мисля че там няма платена магистрала
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Зелена карта-къде,за кои страни,как и колко
Collapse
X
-
кола
Чакай сега за Гърция нищо не трябва по разбично от това което трябва за България няма винетки и само магистралата за Атина миля че се плаща малкоако си караш както трябва може и да не видиш полицай особенно в малки населени места е има камери и радари тук таме . а за Румъния има винетка 3 евро за 6 дни
Коментар
-
ele написа:Ако ти се дават пари за нещо, което вече си го платил - прав ти път Аз не виждам причина да спонсорирам застрахователите и да им плащам, за да ми издадат документ, който вече го имам под друга форма.
Коментар
-
tomny написа:ele написа:Ако ти се дават пари за нещо, което вече си го платил - прав ти път Аз не виждам причина да спонсорирам застрахователите и да им плащам, за да ми издадат документ, който вече го имам под друга форма.Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.
Коментар
-
Еле, оценявам твоя ентусиазъм, но това, което казваш, не е вярно. Понеже имам представа от поведението ти във форума, няма да вляза в n-брой поста безсмислен спор с теб. Исках да помогна на колегата, който попита. Значи, ако е правена отстъпка за БГ, то тя трябва да се доплати преди напускане на страната. Ако не го направите, пътувате на свой риск. И при събитие - тичате при Еле.
Коментар
-
tomny написа:Еле, оценявам твоя ентусиазъм, но това, което казваш, не е вярно. Понеже имам представа от поведението ти във форума, няма да вляза в n-брой поста безсмислен спор с теб. Исках да помогна на колегата, който попита. Значи, ако е правена отстъпка за БГ, то тя трябва да се доплати преди напускане на страната. Ако не го направите, пътувате на свой риск. И при събитие - тичате при Еле.Фиат Брава 1.4 12V 1998г
Коментар
-
И аз няма да навлизам в спорове. Цитирайте къде в закона пише, че при определени условия ГО не важи за страни от ЕС??? или че ако ти е направена отстъпка, трябва да доплатиш, за да е валидна за ЕС??? Всички ще се съгласим, че в България всяка една компания трябва да организира бизнеса си съгласно законите, а не съгласно вътрешни правила, които не са съгласувани със закона.Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.
Коментар
-
Еле ,не ми оаквай темата,моля те,достъчно други са отишли в коша заради теб,бъди така добра,да напусснеш тази,без да постваш тук. Не ме разбирай погрешно,но не си ми полезна-напротив,след теб всичко е спорове и дрязги...Колкото до темата,мисля,че ми стана яснно всичко,за съжаление,няма да ми потрябва,защото съдбата естествено ми удари шамар и няма да успея да ида-уви! Нека все пак темата остане,защото ссмятам,че е полезна-от прочетеното досега ми стана ясно,че нашите ГО застраховки,не са твърде "тачени" в чужбина и за да нямаме ядове ,по добре да имаме зелена картаex.Мареа ТД100
Коментар
-
paralesa написа:Еле ,не ми оаквай темата,моля те,достъчно други са отишли в коша заради теб,бъди така добра,да напусснеш тази,без да постваш тук. Не ме разбирай погрешно,но не си ми полезна-напротив,след теб всичко е спорове и дрязги...Колкото до темата,мисля,че ми стана яснно всичко,за съжаление,няма да ми потрябва,защото съдбата естествено ми удари шамар и няма да успея да ида-уви! Нека все пак темата остане,защото ссмятам,че е полезна-от прочетеното досега ми стана ясно,че нашите ГО застраховки,не са твърде "тачени" в чужбина и за да нямаме ядове ,по добре да имаме зелена картаВсеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.
Коментар
-
По принцип, цената на гражданската си включва покритие за целия ЕС. Аз винаги си плащам за това покритие. НЯКОИ застрахователни компании правят отстъпка от цената в размер на 30-40 лв, при което на полицата изрично подписваш, че автомобила се кара само на територията на страната. Въпреки това, никъде в закона не е записано, че застрахователя има право да не плати събитие, ако е извън страната, в друга страна членка на ЕС. Така че си мисля, че Еле е права. По същата логика се отбелязва в полицата, дали автомобилът се кара в София, в голям град или в по-малък град. Това също влияе на цената на полицата, но не я ограничава до валидност само в София или само в голям град.Зелената карта за Турция, Македония, Сърбия и някои други държави се издава БЕЗПЛАТНО от застрахователя, в случай, че си платил пълния размер на ГО, и с доплащане от 30-40 лв, ако си ползвал отстъпка, когато си я сключвал.КЛЮЧОВ МОМЕНТ - Много застрахователи, вкл. ЛЕВ ИНС, не издават зелена карта, ако застраховката е сключена на вноски. Издават такава само ако е платена цялата застраховка. При други застрахователи, издават зелена карта за срока на вноската. Моята например е на 4 вноски, и на всеки 3 месеца, освен квитанцията за платена вноска, ми издават и зелена карта за 3 месеца БЕЗПЛАТНО.В Гърция съм влизал поне 10 пъти. Никога никой никъде не ми е искал зелена карта. Пункта в с.Мандра, за който по-горе стана въпрос (не е на 15 км от границата, а поне на 80 км - от Свиленград) е на гранична полиция. Там са ме спирали само веднъж, като искаха единствено личните карти на всички в колата. За щастие не ми се е случвало да имам инцидент в чужбина, но съгласно нашия закон би трябвало да няма проблем. Това, че гръцкия полицай може да не може да разчете какво пише в полицата си е негов проблем, на всички полици отгоре пише и на английски, че това е полица за гражданска отговорност. Ако искат, могат да си извадят копие и да си направят превод, проблемът е техен. Техните полици също са само на гръцки. Може и да искат зелена карта, но съгласно ЕВРОПЕЙСКИТЕ закони, не сте длъжни да имате.То не че като е на английски, гръцките полицаи ще я разберат де Един на 10 е чувал английски.В заключение - ако полицата ти е платена без отстъпка и не е на вноски - искаш си от застрахователя зелената карта - дава ти я безплатно по принцип, поне моите застрахователи, които съм ползвал са така - и си я прибираш в джабката, за да не се разправяш с тъпи комплексирани гръцки селяни, станали полицаи. Ще ти спести нерви. Иначе няма закон, по който да ти я искат, българската полица е достатъчна.
Коментар
-
Чл. 261. (1) Наличието на застрахователен договор за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите се удостоверява със застрахователна полица и знак, който се издава от Гаранционния фонд. Застрахователната полица по изречение първо е бланка под отчет с поредна номерация, която се отпечатва по реда, установен от Министерския съвет за отпечатване на ценни книжа.(2) При разсрочено плащане на премия знакът по ал. 1 удостоверява и срока, за който е платена застрахователната премия.(3) Със застраховката "Гражданска отговорност" на автомобилистите може срещу заплащане на допълнителна премия да се предостави покритие и за трети държави, участващи в системата "Зелена карта", за което застрахователят издава сертификат "Зелена карта". т.е. Зелена карта се издава само за "трети държави", т.е. държави извън България и извън ЕС.Чл. 258. (1) Застрахователният договор за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите покрива отговорността на застрахованите лица за вреди, причинени на територията на:1. Република България съгласно българския закон;2. (в сила от 01.01.2007 г.) държава членка съгласно нейния закон;3. (в сила от 01.01.2007 г.) трета държава, когато вредите са били причинени на лица от държава членка, при пътуване между териториите на две държави членки и при условие че не е налице национално застрахователно бюро, което да носи отговорност за тази територия; в този случай отговорността се покрива съгласно закона на държавата членка, където обичайно се намира моторното превозно средство, по повод на което е сключена застраховката.(2) (В сила от 01.01.2007 г.) Застрахователният договор за задължителната застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите осигурява покритие на територията на Република България и другите държави членки въз основа на една застрахователна премия и през целия срок на договора, в това число във всеки период в рамките на този срок, когато моторното превозно средство се намира в друга държава членка.Чл. 268. Застрахователят не заплаща обезщетение за:1. вредите, претърпени от виновния водач на моторното превозно средство;2. вредите, причинени на имуществото на пътник в моторното превозно средство, управлявано от виновния водач, или на имуществото на член на семейството на виновния водач;3. вредите, причинени на моторното превозно средство, управлявано от застрахования, както и за вредите, нанесени на имущество, превозвано с това моторно превозно средство;4. вредите, причинени при използването на моторно превозно средство за участие в състезания, при условие че спазването на правилата за движение по пътищата не е било задължително за участниците в състезанието и ако не е било уговорено друго;5. вредите, причинени при използване на моторното превозно средство по време на акт на тероризъм или война, при условие че увреждането на третите лица е в непосредствена връзка с такъв акт;6. вредите, причинени от превозването на радиоактивни, химически или други материали, представляващи повишена опасност;7. вредите, представляващи замърсяване на околната среда;8. вредите, произтичащи от загуба или унищожаване на пари, бижута, ценни книжа, всякакви видове документи, марки, монети или други подобни колекции;9. възстановяване на плащания, извършени от системата на държавното социално или здравно осигуряване при или по повод на смърт или телесно увреждане вследствие на застрахователно събитие;10. лихви и съдебни разноски, освен в случаите по чл. 223, ал. 2 и 4;11. обезценка на увреденото имущество. Никъде не пише, че може да откажат да изплатят обезщетение, ако си в друга страна членка на ЕС, независимо дали си отбелязал на полицата, че автомобилът се кара основно в БГ.Както и по-горе писах, единственото затруднение може да дойде от там, че гърците (респ. румънци, чехи и т.н.), може да се направят на луди, че не разбират един от официалните езици на ЕС, което си е техен проблем. Но може значително да ви забави и да натрупате излишни нерви. Затова най-добре си дръжте една зелена карта в джабката и си я искайте от застрахователя още при сключване на застраховката.
Коментар
-
Immortal написа:Както и по-горе писах, единственото затруднение може да дойде от там, че гърците (респ. румънци, чехи и т.н.), може да се направят на луди, че не разбират един от официалните езици на ЕС, което си е техен проблем. Но може значително да ви забави и да натрупате излишни нерви. Затова най-добре си дръжте една зелена карта в джабката и си я искайте от застрахователя още при сключване на застраховката.
Коментар
-
tomny написа:. ПС Левинс издават зелена карта при разсрочена премия, без да се налага да плащаш вноските. Важи до падежа на следващата вноска.
Коментар
-
След като 2-ма посредници ми казаха, че на разсрочено плащане не дават зелена карта в офисите (те само там ги издават), ходих и до офис. И там ми казаха същото.Веднъж на път за Гърция малко преди Елхово се сетих да си погледна застраховката, и се оказа че е изтекла предния ден. Намерих офиса на тогавашния ми застраховател Уника в Елхово, но беше затворен. Отидох се съседния на Лев инс, и там ми направиха на разсрочено, като и там не ми дадоха зелена карта, под предлог, че не дават такава при разсрочено плащане. Това беше миналата година, пролетта. Изкарах така една година, и тази година пак питах моя човек от ЛевИнс. Каза, че пак не може зелена карта на разсрочено. Направих си тогава в Дженерали, като там на всеки три месеца ми издават нова зелена карта безплатно.Явно локалните офиси имат различна политика. Не знам. П.П. Току що питах по телефона колегата Skip, който е агент на ЛевИнс. Потвърди казаното по-горе от мен. И в момента не издават зелени карти със ГО на разсрочено плащане. Само при плащане на цялата застраховка кеш.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар