Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Зелена карта-къде,за кои страни,как и колко

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

мисля че там няма платена магистрала
    2015 Renault Megane Expression GT
    2009 FIAT Bravo 1.4 16V Dynamic
    Всичко за FIAT Bravo 2007

Коментар

кола

Чакай сега за Гърция нищо не трябва по разбично от това което трябва за България няма винетки и само магистралата за Атина миля че се плаща малкоако си караш както трябва може и да не видиш полицай особенно в малки населени места е има камери и радари тук таме . а за Румъния има винетка 3 евро за 6 дни
      КЛЮЧАРА е тук – https://goo.gl/maps/GvEGbSeq7nk
      Пунто http://www.punto.mysteria.cz/puntoMk1/schema7.htm
      http://www.autoinfo24.ru/rukovodstva.../inomarki/fiat

Коментар

ele написа:
        Ако ти се дават пари за нещо, което вече си го платил - прав ти път Аз не виждам причина да спонсорирам застрахователите и да им плащам, за да ми издадат документ, който вече го имам под друга форма.
        Еле, недей да заблуждаваш хората. В много случаи, при получаването на полицата, човек се разписва под текст, че се задължава да заплати направената му отстъпка за управление на автомобила само на територията на България, ако напусне на страната. Без това доплащане, извън БГ полицата има стойността на продупчен билет за трамвай. Няма как да накараш застрахователя за плати каквото и да било, в случай на събитие.

Коментар

tomny написа:
          ele написа:
          Ако ти се дават пари за нещо, което вече си го платил - прав ти път Аз не виждам причина да спонсорирам застрахователите и да им плащам, за да ми издадат документ, който вече го имам под друга форма.
          Еле, недей да заблуждаваш хората. В много случаи, при получаването на полицата, човек се разписва под текст, че се задължава да заплати направената му отстъпка за управление на автомобила само на територията на България, ако напусне на страната. Без това доплащане, извън БГ полицата има стойността на продупчен билет за трамвай. Няма как да накараш застрахователя за плати каквото и да било, в случай на събитие.
          В закона ясно е казано, че ГО, сключена на територията на РБ е валидна във всяка една държава в ЕС - никъде не е споменато, че ако се разпишеш някъде, че няма да пътуваш извън България, то ГО не е валидна. Разбира се, че застрахователите ще започват да прибягват до подобни подвеждащи мерки и разбира се, че ще си защитят гърба с подобни хвърчащи листи. В края на краищата, законът има последната дума...
          Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

Еле, оценявам твоя ентусиазъм, но това, което казваш, не е вярно. Понеже имам представа от поведението ти във форума, няма да вляза в n-брой поста безсмислен спор с теб. Исках да помогна на колегата, който попита. Значи, ако е правена отстъпка за БГ, то тя трябва да се доплати преди напускане на страната. Ако не го направите, пътувате на свой риск. И при събитие - тичате при Еле.

Коментар

tomny написа:
              Еле, оценявам твоя ентусиазъм, но това, което казваш, не е вярно. Понеже имам представа от поведението ти във форума, няма да вляза в n-брой поста безсмислен спор с теб. Исках да помогна на колегата, който попита. Значи, ако е правена отстъпка за БГ, то тя трябва да се доплати преди напускане на страната. Ако не го направите, пътувате на свой риск. И при събитие - тичате при Еле.
              Напълно подкрепям колегата.В някои компании се издават полици които важат само за територията на РБ.Клиента подписва декларация че застраховката е само РБ.Ако му се наложи да ползва"Зелена карта"може да си я закупи срещу 42лв.Другикомпании включват картата в цената,масова практика е обаче да не се дава на клиента,ако той не настоява да си я получи.Може и от граничен пункт но цената може да е спекулативна.Така че не му мисли много ами си вземи картата.
              Фиат Брава 1.4 12V 1998г

Коментар

И аз няма да навлизам в спорове. Цитирайте къде в закона пише, че при определени условия ГО не важи за страни от ЕС??? или че ако ти е направена отстъпка, трябва да доплатиш, за да е валидна за ЕС??? Всички ще се съгласим, че в България всяка една компания трябва да организира бизнеса си съгласно законите, а не съгласно вътрешни правила, които не са съгласувани със закона.

Коментар

Еле ,не ми оаквай темата,моля те,достъчно други са отишли в коша заради теб,бъди така добра,да напусснеш тази,без да постваш тук. Не ме разбирай погрешно,но не си ми полезна-напротив,след теб всичко е спорове и дрязги...Колкото до темата,мисля,че ми стана яснно всичко,за съжаление,няма да ми потрябва,защото съдбата естествено ми удари шамар и няма да успея да ида-уви! Нека все пак темата остане,защото ссмятам,че е полезна-от прочетеното досега ми стана ясно,че нашите ГО застраховки,не са твърде "тачени" в чужбина и за да нямаме ядове ,по добре да имаме зелена карта
                  ex.Мареа ТД100

Коментар

paralesa написа:
                    Еле ,не ми оаквай темата,моля те,достъчно други са отишли в коша заради теб,бъди така добра,да напусснеш тази,без да постваш тук. Не ме разбирай погрешно,но не си ми полезна-напротив,след теб всичко е спорове и дрязги...Колкото до темата,мисля,че ми стана яснно всичко,за съжаление,няма да ми потрябва,защото съдбата естествено ми удари шамар и няма да успея да ида-уви! Нека все пак темата остане,защото ссмятам,че е полезна-от прочетеното досега ми стана ясно,че нашите ГО застраховки,не са твърде "тачени" в чужбина и за да нямаме ядове ,по добре да имаме зелена карта
                    Нямаш проблем, жалко, че изгубих време да ти пиша полезни съвети за Румъния.

Коментар

По принцип, цената на гражданската си включва покритие за целия ЕС. Аз винаги си плащам за това покритие. НЯКОИ застрахователни компании правят отстъпка от цената в размер на 30-40 лв, при което на полицата изрично подписваш, че автомобила се кара само на територията на страната. Въпреки това, никъде в закона не е записано, че застрахователя има право да не плати събитие, ако е извън страната, в друга страна членка на ЕС. Така че си мисля, че Еле е права. По същата логика се отбелязва в полицата, дали автомобилът се кара в София, в голям град или в по-малък град. Това също влияе на цената на полицата, но не я ограничава до валидност само в София или само в голям град.Зелената карта за Турция, Македония, Сърбия и някои други държави се издава БЕЗПЛАТНО от застрахователя, в случай, че си платил пълния размер на ГО, и с доплащане от 30-40 лв, ако си ползвал отстъпка, когато си я сключвал.КЛЮЧОВ МОМЕНТ - Много застрахователи, вкл. ЛЕВ ИНС, не издават зелена карта, ако застраховката е сключена на вноски. Издават такава само ако е платена цялата застраховка. При други застрахователи, издават зелена карта за срока на вноската. Моята например е на 4 вноски, и на всеки 3 месеца, освен квитанцията за платена вноска, ми издават и зелена карта за 3 месеца БЕЗПЛАТНО.В Гърция съм влизал поне 10 пъти. Никога никой никъде не ми е искал зелена карта. Пункта в с.Мандра, за който по-горе стана въпрос (не е на 15 км от границата, а поне на 80 км - от Свиленград) е на гранична полиция. Там са ме спирали само веднъж, като искаха единствено личните карти на всички в колата. За щастие не ми се е случвало да имам инцидент в чужбина, но съгласно нашия закон би трябвало да няма проблем. Това, че гръцкия полицай може да не може да разчете какво пише в полицата си е негов проблем, на всички полици отгоре пише и на английски, че това е полица за гражданска отговорност. Ако искат, могат да си извадят копие и да си направят превод, проблемът е техен. Техните полици също са само на гръцки. Може и да искат зелена карта, но съгласно ЕВРОПЕЙСКИТЕ закони, не сте длъжни да имате.То не че като е на английски, гръцките полицаи ще я разберат де Един на 10 е чувал английски.В заключение - ако полицата ти е платена без отстъпка и не е на вноски - искаш си от застрахователя зелената карта - дава ти я безплатно по принцип, поне моите застрахователи, които съм ползвал са така - и си я прибираш в джабката, за да не се разправяш с тъпи комплексирани гръцки селяни, станали полицаи. Ще ти спести нерви. Иначе няма закон, по който да ти я искат, българската полица е достатъчна.

