini белгийски
                          Много са добри не се чуди много, само че взимай втора употреба от сигурен човек или приятел за да не ти набутат някой боклук.Този национал излиза да е 2006г. което е много добре за втора ръка климатик. Ако не е тайна кажи за какви пари ще ти го сложат да сравня цените че и аз ще слагам тези дни пак втора ръка обаче съм се насочил към дайкин.

Коментар

Аз ви казвам да не си взимате такива климатици 5 години съм работил с такива но преди си струваше защото бяха по 350лв а новите дори елитите бяха по 800лв. Но минусите са никакви части няма за тях и не всеки може да ги поправя. А по хубаво от новото няма.
                            Обичам си работата.

Коментар

Valentin_V написа:
                              Аз ви казвам да не си взимате такива климатици 5 години съм работил с такива но преди си струваше защото бяха по 350лв а новите дори елитите бяха по 800лв. Но минусите са никакви части няма за тях и не всеки може да ги поправя. А по хубаво от новото няма.
                              Извинявам се колега, не искам да те засегна но вече съм имал нов, ако ти трябва за части продавам го HAIER HSU 18 купувал съм го за 1700лв. Сега съм с втора употреба японски, нищо общо нямат, коренна разлика, с новия не можах да изкарам и три години, а стария поне има три години гаранция, и топли не само да бръмчи. Зимата със стария при зададена температура от 26градуса едвам правеше 20, при външна -10, а японския при зададена 24 си ги прави 24 без значение вънка колко е, така че какво да му мисля. Естествено новото си е ново, но ако искам качествен климатик които да ми топли 40квадрата както трябва цените варират от 3000 до 5000лв. ако имах тези пари не бих се замислил изобщо особено като си изпатих веднъж, и все пак всичко е до КЪСМЕТ. Така че КЪСМЕТ пожелавам на всички които си купуват климатик и дано нямат моя късмет

Коментар

4uk1t написа:
                                28 татами матс е размера на тоя климатик, не го бъркай с 28000BTU. Иначе това е Panasonic изключително и само за Япония, на 110волта захранващо напрежение. Инвертор, предполагам, че става дума за втора употреба. Максимална консумация при натоварване 960W.COP фактор - 5.63. Машината е добра, но имай предвид, че е за стандартен хол най-много. Ако нещо не ти е ясно - питай Аз съм с 2 японски климатика и ... някак си не ми се чува за нови "китайски" инвертори.
                                Valentin_V написа:
                                Я пак? 350лв, инвертор??? Муахахахаха Хайде моля ти се, ако сте ги купували Вие по толкоз - да. Значи да обясним:Първи Японски климатик втора употреба, конвенционален, на неизвестни години - закупен 2004 година - 300лв. цена с монтажаВтори Японски климатик втора употреба, инвертор, 1993та година, закупен през 2006 - 840лв. цена с монтажаПърви Китайски климатик, нов, конвенционален, закупен през 2004 година, цена с монтажа - 450лв. Втори и трети Китайски климатици, нови, конвенционални, закупени през 2008 и 2009, цена с монтажа 510лв... Абе ти нещо яко си се опетлал с цените явно... Китайците АКО умрат в следващите 3 години - пак ще си взема НАЦИОНАЛ, но тоя път ще гледам да е чилър. Старата ми инверторна бракма е с компресор, който серийно в китайците от маркови имена се вгражда от 2003-2005 нейде. Нова инверторна щайга на HITACHI (ЗА ЕВРОПА, например, щото ми е най-пресен) има COP 4.5 максимум, а NATIONAL произведен през 2000 година стига до COP 6....
                                Steliyan's Life!

Коментар

Working...
                                X