Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Соц. икономика и още нещо... (отделена тема)

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Аз не съм учил икономика (май имахме "инженерна икономика" един семестър), но за мен нещата изглеждат така:Ако БВП per capita на една държава е например 15.000 $ и е в застой, т.е. няма промяна, а друга държава има 1.500 $ БВП на глава, и има всяка година по рекордните 10% ръст - след колко години ще бъде достигнато нивото на първата държава? Приблизително след 24...Само че такъв устоичив ръст в продължение на толкова години досега в света май не е имало.Това е и истината за "кога ще ги стигнем..." - отговор - никога.

Коментар

Immortal написа:
      Това е и истината за "кога ще ги стигнем..." - отговор - никога.
      Те колегите хубаво си коментират БВП, но както и да се гледа то си е свинско със зеле. Интересно каква индустрия има Малта за да притежават по-висока СПС от нас, при положение, че там са ангажирали работна ръка, колкото в един завод на GM. Сега да не ми обадите туризъм ... Аз ще заложа на инвестиции ...

Коментар

gantcho написа:
        Malone написа:
        .Във всяко икономическо списание или учебник, се използва БВП по номинал, а не "разрези" от вида "на глава на населението", "на мъже под 40 години", "на пелИначета от женски пол" и т. н..
        Ся що приказваш тъй? Зависи кой какво иска да прави с БВП-то. Най-популярната производна е точно на глава от населението и с нея се сравнява икономически просперитет, много добре го знаеш, очевидно сме и колеги. Аз засегнах на глава от населението за да се избегнат изводи от рода на "малиии, Китай кво е икономическо чудо в сравнение с Франция" Нали знаеш за пределната полезност (която тук давам за пример съвсем произволно) - при непроменливи други условия, добавянето на един от факторите за производство губи ефективността си. Мисли за неселението на Китай като фактор за производство и ще рабереш в коя част от кривата не пределна полезност се намират с това население. И изобщо имат ли някога шанс да достигнат по просперитет САЩ при сегашното разпределение на ресурсите в световен мащаб Китай са обречени на вечна мизерия независимо от икономическото си чудесо...Ако си учил в САЩ, там му викат marginal utility
        Както написах Ганчо, да, напълно съм съгласен с теб, всичко е вярно, но пишем за различни неща.Нали все пак в темата разискваме[хме] просперитета на държавата, а не на индивида в нея държава.Защото колкото и да е парадоксално, Китай е емблема на безумието "богата държава - беден народ". И те разбрах, да ... част от богатството на държавата се дължи и на бедността на народа, косвено както ти отбеляза, но ... и това е начин. А нашето какво е? "Бедна държава - беден народ - малцина свръхбогати". Айде да не са малцина, но са малка прослойка.Китайците имат светлина, могат теоретично да променят нещата преразпределяйки БВП в по разумно съотношение "държава-граждани", а нашия единствен изход, вече 20 години се убеждавам в това е физически да се спре достъпа до БВП на споменатата от мене прослойка.Прекалено дипломатично използвам израза "физически да се спре достъпа", съвсем друго ми е на устата, мисля, че ме разбираш.В Китай имат безумна мания за строителство, заводи, градове, магистрали, поне парите отиват за нещо, за някакъв имидж. При нас ... държавата е пред разруха, буквално.А потенциал винаги сме имали, и имаме. На кръстопът сме, прекрасен климат и география, суровини навсякъде около нас, че и в самата ни страна немалко.
        .:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
        www.cyxap.com

Коментар

Malone написа:
          А потенциал винаги сме имали, и имаме. На кръстопът сме, прекрасен климат и география, суровини навсякъде около нас, че и в самата ни страна немалко.
          А там където географията ни е ценна я променихме. Бетон, туули, боклук. Суровина, ако имаш предвид говежди тор, пак няма да се съглася в Армения имат повече. Ние сме богати на бедни ресурси, почти нищо няма промишлено знчение при нас. Айде да съм честен имаме вода, тъй че спокойно меже да се каже, че сме гола вода от към ресурси.Това за потенциала ще го използвам, защото на мен ми е важно. Когато нямаш индустрия, замни блага, достатъчно територия за да развиваш селско стопансто или да градиш алтернативна енергетика (примерно), когато си разбил важен сектор като туризма или най-малко нямаш инфраструктура за да го стимулираш, единственият останал потенциал е в хората. Та директно на въпроса. Докато имаме подобно образование, в което е крайно трудно да се приеме, че децата на 5 годинки трябва да са в училищата. Когато средното образование те учи да четеш и пишеш. Когато професор на 30 години е траги-комично. Когато бизнеса не управлява развитието на младите хора, спрямо собствените си нужди. Тогава имаме потенциал в хората, когато тия неща се променят ... ще имаме най-ценния ресурс, хората!

Коментар

@MaloneАко знаех че имаш магистарска степен нямаше да ти направя забележка,че си сбъркал с растежа на БВП.Щях да го приема за нормално.Токова много изписа за да се види колко много думички си научил и нищо не каза за да оспориш забележките ми към написаното от теб.Бъди конкретен и се изказвай по същество,а какво си завършил и къде си го завършил в случая не е важно.

Коментар

МагистЪрска, да сме по точни.Не е, прав си, важно е какво си постигнал в живота. Затова и не искам да спорим.Вероятно ти се чувстваш по-добре, постигнал си това което си искал и съвсем позитивно и искрено ти завиждам. Напълно откровен съм, няма никакъв сарказъм в думите ми.Затова и уважавам мнението ти, написах го по горе. Стоиш на здрави основи, уверен си в себе си и това е най-важното. Не е важно къде и какво си завършил. Важно е, след 50 години да се обърнеш назад и да се увериш, че грешките са по-малко от правилните решения.Радвам се, че не си се засегнал, защото сега като чета, може би би бях малко по-остър в поста си отколкото е нужно.Приеми го, като извинение. Иначе ... по конкретен от това не мога да бъда. Преразказвам това което съм учил и чета. Ако моите мисли бяха толкова ценни, че да са основи на икономиката, нямаше да се срещаме сега тук, в този форум.
              .:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
              www.cyxap.com

Коментар

Какво е било преди 9 септември 1944г не занам, защото съм роден през 1945г . Какво е било през следващите 50 години след 1944 г ми е ясно като бял ден, защото съм живял през тоя период и помня електрификацията на село през 1953г и водоснабдяването на селото през 1956г с труда на всички хора от селото. Помня и учението ми от 1959г до 1964г в механотехникума в гр Ловеч. Като новооткрито училище нямахме зграда, а учехме втора смяна в друга зграда и през времето когато не бяхме на училище ходихме да помагаме на строежа на новата ни зграда . Днеска един клас ,утре друг и така докато се построи училището . Смело мога да кажа ,че тогавашното образование надхвърляше в пъти сегашното.Какво е днешното положение при така наречената демокрация е видно на всички . Миналата вечер синчетата на новоизлюпените богаташи направиха екшън в Пловдив заедно с охраните си което е показателно до къде сме стигнали и накъде отиваме.Тъй ,че моето мнение се крепи на следното : докато с око не видя , с ухо не чуя и с ръка не пипна то на нищо написано и изговорено от някого не вярвам . За сегашното поколение Ладите са били никакви коли, но за времето си бяха много добри и съм имал два броя от тях и с кеф съм си ги карал. Времето минава ,техниката върви напред и естествено сегашните коли да са в пъти по добри от тогава .Някъде нагоре четох за завода ни Елтос, че бил конкурентно способен .Да така е за хора които не са от Ловеч и не работят в тоя завод . А тия които работят в него едно, че останаха по малко от 300 човека, но в момента са в неплатен отпуск един месец и за декември вместо пари получиха, кой шлифовалка ,кой дрелка . Та тъй ,че не е нещо и Елтос.Ама нейсе . Не плачя за онова време ,но и нямам повод да се радвам на сегашното въпреки ,че лично аз няма от какво да се оплаквам и съм си постигнал всичко което съм си пожелал.. :D
                Фиат Панда 1.2 2006година
                Синджира си идва ,а козата я няма...

Коментар

коцев написа:
                  ... Като новооткрито училище нямахме зграда, а учехме втора смяна в друга зграда и през времето когато не бяхме на училище ходихме да помагаме на строежа на новата ни зграда ... Смело мога да кажа ,че тогавашното образование надхвърляше в пъти сегашното.
                  Коцев, моите уважения, но в едно изречение да напишеш една дума грешно при това три пъти, прави следващото ти изречение крайно ... невярно или поне надценено. Сгрешената дума е Сграда. Градим, Сграждаме, но не Зграждаме. Лошо няма, специално на теб ти е простено, нормално е за толкова години да си забравил правилните думи, а и аз те уважавам не заради правописа, а защото в общи линии пишеш почти и само верни неща, без за образованието де То НИКОГА не е било на висота в България. Тук се учи НАЕДРО. И по мое време беше така...Та по темата за икономиките - в гр. Девня имаше захарен завод - построен далеч от всички ресурси за него - говоря Захар от Цвекло. В България имаше 5 или 6 рафинерии, а по думите на моят бригадир от преди 17 години - всичкото цвекло на България, ако само с Цвекло я садяхме цялата плодородна земя стигаше за 3 (три) месеца да захрани само Девня. Останалите заводи - гъзобрък 12 месеца. Когато аз работех, рафинирахме кубинска тръстикова захар - един кораб го изкарвахме за месец - по 170 до 200 тона захара на смяна ... И служителите в тогавашният ДЗЗ бяхме 2 автобуса производство и 3 автобуса администрация... Живял съм в Родопите, в миньорски град. Там беше постижение ако в добиваните от недрата на земята количества кал, пръст и скали има повече от 4 промила Оловно Цинкова руда... Толкова за благата ни. Имахме един туризъм и по Български му онодихме мамата...
                  Steliyan's Life!
                  FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

За думата сграда си прав, но аз се доверих на написаното в интернет / където за последен път се убеждавам ,че е пълно с грешки/ . та там четох статия относно закона за ЕТАЖНАТА СОБСТВЕНОСТ И ЗГРАДИТЕ . Точно така бяха го написали журналистите и аз го копирах от тях. Все пак не споря ,че всички думи ги пиша правилно и забележката ти е напълно правилна и я приемам без да мъркам. :D
                    Фиат Панда 1.2 2006година
                    Синджира си идва ,а козата я няма...

Коментар

Working...
                    X