Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какъв бойлер за баня?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

кроко61 написа:
    Hadjov,поредна ,,десятка,,.Аз съм с такъв вече 10 години и нямам оплаквания.
    Аз съм от 14 години и също без проблеми.

Коментар

BO какъвто и бойлер да вземеш си го направи с външно управление - какво имам в предвид:Ако ти е в банята бойлера, отвън си правиш една кутия вътре с контактор, трифазен като му свързваш и трите контакта заедно. Вътре в бойлера разкачаш терморегулатора от веригата и я преправяш в следната последователност - кабел идващ от контактора - термо защита - нагревател. После си пускаш още две тънки кабелчета, 1,5кв.мм. към терморегулатора и съответно на тях връзваш управлението на контактора.От тук нататък забравяш за всички проблеми свързани с нагаряне на контактите на терморегулатора, съответно възможността да остане "залепнал", да заври бойлера като на колегата и ако издържат меките връзки да събориш част от жилището най-малкото.Електрическата част е гола вода на всички широко разпространени марки - и Дипломат и Теси.Имах Дипломат 80 литра с една серпентина, за година и половина му се проби серпентината. Смених го за Дипломат 120 литра, с две серпентини. На едната имам парно, а на другата слънчеви колектори. В мазето ми е за цялата къща, като инсталацията съм я направил с контактор както написах, горе на етажа ми е копчето за пускане на тока през управляващата верига, даже съм си извел и лампа да си гледам кога е изключил.
      Fiat Punto ELX 1.9 JTD 80 к.с.
      Fiat Brava SX 1.4 12V - много хубава кола беше

Коментар

BO написа:
        .Също така бойлерът ще бъде включен 24/7 и няма смисъл много от външни намеси.
        Външните намеси са много голямо предимство и човек обикновено ги оценява след като ги има.Ръчните намеси са в много случаи за предпочитане пред автоматичните.Ако имаш възможност да избираш,не се отказвай.

Коментар

Колега,четеш,четеш,четеш и се оплиташ като пате в калчища Затова правиш като мен,обикаляш няколко магазина само с информационна цел...прибираш се и преценяваш къде какво си видял...преценяваш къде има най-голям избор и какво горе-долу си харесал,отиваш в тоя магазин на следващия ден и от всички налични свеждаш избора до 2 максимум три...от там преценяваш кой от трите най-много ти допада,според всички тия компоненти изброени от теб и го вземаш. Колкото повече мислиш ,толкова повече ще се дву-три и повече умиш Вземаш решение,купуваш машинката и дерзаеш!Първо-не робувай на марка,смисъл няма,но явно в България е масова практика да се робува на марки,които сме чували...ако не сме я чували,значи е куча марка и не става Е да ама НЕ,аз си взех френска пералня(brandt) ижена ми е доволна от нея,беше с една идея по-евтина от останалите и със всички функции които тя искаше. Само на едно място намерих отзиви за марката и бяха САМО добри,никой друг не бе чувал за подобни електроуреди,а после се оказа,че във Франция това си е известна марка,а и не само там ,а и на европейския пазар.Второ- не робувай на мисълта "колкото по-скъпо,толкова по-качествено",качеството не значи задължително по-висока цена!3- Забрави за електрониките,колкото по-сложно,толкова по-вероятни дефекти,а в крайна сметка ВЪРШАТ ЕДНО И СЪЩО.4- ПО поръчка е най-добрия вариант,но идва много по-скъпо и се чака,затова сам си преценяваш,а не купувам по поръчка5 Гледай на теб да ти хареса и ако харесаш нещо,купи го,така и да имаш проблем няма да обвиняваш никого,а ако си работи(както обикновено се случва) ще му се кефиш още повече. Аз така избирам всичко-на мен да ми хареса,на заден план план оставям мнението на псевдоспециалисти,защото обикновено то е съставено само от лични впечатления и непрофесионалиста,често бърка в преценката,затова ако ще се греши,искам грешката да си е лично моя!!!колеги,явно че човека иска да иде в магазина и да си купи бойлер,не да чака по поръчка,да го преправя после и т.н. каза и как ще го ползва,затова нужно ли е сега да влизате в спорове,опитвайки се да наложите вашето мнение? А да те питам колега Хаджов,изчислявал ли си колко ти струва това бойлерче споменатото за 14 години? За колко си го купил и какви разходи си имал по него евентуално за чистене и т.н. Защото аз имах един Теси ,който изкара 10 години,купихме го навремето един от евтините и непретенциозните,не сме го бутали от тогава за нищо....За мен по-добрия вариант е да вземеш нещо евтино,да изкараш период Х с него и после на боклука и ново! Като си го сметнеш,вероятно ще излезе,че качествения бойлер,в крайна сметка е много по-скъп и за същата сума,ще имаш повече години топла вода ...Вероятно тези ,които ви е препоръчвате на колегата са с цена х3 спрямо обикновените бойлерчета!
          ex.Мареа ТД100

