Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Правоговор и граматика - за родовете

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Глаголното време от "бил съм се..." е минало незапомнено.
    "Не търсете възмездие.Рано или късно всеки плаща."
    Ванга

Коментар

Irka_fihi написа:
      По английски имам малко познания, а френски съм учила 5г. в училище, но преди 100г. Мога да си изпрося боя и е.ането, де.
      Като силно подозирам, че второто можеш да си го изпросиш и без какъвто и да е език.
      Irka_fihi написа:
      Ай ся да ми кажете как се пише "онлайн" - слято или разделно? Rolling EyesИ в кой род е думата "дан"?
      Онлайн се пише слято. Вече се счита за отделно прилагателно, когато е употребено атрибутивно, както и за наречие. Абе, просто си е вече съставна отделна дума.За мен лично "дан" е женски род, но не изключвам изненади
      She was only a whisky maker but he loved her still.

Коментар

И аз мисля, че е в женски, но съм го срещала и в мъжки, и не звучи чак толкова абсурдно.Колкото до "онлайн", знам, че се пише слято, ама все ме тегли да го напиша разделно, може би защото изхождам от нашата граматика - " на линия", предлогът се пише разделно от съществотелното. В английския е една дума, така ли?
        Ванга

Коментар

Irka_fihi написа:
          И аз мисля, че е в женски, но съм го срещала и в мъжки, и не звучи чак толкова абсурдно.Колкото до "онлайн", знам, че се пише слято, ама все ме тегли да го напиша разделно, може би защото изхождам от нашата граматика - " на линия", предлогът се пише разделно от съществотелното. В английския е една дума, така ли?
          Да.
          She was only a whisky maker but he loved her still.

Коментар

В началното училище имахме няколко циганета във випуска. На училищната лавка често можеше да се чуе: "Лелче, дай ми една сандович !" :D .Колкото до думата дан, има и значение, което със сигурност е в мъжки род. С думата дан се означават висшите степени в каратето: първи дан, втори дан и т.н.
            Tonight's the night and it's going to happen again and again...

Коментар

snake написа:
              В началното училище имахме няколко циганета във випуска. На училищната лавка често можеше да се чуе: "Лелче, дай ми една сандович !" :D .Колкото до думата дан, има и значение, което със сигурност е в мъжки род. С думата дан се означават висшите степени в каратето: първи дан, втори дан и т.н.
              Неее, нямам предвид това й значение на степен в каратето. А дан, в смисъл на принос, дял, част.
              Ванга

Коментар

Бях ви написал 5-6 реда, как "дан" е в мъжки род, но след справка в 2(два) речника се оказа, че е в женски.Дадох своя дан Пише още, че е остаряло понятие, сега правилното е данък, което пък е в мъжки род.

Коментар

Working...
                X