Коментар

Чл. 261. (1) Наличието на застрахователен договор за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите се удостоверява със застрахователна полица и знак, който се издава от Гаранционния фонд. Застрахователната полица по изречение първо е бланка под отчет с поредна номерация, която се отпечатва по реда, установен от Министерския съвет за отпечатване на ценни книжа.(2) При разсрочено плащане на премия знакът по ал. 1 удостоверява и срока, за който е платена застрахователната премия.(3) Със застраховката "Гражданска отговорност" на автомобилистите може срещу заплащане на допълнителна премия да се предостави покритие и за трети държави, участващи в системата "Зелена карта", за което застрахователят издава сертификат "Зелена карта". т.е. Зелена карта се издава само за "трети държави", т.е. държави извън България и извън ЕС.Чл. 258. (1) Застрахователният договор за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите покрива отговорността на застрахованите лица за вреди, причинени на територията на:1. Република България съгласно българския закон;2. (в сила от 01.01.2007 г.) държава членка съгласно нейния закон;3. (в сила от 01.01.2007 г.) трета държава, когато вредите са били причинени на лица от държава членка, при пътуване между териториите на две държави членки и при условие че не е налице национално застрахователно бюро, което да носи отговорност за тази територия; в този случай отговорността се покрива съгласно закона на държавата членка, където обичайно се намира моторното превозно средство, по повод на което е сключена застраховката.(2) (В сила от 01.01.2007 г.) Застрахователният договор за задължителната застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите осигурява покритие на територията на Република България и другите държави членки въз основа на една застрахователна премия и през целия срок на договора, в това число във всеки период в рамките на този срок, когато моторното превозно средство се намира в друга държава членка.Чл. 268. Застрахователят не заплаща обезщетение за:1. вредите, претърпени от виновния водач на моторното превозно средство;2. вредите, причинени на имуществото на пътник в моторното превозно средство, управлявано от виновния водач, или на имуществото на член на семейството на виновния водач;3. вредите, причинени на моторното превозно средство, управлявано от застрахования, както и за вредите, нанесени на имущество, превозвано с това моторно превозно средство;4. вредите, причинени при използването на моторно превозно средство за участие в състезания, при условие че спазването на правилата за движение по пътищата не е било задължително за участниците в състезанието и ако не е било уговорено друго;5. вредите, причинени при използване на моторното превозно средство по време на акт на тероризъм или война, при условие че увреждането на третите лица е в непосредствена връзка с такъв акт;6. вредите, причинени от превозването на радиоактивни, химически или други материали, представляващи повишена опасност;7. вредите, представляващи замърсяване на околната среда;8. вредите, произтичащи от загуба или унищожаване на пари, бижута, ценни книжа, всякакви видове документи, марки, монети или други подобни колекции;9. възстановяване на плащания, извършени от системата на държавното социално или здравно осигуряване при или по повод на смърт или телесно увреждане вследствие на застрахователно събитие;10. лихви и съдебни разноски, освен в случаите по чл. 223, ал. 2 и 4;11. обезценка на увреденото имущество. Никъде не пише, че може да откажат да изплатят обезщетение, ако си в друга страна членка на ЕС, независимо дали си отбелязал на полицата, че автомобилът се кара основно в БГ.Както и по-горе писах, единственото затруднение може да дойде от там, че гърците (респ. румънци, чехи и т.н.), може да се направят на луди, че не разбират един от официалните езици на ЕС, което си е техен проблем. Но може значително да ви забави и да натрупате излишни нерви. Затова най-добре си дръжте една зелена карта в джабката и си я искайте от застрахователя още при сключване на застраховката.

Коментар

Immortal написа:
                          Както и по-горе писах, единственото затруднение може да дойде от там, че гърците (респ. румънци, чехи и т.н.), може да се направят на луди, че не разбират един от официалните езици на ЕС, което си е техен проблем. Но може значително да ви забави и да натрупате излишни нерви. Затова най-добре си дръжте една зелена карта в джабката и си я искайте от застрахователя още при сключване на застраховката.
                          Това е основното, което и аз исках да кажа. За останалото не ми се спори. Много неща по закон стоят по един начин, а на практика е съвсем различно. ПС Левинс издават зелена карта при разсрочена премия, без да се налага да плащаш вноските. Важи до падежа на следващата вноска.

Коментар

tomny написа:
                            . ПС Левинс издават зелена карта при разсрочена премия, без да се налага да плащаш вноските. Важи до падежа на следващата вноска.
                            Kъде е тоя офис на Лев Инс, където го правят? Щото тук в Ямбол не го правят, нито в Сливен, нито в Елхово, където ми се наложи да правя застраховка веднъж... Това беше основната причина да сменя застрахователя. Освен, ако са почнали да го правят, след като ги смених. Ама вече ме загубиха като клиент

Коментар

Ами, честно казано, не помня от кога може. Да кажем, поне от година и половина. Ти в техен офис ли си бил, или посредник?

Коментар

След като 2-ма посредници ми казаха, че на разсрочено плащане не дават зелена карта в офисите (те само там ги издават), ходих и до офис. И там ми казаха същото.Веднъж на път за Гърция малко преди Елхово се сетих да си погледна застраховката, и се оказа че е изтекла предния ден. Намерих офиса на тогавашния ми застраховател Уника в Елхово, но беше затворен. Отидох се съседния на Лев инс, и там ми направиха на разсрочено, като и там не ми дадоха зелена карта, под предлог, че не дават такава при разсрочено плащане. Това беше миналата година, пролетта. Изкарах така една година, и тази година пак питах моя човек от ЛевИнс. Каза, че пак не може зелена карта на разсрочено. Направих си тогава в Дженерали, като там на всеки три месеца ми издават нова зелена карта безплатно.Явно локалните офиси имат различна политика. Не знам. П.П. Току що питах по телефона колегата Skip, който е агент на ЛевИнс. Потвърди казаното по-горе от мен. И в момента не издават зелени карти със ГО на разсрочено плащане. Само при плащане на цялата застраховка кеш.

Коментар

Working...
                                X