Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

За какво всъщност правим застраховка ГО ?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

За какво всъщност правим застраховка ГО ?

Винаги съм приемал ГО като неизбежно зло, просто трябва да я направиш. Никога не съм се възползвал от нея, нито в ролята на потърпевш, нито като виновно лице. Оказва се, че наистина в някои случаи може да бъде неизбежно и безполезно зло. Току що гледах "Темата на НОВА". Изумен съм. Оказва се, че когато си виновен за причинено ПТП, ако има заведен и присъден от съда граждански иск, си остава за твоя сметка, незвисимо, че не си употребил алкохол. Причинил си ПТП, виновен си, имаш ГО, която е точно за такива случаи. Застрахователят обаче не е страна по делото ... Кратко и ясно, плащай 70 000 лв. Това пари ли са ?!Изобщо, ако те изкарат виновен за ПТП, ще плати ли наистина застрахователят вместо теб ? Аз си задавам съвсем сериозно този въпрос. Купуваме бентлитата на застрахователните босове или всичко е Ок ? Питам, защото например някои колеги са силно убедени, че плащат заплатите на държавните служители. Та и аз почвам да се чудя дали просто не плащам нечия заплата...
    Tonight's the night and it's going to happen again and again...

И аз това се питам-защо плащаме?Два примера:карам към В.Търново след камион и изведнъж"пук" и стъклото се спука.Отивам при застрахователя.Отговора е-"трябвало е да спреш камиона,да попълните двустранния протокол и с него при нас".Втори пример:Пунтото се запали.Викам пожарната,угасиха го,щетите са основно при двигателя,дават ми протокол и пак при застрахователя.Отговора бе,че няма ПТП/няма от кого да си вземат парите/ и да духам супата.Е,за какво си даваме парите,тогава?
    PUNTО 1.7 ТД ELX/умря,горкото/
    Проблема не е от бобината,а от магарето в кабината!

Коментар

И аз бях потресен от тази постановка с ГО. Това са една гадни и неморални мошеници. Застрахователите....
      She was only a whisky maker but he loved her still.

Коментар

Re: За какво всъщност правим застраховка ГО ?

snake написа:
        Питам, защото например някои колеги са силно убедени, че плащат заплатите на държавните служители. Та и аз почвам да се чудя дали просто не плащам нечия заплата...
        Точно това правиш, плащаш нечии заплати и си в пълното си право да се възмущаваш, когато не си вършат работа.

Коментар

Имам познат който от ГО на автомобил в който е пътувало детето му за получаване на трайно увреждане му изплатиха около 90000 лв.Адски мъки докато си вземе обезщетението обаче.
          Fiat Bravo 1,4 12V; Lancia Zeta 2,0 Turbo; Fiat Doblo 1,9 Multijet 120 h.p.
          Fiat Marea Weekend ELX 1,9 TD - бившата

Коментар

snake написа:
            Оказва се, че когато си виновен за причинено ПТП, ако има заведен и присъден от съда граждански иск, си остава за твоя сметка, незвисимо, че не си употребил алкохол.
            Добре де аз винаги съм си мислел , че при каквито и да е обстовятелства ако имаш ГО , но си виновен за ПТП не ти се излаща нищо Или при ПТП от подобен вид ти се изплаща ?!?! Моля ви някой да ми обясни

Коментар

Нищо не се плаща.Скоро се запознах с един пич от Бургас.Причинил смърт, макар и тройна експертиза да е доказала, че вина за ПТП няма.Така или иначе, осъден е условно, няма начин, смърт е.Роднините на пострадалия искат от момчето 130 000 лева кръвнина и съда им я присъжда.Застрахователя по договор би трябвало да изплати сумата и при среща с момчето, застрахователя заявява, че няма нищо против, ще я плати.Но ... ако пострадалите я поискат от него.Така или иначе, те са искали сумата от момчето и сега не искат да водят делото отново, за да се присъди, че сумата е дължима от застрахователя.По своему са си прави.И така ..."Ще платим, ама някой друг път."
              .:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
              www.cyxap.com

Коментар

Jivko Georgiev написа:
                Добре де аз винаги съм си мислел , че при каквито и да е обстовятелства ако имаш ГО , но си виновен за ПТП не ти се излаща нищо Или при ПТП от подобен вид ти се изплаща ?!?! Моля ви някой да ми обясни
                Принципът е точно противоположен. Замисли се над името "гражданска отговорност". Това означава, че застраховаш виновно причинените щети на трети лица, за които носиш лична отговорност.

Коментар

В такива случаи трябва да се призове застрахователната компания като страна още докато тече делото. Трябва да го направи [адвоката на] ответника. Тогава обикновено съда присъжда обезщетението да се изплати от застраховката. Сега варианта е иск към застрахователя.

Коментар

Някъде от нета го изкопах това: Застраховката "Гражданска отговорност" покрива отговорността на собствениците, държателите, ползвателите на МПС, както и на упълномощените от тях водачи, за причинените имуществени и неимуществени вреди на трети лица, свързани с притежаването и използването на МПС, за които застрахованите отговарят съгласно българското законодателство или законодателството на държавата, в която е настъпила вредата.А това по-долу пък е отговор на "Моите пари.бг" на зададен въпрос:Задължителната застраховка ,,Гражданска отговорност

Коментар

Изпуснах го това предаване по Нова, хем си бях намислил да го гледам.Не е възможно да не изплатят щети. Могат по закон да откажат в няколко случая - ако си карал пиян, ако колата ти е била открадната и с нея е причинено ПТП и още няколко.Няма как да стане това - съдът сам ще призове застрахователната компания, след като представиш валидна полица за ГО. (Най-малкото твоят адвокат ще го направи).Дори и да не стане това, ще си заведеш после на база решението на съда и полицата отделен иск към застрахователната компания.Ясно е, че застрахователите търсят под вола теле, само и само да не платят, но закона ги ограничава доста в случаите на ГО.

Коментар

snake написа:
                        Изобщо, ако те изкарат виновен за ПТП, ще плати ли наистина застрахователят вместо теб ? Аз си задавам съвсем сериозно този въпрос.
                        То ако не си виновен, изобщо не те интересува застраховката ГО. Поне не и твоята.Застрахователя плаща вместо теб, САМО ако си виновен.

Коментар

Immortal написа:
                          Няма как да стане това - съдът сам ще призове застрахователната компания, след като представиш валидна полица за ГО. (Най-малкото твоят адвокат ще го направи).Дори и да не стане това, ще си заведеш после на база решението на съда и полицата отделен иск към застрахователната компания.Ясно е, че застрахователите търсят под вола теле, само и само да не платят, но закона ги ограничава доста в случаите на ГО.
                          Ами виж, в предаването много ясно казаха, че имало някаква празнота в ГПК поради която не можело да бъде призован като съответник по гражданския иск застрахователя. Ставало дума за случаите, при които са обединени две дела в едно - наказателното водено от държавата срещу причинителя и гражданското за обезщетение водено от роднините на потърпевшия. Мен точно това ме шокира.Иначе и аз мисля, че каквото и да е присъдено като обезщетение срещу причинителя, той винаги може да заведе дело по регрес срещу застрахователя си...Но в предаването наговориха и други неща, чиято правна стойност ми е мътна. Казаха, че при това положение застрахователят поставял условия как да обезщети потърпевшите, един вид той сам оценявал за себе си стойността на човешкия живот и други подобни драматизми, които съвсем объркаха дотогава относително ясно изградената ми представа. Не мога да си обясня как стават тези работи.Причиняваш, не дай Боже, смърт. Осъждат те по НК. Осъждат те и по гражданско дело да платиш обезщетение. Ти (така мисля) завеждаш иск по регрес срещу застрахователя за изплащане на обезщетението по полица - това е влязло в сила съдебно решение. Откъде накъде застрахователят ще определя сам какво и колко да плати след като съдът се е произнесъл вече? Ето това не ми е ясно. Да оспори по някакъв начин сумата - да. Но да налага условия... И още нещо ме обърква в случая. Този човек, когото показваха в предаването беше осъден да плати 70000. Тези пари с лихвите вече били 120000. Ако, пази Боже, на мен се случи това, още след като ме осъдят бих завел дело срещу застрахователя с мисълта, че той трябва да плати всичко, ведно с лихвите за просрочие натрупани от датата на завеждане на дело срещу него. Защото този човек от предаването, сега дори и да заведе дело, застрахователя би платил само обезщетението плюс новонатрупаните лихви. А онези 50000 ще трябва да си ги плати този, срещу когото са натрупани. Дали греша или онзи човек просто е нямало кой да го посъветва. Обърква ме този случай...

Коментар

Добре де, ако същия тоя човек за който пишете - ако е бил с гражданска на вноски и не е платил последната вноска? Защо не подходите с размислите си и от тази посока? Имам много познати, които си купуват ГО на 4 вноски, плащат първата заради полицата и стикера и останалите три ги забравят...
                            Steliyan's Life!
                            FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

Immortal написа:
                              snake написа:
                              Изобщо, ако те изкарат виновен за ПТП, ще плати ли наистина застрахователят вместо теб ? Аз си задавам съвсем сериозно този въпрос.
                              То ако не си виновен, изобщо не те интересува застраховката ГО. Поне не и твоята.Застрахователя плаща вместо теб, САМО ако си виновен.
                              Дали е точно така ? Мисля, че има ситуации на ПТП, при които и двамата (или повече) пострадали са еднакво невинни (виновни). Пример: колона от автомобили на път за морето (или в града). Внезапно на пътното платно изскача куче и причинява верижна катастрофа при която се удрят 5 автомобила. Кой е виновен, кой е невинен, чий застраховател ще поеме щетите ?
                              tomny написа:
                              В такива случаи трябва да се призове застрахователната компания като страна още докато тече делото. Трябва да го направи [адвоката на] ответника. Тогава обикновено съда присъжда обезщетението да се изплати от застраховката. Сега варианта е иск към застрахователя.
                              А трябва ли да се използват юридически хватки и неосводомеността на обикновените хора, за да могат застрахователите да не плащат ? Както по закон всеки собственик на МПС е длъжен да го застрахова, така и застрахователите трябва да плащат без шикалкавене. Иначе, ако сега човекът тръгне да ги съди, сигурно ще побелее докато (и ако) съдът присъди застрахователната компания да плати.

Коментар

Working...
                              X