Сега на дневен ред е окачването на бойлер (хоризонтално, 80 литра) в банята. Единствения вариант е да е окачен на стената над вратата, като тя е от този тънкия 5-6 санитметров бетон, който е много рехавичък и малко ме съмнява. Измислил съм 2 варианта:* при единия - набивам месингов анкер, като втулка, с метрична резба, който е около 30-35 мм дълъг, и в него навивам болтове, на които окачвам бойлера, а анкерът се разпъва. Дали бетонът няма да се разрони? Сградата не е нова, предполага се че е придобил якост за 25 години...* другият начин е с по-дълги болтове, през стената, а от външната страна болтовете минават през планка, която разпределя тежестта на по-голяма площ, да речем на около 80-100 кв. см./болтИска ми се като правя нещо, да знам че е 100 % надеждно, особено това. Осветлението го измислих - 6 луни по 20 вата закачени на 2 трансформатора по 70 вата единия. Струва ми се добро решение, и надеждно, особено като цената на 2 трансф. по 70 = на цената на 1 трансф. по 150. Ще го направя така, защото дори и някога, недай-боже нещо да се прецака в единия трансф., да не остана без осветление. Как мислите?
Хоп, кой дойде на окачване на бойлер И без това скоро трябва да се виждаме, аз в банята съм точно с 6 лунички по 35 вата на 12 волта. Закачени са на два трансформатора. Та може просто да видиш силата на осветление, пък после да си прецениш дали ще ти е добре или ще искаш да речем по 20 вата луничката.За бойлера както е при теб, точно такава стена е и при нашите. Бойлера там е закачен точно с едни болтове, който минават през стената и от задната (външната) страна има планка. Въпросната планка не е кой знае колко голяма, а и ако имаш много мерак тези 2-3мм може да ги "вградиш" в бетона, отгоре после малко шпакловка и дори и няма да се виждат въпросните планки от външната стена.
За бойлера!!!Имаме горчив опит с хоризонтални 80 литрови бойлери! Даже и тема писах тук да се оплача, че падна бойлера и потроши половината новоремонтирана баня...Не се занимавай с анкери и други глупости, ами купувай една еднометрова шпилка 12mm, 4 гайки и 6 широкополи шайби. Продупчваш стената изцяло, режиш шпилката на 2, прекарваш двете парчета шпилка през стената, слагаш гайките и шайбите, закачаш бойлера, стягаш здраво. Трябва да затегнеш много здраво от страна на бойлера, окачващите планки да са плътно прилепнали към стената! Иначе се кривят и бойлера пада! А когато пада е пълен с 80 литра вода и може да те остави на място... След това обираш/затягаш и от външната стена хубаво, остатъците от шпилките, стърчащо по над 20 cm навън от стената можеш да ги отрежеш.Така направихме ние с 2-рия бойлер след като падна първия...
Сега може би е моментът да попитам, тъй като бойлерът ще се ползва изключително рядко, а може и никога да не бъде използван... Мисля да си го държа празен, и само в изключителен случай да го пълня, така че в общия случай ще тежи < 30 кг. Та въпросът ми е: Проблем ли е за бойлера, ако веднъж напълнен, после се източи, стои празен, после пак да се напълни, пак да се източи.... Би трябвало да не е проблем, все пак вътре е неръждаема стомана, ама знам ли, първо да питам по-добре, ако някой е по-запознат с технологията, да сподели? BO - мисля че у вас плочките бяха по-тъмнички, и поглъщат от светлината ? Аз ще имам и допълнителна луминисцентна лампа на шкафчето с огледалото.А самото окачване - мисля си че два болта М10 / L 80, клас 8.8 ще са напълно достатъчни да понесат 110 кг, комбинирано с широки планки, които да разпределят тежестта върху стената.
...Осветлението го измислих - 6 луни по 20 вата закачени на 2 трансформатора по 70 вата единия. Струва ми се добро решение, и надеждно, особено като цената на 2 трансф. по 70 = на цената на 1 трансф. по 150. Ще го направя така, защото дори и някога, недай-боже нещо да се прецака в единия трансф., да не остана без осветление. Как мислите?
За бойлера - бих предпочел да го закача на дебела стена За осветлението - така направих и аз спалнята на родителите ми - 6 луни х 10вата с два трафа на по 50 вата Всичко е достъпно и ако реша да вдигна мощността - купувам новите трафчета и воала Добро решение междувпрочем. Аз го направих защото са и 2 зони на осветление и реших, че ми е по-изгодно да светкам отделни трафове вместо един, който да работи постоянно.Оги това с пълнене-празнене на бойлера е някаква странна идея? Аз имам бойлер в офиса, който се ползва да си мия ръцете през зимата - ако се сетя да го включа. Но водата си минава през него и няма шансове да ръждяса, колкото и неръждаем да е. Все пак - окисите се получават от метал + кислород + катализатор. Но само с катализатор не е толкова бързо, а когато го празниш - просто към катализатора ще добавяш и въздух... Остави го да си е на самоток - просто го включвай само когато е нужен. Така и шанса да забравиш "напълних ли го" е минимален
Вече мога да се къпя в новата си баня, по принцип остана да си вдигна тавана, което ще направя в събота, тогава ще си пусна и окабеляването за осветлението, вентилатора, и бойлера. Много е готино с тоя смесител, много хитра джаджа, прави корекция на водата за секунда-две. Много по-комфортно ми е когато искам да усиля или да намаля струята на водата само с едно движение, без да променям температурата. Благодаря още веднъж, че ме посъветвахте да си взема такъв! В събота - снимки на тавана.
Изравям темата да не пускам нова, че скоро ще почвам и аз баня. И първите няколко въпросчета.- грунд преди полагането на плочките - какъв вид, марка? Днес ходих в няколко магазина и ме объркаха тотално. Взех 2л Ceresit CT17 за проба, че ми се видя много скъп да се метна на 10л за 60лв. И лепилото ще е Ceresit CM11, а чух че било хубаво грунда и лепилото да са от една марка. Около 4кв е банята, на грунда пише разход 0.1-0.5л/кв, а някакси идеята да дам 200-300лв за грунд за банята само хич не ми харесва.- хидроизолационна лента, реших да се откажа от прекалено скъпата 10м Ceresit за 50лв и взех някаква чешка или полска за 20лв от Masterhaus. Имаше и някаква БГ на Теразид, но ми се стори много не като за 20лв, не беше така гумена и еластична ми стоеше повече като плат. - сифоните сигурно ще са два и засега съм се спрял на тази марка - http://www.hl-bg.bg/katalog/podovi-s...0npr-3123.html, биват ли? дано ги намеря изобщо по магазините.- гипсокартона ще го изкъртя и ще сложа 2 пласта по 12.5мм и отвор за водомера на който ще се залепи плочка - http://www.ffsystembau.bg/index.php?...d=9&menu_id=38 (докато намеря тоя сайт обърнах половината нет). Нещо по специално за тоя гипс картон? Хидроизолация, 2 ръце грунд, друго? Да му налепя ли отвътре и стиропор, че от тръбите ще прави конденз сигурно.- вградено казанче - мисля да го комбинирам до гипскартона с тръбите и съм се спрял на това: http://www.alcaplast.cz/?page=bg,p0102 На Мастерхаус ги имаше и изглеждат доста добре направени. Бях се засилил за КОЛО, но се отказах. Колкото и да са здрави тея казнчета, мисля че най-слабата им част е меката връзка. И въпроса - дали ще може да се върже водата за казанчето с тръба за парно, от тези пластмаса-желязо-пластмаса? Или направо с ПВЦ тръби?За вратата за баня май ще трябва отделна тема
Слагай смело тръбите за парно. От както са на пазара ми олекна и не ща да чуя за меки връзки.. Но вложката им не е желязо а алуминий. Картона съм го импрегнирал с един грунд на Боро и от 2-те страни преди още да го монтирам. Иначе от към плочките какво да сложиш допълнително не ми се дават съвети. Аз нищо повече не съм слагал. А тръбите задължително с изолация ама не ми е ясно какъв стиропор искаш да слагаш. Изолацията се надява на тръбата и тогава се лепи. Иначе да я цепиш и после да я привързваш не си е работа.
Имах предвид стиропор от вътрешната страна на гипс картона, която е към тръбите в шахтата. А преди да сложа плочките върху картона, мисля да го намажа с хидроизолационна смес Ceresit CL51, а лепилото да е Ceresit CM16 гъвкаво. Значи да взимам смело грунд нищо, че е скъп и да клепам
Чакай да уточним нещата. Казах ти че в место меката връзка можеш да сложиш такава за парно . Иначе самото казанче към чинията с ПВЦ тръба. Даже тя би трябвало да ти е в комплект с него. Днеска монтирах едно такова само че ъглово Българско и всичко си имаше в комплекта включая и гумения маншон за чинията па и декоративна капачка да се скрие и той.. А и от линка дето си дал там всичко си би трябвало да си има. Аз също не харесвам вградените казанчета. Щото по закона на Мърфи ако нещо може да се счупи то това ще стане точно тогава когато не трябва. Ако правилно съм разбрал от снимката горе конструкция ще ти се наложи само където е казанчето останалия картон ще се лепи директно на стените. То без конструкция няма да минеш е ясно ами за какво са ти 2 слоя картон. За какво ти е нужно и еластично лепило. Хайде там на ревизията дето искаш да я скриеш може, но и със силикон става. За стиропора няма да ти помогне много да не кажа че повече ще задържа влагата. Каквото и да правиш все ще има конденз по тръбите и само добрата вентилация оправя нещата. Наблегни само на импрегнирането на картона в този участък поне от малко да спасиш нещата. И за какви 200-300 кинта за импрегнация. Те 5 литра ще са ти много. Запомни едно картона може да е влаго устойчив но не ВОДО. Много трудно се дават съвети дистанционно. Тъй че най-добре е някой колега дето е минал по тоя път и е видял грешките на майсторите да ти каже кое как. Виж колко добри майстори има в нашия форум дето са на системата направи си сам. Вся ще се намери някой за биричка в тая жега да ти удари едно рамо. Иначе ако слушаш само прехвалени майстори може и без половината от тези неща да минеш за по евтино и лесно. Па кат си замине да си се опраяш както можеш.
Значи вграденото казанче ще е вляво от тази гипсокартонена конструкция на снимката, т.е. тя ще се разшири още с около 60см. А ПВЦ тръба с алуминиева сърцевина ще сложа за входящата вода на казанчето. Не искам там да е мека връзка, защото вероятността да изпюе е голяма. Ако стиропора не помагаше нямаше вградените казанчета да ги облицоват с него фабрично. В офиса имаме едно такова дето е без стиропор и стената е без плочки просто гипскартон и точно под бутона на казанчето се образува петно влага. Сложиха стиропор зад картона и засега е ОК. А за двата пласта влагоустойчив гипскартон съм гледал по разните му предавания за ремонти по телевизиите. Там шахтите винаги ги правят с два слоя картон и плочките се лепят с флексово лепило.
Е да де щото така става по здраво иначе профилите след някоя година ще са на тор. Същото и със стиропора наистина поема влага и я задържа което не е добре в мястото на контакт с картона. Слагат и флексово лепило щот нали реклама да става а и на практика после плочките държат картона а не обратното. Мажи яко картона от задната страна и няма да имаш грижи. По добре се постарай да си изолираш много добре тръбите. Ако трябва цепи изолацията и увивай в 2 ката и привързвай със свински опашки.Нали не се вижда няма да търсиш някаква естетика. За меката връзка разбрал си ме правилно става ама добър майстор моше и да ти я премахне и да минеш направо на полипропилен до швимера,
Вече мога да се къпя в новата си баня, по принцип остана да си вдигна тавана, което ще направя в събота, тогава ще си пусна и окабеляването за осветлението, вентилатора, и бойлера. Много е готино с тоя смесител, много хитра джаджа, прави корекция на водата за секунда-две. Много по-комфортно ми е когато искам да усиля или да намаля струята на водата само с едно движение, без да променям температурата. Благодаря още веднъж, че ме посъветвахте да си взема такъв! В събота - снимки на тавана.
Оги, този смесител на Видима ли е?Гледам поста е от почти една година, какви са ти впечатленията от него?Трябва да купувам тези дни смесител и като се огледах V-Style ми допаднаха като цена - 120-140лв.А идеята на тези джаджи много ми се нрави, щото съм на бойлер и би трябвало да са практични, особено в този случай...
I'm not totaly useless! I can be used as a bad example...
Коментар