Моята кола има гражданска в Левинс, на вноски, и си вадя зелената карта по описания начин - на по три месеца. Единственото неудобно е, че доплащането за чужбина не може да се разсрочва, а се добавя към първата вноска. За последната седмица съм издал още три зелени карти към същата компания, било то с нова полица или за поредните три месеца от разсрочването. Освен Дженерали, И ДЗИ позволяват такова нещо. Не мога да си обясня защо ти получаваш такава информация. Или наистина имат различна политика за София и провинцията (което не ми се вярва), или, по-вероятно, става дума за незнание/нежелание.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Зелена карта-къде,за кои страни,как и колко
Collapse
X
-
Изрових тази тема защото имам същия въпрос. Аз и мои познати мислим да направим разходка до Румъния, и за мен не е голяма дилема защото я имам зелената карта. Но те ми твърдят, че можело да пътуват с тяхната кола и без такава карта, защото можели да вземат някаква притурка от застрахователя - на англиски - описваща, че имат валидна гражданска за ЕС.Въпрос:1. Някой вадил ли си е такова нещо и дали се плаща?2. Как се тълкува текста на зелените карти? (гледам сканирана една и в тази тема: http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?p=915874): "Тази карта е валидна за страните, които не са зачертани." ~/= "This card is valid in countries for which the relevant box is not crossed out" RO - не е зачертано;обаче, RO не е и в квадратче ... значи от изписаното по-горе излиза, че тези извън ограденото са си покрити и без нея, а се доплаща само за страни в квадратчетата (например Сърбия) ... та за какъв добавък на английски трябва да питат ако не за зелена карта ако искат да пътуват само в страни от ЕС с Българската гражданска? Нали заради това станаха толкова скъпи полиците - за да имат покритие и без доплащането за зелена карта.
Коментар
-
Колеги, спирали са ме в Румъния и полицая тогава ми поиска зелена карта, но след кратко обяснение на английски (изненадващо за мен, полицая го знаеше доста добре) се разбрахме, че ГО важи в страните от ЕС без зелена карта, но при възникване на ПТП липсата на зелена карта се превръщало в проблем. В Гърция не са ми споменавали нито на границите нито полицай за зелена карта. За Турция, например и страните извън ЕС зелената карта е задължителна и си я търсят на границите. Лично моя съвет е при плащане на ГО, колеги, си доплатете и зелената карта, дори и за едно пътуване. Мисля, че една таква застраховка би ви спестила доста пари и проблеми при евентуален инцидент, а никой няма гаранция, че няма да се случи на него. Особенно в Румъния там си е доста притеснително Успех на всички пътуващи.
Коментар
-
Не знам вече за кой ли път обяснявам:зелената карта не е задължителна (зелената хартийка) за страните от ЕС и някои други, но се издава БЕЗПЛАТНО към всяка застраховка ГО.Ако я имате, спестява главоболия при ПТП.Съвсем отделен е въпроса, ако сте декларирали пред застрахователя, че няма да напускате страната, и той ви е направил отстъпка от цената на ГО.В този случай в самата полица ИЗРИЧНО е записано колко трябва да доплатите ПРЕДИ да напуснете страната. В противен случай извън страната на практика НЯМАТЕ ГО.Много от застрахователите искат да заплатите и всички оставащи вноски, ако сте на разсрочено плащане.
Коментар
-
При ПТП не би следвало да си оставяш нищо от полицата там, а да запишат номера й и номера на превозното средство. Това е достатъчно. За да е валидна, трябва да не си декларирал изрично, че ще управляваш автомобила само в пределите на България. Моята полица, например е към Български имоти, основните полета, които са необходими на полицията в чужбина са дублирани с текст на английски и на втори лист има общите условия, в които изрично е описано, че е валидна за територията на България и държавите от ЕС.
Коментар
-
Добре, не им трябва. Идват без зелена карта, ХИПОТЕТИЧНО: "не виждат пешеходната пътека пред колона от коли - всички набиват спирачки пред тях и те удрят последния отзад." Каква хартийка трябва да носят НА АНГЛИЙСКИ за да покажат, че имат застраховка гражданска отговорност, ако тяхната полица е изцяло на български?
Коментар
-
niko_ymn написа:Добре, не им трябва. Идват без зелена карта, ХИПОТЕТИЧНО: "не виждат пешеходната пътека пред колона от коли - всички набиват спирачки пред тях и те удрят последния отзад." Каква хартийка трябва да носят НА АНГЛИЙСКИ за да покажат, че имат застраховка гражданска отговорност, ако тяхната полица е изцяло на български?
Коментар
-
Преди 2 седмици в Гърция ме спряха и специално ми поискаха зелената карта. Аз имах ГО към Лев Инс с отстъпка само за Б-я, но срещу 1.60лв получаваш зелена карта за една избрана страна от ЕС, съседна на Б-я (Румъния или Гърция). Възползвах се от тази възможност и извадих голям късмет. Не ми се мисли как ще обяснявам на гръцки полицай каквото и да било. Съветвам всички, преди да тръгнат извън Б-я, независимо дали ще пътуват през страни в ЕС или извън, да си вземат зелената карта. Не се знае как ще извъртят нещата застрахователи, адвокати и т.н. при инцидент.- '06 FIAT Grande Punto 1.9 Multijet 130ps -
Коментар
-
Носете си Зелената карта,тя е международният сертификат на ГО и ако всичко по полицата е наред е безплатна.Нашата полица написана на български за чужденците е просто един лист.Ако автомобила не е ваш носете преведено,легализирано и нотариално пълномощно на английски ,подписано от собственика че може да го представлявате пред властите за всички настъпили събития с даденият автомобил и ксерокопия на големият талон и пълномощното.Носете си паспорт ЗАДЪЛЖИТЕЛНО за да не ви се случи при лошо стечение на обстоятелствата да останете в дадена държава от EU и да не можете да се приберете през обиколен маршрут,с особена сила важи ако пътувате със самолет.На последно място но не и последно по важност,включен роуминг на телефона и телефонните номера на консулствата и посолствата на България в държавите в които ще ходите или преминавате.Откъде зная това ли,налага ми се да го знам.Някой могат да си помислят че това което казвам е ненужно,но все пак всеки има право сам да си създаде проблеми.ПоздравиFiat Sedici 1.9 MultiJet 120 Hp
Коментар
-
ЗЕЛЕНА КАРТА
Ако не дай си боже стане нещо Трябва да имате телефон или да можете да се обадите на телефона написан на зелената карта Да се обадите на тамошната полиция Ако сте се застраховали в известна компания международна Може да имате късмет да ви свършат работа Да знаете чужд език Иначе не знам трябва да имате пари да се отървете В Турция като ме удариха пича ми даде пари да си купя фарове , мигачи и остана да сменя и капака но не съм и търсил
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар