Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Равносметка - 2 години с Марийка

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Незнам... и аз си я харесвам, но тия неща, които "всички сменят" - да сменят ги, но не на 8-10 годишни коли. На Рено 11 смених предни амортисьори по време на 22-та му година от живота и неясно колко стотин хиляди километра. Купена беше на 12 години с неработещ километраж. Как да е, няма значение това, важното е да ни харесва това, което караме.

Коментар

Airfan написа:
      Незнам... и аз си я харесвам, но тия неща, които "всички сменят" - да сменят ги, но не на 8-10 годишни коли. На Рено 11 смених предни амортисьори по време на 22-та му година от живота и неясно колко стотин хиляди километра. Купена беше на 12 години с неработещ километраж. Как да е, няма значение това, важното е да ни харесва това, което караме.
      Е, то и аз смених всичко, като купих Мареата, но се оказа излишно - всичко с изключение на една ролка беше чисто ново. Но опела като го купих преди 11 години - накладки, спирачни дискове, амортисьори, оказва се, че и моторчето за празен ход е за смяна, но ... абе новите коли от магазина се чупят и те, ние за нашите дараци на Х километри се възмущаваме. Едно BMW X6 е всяка седмица за по 2 дни в сервиза на BMW и още не могат да го разберат какво му има... А е все още в гаранция.
      Steliyan's Life!
      FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

ele написа:
        Ко правите бе! За 90 000 км с предната кола, освен масло, филтри и гуми, съм сменила само предно стъкло, щото се пробваха да го извадят, съединител, 4 амортисьора и някакви неща по окачването за 100 лева!!! Иначе: Честито, да те слуша още много години (или по-скоро, да я замениш с нещо ново
        От една торба време ти следа постовете и не мога да разбера що все си на нож???Като не те кефи си трай то тва твойто на нищо не прилича.Всичко мога всичко знам не ти ли омръзна.И в крайна сметка кво търсиш във форум фиат айде марш в рено,а и точно рено да ми хвалиш............Още нещо да кажеш доде съм топъл????
        Bravo 1.2 16v
        Lancia Dedra 1.8 16v
        Suzuki GSXR250R

Коментар

PREDATORst написа:
          ele написа:
          Ко правите бе! За 90 000 км с предната кола, освен масло, филтри и гуми, съм сменила само предно стъкло, щото се пробваха да го извадят, съединител, 4 амортисьора и някакви неща по окачването за 100 лева!!! Иначе: Честито, да те слуша още много години (или по-скоро, да я замениш с нещо ново
          От една торба време ти следа постовете и не мога да разбера що все си на нож???Като не те кефи си трай то тва твойто на нищо не прилича.Всичко мога всичко знам не ти ли омръзна.И в крайна сметка кво търсиш във форум фиат айде марш в рено,а и точно рено да ми хвалиш............Още нещо да кажеш доде съм топъл????
          Аха - щом искам да кажа нещо - ще го кажа. като не ви харесва - ваш проблем, не го четете. Нищо не ми е омръзнало - всичко знам и всичко мога.Сори за офтопика
          Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

...

Е, не превръщайте темата в бойно поле! С реното така е било, с фиата на някой друг - иначе, с мерцедеса на трети - еди как си... Аз исках само да споделя за определен период от време какво се е случвало с колата ми - пък дали разходите са за некадърно шофиране, скапани пътища, кофти кола или нещо друго - това е друг въпрос. Двама души две еднакви коли да купят, на еднакви километри и в еднакво състояние, след две години няма да имат еднакви повреди и еднакви разходи. Ако карах 90% от времето в София, вероятно съединителя ми щеше да е заминал вече, но аз карам в провинцията и затова повече ми страда ходовата част. Ако карам като жена ми само от къщи до работа и обратно и за 5 години имам 20000км, може и нищо да не ми се повреди. Така че не става въпрос да си ги мерим, а просто да споделим дадена информация...
            Fiat Marea Weekend 1.9TD 100 SX '98
            Peugeot 308 1.6HDI 90кс 2008

Коментар

ele написа:
              PREDATORst написа:
              ele написа:
              Аха - щом искам да кажа нещо - ще го кажа. като не ви харесва - ваш проблем, не го четете. Нищо не ми е омръзнало - всичко знам и всичко мога.Сори за офтопика
              Що пък трябва да очаквам във всяка тема твой шибан пост?Ти ква си?Да не си фанала дядо господ за шлифера или дядо Моисей за кайсиите?Карлсон извинявай че в твойта тема ама ми писна на к.. да й чета простотиите
              Bravo 1.2 16v
              Lancia Dedra 1.8 16v
              Suzuki GSXR250R

Коментар

вчера точно ги смятах. Равносметката е доста добра според мен. За година и половина 2900 лева общо с ремонтите и частите. Това е за около 170 000 км каране от които най - вероятно 160 000км са градско каране. Два пъти отваряме мотора, което гълта доста голяма част от парите.Мареа 1.8 бензин

Коментар

Между другото имам приятел с Рено 19 ’91. Сигурно е на 350000 км. Освен, че няколко маркуча му се пръснаха, понеже не си знаят годините, ремонт на алтернатор и други дреболии, няма ядове. Колата е на газ, на бензин не е работила от години, при -15 градуса си полива изпарителя с гореща вода и пали като пич. Аз от моята кола съм доволен, налял съм доста пари, но предимно заради скапани майстори. За едни нестабилни обороти два пъти ходих и при хит-ко в Ямбол - 60 лева без резултат, още 30 при Бобо от Алфа форума - нищо и накрая ми решиха проблема в Юве сервиз за 60 лева. Вярно доста скъпо, но наистина знаят какво правят там. Имаше само някакви X5-ци и ML-и за ремонт.Сори за офф-а.
                  The awkward moment when your sarcasm is so advanced that people actually think you are stupid.

Коментар

И с моята мареа сме заедно от около 2 години . Разходите ми по нея ги има в гаража, описани всички до един. До момента възлизат на сумата от 2878 лв. Не мога да преценя дали са много или малко. Може би не случих на кола, мисля че ме прокле един колега от форума, чиято кола не купих :D . В километрите съм много по-скромен - за 2 години 20 000 км. Среден разход на бензин - 9 л./100 км. (доста градско на къси разстояния и доста километри през лятото на климатик с висока скорост, иначе ми е давала и разход под 7). Това прави и 1800 л. бензин за тези 2 години, т.е. още 3500 лв.Сега съм малко на кръстопът - нещо за газова си мисля, но обикновена. Не ми се дават 1500+ лв за ГИ. Другата ми мисъл е да продам колата. Стегната е на 100 % и няма да ме е срам, ако кажа, че е без забележки (почти де, все пак е 12 годишна кола).
                    Tonight's the night and it's going to happen again and again...

Коментар

snake написа:
                      И с моята мареа сме заедно от около 2 години . Разходите ми по нея ги има в гаража, описани всички до един. До момента възлизат на сумата от 2878 лв. .
                      Не знам колега. Аз със същите разходи минах около 170 000 км. Доста сериозен километраж поне според мен.

Коментар

...

snake написа:
                        И с моята мареа сме заедно от около 2 години . Разходите ми по нея ги има в гаража, описани всички до един. До момента възлизат на сумата от 2878 лв. Не мога да преценя дали са много или малко. Може би не случих на кола, мисля че ме прокле един колега от форума, чиято кола не купих :D . В километрите съм много по-скромен - за 2 години 20 000 км. Среден разход на бензин - 9 л./100 км. (доста градско на къси разстояния и доста километри през лятото на климатик с висока скорост, иначе ми е давала и разход под 7). Това прави и 1800 л. бензин за тези 2 години, т.е. още 3500 лв.Сега съм малко на кръстопът - нещо за газова си мисля, но обикновена. Не ми се дават 1500+ лв за ГИ. Другата ми мисъл е да продам колата. Стегната е на 100 % и няма да ме е срам, ако кажа, че е без забележки (почти де, все пак е 12 годишна кола).
                        Сега погледнах - в твоите разходи са включени и гуми, акумулатор... Аз тях не съм ги включвал, защото идеята ми беше да представя основно разходите в следствие на повреди. Иначе - акумулатора, с който я купих си беше заминал, та го смених (120лв); гуми зимни (360лв); маслата съм ги описал горе-долу; ако добавя и антифризи, течност за чистачки, филтри и прочее, може и да те задмина по разходи. 2-3 пъти си купувах тасове, докато се отказах, калъфи за седалките, автомивки, винетки, застраховки, аларма(която вече не работи)... Ако се замисли човек колко пари дава по колата си, ще се гръмне)))
                        Fiat Marea Weekend 1.9TD 100 SX '98
                        Peugeot 308 1.6HDI 90кс 2008

Коментар

2 години и 9 месеца с Фичо, 60 000 кмКупих го за 3800, дал съм още към 2200-2500 лева. Мисля, че е добре.Хич не ми пука, че някой ми обяснява колко малко пари давал. Аз знам, че като седна в колата няма да имам грижи - дали е -15 или + 35 не ме бърка. Сядам, въртя ключа и тръгвам. Климатика работи, парното работи, газовата работи. Знам, че мога да карам със 150 на магистралата ( за 80 коня кола и това е скорост ) и всичко ще си остане по колата И ще мога да спра.
                          like a man in silk pyjamas shooting pigeons from a deckchair

Коментар

Re: ...

karloson написа:
                            snake написа:
                            ...
                            Сега погледнах - в твоите разходи са включени и гуми, акумулатор... Аз тях не съм ги включвал, защото идеята ми беше да представя основно разходите в следствие на повреди. Иначе - акумулатора, с който я купих си беше заминал, та го смених (120лв); гуми зимни (360лв); маслата съм ги описал горе-долу; ако добавя и антифризи, течност за чистачки, филтри и прочее, може и да те задмина по разходи. 2-3 пъти си купувах тасове, докато се отказах, калъфи за седалките, автомивки, винетки, застраховки, аларма(която вече не работи)... Ако се замисли човек колко пари дава по колата си, ще се гръмне)))
                            Ами макар че са консуматив, гумите и акумулаторът са важни и са неизбежен разход. И ламбда-сондата е консуматив, но струва 255 лв. Така че няма как да не ги включа в равносметката. Толкова, колкото пише в гаража, ми струва удоволствието да притежавам и управлявам кола в 100 %-ова кондиция. Както каза и Lane Staley, въртя ключа и тръгвам, без разлика от атмосферни условия. И не мисля за проблеми, защото съм ги отстранил навреме. Не съм записал двете смени на масла и въздушен филтър (120 лв.), един път на горивен филтър (20-ина лв.), 2 смени на поленов филтър (около 20 лв.), 280 лв. данък МПС, 600 лв. за ГО и Автокаско, 130 лв. за винетки. Не съм смятал и чистачките и ароматизаторите .Като сложим чертата, се очертават 7650 лв. тотална цена на притежаване за 2 години и изминати 20 000 км."Гараж": 2878 лв.Бензин: 3500 лв.Разходи за масло и филтри: 160 лв.Данък МПС: 280 лв.ГО и Автокаско: 600 лв.Винетки: 130 лв.Други: 100 лв.Общо: 7650 лв.Естествено всеки може да направи сметка каква част от това са неотложни ремонти, задължително обслужване, шаренийки (ксенона), данъци, винетки и застраховки, гориво.
                            Tonight's the night and it's going to happen again and again...

Коментар

@ snake е ти си писал като разходи всички консумативи ,иначе реално погледнато нищо не обичайно не си сменил по колата .Излъгали са те с реалните километри като си я купувал само ,но пък сега поне 80К докато свърши новият съединител дано не пипаш нищо по нея :Dдемек поне 10 години безгрижен живот освен ако не почнеш да ходиш на всичко домакински мачове на цска
                              фиатче Браво 2.0

Коментар

Аз за 2г. и 4м. съм минал 34.000 км. Сменил съм следните неща:1. Термостат-не си спомням точно за колко го купих, но беше нещо около 80-85 лв.2. Радиатор парно - около 50-55 лв.3. Една четка на стартера беше заяла и я смених- не си спомням цената, но не беше скъпаПървоначалното обслужване и консумативите не ги броя. Всички ремонти съм правил сам. Но ми предстои смяна на маншоните на носачите и предните амортисьори.
                                SEAT Leon Cupra 300
                                Triumph Street Triple 765 R

Коментар

Working...
                                X