Колеги интересувам се живо дали някой има информация как точно ще стане превалутирането (преминаването от лев в евро или както там е термина) в частност за заемите от банки. Ако някой има достоверна информация - моля да я сподели. Това вече е правено в новите (скорошни) страни членки на ЕС така, че ако някой има наблюдения от там ще е полезно. Интересува ме в изгодно ли е сега да се взимат заеми в лева, а после да се връщат в евро. И за кого ще е набутването - за гражданите или за банките...п.с. Ако Nino отговори пръв и/или компетентно и изчерпателно - му прощавам черпенето на ракийка и салатка на Копринка.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Превалутирането на заеми при приемането в ЕС
Collapse
X
-
Е ще го изпреваря Nino ама мисля че и аз поназнайвам нещо Ако се запази валутния борд няма да има никакви проблеми, защото нашия курс е фиксиран - 1 EUR = 1.95583 лв.Ако обаче борда падне (както искат някои другари от БСП) тогава жална ни майка, Жан Виденов 2, всички взети заеми в EUR ще почнат да се погасяват в EUR, и ако курса примерно стане 4 лв/EUR, се сещаш какво става ...Ако обаче вземеш дългосрочен заем в BGL (което банките се стремят да избягват) тогава всичко зависи от договора, който си подписал с банката, а ти точно нямаш проблеми с договоритеПо отношение на лихвените нива - със сигурност ще паднат надолу, защото в Европа ресурса е доста по-евтин и там дългосрочните ипотечни заеми са на 4-5% годишен % на разходите.Така че да се молим борда да не падне, във всички други случаи не би трябвало да има проблеми.Alfa Romeo 159 1.9 JTDM'07
Fiat Linea 1.3 Multijet'08
Fiat Doblo 1.9 (товарно магаренце)
http://forum.fiat-bg.org
-
Мой преподавател по финанси беше намекнал, че Валутния борд ще падне когато влезем в ЕС. Също така съм чувала, че след като влезем този курс сега, който е 1 евро=1.95лв щял да бъде 1 евро >2 лв. Ако стане така, според мен е изгодно сега да се вземат кредити в левове да се правят влогове във валута (в никъв случай в лв).
Коментар
-
zgabrovski написа:Е ще го изпреваря Nino ама мисля че и аз поназнайвам нещо Ако се запази валутния борд няма да има никакви проблеми, защото нашия курс е фиксиран - 1 EUR = 1.95583 лв.Ако обаче борда падне (както искат някои другари от БСП) тогава жална ни майка, Жан Виденов 2, всички взети заеми в EUR ще почнат да се погасяват в EUR, и ако курса примерно стане 4 лв/EUR, се сещаш какво става ...Ако обаче вземеш дългосрочен заем в BGL (което банките се стремят да избягват) тогава всичко зависи от договора, който си подписал с банката, а ти точно нямаш проблеми с договоритеПо отношение на лихвените нива - със сигурност ще паднат надолу, защото в Европа ресурса е доста по-евтин и там дългосрочните ипотечни заеми са на 4-5% годишен % на разходите.Така че да се молим борда да не падне, във всички други случаи не би трябвало да има проблеми.
Коментар
-
Колеги, не съм специалист, но едно е влизането в ЕС, а друго - влизането в евро-зоната. Май между двете събития ще има няколко години и превалутирането евентуално ще се забави. Освен това - има страни-членки на ЕС като Англия, Дания и Швеция, които и досега не са в евро-зоната и си ползват техните си валути - паунди и крони и не бързат да приемат еврото. От друга страна, доколкото съм чел, валутният борд и членството не са чак толкова взаимноизключващи се неща. Р
Коментар
-
Rayo написа:Колеги, не съм специалист, но едно е влизането в ЕС, а друго - влизането в евро-зоната. Май между двете събития ще има няколко години и превалутирането евентуално ще се забави. Освен това - има страни-членки на ЕС като Англия, Дания и Швеция, които и досега не са в евро-зоната и си ползват техните си валути - паунди и крони и не бързат да приемат еврото. От друга страна, доколкото съм чел, валутният борд и членството не са чак толкова взаимноизключващи се неща. РSUZUKI SX 4/1.9 DDiS, 120 кс/8V, 4X4
Коментар
-
Значи за краткосрочен заем в рамките на 4-5 години - няма защо да се тревожи толкова човек.VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
Нека Силата на бъде с Нас...
Коментар
-
hit-ko написа:...Да разбирам ли, че сега е момента да се теглят кредити в лева и договорирани в левово изплащане?Alfa Romeo 159 1.9 JTDM'07
Коментар
-
Някой от Вас колеги има ли преки или косвени наблюдения от този процес в новоприетите страни членки на ЕС респ. Еврозоната.VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
Коментар
-
Ами пич харесай си някоя такава държава и тръгвай по сайтовете на банките там - и там и тук са едни и същи собственици (Unicredit, HVB etc)... Няма начин да няма лихвени проценти по кредити... Правиш едно сравнение с тука и си готов.Alfa Romeo 159 1.9 JTDM'07
Коментар
-
zgabrovski написа:Ами пич харесай си някоя такава държава и тръгвай по сайтовете на банките там - и там и тук са едни и същи собственици (Unicredit, HVB etc)... Няма начин да няма лихвени проценти по кредити... Правиш едно сравнение с тука и си готов.VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар