Аз не съм учил икономика (май имахме "инженерна икономика" един семестър), но за мен нещата изглеждат така:Ако БВП per capita на една държава е например 15.000 $ и е в застой, т.е. няма промяна, а друга държава има 1.500 $ БВП на глава, и има всяка година по рекордните 10% ръст - след колко години ще бъде достигнато нивото на първата държава? Приблизително след 24...Само че такъв устоичив ръст в продължение на толкова години досега в света май не е имало.Това е и истината за "кога ще ги стигнем..." - отговор - никога.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Соц. икономика и още нещо... (отделена тема)
Collapse
X
-
Immortal написа:Това е и истината за "кога ще ги стигнем..." - отговор - никога.
Коментар
-
gantcho написа:Malone написа:.Във всяко икономическо списание или учебник, се използва БВП по номинал, а не "разрези" от вида "на глава на населението", "на мъже под 40 години", "на пелИначета от женски пол" и т. н...:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
www.cyxap.com
Коментар
-
Malone написа:А потенциал винаги сме имали, и имаме. На кръстопът сме, прекрасен климат и география, суровини навсякъде около нас, че и в самата ни страна немалко.
Коментар
-
@MaloneАко знаех че имаш магистарска степен нямаше да ти направя забележка,че си сбъркал с растежа на БВП.Щях да го приема за нормално.Токова много изписа за да се види колко много думички си научил и нищо не каза за да оспориш забележките ми към написаното от теб.Бъди конкретен и се изказвай по същество,а какво си завършил и къде си го завършил в случая не е важно.
Коментар
-
МагистЪрска, да сме по точни.Не е, прав си, важно е какво си постигнал в живота. Затова и не искам да спорим.Вероятно ти се чувстваш по-добре, постигнал си това което си искал и съвсем позитивно и искрено ти завиждам. Напълно откровен съм, няма никакъв сарказъм в думите ми.Затова и уважавам мнението ти, написах го по горе. Стоиш на здрави основи, уверен си в себе си и това е най-важното. Не е важно къде и какво си завършил. Важно е, след 50 години да се обърнеш назад и да се увериш, че грешките са по-малко от правилните решения.Радвам се, че не си се засегнал, защото сега като чета, може би би бях малко по-остър в поста си отколкото е нужно.Приеми го, като извинение. Иначе ... по конкретен от това не мога да бъда. Преразказвам това което съм учил и чета. Ако моите мисли бяха толкова ценни, че да са основи на икономиката, нямаше да се срещаме сега тук, в този форум..:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
www.cyxap.com
Коментар
-
Какво е било преди 9 септември 1944г не занам, защото съм роден през 1945г . Какво е било през следващите 50 години след 1944 г ми е ясно като бял ден, защото съм живял през тоя период и помня електрификацията на село през 1953г и водоснабдяването на селото през 1956г с труда на всички хора от селото. Помня и учението ми от 1959г до 1964г в механотехникума в гр Ловеч. Като новооткрито училище нямахме зграда, а учехме втора смяна в друга зграда и през времето когато не бяхме на училище ходихме да помагаме на строежа на новата ни зграда . Днеска един клас ,утре друг и така докато се построи училището . Смело мога да кажа ,че тогавашното образование надхвърляше в пъти сегашното.Какво е днешното положение при така наречената демокрация е видно на всички . Миналата вечер синчетата на новоизлюпените богаташи направиха екшън в Пловдив заедно с охраните си което е показателно до къде сме стигнали и накъде отиваме.Тъй ,че моето мнение се крепи на следното : докато с око не видя , с ухо не чуя и с ръка не пипна то на нищо написано и изговорено от някого не вярвам . За сегашното поколение Ладите са били никакви коли, но за времето си бяха много добри и съм имал два броя от тях и с кеф съм си ги карал. Времето минава ,техниката върви напред и естествено сегашните коли да са в пъти по добри от тогава .Някъде нагоре четох за завода ни Елтос, че бил конкурентно способен .Да така е за хора които не са от Ловеч и не работят в тоя завод . А тия които работят в него едно, че останаха по малко от 300 човека, но в момента са в неплатен отпуск един месец и за декември вместо пари получиха, кой шлифовалка ,кой дрелка . Та тъй ,че не е нещо и Елтос.Ама нейсе . Не плачя за онова време ,но и нямам повод да се радвам на сегашното въпреки ,че лично аз няма от какво да се оплаквам и съм си постигнал всичко което съм си пожелал.. :D
Коментар
-
коцев написа:... Като новооткрито училище нямахме зграда, а учехме втора смяна в друга зграда и през времето когато не бяхме на училище ходихме да помагаме на строежа на новата ни зграда ... Смело мога да кажа ,че тогавашното образование надхвърляше в пъти сегашното.Steliyan's Life!
FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000
Коментар
-
За думата сграда си прав, но аз се доверих на написаното в интернет / където за последен път се убеждавам ,че е пълно с грешки/ . та там четох статия относно закона за ЕТАЖНАТА СОБСТВЕНОСТ И ЗГРАДИТЕ . Точно така бяха го написали журналистите и аз го копирах от тях. Все пак не споря ,че всички думи ги пиша правилно и забележката ти е напълно правилна и я приемам без да мъркам. :D
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар