Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ИМАТЕ ПРОБЛЕМИ С КАТ - ние ще ви помогнем !

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Искам да благодаря на колегите че са изяснили въпроса с ГО вместо мен. Както и във въпроса ми казах - в ЗДП, който твърдите че познавате и ще ни защитавате от него - категорично е написано какви документи е дллъжен да носи всеки водач, и всеки водач поема пълн отговорност за МПС което шофира. Сигурно ако няма винетка колата - пак ли собственика го отнася? А ГТП , а платен данък ? Другото върховно твърдение, е че "актове до 50 лева не могат да се обжалват". Ето и едно от мен - през зимата задължително се кара със зимни гуми, с 4 мм грайфер, и задължително със зимно масло, зимни чистачки, зимни дрехи и други зимни принадлежности, всяка от които с 4 мм грайфер на гумите. Така че мястото на подобни подвеждащи теми са директно и право в кофата Учудвам се че темата все още съществува, и че е отключена за отговори. 1.3. Потребителите не би трябвало да се държат като "модератори в сянка". Ако някой потребител забележи нещо нередно би могъл да се свърже с някой от Модераторите. Потребители, които се правят на модератори ще бъдат предупреждавани. Това се налага от факта, че другите потребители се дразнят от въпросните "модератори в сянка".Модераторски екип на fiat-bg.org

Коментар

bau.bg написа:
      Ichkin написа:
      Най-интересният въпрос, който ме касае в момента е : Наистина ли актовете отпадат след 2 години ... И трябва ли да съм си взел постановлението, за да чакам въпросните 2 години ?
      Абсолютната давност е 2 години +50% общо = 3 годиниСлед този период системата се обновява по давност.
      Имам два акта. Единия от август 2006г, другия от октомври 2006г. Аз като колегата също се вълнувах дали актовете отпадат след определен период. Моя много близка роднина е била служителка в КАТ Русе преди години и все още има там бивши колеги. Помолих да се обади и да попита какви задължения имам, с нагласата евентуално да са отпаднали. След половин час бях уведомена, че дължа 120лв на милата ни държава (нарочно не казах предварително на каква стойност са ми актовете). Може пък аз да съм карък и да са решили, че моите актове трябва задължително да се платят. Дано все пак да сте прави в това, което казвате. При първия удобен случай сама ще се уверя колко пари дължа с лихвите :D

Коментар

ogi28b написа:
        Искам да благодаря на колегите че са изяснили въпроса с ГО вместо мен. Както и във въпроса ми казах - в ЗДП, който твърдите че познавате и ще ни защитавате от него - категорично е написано какви документи е дллъжен да носи всеки водач, и всеки водач поема пълн отговорност за МПС което шофира. Сигурно ако няма винетка колата - пак ли собственика го отнася? А ГТП , а платен данък ? Другото върховно твърдение, е че "актове до 50 лева не могат да се обжалват". Ето и едно от мен - през зимата задължително се кара със зимни гуми, с 4 мм грайфер, и задължително със зимно масло, зимни чистачки, зимни дрехи и други зимни принадлежности, всяка от които с 4 мм грайфер на гумите. Така че мястото на подобни подвеждащи теми са директно и право в кофата Учудвам се че темата все още съществува, и че е отключена за отговори.
        Ако колата ми не е в движение и ако не дай боже някой ми я открадне и го спрат полицаите какво... Какво ще стане по тяхната логика? Нямам гражданска-акт, не е минавана на преглед- акт, нямам зимни гуми-акт, не е плащан данък -акт, няма нафта-акт..... докато си спя спокойно в къщи някой се вози на прекрасната ми кола и трупа актове за моя сметка

Коментар

Dandy написа:
          Здравейте ! При излязъл акт от стаята за видеоконтрол и в акта пише съставил + 2ма свидетели (другите 2ма в стаята) с имена и ЕГН, но в момента на писането единият излиза и отдолу на 2ри свидетел му няма подписа, акта валиден ли е ? Демек има му името горе с ЕГН като свидетел, а отдолу има подпис на съставилия акта и на 1ния само свидетел. Ако е невалиден, но платен, мога ли да го оспорвам и до колко време ?Благодаря !
          Можеш, но ще загубиш. При съставяне на АУАН или НП е нужно да присъстваш ТИ, двама свидетели, като подпис за това слагат съставителя и един свидетел, ако постановлението се прави по документи ич не им трябваш. По тази логика за чии си се явил във видео контрол, има си ред по който ти трябва да получиш призовка ....И ако в тема за ИТ можеш да счупиш нечии компютър, то в тия теми вероятните щети са по-опасни.Ясно е, че автора на темата има добри намерения, но постовете му след това са "спорни"... Отделно в ЗАНН се споменава, че не се обжалват ’суми’ до 10лв. освен, ако имаш желание да го направиш по друг член :D

Коментар

LiGuru написа:
            Dandy написа:
            Здравейте ! При излязъл акт от стаята за видеоконтрол и в акта пише съставил + 2ма свидетели (другите 2ма в стаята) с имена и ЕГН, но в момента на писането единият излиза и отдолу на 2ри свидетел му няма подписа, акта валиден ли е ? Демек има му името горе с ЕГН като свидетел, а отдолу има подпис на съставилия акта и на 1ния само свидетел. Ако е невалиден, но платен, мога ли да го оспорвам и до колко време ?Благодаря !
            Можеш, но ще загубиш. При съставяне на АУАН или НП е нужно да присъстваш ТИ, двама свидетели, като подпис за това слагат съставителя и един свидетел, ако постановлението се прави по документи ич не им трябваш. По тази логика за чии си се явил във видео контрол, има си ред по който ти трябва да получиш призовка ....
            Явих се, защото получих призовка по пощата. Колата е на името на майка ми и не исках тя да пати от моите издънки, защото на нея книжката и е важна част от работата. В моемнта на съставянето аз не бях в стаята, изгониха ме, бях само да си видя усмивката на клипчето от камерите на ректората. След което влизам при напечатан акт да го разпиша, но при положение, че има 2 поставени имена освен на актсъставилия с 2 ЕГН-та на съответните лица и отдолу 2 полета за подпис на свидетелите (освен това на актсъставителя и моето), имаше само 1 подпис. За справка като ми се наложи скоро да ходя пак до там, изчаках да излезе някой от стаята и го помолих да ми покаже акта. Еми на човека си имаше всичките подписи То не е студентска книжка, да с кефя, че имам подписи, ама все пак... са 50 лв и 8 точки, и то най-вече 8те точки
            Fiat Brava 1.4 12V

Коментар

Inessita написа:
              ogi28b написа:
              Искам да благодаря на колегите че са изяснили въпроса с ГО вместо мен. Както и във въпроса ми казах - в ЗДП, който твърдите че познавате и ще ни защитавате от него - категорично е написано какви документи е дллъжен да носи всеки водач, и всеки водач поема пълн отговорност за МПС което шофира. Сигурно ако няма винетка колата - пак ли собственика го отнася? А ГТП , а платен данък ? Другото върховно твърдение, е че "актове до 50 лева не могат да се обжалват". Ето и едно от мен - през зимата задължително се кара със зимни гуми, с 4 мм грайфер, и задължително със зимно масло, зимни чистачки, зимни дрехи и други зимни принадлежности, всяка от които с 4 мм грайфер на гумите. Така че мястото на подобни подвеждащи теми са директно и право в кофата Учудвам се че темата все още съществува, и че е отключена за отговори.
              Ако колата ми не е в движение и ако не дай боже някой ми я открадне и го спрат полицаите какво... Какво ще стане по тяхната логика? Нямам гражданска-акт, не е минавана на преглед- акт, нямам зимни гуми-акт, не е плащан данък -акт, няма нафта-акт..... докато си спя спокойно в къщи някой се вози на прекрасната ми кола и трупа актове за моя сметка
              Ако колата ти не е в движение едва ли някой ще успее да я открадне :D А ако все пак крадеца е автомонтьор и ти я оправи преди да я открадне, и я подкара - при първа среща с полицията ще видят, че няма документи за колата, които силно се надявам не си държиш там Стига филми.

Fiat Bravo T-Jet 120

Коментар

Dandy написа:
                LiGuru написа:
                Dandy написа:
                Можеш, но ще загубиш. При съставяне на АУАН или НП е нужно да присъстваш ТИ, двама свидетели, като подпис за това слагат съставителя и един свидетел, ако постановлението се прави по документи ич не им трябваш. По тази логика за чии си се явил във видео контрол, има си ред по който ти трябва да получиш призовка ....
                Явих се, защото получих призовка по пощата. Колата е на името на майка ми и не исках тя да пати от моите издънки, защото на нея книжката и е важна част от работата. В моемнта на съставянето аз не бях в стаята, изгониха ме, бях само да си видя усмивката на клипчето от камерите на ректората. След което влизам при напечатан акт да го разпиша, но при положение, че има 2 поставени имена освен на актсъставилия с 2 ЕГН-та на съответните лица и отдолу 2 полета за подпис на свидетелите (освен това на актсъставителя и моето), имаше само 1 подпис. За справка като ми се наложи скоро да ходя пак до там, изчаках да излезе някой от стаята и го помолих да ми покаже акта. Еми на човека си имаше всичките подписи То не е студентска книжка, да с кефя, че имам подписи, ама все пак... са 50 лв и 8 точки, и то най-вече 8те точки
                Какво е наказанието ако не се явиш след получена призовка, но призовката си получил по пощата, без да си разписвал нищо при получаването и?
                Сега Фруктиера в БГ и Додж навън
                Карал Типо 1.6 75 ->Пунто 1.2 75->Браво 1.9Д->Стило 1.9 JTD

Коментар

Най-вероятно е получил обикновена покана, а глобата за неявяване е 100лв.Как ще докажат, че не си се явил умишлено, е един интересен въпрос

Коментар

Ами моята беше без обратна разписка, но аз отидох за да не си изпати евентуално майка. А и ми беше интересно да видя за кво ме викат, мислех, че е за бус лентата. И там сгреших - че отидох Иначе, мисля, че повторно ти пращат евентуално с обратна разписка 2ро писмо и ако и тогава не се явиш, влиза в сила акта от датата на издаването му на името на собственика без негово присъствие. А иначе винаги може да оспорваш, че като нямаш обратна разписка, някое лапе от входа ти е взело поканата примерно
                    Fiat Brava 1.4 12V

Коментар

ogi28b написа:
                      Силно съм впечатлен от активността ви, радвам се че събеседвам с вас. Ще отговарям по точки, в случая заради неверие и при ваше желание ще копирам тук различните закони, защото не винаги ЗДВП е важен при определяне на дадено наказание. Ще се радвам след отговорите желаещите да отидат да събеседват с адвокат за да потвърдят или отхвърлят това което ще напишем сега и за в бъдеще.1. Документите които носи водача са му дадени от собственика на МПС-то. Водача няма право да прекарва колата на технически преглед, тъй като за това е нужно да разполага с големия талон, а той е при собственика. 2. Застраховката ГО се прави само от собственика, това е записано в Кодекса за Застраховане. 3. Винетката се представя от водача, тя е нещо различно от горните две, и има отношение за движението на МПС по магистралите....4. Никъде в закона няма такъв текст ........"през зимата задължително се кара със зимни гуми, с 4 мм грайфер, и задължително със зимно масло, зимни чистачки, зимни дрехи и други зимни принадлежности....."5. Пътния данък се плаща в общината от собственика на МПС-тоВсички горни плащания могат да се направят и от друг, упълномощен и разполагащ с талон №1 /големия талон/по въпроса за необжалваемите ще дам две връзки с които да се запознаете:http://bau.bg/pdf/ombudsman.pdfи отговора:http://bau.bg/img/bau-ombudsman.jpgСигурен съм че ако разгледате по подробно сайта ще разберете че нещата не са толкова лесни и простички колкото изглеждат написани тук. Зад всяко нещо стои труда на много хора ангажирани да развиват идеята за това сдружение.поздрави
                      ШОФИРАЙ ЖАДЕН, ОСТАВИ ЕДИН ПОЛИЦАЙ ГЛАДЕН !!!

Коментар

crush написа:
                        Относно 3те години давност на актовете. Да разбирам ли, че ако до 3 години държавата не намери начин да си събере дълговете от моя страна, след този период не могат да ми търсят каквато и да е наказателна отговорност?
                        2 години, ако наказващия орган не е направил нищо за да си събере глобата.3 години, ако наказващия орган е направил нещо да си събере глобата, но не е успял. Да речем, не те е намерил или не те е принудил да я платиш по административен начин..След три години, административна не могат [глоба]. Наказателна могат. Има разлика. Идеята е, че ако държавата не е направила нищо да си събере парите, значи не са и нужни.Разпоредбата за трите години не се прилага по отношение на глобата, когато за събирането и е образувано изпълнително производство. Това се отнася и за висящите дела, давността по които не е изтекла до влизането на тази алинея в сила.
                        Meril написа:
                        Колега? Кога държавата не е успяла да си вземе парите????
                        Да речем преди две години. Отидох да си взема синия талон, че ми трябваше за чужбина. Платих ... не помня, 500-600 лева събрани от няколко години, но още толкова не платих. Самата служителка в КАТ, гледайки датите, сложи черта с една линия и сметна само това под чертата.Колега, заблуждаваш хората. Или може би подвеждаш. Вероятно е неволно, но дори и да е така, недей.ОчевАдно е, че не си юрист.В тази връзка, особено, ако даваш юридически консултации, съветвай се първо с юристи. Дали вашите, дали други, ти ще си прецениш.
                        bau.bg написа:
                        Kuku написа:
                        bau.bg написа:
                        ЗДВПЧл. 189.(5) Не подлежат на обжалване наказателни постановления, с които е наложена глоба до 50 лв. включително.
                        НП с наложена глоба до 50лв. МОГАТ да се обжалват Как, защо, къде, кой, кога.... юристите ВИ да отговорят
                        Ще се радваме ако ни покажеш пътя. 500 000 акта годишно са до тази сума.... Всички ще са благодарни.
                        Пътя е в Закона, обсъждано е вече. Не подписваш фиша и ти се съставя Акт. Който вече е обжалваем. Няма двусмислие, прочети ЗАНН. В частност чл. 39.Приемам една бира от вашите юристи, ако това е нещо ново за тях.
                        .:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
                        www.cyxap.com

Коментар

Inessita написа:
                          bau.bg написа:
                          Ichkin написа:
                          Най-интересният въпрос, който ме касае в момента е : Наистина ли актовете отпадат след 2 години ... И трябва ли да съм си взел постановлението, за да чакам въпросните 2 години ?
                          Абсолютната давност е 2 години +50% общо = 3 годиниСлед този период системата се обновява по давност.
                          Имам два акта. Единия от август 2006г, другия от октомври 2006г. Аз като колегата също се вълнувах дали актовете отпадат след определен период. Моя много близка роднина е била служителка в КАТ Русе преди години и все още има там бивши колеги. Помолих да се обади и да попита какви задължения имам, с нагласата евентуално да са отпаднали. След половин час бях уведомена, че дължа 120лв на милата ни държава (нарочно не казах предварително на каква стойност са ми актовете). Може пък аз да съм карък и да са решили, че моите актове трябва задължително да се платят. Дано все пак да сте прави в това, което казвате. При първия удобен случай сама ще се уверя колко пари дължа с лихвите :D
                          Това е извадка от ЗАНН, на него се основава ЗДВПЧл. 82. (1) Административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли:а) две години, когато наложеното наказание е глоба;б) шест месеца, когато наложеното наказание е временно лишаване от право да сеупражнява определена професия или дейност;в) три месеца, когато наложеното наказание е обществено порицание.(2) Давността започва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложенонаказанието, и се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето спрямонаказания за изпълнение на наказанието. След завършване на действието, с което епрекъсната давността, започва да тече нова давност.(3) Независимо от спирането или прекъсването на давността административнотонаказание не се изпълнява, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора срока по ал.1.(4) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) Разпоредбата на предходната алинея не се прилагапо отношение на глобата, когато за събирането й в срока по ал. 1 е образуваноизпълнително производство. Това се отнася и за висящите дела, давността по които не еизтекла до влизането на тази алинея в сила.

Коментар

ЗДВП не се "основава на ЗАНН", а актовете по ЗДВП се съставят по реда на ЗАНН. Както и по всички Закони, предвиждащи административно-наказателна мярка.Колега, написах ти горе нещо. Кой е направил или не е направил ГО, не е важно.Важно е водача на превозното средство да представи такава, независимо чия собственост е то.ВОДАЧА е длъжен да я носи.Ако не я носи, му се съставя Акт за непредставянето и, а не за липсата на сключена такава.За да ти го напиша по друг начин, ако ще собственика и две застраховки ГО да има, ако те не се представят от ВОДАЧА, на ВОДАЧА ми се съставя Акт.ВОДАЧЪТ е длъжен да носи застраховка ГО, а не собственика в портмонето си.Това, съгасно чл. 100 от ЗДВПВ този случай, ако от водача не е представена ГО, независимо дали има или няма такава за посоченото превозно средство, Акта ще се потвърди, Наказателното също. От съда.
                            .:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
                            www.cyxap.com

Коментар

GTipo написа:
                              Какво е наказанието ако не се явиш след получена призовка, но призовката си получил по пощата, без да си разписвал нищо при получаването и?
                              Това е единствения валиден начин да бъдеш призован в МВР, отдел Пътна полиция - КАТ е част от МВР.Прикачен файл
                              Прикачени файлове

Коментар

Malone написа:
                                ЗДВП не се "основава на ЗАНН", а актовете по ЗДВП се съставят по реда на ЗАНН. Както и по всички Закони, предвиждащи административно-наказателна мярка.Колега, написах ти горе нещо. Кой е направил или не е направил ГО, не е важно.Важно е водача на превозното средство да представи такава, независимо чия собственост е то.ВОДАЧА е длъжен да я носи.Ако не я носи, му се съставя Акт за непредставянето и, а не за липсата на сключена такава.За да ти го напиша по друг начин, ако ще собственика и две застраховки ГО да има, ако те не се представят от ВОДАЧА, на ВОДАЧА ми се съставя Акт.ВОДАЧЪТ е длъжен да носи застраховка ГО, а не собственика в портмонето си.Това, съгасно чл. 100 от ЗДВПВ този случай, ако от водача не е представена ГО, независимо дали има или няма такава за посоченото превозно средство, Акта ще се потвърди, Наказателното също. От съда.
                                Колега, радвам се на вашите юридически познания и ги приветствам. ЗАНН е основен закон, ЗДВП е специален закон.... ЗАНН-------Раздел V. Обжалване на наказателните постановленияЧл. 59. (1) Наказателното постановление подлежи на обжалване пред районниясъд, в района на който е извършено или довършено нарушението, а за нарушенията,извършени в чужбина - пред Софийския районен съд.(2) Нарушителят и поискалият обезщетение могат да обжалват постановлението вседемдневен срок от връчването му, а прокурорът може да подаде протест срещу него вдвуседмичен срок от издаването му.(3) (Изм. - ДВ, бр. 59 от 1992 г., бр. 110 от 1996 г., бр. 11 от 1998 г., изм. - ДВ, бр.25 от 2002 г.) Не подлежат на обжалване наказателните постановления, с които е наложенаглоба в размер до 10 лева включително, постановено е в полза на държавата отнемане навещи на стойност до 10 лв. включително или е присъдено обезщетение за причиненивреди на същата стойност освен ако в специален закон е предвидено друго.ЗДВП-------Чл. 189. (1) Актовете, с които се установяват нарушенията по този закон, сесъставят от длъжностните лица на службите за контрол, предвидени в този закон.(2) Редовно съставените актове по този закон имат доказателствена сила додоказване на противното.(3) Свидетел по акта може да бъде и служебно лице.(4) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.)Наказателните постановления се издават от министъра на вътрешните работи, отминистъра на отбраната, от министъра на транспорта и от кметовете на общините или отопределени от тях длъжностни лица съобразно тяхната компетентност.(5) (Отм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.)Не подлежат на обжалване наказателни постановления, с които е наложена глоба до 50 лв.включително.(6) За неуредените в този закон случаи по съставянето на актовете, издаването иобжалването на наказателните постановления и по изпълнението на наложените наказаниясе прилагат разпоредбите на Закона за административните нарушения и наказания.

Коментар

Working...
                                X