Имахме наематели в общото помещение на етажната собственост, но това е било преди 6-7 години. По тяхно време те са прехвърлили на свое име партидите за вода и за ток. Сега обаче искат да си закрият фирмата, а в помещението някой някога е свалил водомера, и се е трупала сметка "на база", като до момента има към 100 лева, с лихвите. Сега онези не могат да си закрият фирмата. С тока няма проблеми, защото сметиките са били плщани редовно, и понеже няма дължимо, от енергото са закрили партидата. В резултат на това - текущите наематели останаха без ток за известно време. Та аз като домоуправител - им подписах една декларация че са били наематели през определен период, за които сметката е 0.00, както личи от справка на Софийска вода. Обаче те отказват да им закрият партидата, без копие от протокола в който аз съм избран за домоуправител. Такъв протокол разбира се няма. А при закриване на партидата - сметката ще се прехъврли на входа. Другият вариант е ние да платим сметката, и те да си закрият фирмата. Въпросът ми е - трябва ли да се занимавам да им оправям нещата, и да позволя да се прехвърли сметката на входа, или това че те не са си закрили партидата навремето си е техен проблеем, и да се оправят както знаят? Което ще рече - да платят сметката за вода, и да си закрият фирмата. По-точно - мисля изобщо да не се занимавам, и да им кажа "това е трябвало д а го направите когато сте се изнесли, а не да се сещате след Х години". Мисълта ми е - те какво могат да направят , например да ни съдят за тази сметка, или нещо друго? Доколкото ми става ясно - нямат, или не пазят договор за наем ако са имали изобщо.Забравих да кажа че хората от входа казват "Ми да се оправят бе, сметката си е на тяхно име!"
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Консултация по 1 въпр. за ет. собств-ст, сметка за вода
Collapse
X
-
"Да се оправят" е най-логично, обаче като се замислиш... Има огромна възможност въобще да са забравили за това, че се води на тяхно име(поне до колкото разбирам от обяснението ти). Но пък за това, че те са забравили защо трябва да плащате вие?Обобщение(по мое мнение): Да се оправят...А за съд е смешно. Те ако ще давам пари в пъти по-евтино ще им излезе да си платят водата, вместо да се влачат по съдилища, още повече че едва ли въобще има основание за дело...
-
Re: Консултация по 1 въпр. за ет. собств-ст, сметка за вода
ogi28b написа:Доколкото ми става ясно - нямат, или не пазят договор за наем ако са имали изобщо.Забравих да кажа че хората от входа казват "Ми да се оправят бе, сметката си е на тяхно име!"Ex Fiat 126P
Ex Fiat Tipo 1.6 DOHC 1989
Ex Fiat Bravo 1.6 16V 1997
Alfa Romeo 147 1.6 TS
Не ми работи буква Б на лаптопа, изпи 1 бира. Затова я пиша с 6.
Коментар
-
Ама те не са ползвали нищо. Към 1 януари 2005 - сметката е нула, а те са се изнесли преди това, но не са приключили партидата. И така започва да се трупа сметка на база. vital - не са забравили, нали искат да закрият фирмата, и им излизат неплатени сметки, и не могат. Аз им разписах едно като декларация че не са наематели от 1 януари 2005, ама от водата им искали протокол от събрание че съм управител. А тоя протокол е.... знаеш къде.... на ХХХХ си лелина.Абе я да се спасяват бе.... аз като се изнасям отнякъде, гледам да си приключа всичко.
Коментар
-
Преди 6-7 години действаха други правила и общите условия на ЕРП най-малкото бяха други.По въпроса с протокола...това ти го искат,защото се зариха от загубени дела в съда заради такива неща.(ЕРП-тата)Сега вече действа ЗЕС и освен протокола от ОС на входа ще ти искат и удовстоверение от общината,че си вписан като домоуправител съгласно правилата на новия закон."Да се оправят"...не бих те посъветвал да разчиташ на това.Договорът им е изтекъл на определена дата и това е лесно доказуемо с документ."Партидата" урежда отношенията между тях и ЕРП-то."Договрът" урежда отношенията между вас и тях.Та ако те случайно са направили с тогавашния домоуправител приемо-предавателен протокол с данните от водомери и електромер...се знае на какви показания са се изнесли.Ще си платят сметката в ЕРП-то...но разликата между показанията от протокола и това дето са платили...аз лично бих си го потърсил,защото има голям шанс да го получа,с все лихвите и адвокатското възнаграждение.Просто от деня когато са се изнесли,вече не са имали достъп до помещението и няма как да харчат вода.Че ще си платят сметката-ще си платят,защото партидата е тяхна.
Коментар
-
ogi28b написа:Който си има сметки - да си ги плаща.Ex Fiat 126P
Ex Fiat Tipo 1.6 DOHC 1989
Ex Fiat Bravo 1.6 16V 1997
Alfa Romeo 147 1.6 TS
Не ми работи буква Б на лаптопа, изпи 1 бира. Затова я пиша с 6.
