Malone, разликата между осигуровките на държавните служители и тези на "частниците" (обобщавам ЕТ, ЕООД, ООД) е следната:-ти - като държавен служител, като се хващаш на работа, не питаш колко ще ти е брутната заплата, а колко ще получаваш чисто.
Грешиш. В договора ми е посочено брутното възнаграждение. Условията които формират нетното са се променяли нееднократно. Дали ме удовлетворяват или не, избора е мой.Както и при търговеца. Не му харесва да е ЕТ, става ЕООД.
Immortal написа:
-частникът - парите, които внася в държавата, не са пари от държавата, а пари, които той е изкарал с труд, физически или умствен. И не ги е взел в общия случай от бюджета, а от друг такъв като него "частник". От същите тези негови пари идват и "платените" от теб осигуровки.
Е държавните служители да не би да изкарват заплатата си със сутрешна гимнастика?Платените от мен осигуровки идват от моя джоб, от моята заплата която съм получил за моя труд. Това че ти ми плащаш [чрез държавата] за да съм в твоя услуга е същото както ако аз ти платя за твоята.
Immortal написа:
Утре държавата, Malone, може да каже - я да вземем да удържим на Malone 2 пъти осигуровки - веднъж като служител на Митницата, и втори път като инженер (примерно). Дали ще ти хареса?
Не, но ако аз съм избрал такава форма, защото преди няколко години ми е било по изгодно държавата да ме третира като бирник и инженер, няма какво да мрънкам сега.Аз съм си избрал формата, още повече, че сега държавата не ми отнема правото да се върна на старото положение.
.:: Just because I am unique does not mean I am useful ::. www.cyxap.com
Сега вече наистина спорим заради спора И аз съм бил на държавна работа. Хич даже не ме е интересувало колко ми е брутната заплата. Интересуваше ме колко влизат в сметката ми на края на месеца.Все ми беше едно, дали брутната ми беше 400 или 1000, при условие, че в картата ми влизаха 280.Сигурен съм, че и за теб е така.
@Malone: Ами да подходим йезуитски бе: Като не ти харесва държавната ТИ заплата, която ТИ плащам аз и още неколцина частника като мен - напусни бе, ела при нас - да те видя как 2 кожи ще ти слизат през гръбнака всеки месец... Ама да се пише по форумите е много по-лесно, защото в частния сектор - квото изкараш в месеца - това ще ядеш, а не като на държавната хранилка - вали-гърми-поледява - все една заплата...
@Malone: Ами да подходим йезуитски бе: Като не ти харесва държавната ТИ заплата, която ТИ плащам аз и още неколцина частника като мен - напусни бе, ела при нас - да те видя как 2 кожи ще ти слизат през гръбнака всеки месец... Ама да се пише по форумите е много по-лесно, защото в частния сектор - квото изкараш в месеца - това ще ядеш, а не като на държавната хранилка - вали-гърми-поледява - все една заплата...
Кой ти е казал, че не ми харесва държавната ми заплата?В случая вие сте недоволните, не аз.И ако държиш да водим спора йезуитски, като е толкова хубаво при нас, защо ти не дойдеш? "Вали-гърми-поледява - все една заплата", нали така?@ImmortalТака е, но заплатата ми не е била константа, променяла се в зависимост от условията [променящи се данъци, удръжки]. И ако ми е изгодно, кютам, ако не ... прав ми път, друга работа или друга форма, както е в случая [ЕТ към Е/ООД].
trace написа:
А аз как шмекерувам по-точно, ще обясниш ли?
МОЖЕШ да шмекеруваш, никъде не твърдя, че го правиш. Имаш възможност.Ти си знаеш дали я използваш или не.Ето да кажем, така:
maxuel82 написа:
Аз за тия 7000лв си имам фактури с които доказвам разход.
trace написа:
Имам и ЕООД и ЕТ и на двете съм си плащал каквото са ми искали. И двете фирми се занимаваха с абсолютноедна и съща дейност. Все тая ми беше дали ще е ЕООД или ЕТ. Но ако работеха сега, за едната щях да плащам по-високи осигуровки.Къде е логиката?
Където е и логиката ЕООД да плаща по малко данък от ЕТ [патентен и др.] в близкото минало.Каквото почукало, такова се обадило.
trace написа:
Знам, че ще кажеш да си работя само през ЕТ-то, но ти ми отговори на горния въпрос.Имам чувството, че спориш ей така на инат.
Не, грешиш. Почивам си и се опитвам да ви накарам да бъдете убедителни, защото сега не сте.Само че, диалога вместо да ме разведрява, ме уморява и мисля да ви оставя да си протестирате сами.Включих се заради jenshen73, поиска мнението ми по въпроса в друга тема и затова го написах.Принципно, позицията ми относно осигурителната система е ясна от една предишна дискусия.И в тази връзка би било по добре да се протестира срещу начина на функциониране на самия НОИ, начина на инвестиране и разходване на средствата, а не срещу начина на събиране.Всички по-малко или повече плащаме осигуровки, а накрая няма да получим почти нищо. Както този, който е хитрувал, така и този, на който са смъквали три кожи от гърба.Това е най-лошото, а не че държавата ти иска осигуряване и на управителя, ама той не управлявал, ами бил стругар.Фирмата се е управлявала от Господ Бог, управлението не е дейност.
.:: Just because I am unique does not mean I am useful ::. www.cyxap.com
Сега защо от ЕТ сме минали на ЕООД ами защото през изминалата година нямаше работа съответно доходи, но патента от 700+100 за втора дейност си го плащам. А и нали ни карат да се пререгистрираме наново и това също беше един от поводите. В действителност на ЕООД се плащат 10% върху дохода и съответно имаш приходи плащаш дори повече от ЕТ.
Сега защо от ЕТ сме минали на ЕООД ами защото през изминалата година нямаше работа съответно доходи, но патента от 700+100 за втора дейност си го плащам. А и нали ни карат да се пререгистрираме наново и това също беше един от поводите. В действителност на ЕООД се плащат 10% върху дохода и съответно имаш приходи плащаш дори повече от ЕТ.
Моля някой потърпевш да каже какво стана в крайна сметка в кратце, е не съм следил развитието а и работя в съвсем друга сфера, пък ми трябва това инфо...И Съответно някой запознат да каже каква е разликата в облагането между ЕТ и ЕООД.
VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
Нека Силата на бъде с Нас...
Моля някой потърпевш да каже какво стана в крайна сметка в кратце, е не съм следил развитието а и работя в съвсем друга сфера, пък ми трябва това инфо...И Съответно някой запознат да каже каква е разликата в облагането между ЕТ и ЕООД.
ЕООД се облага (данъчно) с 10% по ЗКПО, а ЕТ с 15% - това е ДОД. Осигуряването е малко по-различно, като ЕТ-то довнася, ако е с положителен резултат (собственика говорим). За момента с Е/ООД-тата нещата с осигуровките са висящи - караме си както си знаем, все едно указанието е било недоразумение (каквото е, междувпрочем). Считам обаче, че Кики, ще е къде по-подробен от мен...
Коментар