Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Превалутирането на заеми при приемането в ЕС

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Превалутирането на заеми при приемането в ЕС

Колеги интересувам се живо дали някой има информация как точно ще стане превалутирането (преминаването от лев в евро или както там е термина) в частност за заемите от банки. Ако някой има достоверна информация - моля да я сподели. Това вече е правено в новите (скорошни) страни членки на ЕС така, че ако някой има наблюдения от там ще е полезно. Интересува ме в изгодно ли е сега да се взимат заеми в лева, а после да се връщат в евро. И за кого ще е набутването - за гражданите или за банките...п.с. Ако Nino отговори пръв и/или компетентно и изчерпателно - му прощавам черпенето на ракийка и салатка на Копринка.
    VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
    VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
    VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
    VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
    Нека Силата на бъде с Нас...

Е ще го изпреваря Nino ама мисля че и аз поназнайвам нещо Ако се запази валутния борд няма да има никакви проблеми, защото нашия курс е фиксиран - 1 EUR = 1.95583 лв.Ако обаче борда падне (както искат някои другари от БСП) тогава жална ни майка, Жан Виденов 2, всички взети заеми в EUR ще почнат да се погасяват в EUR, и ако курса примерно стане 4 лв/EUR, се сещаш какво става ...Ако обаче вземеш дългосрочен заем в BGL (което банките се стремят да избягват) тогава всичко зависи от договора, който си подписал с банката, а ти точно нямаш проблеми с договоритеПо отношение на лихвените нива - със сигурност ще паднат надолу, защото в Европа ресурса е доста по-евтин и там дългосрочните ипотечни заеми са на 4-5% годишен % на разходите.Така че да се молим борда да не падне, във всички други случаи не би трябвало да има проблеми.
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM'07
    Fiat Linea 1.3 Multijet'08
    Fiat Doblo 1.9 (товарно магаренце)
    http://forum.fiat-bg.org

Коментар

Мой преподавател по финанси беше намекнал, че Валутния борд ще падне когато влезем в ЕС. Също така съм чувала, че след като влезем този курс сега, който е 1 евро=1.95лв щял да бъде 1 евро >2 лв. Ако стане така, според мен е изгодно сега да се вземат кредити в левове да се правят влогове във валута (в никъв случай в лв).

Коментар

zgabrovski написа:
        Е ще го изпреваря Nino ама мисля че и аз поназнайвам нещо Ако се запази валутния борд няма да има никакви проблеми, защото нашия курс е фиксиран - 1 EUR = 1.95583 лв.Ако обаче борда падне (както искат някои другари от БСП) тогава жална ни майка, Жан Виденов 2, всички взети заеми в EUR ще почнат да се погасяват в EUR, и ако курса примерно стане 4 лв/EUR, се сещаш какво става ...Ако обаче вземеш дългосрочен заем в BGL (което банките се стремят да избягват) тогава всичко зависи от договора, който си подписал с банката, а ти точно нямаш проблеми с договоритеПо отношение на лихвените нива - със сигурност ще паднат надолу, защото в Европа ресурса е доста по-евтин и там дългосрочните ипотечни заеми са на 4-5% годишен % на разходите.Така че да се молим борда да не падне, във всички други случаи не би трябвало да има проблеми.
        Да разбирам ли, че сега е момента да се теглят кредити в лева и договорирани в левово изплащане?

