Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Помощ за избор на климатик...

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Абе вЕрни са приказките: "колкото повече толкова повече" и, че "от много глава не боли", но истината е, че климатика трябва да бъде подбран правилно. Говоря за BTU. Марки, модели и прочие оставям на страна. В предишното си жилище бях с Осака ( добро излезе кучето ). Хола ми беше 16 м2, хората ми казваха, че 12-тица ще ми върши работа, но аз : НЕ та НЕ - една 17 - ка ( имаха такива тогава) ще си взема...и си взех. Вярно, климатика си играеше със стаята, но течението, което правеше ( по спомен за различните степени на вентилатора - 780/840/900 м3/ч въздух прекарваше ) си беше, като от сибирски вятър. Или иначе казано вентилатора му прекарваше повече въздух ( респективно се вихреше в стаята ) отколкото беше нужно. Наложи се да го дам на родителите си ( имат по-голям хол ), а аз си купих 12000 BTU. Далеч по-комфортно и по-безшумно ми стана. В сегашния си хол ( около 40м2) съм с подов климатик и течение няма...но пак се "измуших" да взема голямо "Куче" за пари с, които хората от Булклима щяха да ми продадат 12000 BTU и да ми върши същата работа. Щях да икономисам средства. :D ПС: Това автоматично не значи, че всеки климатик с 12 000 BTU ще върши същата работа, като аналога на Фуджицу Дженерал де. Изпитано.С две думи колега - вземай смело и пак се допитай с хората на Булклима. В Бургас поне не ни заблудиха, а на мен ми запушиха устата. :D
    A17DTС/S
    Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !

Коментар

АЗ 3 година сум с осака 12 и само лятото го позвам за 70 кв и си охлажда супер.Има няма 20 лв на месец,Но и на къщата са осака на по 6-7 години така и не се развалиха.Но маи горят малко над средното.
      "Хората от AMG ходят с костюми и намръщени на работа,а тези от абарт голи и с пура в уста"
      Fiat Grande Punto FIAT 500 RiegeR Fiat Freemont

Коментар

Вкъщи сме с 2 осаки инвертори на по 6-7 години. Преди 2-3 седмици пускам 9-ката от дистанционното и нещо във вътрешното тяло гръмна, изпука яко и замириса на бакелит. Обадих им се след 1-2 дни дойдоха, разколачиха климатика извадиха платката и беше изгорял един интеграл и разни неща около него. Казаха, че ще го дадат на електричаря им да я оправи. И след 1-2 дни обратно монтираха платката. Целия ремонт беше 32лв. Верно не са кой знае какви климатици, но извънгаранционно и да ти се скапе поддръжка има и ремонта не е скъп.
        Fiat Brava 1.4SX '97 (Бензин & Метан)

Коментар

spark написа:
          Вкъщи сме с 2 осаки инвертори на по 6-7 години. Преди 2-3 седмици пускам 9-ката от дистанционното и нещо във вътрешното тяло гръмна, изпука яко и замириса на бакелит. Обадих им се след 1-2 дни дойдоха, разколачиха климатика извадиха платката и беше изгорял един интеграл и разни неща около него. Казаха, че ще го дадат на електричаря им да я оправи. И след 1-2 дни обратно монтираха платката. Целия ремонт беше 32лв. Верно не са кой знае какви климатици, но извънгаранционно и да ти се скапе поддръжка има и ремонта не е скъп.
          В това отношение ние бургазлии сме облагодетелствани. Еко -клима на Георги Иванов ги "спастря". Истината е, че вече ги бачкат в Китай по поръчка на Еко-клима. Правят ги отскоро в заводите на Хайер. Преди около 2-3 години качеството им беше занижено. Сега чувам отново добри отзиви. Аз също бях доволен от Осаките, които имах. Първата Осака 17 000 BTU взех през далечната вече 2000 година. Сега е в моите родители и още я ползват. Сменихме само някакъв датчик за около 15 лева. Компресора е много тих. Както и Женшен писа - "краден" е от Митцубиши. Втората ми Осака 12 - ка я продадох със старото си жилище, но виждам външното тяло, че си е на мястото - значи и тя си бачка още. :D
          A17DTС/S
          Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !

Коментар

Относно въпроса на колегата ВО: Колега, не се занимавай с тези мулти сплит системи чувал съм само лоши отзиви за тях, горят доста ток а малко отдават май, освен това не са инверторни. Най добрия вариянт е с три климатика, като гледам за твоите стаи ако сложиш качествени японски климатици даже и три девятки ти вършат работа, мисля че няма нужда от по мощни. Аз съм с втора употреба дайкин от 50-та серия и съм много доволен, отоплявам 35 квадрата хол, сега съм поръчал и чакам да ми докарат една 25-ца на даикин пак за спалнята. Като взимаш гледаи да е със СОР над 5 по икономични са и ги водят хиперинвертори, по скъпички са но се надявам да си оправдаят средсвата. Огледаи промоциите на термоклима мисля че имат добри оферти, миналата седмица гледах имаше някакво саньо с добри параметри на добра цена. Успех и пиши после какво си сложил

Коментар

donnna написа:
              считам, че единственият проблем е ако ти сгъне външното тяло оставаш навсякъде без климатик и се озъбваш - я от жега, я от студ. ако си с 3 отделни климатика ако сгъне единия - отиваш в другата стая п.п. взех си аз Медеята - 369 лв + 130 за монтаж - за сега без оплаквания!
              Няма и да имаш!
              Фиат Браво 1.6 16V на Метан 103 понита...

Коментар

VIN написа:
                Относно въпроса на колегата ВО: Колега, не се занимавай с тези мулти сплит системи чувал съм само лоши отзиви за тях, горят доста ток а малко отдават май, освен това не са инверторни. Най добрия вариянт е с три климатика, като гледам за твоите стаи ако сложиш качествени японски климатици даже и три девятки ти вършат работа, мисля че няма нужда от по мощни. Аз съм с втора употреба дайкин от 50-та серия и съм много доволен, отоплявам 35 квадрата хол, сега съм поръчал и чакам да ми докарат една 25-ца на даикин пак за спалнята. Като взимаш гледаи да е със СОР над 5 по икономични са и ги водят хиперинвертори, по скъпички са но се надявам да си оправдаят средсвата. Огледаи промоциите на термоклима мисля че имат добри оферти, миналата седмица гледах имаше някакво саньо с добри параметри на добра цена. Успех и пиши после какво си сложил
                Мерси за съвета.Явно наистина няма смисъл от това.А и се замислих над разхода за енергия и вижте какво намерих за какви пари:http://www.clima-services.com/bg/kli...sv229/Това Мицубиши как ви изглежда
                A20DTH ЖТД ама не баш
                1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
                Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

Супер е ако са верни параметрите, ето за тва ти говорех : Хиперинвертор с три киловата на отопление са напълно достатъчни за твоите помещения.Предполагам ако взимаш три климатика ще се пазариш за сериозна отстъпка, така че цената може да падне или да направят безплатен монтаж.Разгледай и тези:http://www.termo-klima.com/bul/find....F0%F1%E5%ED%E5

Коментар

cenitel написа:
                    АЗ 3 година сум с осака 12 и само лятото го позвам за 70 кв и си охлажда супер.Има няма 20 лв на месец,Но и на къщата са осака на по 6-7 години така и не се развалиха.Но маи горят малко над средното.
                    12ка ОСАКА папка около 1250W/h. За да харчиш 20лв/месец, тоя климатик трябва да работи не повече от 20часа/месец. Колеги, преди 30 години започнах да уча математика - не я харесвах и имах само 3ки. Но напоследък ми се отдава много добре да смятам с калкулатор или в краен, много сериозен случай с ЕКСЕЛ.Всякакви сметки за конвенционални климатици <90лв/месец само за климатика са ФАНТАСТИКА. В един летен месец има средно 720 часа, които при 1250W консумация са точно 900W. Това по новите тарифи на тока не го знам колко прави, но е доста НАД 20лв.
                    Steliyan's Life!
                    FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

jenshen73 написа:
                      cenitel написа:
                      12ка ОСАКА папка около 1250W/h. За да харчиш 20лв/месец, тоя климатик трябва да работи не повече от 20часа/месец. Колеги, преди 30 години започнах да уча математика - не я харесвах и имах само 3ки. Но напоследък ми се отдава много добре да смятам с калкулатор или в краен, много сериозен случай с ЕКСЕЛ.Всякакви сметки за конвенционални климатици <90лв/месец само за климатика са ФАНТАСТИКА. В един летен месец има средно 720 часа, които при 1250W консумация са точно 900W. Това по новите тарифи на тока не го знам колко прави, но е доста НАД 20лв.
                      Не мисля че трябва да гълта толкова постоянно, предполагам 1250в/ч е при максимално развъртане на компресора, като в някои моменти трябва да стига и 0,200в/ч. Така че средно може би около 0,800в/ч не знам за по точно трябва да се засече електромера

Коментар

е... те не работят денонощно по 24 часа на ден. нали изключват при достигната температура. но все пак колегата се е олял с тия 20 кинта на месец. освен ако не му е омагьосан електромера
                        jenshen73 написа:
                        cenitel написа:

Коментар

Още един глас за Осака.Имам 2 такива 9 за спалнята и 12 за хола.Малкия не е спиран от 2 месеца,работи на режим "обезвлажняване" в същото време поддържа около 24-26 градуса и влажност 50%.Най-голямата ми сметка е 70 лв и това с бойлер и други уреди.Проблеми не съм имал до сега.Зимата си работи без да замръзва и да му се моля да стопли.За парите си 580 лв. преди 4 години си е перфектен.
                          FIAT FORUM BULGARIA
                          Ракията е над политиката

Видео от Италфест 2011

Коментар

Правил съм засичане на старата ми Осака, инверторен, 12-ка. В предишния ми апартамент, който беше ветрилник и не можеше да бъде отоплен, при зададени 23 градуса, на колкото си слагам зимата климатиците, без да може да бъде достигната тази температура, специално за Осаката говоря, разходът му на енергия беше по 700 вата на час, като в тази енергия трябва да включим осветлението и хладилника. Сега, в новия апартамент, който е много добре, откъм задържане на топлината, Осаката съм го сложил в южна стая, така че зимата доста често си намалява оборотите до минимума и с другия ми климатик, Панасоник 12-ка, пак инверторен, най-голямата ми сметка за тока е 108 лева, като в тези пари слагам и неизменните 30 лева за бойлер. Това е в най-студените зимни дни, като през 3 седмици от месеца климатиците работят денонощно. Така че съм много доволен и даже за тази зима се оглеждам за трети климатик, който ще е измежду семейството на Фуджицу, Дайкин, или Митсубиши, но най-добре колегата да си пусне питане в Сетком форума - там ще му дадат многопосочно и подробно отговор на въпроса.
                            Fiat Marea Weekend 1,6 16V

Коментар

В интерес на истината лятото на охлаждане климатиците на правят големи сметки.Явно компресорите реално работят малко време.В стария ми апартамент климатика ми вдигаше 15-20лв сметката на месец - като за хладно се ползваше юли и август - по цял ден през деня докато сме на работа - вечер се изключваше.Иначе зимата ми правеше доста по-големи сметки. Ама то като се замислиш - има логика - лаятото навън е 35 искаме вътре да е 25 - 10 градуса разлика.Зимата навън е -5 или хайде - 0 градуса - искаме вътре да е 20-22 - е- 20-25 градуса разлика се поддържат с доста повече енергия.А както е известно колкото е по-голяма разликата в температурите - конвекцията се ускорява - в случая и загубите се ускоряват прпорционално.Отделно да не забравяме спецификата на фреоните при климатиците - че повечето при -5-6 градуса почти на вършат работа и компресорите се побъркват да въртят...Затова аз имам клима за преходните сезони и лятото и каминка на дърва за истинския студ.Това са мои разсъжения, без да съм специалист - не искам никой да се ангажира с тях, но е факт че климатиците лятото не правят големи сметки.
                              Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
                              Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
                              ..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...

Коментар

Така,колеги за тези 20 лева-първо климата не ми работи на макс(през повечето време е на ниско)Така смятам 20 грубо казано,Когато нямах клима със същите уреди(тв,радио и комп) имах около 50лв,а сега е към 75-80-ТАКА,ЧЕ НЕ ВЯРВАМ ДА Е ПОВЕЧЕ ОТ 20-25 ЛВ.Но и да харче повече за 2 стаи и коридор за по 7-10 4аса на ден е перфектно.А и изолацията е фактор. А като погледнах не е 1250,а 1040 w/h.
                                "Хората от AMG ходят с костюми и намръщени на работа,а тези от абарт голи и с пура в уста"
                                Fiat Grande Punto FIAT 500 RiegeR Fiat Freemont

Коментар

Working...
                                X