Колеги, поради разнородната информация в интернет, както и купищата "примерни тестове",бих искал да попитам, дали някой от вас е подавал документи за Зелена карта за Канада.Ако може да сподели накратко какво е нужно като документи, малко подробности за интервюто и пр.Предварително благодаря и успешна седмица на всички! :D
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Емиграция в Канада
Collapse
X
-
Колега, имам едни приятели, които ходиха "да живеят" в Канада. Не знам точно какви документи подготвяха, но ходиха на курсове да учат френски, явяваха се на събеседвания в посолството, минаха през иглени уши. Продадоха си тука апартамента с намерение да отидат там завинаги, но издържаха точно два месеца и половина. По техните думи Канада е крайно неблагоприятно за живеене място, като за хора с нашия темперамент. Там, за предимство при кандидатстване за работа, се счита да си възможно по-некомуникативен. Отиваш на работа, няма "добър ден", "как си", "какво правиш", в много случаи колегите и имената си не знаят. Отиваш да бачкаш като роб и по всякакъв начин се стремят да те обвържат към системата им, за да си им задължен доживот. Та, моите приятели се завърнаха и си купиха нов апартамент, вече на почти двойна цена и това беше печалният им опит от това приключение. Разбира се, има го и обратният случай - имам други приятели, които отидоха преди 8-9 години, ще стане. Но, момчето е работохолик, той още тука работеше на две-три места, интегрираха се там, купиха си къща на изплащане за 30 години - нещо, което аз никога не бих направил, да се обвържа да плащам цял живот, и вече са почти канадци.Fiat Marea Weekend 1,6 16V
-
На мой приятел брат му е там от много години. Адаптирал се е, канадец е вече. Моят приятел замина при него, с цел да остане... Върна се след 3 месеца. Не издържа на студа.Такъв студ, вика, само ескимосите могат да издържат... Става въпрос за Монреал.Едно време и аз се бях запалил, преди десетина години. Но тогава искаха някаква тлъста банкова сметка да покажеш и се отказах. За сега нямам информация дали все още искат банкова "гаранция".
Коментар
-
Да допълня нещо друго, което се сетих от разказите на моите хора. Там мафията "свой човек" работи много по-силно, отколкото при нас по времето на социализма. Там външен човек, тоест чужденец, е почти невъзможно да си намери работа, ако не бъде препоръчан от някой местен. Първият ми приятел е компютърен специалист и беше принуден два месеца там да мие чинии в най-долнопробно заведение. Вторият е университетски преподавател по френски. Отиде там, наложи се да приравнява образованието си - той при всички случаи знае по-добре френски от местните аборигени, защото преди години имаше покана да е преподавател в Сорбоната, но от глупост, не прие. В Канада няколко години пътува по над 100 километра на ден да преподава френски в училища за емигранти от Южна Америка - изобщо, нерадостен живот, колкото и да се е уредил сега. На каква цена? Нито има приятели, нито среда, забавления - никакви, просто роб за цял живот.Fiat Marea Weekend 1,6 16V
Коментар
-
Колега и аз съм запален като тебе за там. Имам приятели, които заминават там да живеят другият месец. Имам и други познати там. Ако не си женен и нямаш някакво образование средно специално или Висше няма смисъл да се пробваш. Също тъка процедурата по оправяне на документите за 2 души струва около 6000Е. Процедурата трае около 1г. Трябва яко да се захващаш за френския да учиш. Отностно по-горе писаното от колегите: Там наистина са единаци(учат ги така още от малки). Колкото до климата :студено е през зимата, ама лятото щом имат открити басейни на къщите сещайте се какъв е климата. Зависи изцяло от тебе дали ще можеш да се адаптираш. Навсякъде има доволни и недоволни. А каквото и образувание да имаш и какъвто и стаж да имаш, повечето отначало работят обща работа. Също трябва да си готов да работиш поне първите 6м. каквото ти попадне.Ето то линк за форум на хора заминали или работещи по процедурата: http://www.bgcanada.com/phpBB2/viewforum.php?f=1Успех!!!Ex. Fiat Marea 1,6-16V,98g.
Ex.Opel Astra
Коментар
-
Жалко че опита на твоите познати е изцяло горчив...Имам роднини там, но за жалост никой не се връща да ми сподели, та за това питам вас.По принцип аз на студено вирея най-добре, та студа не ме плаши. По отношение на френския - владея го свободно, и между другото се двоумя между Канада и Франция Едно е сигурно - напусна ме всякакъв детски наивен оптимизъм, относно тая разградена кочина, в която се намираме в момента...Няма да преживея 5 поколения, та да видя лъч надежда за промяна тук, и колкото и егоистично да звучи, предпочитам да плащам на чужда държава, която обаче да ми отвръща с нормална атмосфера, адекватно здравеопазване и образование за децата ми уви, не искам да живеят тук...Колкото до хората, както чужденеца може да попадне на Човек тук, така и българина на Човек там.Благодаря все пак за информацията, която ми споделихтеУмолявам всички собственици на Audi между 1980-1995 да спрат незабавно с тия коледни маркучи под фаровете!!!
Коментар
-
Имам чичо който е там от 50 години,може и повече да е.Избяга по политически причини ожени се за тамошна булка,имат 2 деца който носят нашенски имена.Живее във Отава,преди няколко години си взе къща на морето,и лятото седи тук по 2 месеца.Във момента е пенсионер и доколкото знам мисли да идва тук за постояно да си доживее старините със пенсия от 2500 канадски долара.
Коментар
-
понеже и аз съм със свободно владеене на френски и бях проверявал преди време- останах с впечатление, че най-лесно одобряват млади хора, с образование, ако може двойка и потентна всичко останало е въпрос на личен избор, приятели може да имаш и да нямаш и тук и там. Бил съм във Фр, а сега работя с французи, ами никога не съм ги харесвал, няма и да ги харесам, но и това е до личност. Ако нямам намерение да пътувам често до Бг или да се връщам след Х години в Бг з апостоянно, бих избрал Канада. Ако пък мисля да ида за 5 год и послед асе върна и това да ми е дало старт- избирам Гр, защото има немалко френски фирми вече тук.Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
Fiat Bravo'97 1,6 16v
Fiat Tempra'91 1,6 mono
Коментар
-
Баща ми и брат ми са с канадски паспорти, и баща ми доста време изкара там, след някоя година чака да се пенсионира, обаче той е в английската част - Торонто. А иначе набират във френската част много хорА, но си трябва език. Аз така и не съм стъпвал там, мен ме отрязаха още преди много години, защото бях навършил допустимите години Но много бих искал да отида някой ден, само на гости да видя какво е Баща ми има страшно много приятели там, в Торонто има много българи, и си помагат доста, но както навсякъде има и боклуци де, общо взето е и малко на късмет работата. Моят съвет е ако можеш със приятелка/жена да заминеш или със друг от семейството, защото сам не си е работа...
Коментар
-
Ами колега прав си, че сам не си е работа, но пък от друга страна, точно факта че съм щастлив ерген в момента, ме кара да се замисля че няма какво да губя Защото шанса да срещнеш човека, и той да ти каже че няма абсолютно никакви намерения да напуска БГ също не е малък.Онтосно езика, чудесно! :D И без това в момента ми е много кофти, че няма с кой да си плямпамУмолявам всички собственици на Audi между 1980-1995 да спрат незабавно с тия коледни маркучи под фаровете!!!
Коментар
-
sugarboy написа:Вторият е университетски преподавател по френски. Отиде там, наложи се да приравнява образованието си - той при всички случаи знае по-добре френски от местните аборигени, защото преди години имаше покана да е преподавател в Сорбоната, но от глупост, не прие. В Канада няколко години пътува по над 100 километра на ден да преподава френски в училища за емигранти от Южна Америка - изобщо, нерадостен живот, колкото и да се е уредил сега. На каква цена? Нито има приятели, нито среда, забавления - никакви, просто роб за цял живот.like a man in silk pyjamas shooting pigeons from a deckchair
Коментар
-
Lane Staley написа:sugarboy написа:Вторият е университетски преподавател по френски. Отиде там, наложи се да приравнява образованието си - той при всички случаи знае по-добре френски от местните аборигени, защото преди години имаше покана да е преподавател в Сорбоната, но от глупост, не прие. В Канада няколко години пътува по над 100 километра на ден да преподава френски в училища за емигранти от Южна Америка - изобщо, нерадостен живот, колкото и да се е уредил сега. На каква цена? Нито има приятели, нито среда, забавления - никакви, просто роб за цял живот.Fiat Marea Weekend 1,6 16V
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар