кроко61 написа:
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какъв бойлер за баня?
Collapse
X
-
BO какъвто и бойлер да вземеш си го направи с външно управление - какво имам в предвид:Ако ти е в банята бойлера, отвън си правиш една кутия вътре с контактор, трифазен като му свързваш и трите контакта заедно. Вътре в бойлера разкачаш терморегулатора от веригата и я преправяш в следната последователност - кабел идващ от контактора - термо защита - нагревател. После си пускаш още две тънки кабелчета, 1,5кв.мм. към терморегулатора и съответно на тях връзваш управлението на контактора.От тук нататък забравяш за всички проблеми свързани с нагаряне на контактите на терморегулатора, съответно възможността да остане "залепнал", да заври бойлера като на колегата и ако издържат меките връзки да събориш част от жилището най-малкото.Електрическата част е гола вода на всички широко разпространени марки - и Дипломат и Теси.Имах Дипломат 80 литра с една серпентина, за година и половина му се проби серпентината. Смених го за Дипломат 120 литра, с две серпентини. На едната имам парно, а на другата слънчеви колектори. В мазето ми е за цялата къща, като инсталацията съм я направил с контактор както написах, горе на етажа ми е копчето за пускане на тока през управляващата верига, даже съм си извел и лампа да си гледам кога е изключил.Fiat Punto ELX 1.9 JTD 80 к.с.
Fiat Brava SX 1.4 12V - много хубава кола беше
Коментар
-
BO написа:.Също така бойлерът ще бъде включен 24/7 и няма смисъл много от външни намеси.
Коментар
-
Колега,четеш,четеш,четеш и се оплиташ като пате в калчища Затова правиш като мен,обикаляш няколко магазина само с информационна цел...прибираш се и преценяваш къде какво си видял...преценяваш къде има най-голям избор и какво горе-долу си харесал,отиваш в тоя магазин на следващия ден и от всички налични свеждаш избора до 2 максимум три...от там преценяваш кой от трите най-много ти допада,според всички тия компоненти изброени от теб и го вземаш. Колкото повече мислиш ,толкова повече ще се дву-три и повече умиш Вземаш решение,купуваш машинката и дерзаеш!Първо-не робувай на марка,смисъл няма,но явно в България е масова практика да се робува на марки,които сме чували...ако не сме я чували,значи е куча марка и не става Е да ама НЕ,аз си взех френска пералня(brandt) ижена ми е доволна от нея,беше с една идея по-евтина от останалите и със всички функции които тя искаше. Само на едно място намерих отзиви за марката и бяха САМО добри,никой друг не бе чувал за подобни електроуреди,а после се оказа,че във Франция това си е известна марка,а и не само там ,а и на европейския пазар.Второ- не робувай на мисълта "колкото по-скъпо,толкова по-качествено",качеството не значи задължително по-висока цена!3- Забрави за електрониките,колкото по-сложно,толкова по-вероятни дефекти,а в крайна сметка ВЪРШАТ ЕДНО И СЪЩО.4- ПО поръчка е най-добрия вариант,но идва много по-скъпо и се чака,затова сам си преценяваш,а не купувам по поръчка5 Гледай на теб да ти хареса и ако харесаш нещо,купи го,така и да имаш проблем няма да обвиняваш никого,а ако си работи(както обикновено се случва) ще му се кефиш още повече. Аз така избирам всичко-на мен да ми хареса,на заден план план оставям мнението на псевдоспециалисти,защото обикновено то е съставено само от лични впечатления и непрофесионалиста,често бърка в преценката,затова ако ще се греши,искам грешката да си е лично моя!!!колеги,явно че човека иска да иде в магазина и да си купи бойлер,не да чака по поръчка,да го преправя после и т.н. каза и как ще го ползва,затова нужно ли е сега да влизате в спорове,опитвайки се да наложите вашето мнение? А да те питам колега Хаджов,изчислявал ли си колко ти струва това бойлерче споменатото за 14 години? За колко си го купил и какви разходи си имал по него евентуално за чистене и т.н. Защото аз имах един Теси ,който изкара 10 години,купихме го навремето един от евтините и непретенциозните,не сме го бутали от тогава за нищо....За мен по-добрия вариант е да вземеш нещо евтино,да изкараш период Х с него и после на боклука и ново! Като си го сметнеш,вероятно ще излезе,че качествения бойлер,в крайна сметка е много по-скъп и за същата сума,ще имаш повече години топла вода ...Вероятно тези ,които ви е препоръчвате на колегата са с цена х3 спрямо обикновените бойлерчета!ex.Мареа ТД100
Коментар
-
paralesa написа:А да те питам колега Хаджов,изчислявал ли си колко ти струва това бойлерче споменатото за 14 години? За колко си го купил и какви разходи си имал по него евентуално за чистене и т.н.
Коментар
-
paralesa написа:Второ- не робувай на мисълта "колкото по-скъпо,толкова по-качествено",качеството не значи задължително по-висока цена!Ex Fiat 126P
Ex Fiat Tipo 1.6 DOHC 1989
Ex Fiat Bravo 1.6 16V 1997
Alfa Romeo 147 1.6 TS
Не ми работи буква Б на лаптопа, изпи 1 бира. Затова я пиша с 6.