Коментар

paralesa написа:
            А да те питам колега Хаджов,изчислявал ли си колко ти струва това бойлерче споменатото за 14 години? За колко си го купил и какви разходи си имал по него евентуално за чистене и т.н.
            Ще ти отговоря.Този бойлер,а не бойлерче е 100 литрово с всички изброени неща с вертикален монтаж и през бурната 1996 год съм го купил за 250$.Тогава сериозните разплащания се извършваха в $.С доживотна гаранция.За 14 години не се е налагало да я ползвам и не ми струва нищо повече до този момент.Не те разбирам за какви допълнителни разходи говориш и за какви почиствания споменаваш.

Коментар

Тоя бойлер ще да е с някакъв вечен реотан
              Fiat Brava 1.4SX '97 (Бензин & Метан)

Коментар

При наличие на комин бих заложил на проточен газов.

Коментар

paralesa написа:
                  Второ- не робувай на мисълта "колкото по-скъпо,толкова по-качествено",качеството не значи задължително по-висока цена!
                  Точно така, 6рат ми си 6еше взел някакъв Аристон ли, Stie6el Eltron ли, първо, че струваше 300лв.,второ за да му важала някаква си гаранция от примерно 10г. монтажа тря6ваше да се извършиот техни техници за скромната сума от 150лв. и накрая пак се развали. Е, после му го смениха 6ез про6леми де.Аз засега съм имал три Теси, единия изкара 7 години, втория е на около 6, ще видим още колко ще изкара.Третия е на 2 години.
                  Ex Fiat 126P
                  Ex Fiat Tipo 1.6 DOHC 1989
                  Ex Fiat Bravo 1.6 16V 1997
                  Alfa Romeo 147 1.6 TS
                  Не ми работи буква Б на лаптопа, изпи 1 бира. Затова я пиша с 6.

Коментар

Salvador написа:
                    При наличие на комин бих заложил на проточен газов.
                    Може по-хубав да излезе и на въглища, ама както споменах се придържам към данните, които съм споменал :D Няма възможност за никаква газ и алтернативни горива. Има само едно единствено място, отредено за бойлера, от порядъка на 110см по височина на около 45-50см по широчина. Там трябва да се побере бойлер. Ако може някой да предложи в банята на това разстояние и слънчев колектор бих го изслушал. Особено ако може да грее водата от 6 лунички по 35 вата
                    A20DTH ЖТД ама не баш
                    1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
                    Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

Моят съвет ще потвърди няколко от по-горе посочените - бойлер с механика - т.е. минимум елелктронни компоненти, модули кирии. Щото шанса електрониката да сдаде багажа от прекрасният ни 220V непостоянен ток е голяма. Аз самият си купих TESY преди 3 години - поръчахме го по телефона, докараха, демонтираха стария, монтираха новия и подписаха гаранцията. Стойността ми се увеличи с 30лв. за монтажа, но пък не съм се напрегнал повече от това да изкарам парите от портфейла, а и хората действаха доста добре. Марка и модел не бих си позволил да ти препоръчвам - за мен беше важна цената да не надвишава 200-250лв. да има транспорт и да има сервиз в град Варна. Не купих от Варненските бойлери, защото точно такъв смених - непрекъснато му горяха защитите - или термозащита или термореле ...
                      Steliyan's Life!
                      FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

BO написа:
                        Може по-хубав да излезе и на въглища, ама както споменах се придържам към данните, които съм споменал :D Няма възможност за никаква газ и алтернативни горива. Има само едно единствено място, отредено за бойлера, от порядъка на 110см по височина на около 45-50см по широчина. Там трябва да се побере бойлер. Ако може някой да предложи в банята на това разстояние и слънчев колектор бих го изслушал. Особено ако може да грее водата от 6 лунички по 35 вата
                        Има слънчеви колектори с вграден бойлер. Нямаш ли възможност за инсталиране на такъв и да си прекараш тръби до банята? Що се отнася до разходите - избиват се за 0 време. Моята инвестиция наистина беше голяма ( 9К лева с големи отстъпки), но защото храня джакузи пък и къщата е голяма. Но само с две прости неща - слънчеви колектори и икономични крушки, постигнах невероятен ефект. Месечните ми сметки от 100 - 150 лв на месец паднаха на 15. за 2 години избиваш инвестицията.Просто ти предлагаме алтернативно решение което много ще ти намали разходите и е екологично.
                        Fiat Stilo 1,9 JTD, 2004
                        ----------------------------
                        Ignorance is a bliss

Коментар

Ще изкажа лично мнение. Никога повече в къщи няма да монтирам бомба със закъснител - ел. бойлер с водосъдържател. След няколко случая на прегряване поради аварирали или термозащита или терморегулатор бойлерът излетя от къщи. Моето предложение - електрически проточен многоточков бойлер. От 5-6 год. ползвам такъв и съм безкрайно доволен. Бойлерът е бъгарски "Термолайн", работи на 3,6 и 9 квт. Размерите му са приблизително 20/30/40 см. тежи около 3-4 кг., монтира се на мястото на стария огромен бойлер с водосъдържател и захранва цялата система с топла вода. Преимущества: 1. Имаш топла вода по всяко време без да е необходимо предварително подгряване. 2. Топлиш точно толкова вода колкото ти е необходимо. 3. Почти няма вероятност от авария /имам предвид с необратими последици/.Недостатъци: 1. Максимален дебит 8 л/мин. 2. Трябва да се осигури захранващ проводник мин. 6мм2 /при мен е с 4мм2 и не съм имал проблеми/. 3. Колкото по-силна е струята толкова по-ниска е температурата на водата.Надявам се да съм бил полезен.
                          Peugeot 301
                          Punto 1.9 JTD - на жената

Коментар

venco67 написа:
                            Ще изкажа лично мнение. Никога повече в къщи няма да монтирам бомба със закъснител - ел. бойлер с водосъдържател. След няколко случая на прегряване поради аварирали или термозащита или терморегулатор бойлерът излетя от къщи. Моето предложение - електрически проточен многоточков бойлер. От 5-6 год. ползвам такъв и съм безкрайно доволен. Бойлерът е бъгарски "Термолайн", работи на 3,6 и 9 квт. Размерите му са приблизително 20/30/40 см. тежи около 3-4 кг., монтира се на мястото на стария огромен бойлер с водосъдържател и захранва цялата система с топла вода. Преимущества: 1. Имаш топла вода по всяко време без да е необходимо предварително подгряване. 2. Топлиш точно толкова вода колкото ти е необходимо. 3. Почти няма вероятност от авария /имам предвид с необратими последици/.Недостатъци: 1. Максимален дебит 8 л/мин. 2. Трябва да се осигури захранващ проводник мин. 6мм2 /при мен е с 4мм2 и не съм имал проблеми/. 3. Колкото по-силна е струята толкова по-ниска е температурата на водата.Надявам се да съм бил полезен.
                            А ако човека не разполага със захранващ кабел 6 мм2,ко прайме,както е нормално по апартраментите.Това е 40 А ток и то само за един единствен консуматор,и проводник от 4 мм2 е в горна граница критично.Това е приложимо ако си строиш къща и си заложиш предварително инсталацията.

Коментар

Както писах по-горе, какъвто и бойлер да сложиж си го правиш с контактор и забравяш за проблемите с терморегулатор, копчета ала бала дето не могат 10А да издържат какво остава за 3-4 кВт нагревател.Също инсталацията я правиш 4 кв.мм. от контактора до бойлера, както и до контактора разбира се. Слагаш си един допълнителен вентил на топлата вода, за да подсигуриш минималният шанс от залепване на контактора и съответно завиране на бойлера и от там събаряне на част от къщата най-малкото. Също и филтър на студената вода да не се пълни с боклуци от водопровода.
                              Fiat Punto ELX 1.9 JTD 80 к.с.
                              Fiat Brava SX 1.4 12V - много хубава кола беше

Коментар

Тезата ми се потвърждава-едно си баба знае,едно си бае.....всеки си хвали своето и си държи на него и изобщо малко са полезните мнения конкретно по темата Колега Хаджов-допълните разходи имам предвид подмяна на някое реле или регулатор или на нагревателя,както почистване на последния от котления камък...Аз съм отварял 10 годишен бойлер-нагревателя не се виждаше от наслоявания,как е топлел не знам В България водата ни не е най-"меките" както е известно и това вреди на бойлери,перални и т.н За доживотната гарангия не знаех...Както и да е,мисля,че стана ясно,какво търси колегата,нека му препоръчам аз нещоВкъщи нашите бяха доскоро с теси,аз го бях купувал преди много време,около 10 години,един от най-евтините 100литрови на пазара! За цената си,изкара достатъчно дълго. Скоро го смениха,купихме им дипломат,също не е създавал проблеми,в квартирата си сме с дипломат и е добър... Лично аз бих те насочил към една от двете марки с цени около 200лв,повече от 240 не си струва според мен,след като може да те изкара спокойно десетина години.
                                ex.Мареа ТД100

Коментар

Working...
                                X