Коментар

Колеги, не съм специалист, но едно е влизането в ЕС, а друго - влизането в евро-зоната. Май между двете събития ще има няколко години и превалутирането евентуално ще се забави. Освен това - има страни-членки на ЕС като Англия, Дания и Швеция, които и досега не са в евро-зоната и си ползват техните си валути - паунди и крони и не бързат да приемат еврото. От друга страна, доколкото съм чел, валутният борд и членството не са чак толкова взаимноизключващи се неща. Р
          Тойота Приус

Коментар

Rayo написа:
            Колеги, не съм специалист, но едно е влизането в ЕС, а друго - влизането в евро-зоната. Май между двете събития ще има няколко години и превалутирането евентуално ще се забави. Освен това - има страни-членки на ЕС като Англия, Дания и Швеция, които и досега не са в евро-зоната и си ползват техните си валути - паунди и крони и не бързат да приемат еврото. От друга страна, доколкото съм чел, валутният борд и членството не са чак толкова взаимноизключващи се неща. Р
            Точно така.Ако приемането ни в ЕС е безпроблемно догодина, се предвижда приемането ни в Европейският валутен съюз да стане не по-рано от 2009 г.Така,че тънките сметки трябва да ги поотложим малко.Не е вярно,че лихвите падат.Напротив лихвите в глобален план се вдигат.Но тук вече, техниките за преценка на това колко са реалните лихви,не номиналните са малко по-сложни и всеки който има намерение да подписва договор за заем, още повече за дългосрочен, трябва много много внимателно да го прочете и ако не разбира нещо да пита.Защото лихвите са едно, а таксите и комисионите обслужващи кредита съвсем друго.Такси управление,такси ангажимент и т.н.Като сложим към това и нелихвените такси които един клиент плаща по обслужването на самия заем, то цената му скача неимоверно.Имам предвид касови, преводни и други такси.Според мен не вярвам да посегнат на фиксираният курс 1.95583 ако влизането в еврозоната стане 2009г.За по-нататък не знам.
            SUZUKI SX 4/1.9 DDiS, 120 кс/8V, 4X4

Коментар

Значи за краткосрочен заем в рамките на 4-5 години - няма защо да се тревожи толкова човек.

Коментар

kiro_of_the_day написа:
                Значи за краткосрочен заем в рамките на 4-5 години - няма защо да се тревожи толкова човек.
                даняма веднага да въведем еврото след като ни приемат в ЕС
                2015 Renault Megane Expression GT
                2009 FIAT Bravo 1.4 16V Dynamic
                Всичко за FIAT Bravo 2007

Коментар

hit-ko написа:
                  ...Да разбирам ли, че сега е момента да се теглят кредити в лева и договорирани в левово изплащане?
                  Определено.Ако си обърнал внимание банките с неохота дават левови кредити - предпочитат валутни (в EUR). Една от причините е че банките-майки им предоставят ресурс във валута, а друга причина е и по-високата цената на левовия ресурс получен от набраните депозити, които се предоставят в последствие като кредити...В общи линии не е проблем да се вземе левов заем, но там винаги лихвата е по-висока. Но не вярвам в договора да не заложат клаузички с които пак да вържат връщането с някакъв курс или по някакъв начин с лихвата... но ако няма такова нещо - по добре левове...А това за падането и вдигането на лихвите - имах предвид че тука са доста по-високи от тези в ЕС (по отношение на ипотечните заеми). Като цяло не бива да има притеснения, в момента чуждестранните банки изливат с купища пари за предоставяне на заеми, тия заеми някой после трябва да ги връща, така че спокойно, никой няма да има интерес от сривове в банковата система.

Коментар

Някой от Вас колеги има ли преки или косвени наблюдения от този процес в новоприетите страни членки на ЕС респ. Еврозоната.

Коментар

Ами пич харесай си някоя такава държава и тръгвай по сайтовете на банките там - и там и тук са едни и същи собственици (Unicredit, HVB etc)... Няма начин да няма лихвени проценти по кредити... Правиш едно сравнение с тука и си готов.

Коментар

zgabrovski написа:
                        Ами пич харесай си някоя такава държава и тръгвай по сайтовете на банките там - и там и тук са едни и същи собственици (Unicredit, HVB etc)... Няма начин да няма лихвени проценти по кредити... Правиш едно сравнение с тука и си готов.
                        Е да ама нали главата проста трябва да се сети... Мерси Здравко! Поздрави!

Коментар

Working...
                        X