Коментар
-
Salvador написа:При наличие на комин бих заложил на проточен газов.A20DTH ЖТД ама не баш
1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда
Коментар
-
Моят съвет ще потвърди няколко от по-горе посочените - бойлер с механика - т.е. минимум елелктронни компоненти, модули кирии. Щото шанса електрониката да сдаде багажа от прекрасният ни 220V непостоянен ток е голяма. Аз самият си купих TESY преди 3 години - поръчахме го по телефона, докараха, демонтираха стария, монтираха новия и подписаха гаранцията. Стойността ми се увеличи с 30лв. за монтажа, но пък не съм се напрегнал повече от това да изкарам парите от портфейла, а и хората действаха доста добре. Марка и модел не бих си позволил да ти препоръчвам - за мен беше важна цената да не надвишава 200-250лв. да има транспорт и да има сервиз в град Варна. Не купих от Варненските бойлери, защото точно такъв смених - непрекъснато му горяха защитите - или термозащита или термореле ...Steliyan's Life!
FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000
Коментар
-
BO написа:Може по-хубав да излезе и на въглища, ама както споменах се придържам към данните, които съм споменал :D Няма възможност за никаква газ и алтернативни горива. Има само едно единствено място, отредено за бойлера, от порядъка на 110см по височина на около 45-50см по широчина. Там трябва да се побере бойлер. Ако може някой да предложи в банята на това разстояние и слънчев колектор бих го изслушал. Особено ако може да грее водата от 6 лунички по 35 ватаFiat Stilo 1,9 JTD, 2004
----------------------------
Ignorance is a bliss
Коментар
-
Ще изкажа лично мнение. Никога повече в къщи няма да монтирам бомба със закъснител - ел. бойлер с водосъдържател. След няколко случая на прегряване поради аварирали или термозащита или терморегулатор бойлерът излетя от къщи. Моето предложение - електрически проточен многоточков бойлер. От 5-6 год. ползвам такъв и съм безкрайно доволен. Бойлерът е бъгарски "Термолайн", работи на 3,6 и 9 квт. Размерите му са приблизително 20/30/40 см. тежи около 3-4 кг., монтира се на мястото на стария огромен бойлер с водосъдържател и захранва цялата система с топла вода. Преимущества: 1. Имаш топла вода по всяко време без да е необходимо предварително подгряване. 2. Топлиш точно толкова вода колкото ти е необходимо. 3. Почти няма вероятност от авария /имам предвид с необратими последици/.Недостатъци: 1. Максимален дебит 8 л/мин. 2. Трябва да се осигури захранващ проводник мин. 6мм2 /при мен е с 4мм2 и не съм имал проблеми/. 3. Колкото по-силна е струята толкова по-ниска е температурата на водата.Надявам се да съм бил полезен.Peugeot 301
Punto 1.9 JTD - на жената
Коментар
-
venco67 написа:Ще изкажа лично мнение. Никога повече в къщи няма да монтирам бомба със закъснител - ел. бойлер с водосъдържател. След няколко случая на прегряване поради аварирали или термозащита или терморегулатор бойлерът излетя от къщи. Моето предложение - електрически проточен многоточков бойлер. От 5-6 год. ползвам такъв и съм безкрайно доволен. Бойлерът е бъгарски "Термолайн", работи на 3,6 и 9 квт. Размерите му са приблизително 20/30/40 см. тежи около 3-4 кг., монтира се на мястото на стария огромен бойлер с водосъдържател и захранва цялата система с топла вода. Преимущества: 1. Имаш топла вода по всяко време без да е необходимо предварително подгряване. 2. Топлиш точно толкова вода колкото ти е необходимо. 3. Почти няма вероятност от авария /имам предвид с необратими последици/.Недостатъци: 1. Максимален дебит 8 л/мин. 2. Трябва да се осигури захранващ проводник мин. 6мм2 /при мен е с 4мм2 и не съм имал проблеми/. 3. Колкото по-силна е струята толкова по-ниска е температурата на водата.Надявам се да съм бил полезен.
Коментар
-
Както писах по-горе, какъвто и бойлер да сложиж си го правиш с контактор и забравяш за проблемите с терморегулатор, копчета ала бала дето не могат 10А да издържат какво остава за 3-4 кВт нагревател.Също инсталацията я правиш 4 кв.мм. от контактора до бойлера, както и до контактора разбира се. Слагаш си един допълнителен вентил на топлата вода, за да подсигуриш минималният шанс от залепване на контактора и съответно завиране на бойлера и от там събаряне на част от къщата най-малкото. Също и филтър на студената вода да не се пълни с боклуци от водопровода.Fiat Punto ELX 1.9 JTD 80 к.с.
Fiat Brava SX 1.4 12V - много хубава кола беше
Коментар
-
Тезата ми се потвърждава-едно си баба знае,едно си бае.....всеки си хвали своето и си държи на него и изобщо малко са полезните мнения конкретно по темата Колега Хаджов-допълните разходи имам предвид подмяна на някое реле или регулатор или на нагревателя,както почистване на последния от котления камък...Аз съм отварял 10 годишен бойлер-нагревателя не се виждаше от наслоявания,как е топлел не знам В България водата ни не е най-"меките" както е известно и това вреди на бойлери,перални и т.н За доживотната гарангия не знаех...Както и да е,мисля,че стана ясно,какво търси колегата,нека му препоръчам аз нещоВкъщи нашите бяха доскоро с теси,аз го бях купувал преди много време,около 10 години,един от най-евтините 100литрови на пазара! За цената си,изкара достатъчно дълго. Скоро го смениха,купихме им дипломат,също не е създавал проблеми,в квартирата си сме с дипломат и е добър... Лично аз бих те насочил към една от двете марки с цени около 200лв,повече от 240 не си струва според мен,след като може да те изкара спокойно десетина години.ex.Мареа ТД100
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар