Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Тълкувание чл. 136а от Кодекса на Труда.

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Тълкувание чл. 136а от Кодекса на Труда.

Колеги, имам едно питане към юристите тук, както и към онези, които евентуално имат някакъв опит в този аспект на трудово-правните отношения.Става дума за чл. 136а от КТ, където в алинея 1 се казва следното:"(1) По производствени причини работодателят може с писмена заповед да удължава работното време през едни работни дни и да го компенсира чрез съответното му намаляване през други след предварителна консултация с представителите на синдикалните организации и представителите на работниците и служителите по чл. 7, ал. 2. За удължаването на работното време работодателят е длъжен да уведоми предварително инспекцията по труда."Интересува ме възможно и приемливо ли е разширително тълкувание на обосновката "по производствени причини", при което да бъде удължено работното време на шофьори на държавна работа (не става дума за мен лично ) Според мен тази хипотеза в КТ касае случаи в реалното производство, евентуално и търговия, в които действително може да има производствени причини - гонене на срокове, похабяване на суровини, възможни финансови загуби и т.н. Производствена причина ли е някой високопоставен да тръгне на вечеря в 8:30 вечерта и да има кой да го кара без да му се плаща според вас? Предварително благодаря.
    She was only a whisky maker but he loved her still.

не е производствена причина. В действителност понятието "производствен апричина" не е изрично упоменато, по тази причина може да се прави доста широко тълкуване. Но в случая не мисля, че това е производствена причина, защото няма пряка връзка към дейнистта на фирмата.При удължено време, това време се заплаща, а не е безплано. Пише го в самия член: ...работното време през едни работни дни и да го компенсира чрез съответното му намаляване през други... Освен това работодателят трябва първо да се консултира със синдикатите, а ако няма такива, с представители, които да бъдат избрани на общото им събрание (то в случая би трябвало да има). След това трябва да уведоми ИТ.... освен ако няма железни връзки, не виждам как ще мине това през синдикати и през ИТ. А работният ден не може да е по-дълъг от 10 часа, т.е. в най-лошият за работника случай удължението ще е 2 часа, което едва ли ще е след 8 - 9 вечерта, ако е на нормален работен ден.Ако работникът е на намален работен ден, удължението не може да е повече от 1 час.
    Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

Working...
    X