Значи, положението е следното. В момента в нас работи от доста време за лични нужди една обикновенна машинка - 1.2GHz/384 RAM/10+30GB HDD. Използвам го основно да хоствам блога си, файлов сървър и някои други нересурсоемки забавления. След 2 деня обаче брата ще ме дари със съвсем истинска сървърна машина Dell PowerEdge 2450 - 2xPIII 733MHz/256 RAM/2x9GB SCSI дискове, 2 захранвания... абе истински сървър с различните му шукарии и екстри като за такъв. Въпроса ми е, струва ли си да мигрирам на него с оглед на характерстките и би ли работил по-бързо и добре в тази си оригинална конфгурация от този, който работи в момента? Разбирам, че има разлика в стандарното и сървърно изпълнение, но на мен ми се виждат доста близки като характеристики - все пак блога си жвееше доста добре и на старата 600MHz машинка с 256 РАМ... А да не забравяме и шума който дига тая нова пущина...Ето и по-специфичния въпрос. Разглеждах снощи данните му и пише, че използва SDRAM на 133MHz а процесорите са му на Slot 1. Гледах, че най-силните процесори за Slot 1 от серята PIII са по 1GHz, но оригиналния е на 1.65V, а по-силния е на 1.7V. Та питането ми е - би ли могла да се освежи тази машина с 2 по-силни процесора на по 1GHz ако са от същата серия и на Slot 1 и дали може да му се сложи стандартна RAM PC-133 или е някаква по-специфчна, защото по специфиация може да държи до 2GB рам... Та такива неща, засега не съм го пипвал лично за мои нжди, виждал съм го да работи в нас в София, но брата не можа да му намери приложение и ще го даде за тук, та затова и въпросте ми са дста хаотчно-орентировъчни . След няколко дена когато го довлача и разчопля па ще питам ако ми се изяснят нещата.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Въпросче за домашен web-сървър
Collapse
X
-
Етикети: –
-
Аз не съм голям специалист в това, но сървърният компютър си е нещо друго в сравнение с твоя. Според мен определено ще е по-добре да си с него. Паметта им е еднаква по обем като гледам и за разширението, което мислиш да направиш на сървъра, ще ти е нужна ЕСС памет. Почти на 100% съм сигурен, че с друга няма да му понесе.
-
И все пак.При положение че старата бангия си върши перфектно работата (на базата за това че нищо не си казал за претоварен процесор, недостатъчно рам или пък претоварване на дисковата система).Ще го кажа съвсем просто -и новата машина ще ти върши чудесна работа, само че ще и плащаш тока ~x2A при 7x24 годишно не са малко пари.Относно упгрейда на новата... за какво ти е след като не товариш дори и старата?
Коментар
-
За домашния сървър са важни 2 неща - ток и шум. Ако изобщо ще сменяш машината ти препоръчвам nettop, но в България само това си заслужава - http://jarcomputers.com/l_bg/?m=7&i=538898Аз го ползвам и за HTPC, т.е. вързано ми е към телевизора (има вариант и с дистанционно)Brava 1.6 16V 103hp
Коментар
-
bubachko
Дилемата е основно за работата на сървъра, защото дри и в локалната мрежа зарежда бавничко блога... Почти няма разлика в зареждането на страничка без мултимедя в локалната мрежа и отвън, при положение, че съм с БТК ADSL. От друга страна - сложих си една справка във футера на блога - вади информация за колко време връща заявката и понякога се получават едни стойности от порядъка на 3-4 секунди, което ми се стрва бавничко... имено затва си мисля, че проблема е в сегашната машина и една истинска сървърна машина може да се справи по-добре с тази задача. Досега обаче съм нямал подобно жвотно и нямам база за сравнение. Относно ъпгрейда - ами като ще е жаба, да е рошава. Техниката е доста стара и надали ще струва много да се поподнови малко да заработи колкот’ може по-дбре (брат ми го купи преди годна и нещо за 120 лева цялото). Интересно ми е дали изобщо тези машини са предвидени за ъпгрейди попринцип или не . А за това колко ток ще се плаща - отначало и аз си мислех, че ще е х2, но после някъде четох за тези двойни захранвания - едното е бекъп на другото и реално не работи под натоварване. Сиреч - седи и само изчаква когато има нужда от него - висока консумация или спряло първично. Самата машина я тествахме и си работи чудесно и само с едно захранване.Друго сега ми хрумва. Как седи въпроса с обезшумяването на такива сървъри? Е ли е възможно или е непрепоръчително да се заменят оригиналните вентилатори с някои по-безшумни?
Коментар
-
bubachko написа:Дилемата е основно за работата на сървъра, защото дри и в локалната мрежа зарежда бавничко блога... Почти няма разлика в зареждането на страничка без мултимедя в локалната мрежа и отвън, при положение, че съм с БТК ADSL. От друга страна - сложих си една справка във футера на блога - вади информация за колко време връща заявката и понякога се получават едни стойности от порядъка на 3-4 секунди, което ми се стрва бавничко... имено затва си мисля, че проблема е в сегашната машина и една истинска сървърна машина може да се справи по-добре с тази задача. Досега обаче съм нямал подобно жвотно и нямам база за сравнение. Относно ъпгрейда - ами като ще е жаба, да е рошава. Техниката е доста стара и надали ще струва много да се поподнови малко да заработи колкот’ може по-дбре (брат ми го купи преди годна и нещо за 120 лева цялото). Интересно ми е дали изобщо тези машини са предвидени за ъпгрейди попринцип или не . А за това колко ток ще се плаща - отначало и аз си мислех, че ще е х2, но после някъде четох за тези двойни захранвания - едното е бекъп на другото и реално не работи под натоварване. Сиреч - седи и само изчаква когато има нужда от него - висока консумация или спряло първично. Самата машина я тествахме и си работи чудесно и само с едно захранване.Друго сега ми хрумва. Как седи въпроса с обезшумяването на такива сървъри? Е ли е възможно или е непрепоръчително да се заменят оригиналните вентилатори с някои по-безшумни?Друго сега ми хрумва. Как седи въпроса с обезшумяването на такива сървъри? Е ли е възможно или е непрепоръчително да се заменят оригиналните вентилатори с някои по-безшумни?
Коментар
-
Хм. По принцип доста workstation-и и сървъри са ми минали през ръцете и да ви кажа докато са нови са много по безшумни от едно обикновено РС. Те си имат контрол на оборотите и доста интелигентно управление.Стават шумни когато са на 10+ години и вентилаторите им са задръстени с прах или при голямо натоварване.Имам един стар HP Kayak 2 и той е най безшумното РС което съм виждал а е с 4 или 5 вентиларота мисля.Единствено харда му е като самолет понеже е на 15 К оборотаhttp://www.000webhost.com/151472.html <- безплатен хостинг без реклами
Peugeot 206 1.4 Hdi 2005 Ex: PUNTO 1.3 16v MULTIJET
FIAT БРАВО 1.2 16v
ФИАТ БРАВО 1.6 16v - трагично размазано
FIAT Punto 99` 1.2 - втората; Ford Orion 1.8 D- първата
Коментар
-
Не бих очаквал нещо в сървърен вариант да е много тихо. Без да си дал много подробности за сегашната машинка, струва ми се, че Dell-а ще е много по-енергоемък и шумен. Ще работи по-бързо, но все ще трябва да му нанижеш още малко памет. Аз бих търсил друго решение - ако изпадне евтин неттоп (или подобно) ще е далеч по-добре.
Коментар
-
bubachko
Малко Ъп ба темичката Значи, днеска го донесок и го пуснах това "нещо" Всъщност се оказа, че не е толова шумен колото си мислех, незнам защо преди време когато го пусках ми се стори по зле от пералнята с разбити лагери , но сега ми се струва, че няма да има проблеми, след като не се чува през една врата - ядва се. Второто - това което имам е вече ъпгрейдвано. Базовата машина (според мануалите) е з 2х9ГБ дисове и 256 рам, а моята е с 4х9 и 640 рам, което е повече от която и да е ползвана от мен машина досега. Работи чудесно и само с едното захранване. Мсля да го прбвам как би се държал... ще го потествам няколко дни и може да споделя Остана ми само въпроса, може ли спокойно да се сменят процесорите с по-големи, които пак (както са оригиналните) са PIII и са на Slot1? Няма ме много по железарията, но логически си мисля, че не би направило проблем ако просто се сменят... Ако може някой да каже моля Сегашните са 2х733, а най-големите PIII на Slot1 са по 1ГХз. Според намереното от мен обаче, П3 на 733МХз е на 1,7 волта, а П3 на 1ГХз е на 1,65, това би ли било от огромно значение или след като дъното е за този тип процесори би мало някаква ръчна или автоматична настройка (гледах, ама не мога да се ориентирам още)?
Коментар
-
Принципно няма проблем за ъпгрейда на процесорите. Даже имаше едно време едни "слокети", т.е. една платка за слагане на сокетски процесор на СЛОТ1. Ъпгрейдвал съм СЛОТ1 и със слот и със "слокет" и проблеми не е имало. Е... това разбира се не е гаранция, че при теб нещо няма да се сбъгяса. Само за пример ще ти дам следния случай: ъпгрейдвам слот1 на 450/100 със слот1 700/100 на вече инсталирана машина с WIN2K и след рестарта получавам син екран почти моментално при опит за зареждане на системата. Проблема се оказа... драйвера на звуковата карта. Колкото до волтажа - божа работа. Зависи от конкретния модел на дъното. Доколкото си спомням ситуацията по онова време беше - колкото по-марково дъното - толкова по-малко възможност за настройки има.
Коментар
-
peho написа:Добре де, а защо шумно, понеже си го чувал как работи и е наистина шумен или просто така си мислиш? Разглабян ли е да се почистят вентилатори и радиатори от прах? Обаче си мисля, че ъпгрейда на стара машина не е по-лесен от на нова, не знам дали лесно ще намериш RAM.Steliyan's Life!
FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар