Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ще доживеем ли да се пенсионираме?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Какви пенсии бе хора какви пет лева, кой от нас ще е жив да ги получава?
    Alfa Romeo 159 1.9 16V JTDm powered by Sprintauto Service
    Fiat Bravo 1.9 JTD 105 GT powered by emzo Ex: Fiat Bravo 1.4 12v (вече в баща ми)

Коментар

gantcho написа:
      Откога, откога, откога го разправям това... :D Призовавам всички да не плащат пенсионни осигуровки ако могат да го избегнат. Въпрос на удобство и конкретна преценка е дали банков депозит, полица живот или друга дългосрочна инвестиция е най-изгодна. За не говоря за допълнителното осигуряване, защото то е невъзможно без да се плати задължителния държавен обир...
      Замислих се над това и реших да сметна какво ще стане ако отсега започна да си слагам по 100лв в банка при средна лихва 6%, за срок от 30 год. Еми получи се сума около 200000лв - тук естествено приемаме, че имам нужният самоконтрол и постоянство наистина всеки месец да прибавям по 100лв към сметката без междувременно да тегля от нея, това е идеален случай, но да приемем, че го правя съвестно! Приемаме, че след 30 години имам 200000лв! Не можах обаче да пресметна колко ще е реалната стойност на тези 200000лв след 30год. понеже има инфлация. А при държавната пенсия мисля, че парите, които получава човек като пенсия не се обезценяват така, както моите спестени, ще се обезценят от инфлацията. Как мислите вие?
      Fiat Punto 1.7 TD

Коментар

що бе,тъкмо няма да се застояваме вкъщи на стари години Честно казано почвам да се замислям,наистина има ли файда от осигуровки???????
        ex.Мареа ТД100

Коментар

tzetzo_slavista написа:
          gantcho написа:
          Откога, откога, откога го разправям това... :D Призовавам всички да не плащат пенсионни осигуровки ако могат да го избегнат. Въпрос на удобство и конкретна преценка е дали банков депозит, полица живот или друга дългосрочна инвестиция е най-изгодна. За не говоря за допълнителното осигуряване, защото то е невъзможно без да се плати задължителния държавен обир...
          Замислих се над това и реших да сметна какво ще стане ако отсега започна да си слагам по 100лв в банка при средна лихва 6%, за срок от 30 год. Еми получи се сума около 200000лв - тук естествено приемаме, че имам нужният самоконтрол и постоянство наистина всеки месец да прибавям по 100лв към сметката без междувременно да тегля от нея, това е идеален случай, но да приемем, че го правя съвестно! Приемаме, че след 30 години имам 200000лв! Не можах обаче да пресметна колко ще е реалната стойност на тези 200000лв след 30год. понеже има инфлация. А при държавната пенсия мисля, че парите, които получава човек като пенсия не се обезценяват така, както моите спестени, ще се обезценят от инфлацията. Как мислите вие?
          Един от вариантите да намалиш влиянието на инфлацията е да внасяш вместо 100 лв по 50 евро. То така или иначе скоро ще влезем в еврозоната...Икономистите ще ти кажат още сигурно 5-6 варианта за справяне с инфлацията.Аз си мисля друго:Очевадно е, че сегашните осигурителни вноски всъщност директно се разпределят на сегашните социално слаби и пенсионери. Нищо не се заделя в лична сметка.Интересно ми е, след 20 години, когато циганите не са 5% а 20% от населението, когато нацията е още повече застаряла, и се пенсионираме ние, ще има ли кой да внася осигуровки, от които да ни изплащат пенсиите???

Коментар

Е това вече въпрос на който едва ли някой може да ти отговори безпристрастно.
            Alfa Romeo 159 1.9 16V JTDm powered by Sprintauto Service
            Fiat Bravo 1.9 JTD 105 GT powered by emzo Ex: Fiat Bravo 1.4 12v (вече в баща ми)

Коментар

Добре де, ’що не пишете в старата тема, повтарям се, ами пак тука ще смятаме и ще се убеждаваме колко е по изгодно сам да се осигуряваш, а не да осигуряваш луксозно съществуване на НОИ.Дадох линк към темата.
              .:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
              www.cyxap.com

Коментар

Immortal написа:
                Възраст на пенсиониране - 65 г.Средна продължителност на живота за мъжете в България - 69 г.Средно време за получаване на пенсия - 4 годиниСредно време за плащане на осигуровки - 40 годиниТ.е. една пенсия би трябвало да е равна на 10-кратния размер на осигуровките ( и то без да начисляваме лихвите и другите дивиденти ).Грубо сметнато, аз като самоосигуряващ плащам на 1000 лв 230 лв осигуровки за пенсия. Т.е. би трябвало да получавам после пенсия от 2300 лв.Хм.
                Добре смяташ ама без кръчмар. Не знам кой набор си ама ако внасяш в допълнителния пенсионен фонд си вече на минус 30-40%. Не говоря празни приказки миналата седмица правих справка на личната си партида в "Доверие". То май името трябва да се смени ама както и да е всичката пара е изпапкана ами и карат на заеми. И по закон ни карат да наливаме още пари в каца без дъно. И по лощото е че това го прави закон от който не можеш да избяга. Е можеш да смениш фонда ама разликата между тях е 1-2% но всички са на същия хал. И интересно че никой и дума не обелва по темата. А и предполагам защо да се отклони вниманието с по болезнени въпроси. То и на 50 години да се пенсионираш каква файда като няма да получиш и стотинка от това което си внасял. Колеги проверете си партидите и вижте как са ви ограбили.
                BRAVA 1.4 12v - 1998г.

http://vbox7.com/play:124bedab

Коментар

На 65 години съм и втора година съм пенсионер.220лв пенсия. Колкото толкова. Сега нека малко да внесем яснота .Когато става дума за пенсионери всички казвате, че са 2.5 милиона в България. Сега пък пишете, че най много до четири години след пенсионирането да си жив и айде при свети Петър.Ами тия два милиона и половина да не са на 65-68 години ? Значи има много над 70 години ,над 80 години и повече. Така, че не лежете на тая кълка, че няма да доживеете до пенсия. :D Съпругата ми се пенсионира преди три месеца . Когато дойде демокрацията и я съкратиха от работа постъпи в сервиза ми да ми води счетоводство, да закупува части и така нататък. Понеже аз съм принуден като имам фирма да се осигурявам, то тя като вас предпочете да не я водя на работа и да си взема парите на ръка , демек да не храним държавата . Резултата сега е, че се пенсионира със 130лв на месец. Кой каквото си е надробил, това си сърба. Аз бия самара, пък магарето нека се сеща. Времето неусетно лети, ето вече шеста година съм в тоя форум така, че осигурявайте се.Ако ги внасяте на книжка в банка е също несигурна работа .Спомена преди десетина години е пресен.Само за една нощ два и половина милиона ми станаха на две хиляди и петстотин лева и отиде коня в ряката.
                  Фиат Панда 1.2 2006година
                  Синджира си идва ,а козата я няма...

Коментар

Да си беше купи доларчета, като тези от ЦК.И баща ми е така, в смисъл, че не ти се присмивам, ами показвам черен хумор.Майка ми няма един работен ден, в който да не е била осигурена. И получава 130 лева пенсия. Който иска да си направи сметката пак.Да си сметне колко долара трябва да има в банката, че да получава 130 лева лихва на месец.Ще излезе, че пет години, ако си беше внасяла парици в банката, а не в НОИ, сега щеше да е пак със 130 лева на месец. Ама нейни си и на внуците и.
                    www.cyxap.com

Коментар

Мани ги и тия долари че 97 година ги купувах по 1.80лв а сега ги обменям за по 1.30лв
                      Фиат Панда 1.2 2006година
                      Синджира си идва ,а козата я няма...

Коментар

ilkor написа:
                        Ние затова сме това дередже. В момента всеки месец под различен вид данъци и осигуровки държата ми прибира 500 лева от заплатата.Разбира се че не ми е приятно но никога няма да кажа - не се осигурявайте. Познавам хора работещи на черно и взимащи помощи за безработни. И те имат наглостта да искат пътища, детски градини и чистота и ред ... при положение че не са дали и стотинка от себе си а взимат и от мен за помощи. Иначе приветствам идеята да падне таванът на пенсиите !
                        Е, за да внеса малко яснота ще кажа, че мен ми прибират също толкова и се осигурявам. Говорили сме го това доста пъти - осигурявам сегашните пенсионери и мангали, а ще разчитам... Не знам и на какво ще разчитам. Първо, я доживея до пенсия, я не. Второ, ще чакам да ме осигуряват работещите след 30 години. Трето, ще живея средно 4 години след пенсия, а ще съм плащал 40. Четвърто, близките ми няма да наследят и 1 стотинка от парите, с които съм хранил цял живот кого ли не.И няма да си имам индивидуална осигурителна сметка със сума Х в нея както е по цял свят, а ще се осланям на конюнктура и подаяния. Затова убедено призовавам всички още веднъж - АКО можете да го избегнете, не се осигурявайте, а си спестявайте пари по някакъв друг начин!!!ПП. И още нещо - когато държавата ме ограбва, изобщо не ми пука за моралния аспект на тези мои думи.
                        She was only a whisky maker but he loved her still.

Коментар

А за законовият ?п.с Просто принципно питане
                          Alfa 147 1.9 JTDm '07 Q2 - хем червена, хем пуши черно;Zafira 1.9 JTD@120++ - белият кенеф
                          ex. Alfa 155 1.7 '93 ### ex, Alfa 147 1.9 JTDm '03 R.I.P. ###Lancia Lybra 2.4 JTD@140HP+ 2001,

Коментар

Ганчо, и най-важното, ако ще и 30 години да се осигуряваш на 5 000 лева, ако сегашния ти работодател те нарита, и последните пет се наложи да пазиш някоя автокъща нощем със 250 лева заплата, ще получиш пенсия 150-160 лева. Без значение, че 30 години си хранил десетина мързеливеца и си лишавал близките си от наистина нужни неща.
                            pr_00f написа:
                            Когато почнат да ми дават хляб в магазина и да си плащам тока със Закони, тогава ще ти отговоря.Просто принципен отговор.
                            www.cyxap.com

Коментар

Malone написа:
                              Ганчо, и най-важното, ако ще и 30 години да се осигуряваш на 5 000 лева, ако сегашния ти работодател те нарита, и последните пет се наложи да пазиш някоя автокъща нощем със 250 лева заплата, ще получиш пенсия 150-160 лева. Без значение, че 30 години си хранил десетина мързеливеца и си лишавал близките си от наистина нужни неща.
                              pr_00f написа:
                              Когато почнат да ми дават хляб в магазина и да си плащам тока със Закони, тогава ще ти отговоря.Просто принципен отговор.
                              Та като държим на принципите - надявам се ще ми покажеш необходимите сметки , интересно ми е да ги видя. По възможност с по-детайлна разбивка по години примерно,Мерси предварително. п.с ще ми е интересно да ги видя дори и съобразени с текущите малоумни закони.
                              Alfa 147 1.9 JTDm '07 Q2 - хем червена, хем пуши черно;Zafira 1.9 JTD@120++ - белият кенеф
                              ex. Alfa 155 1.7 '93 ### ex, Alfa 147 1.9 JTDm '03 R.I.P. ###Lancia Lybra 2.4 JTD@140HP+ 2001,

Коментар

Malone написа:
                                Ганчо, и най-важното, ако ще и 30 години да се осигуряваш на 5 000 лева, ако сегашния ти работодател те нарита, и последните пет се наложи да пазиш някоя автокъща нощем със 250 лева заплата, ще получиш пенсия 150-160 лева. Без значение, че 30 години си хранил десетина мързеливеца и си лишавал близките си от наистина нужни неща..
                                О, ама разбира се. Те са хиляди факторите против задължителното осигуряване в милата ни държавица. Изобщо не съм се стремил да ги изчерпя всичките. Колега pr_00f, Malone ти е дал добър принципен отговор. Мога само да допълня, че изрично споменах да се избягва задължителното осигуряване "ако може". Това означава "ако няма начин да те хванат" Дотук свършва законовият аспект и започва моралният. Който има проблеми да постъпва както иска. За себе си знам, че ако има начин, няма да дам нито стотинка на НОИ поради гореизброените причини. А относно разбивка на сметките при изчисляване на пенсия (ако съм разбрал правилно) - лично аз не съм чак толкова навътре в пенсионно осигурителната система за да знам формулите и начините на изчисляване. Просто никога не съм си поставял за цел да се образовам в това отношение поради отвращението ми към системата. Смятал съм си само лично моите реални и теоретични загуби и това ми стига.
                                She was only a whisky maker but he loved her still.

Коментар

Working...
                                X