Коментар
-
Тук е редно да се напомни на всички ,че е трябва незабавно да си направите събрание на входа с протокол и си изберете домсъвет. Това се налага че и за в бъдеще ще изникват какви ли не въпроси по общото ползване и че без тоя протокол заведен в общината ще търпите само загуби и глоби.Нашия вход това го направихме на 1ви ноември миналата година и се регистрирахме в общината.Закупихме срещу 14лв домовата книга заедно с закона за етажната собственост и вече няма тоя казал едно ,оня казал друго .В закона всичко точно и ясно си е написано.Колкото до колегата повдигнал темата то на първо четене изглежда нещата са ясни . Щом ония искат да си закрият фирмата да си платят сумата и си я закрият. Така се получава често когато всеки си кара както на него му изнася ,но идва и момент да си плати вересиите заедно с лихвата. Като са се изнесли да са отишли още тогава и да са си закрили партидата.Ама карай шапка на тояга но ето че идва момента да си платят гяволука макар и след много години.
Коментар
-
коцев....тоя закон е такава дива простотия...те хората не го и спазват,правителството идея си няма как да ги накара да го спазват ...и по-лошото е,че на никой не му се занимава,щото всички знаят,че е простотия.Създава два пъти повече проблеми,от колкото решава.За партидата...дай да мислим....изнасям се от някъде,изчиствам си всички задължения.След 5 години се оказва,че трябва да платя някакви консумативи,някъде...където на съм от 5 години вече,на всичкото отгре някой е свалил уредите за отчитане.ОК,ще ги платя...ама въпросът е какво правим с тая част,която е недължимо платена.Етажните собственици не отговарят с "касата" си.Те са неограничено отговорни при условията на солидарност.Когато някой изпълнява срещу ЕС,може да насочи изпълнението срещу всеки един етажен собственик,без оглед кога се е нанесъл и дали изобщо живее там.Сега си представи,че един ден отиваш в банката и всичките ти сметки се оказват запорирани,понеже някой е осъдил ЕС за нещо,взел си е изпълнителен лист и си е избрал точно теб от цялта ЕС...ей така на случаен принцип.За това писах горе,че "да се оправят" е най-лошият възможен принцип когато има възникнали парични задължения.Не е толкова просто-всеки въпрос може да се погледне от няколко ъгъла и има минимум две съвсем различни решения.
Коментар
-
Salvador написа:За партидата...дай да мислим....изнасям се от някъде,изчиствам си всички задължения.След 5 години се оказва,че трябва да платя някакви консумативи,някъде...където на съм от 5 години вече,на всичкото отгре някой е свалил уредите за отчитане.ОК,ще ги платя...ама въпросът е какво правим с тая част,която е недължимо платена.На мен у дома някой като ми откачи водомерите - да не би да не знам кой и кога?
Другото което е - те не могат да докажат, че са били под наем там, нито че са се изнесли. Защо ли ми показват справка от Софийска вода, и ме молят да им попълня декларация, че вече не са наематели, ако имаха договор? Утре комшията ще им попълни декларация че са наематели от 10 години, и така... И дължат 100 лева. Имат партида на тяхно име - да се оправят.
Коментар
-
Аз ако съм на мястото на тая фирма и ми правите такива спънки, след като знаете че съм изряден, ще отида да си платя тези 100 лева. После ще дам още 50 лева на хулиганчета, които да ви направят зулуми за поне 1000 лева. Така ще си "платите" десеторно задължението към мен. И така ще си научим уроците взаимно аз за 150 лева, а вашия вход за 1000 лева.
Коментар
-
daley написа:Аз ако съм на мястото на тая фирма и ми правите такива спънки, след като знаете че съм изряден, ще отида да си платя тези 100 лева. После ще дам още 50 лева на хулиганчета, които да ви направят зулуми за поне 1000 лева. Така ще си "платите" десеторно задължението към мен. И така ще си научим уроците взаимно аз за 150 лева, а вашия вход за 1000 лева.
Коментар
-
Къщата си е къща.Високи дувари, зло куче... тишина, спокойствие... Не даваш сметка на никого кога се веселиш, колко викаш, колко силно слушаш музика...Птички пеят...пеперудки, цветя, дървета...Мдаааа...Апартаменти... който ги е измислил, бял ден да не видиЧе и аз съм принуден да живея в такова недоразумение няколко дни от седмицата...
Коментар
-
daley написа:Аз ако съм на мястото на тая фирма и ми правите такива спънки, след като знаете че съм изряден, ще отида да си платя тези 100 лева. После ще дам още 50 лева на хулиганчета, които да ви направят зулуми за поне 1000 лева. Така ще си "платите" десеторно задължението към мен. И така ще си научим уроците взаимно аз за 150 лева, а вашия вход за 1000 лева.Евала, баце! Сигурно и режеш гумите на хората които ти паркират на мястото? Между другото - като ти дойде сметка за вода - плати си я, после дай 50 лева на хулиганчета, да направят зулуми на фирмата водоснабдител, та да се научат да не ти пращат сметки.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар