Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Соц. икономика и още нещо... (отделена тема)

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

gantcho написа:
    Очаквам от теб актуални данни за БВП на глава от население и средна работна заплата в Китай, ако искаш да се сравняваш с тях.
    Опа, Ганчо ... не го мятай на черешата ...Важен фактор в икономиката не е БВП на глава от населението, а ръст на БВП за определен период. Растежа в проценти.И там вече Китай попада в категорията "икономическо чудо". Това е мнение не на икономисти от Москва, а на икономисти от Wall Street.БВП на глава от населението е съвсем друга бира.--- EDIT ---Нефт се добиваше край Плевен, явно или сте твърде млади или не сте обръщали внимание на съоръженията. Та ... рафинерията не е съвсем "сред нищото".
    .:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
    www.cyxap.com

Коментар

Malone написа:
      gantcho написа:
      Очаквам от теб актуални данни за БВП на глава от население и средна работна заплата в Китай, ако искаш да се сравняваш с тях.
      Опа, Ганчо ... не го мятай на черешата ...Важен фактор в икономиката не е БВП на глава от населението, а ръст на БВП за определен период. Растежа в проценти.И там вече Китай попада в категорията "икономическо чудо". Това е мнение не на икономисти от Москва, а на икономисти от Wall Street.БВП на глава от населението е съвсем друга бира.
      Напротив, единственият валиден макроикономически показател за благосъстоянието на една нация е точно БВП на глава от населението както и, в по-малко степен, БВП на глава от населението при паритет на покупателната способност.Растежът е съвсем друга бира - въпросът е докъде може този растеж да докара страна с население1.5 млрд души, което няма бог знае какви ресурси. И знаеш много добре, че отговорът е - доникъде! :D Също така знаеш, че ако в Китай се увеличат драстично доходите на населението, в случая работни заплати, икономическото им чудо ще секне, защото то се крепи единствено на безумно евтината им работна ръка - потни кирки бачкат при робски условия за без пари. Това е жестоката истина.
      She was only a whisky maker but he loved her still.

Коментар

Malone написа:
        ...--- EDIT ---Нефт се добиваше край Плевен, явно или сте твърде млади или не сте обръщали внимание на съоръженията. Та ... рафинерията не е съвсем "сред нищото".
        ЗНАМ :D Знам също, че залежите са били тотално надценени и съвсем скоро рафинерията остава сред нищото. Което е пак същото като за социалистическото планиране

Коментар

gantcho написа:
          Напротив, единственият валиден макроикономически показател за благосъстоянието на една нация е точно БВП на глава от населението както и, в по-малко степен, БВП на глава от населението при паритет на покупателната способност.
          Точно, но в момента не говорим за благосъстояние на нацията, а за състоянието на промишлеността в момента. Работеща, неработеща, износ и приходи от производството.Това имах предвид.
          gantcho написа:
          Въпросът е докъде може този растеж да докара страна с население1.5 млрд души, което няма бог знае какви ресурси. И знаеш много добре, че отговорът е - доникъде! :D Също така знаеш, че ако в Китай се увеличат драстично доходите на населението, в случая работни заплати, икономическото им чудо ще секне, защото то се крепи единствено на безумно евтината им работна ръка - потни кирки бачкат при робски условия за без пари. Това е жестоката истина.
          Приемам условно, макар че не е толкова просто и ти го знаеш.
          gantcho написа:
          ЗНАМ :D Знам също, че залежите са били тотално надценени и съвсем скоро рафинерията остава сред нищото. Което е пак същото като за социалистическото планиране
          Верно е. И не скоро, тя вече е сред нищото. Аз лично не знам клатещите се съоръжения вадят ли въобще нещо и ако да, с каква цел.
          www.cyxap.com

Коментар

Malone написа:
            gantcho написа:
            Верно е. И не скоро, тя вече е сред нищото. Аз лично не знам клатещите се съоръжения вадят ли въобще нещо и ако да, с каква цел.
            За съвсем "скоро" говорех в минало време, а не че оттук нататък ще се случи. Съвсем скоро след построяването на рафинерята.

Коментар

Malone написа:
              Важен фактор в икономиката не е БВП на глава от населението, а ръст на БВП за определен период. Растежа в проценти.
              Тука збърка.Не си се занимавал с макроикономика.Не е важен фактор за оценка на една икономика ръста на БВП за определен период.Защо:Ако имаш в една държава само един завод който бълва годишна продукция за Х лв и след една година построиш още един завод и продукцията стане 2Х лв-имаш 100%прираст-феноменален резултат.Така комунистите навренето манипулираха общественото мнение.Но ако имаш 100 завода и построиш още един-смешен резултат-1%.Много важен фактор е БВП на глава от населението.За USA за миналата година е 44536 долара на глава от населението,при 300 милиона души заедно с децата и пенсионерите.За Китай е смешно нисък заради огромната цифра на населението.Ефективност на икономика така се мери-какво даваш на държавата за една година заедно с пелиначетата и пенсионерите и работещите взети заедно.

Коментар

gantcho написа:
                DEYAN IYI написа:
                ...господата "седесари"... да си трайкат....
                Ма ти са запени ва!
                Ъм ба, ни съм са запенял уа, ами стартът на новото светло бъдеще се оказа, като всичко друго, фал. И имената се знаят. Поне на машите. Но няма осъдени. Бат Бойко, малко по темата, обеща осъдени, поне от последните, ама ни ша мой са случи...Не искам да се сравняваме с Китай. Нека го направим тогава с износител №2 за годината - Германия. Или пък обясни защо в Цървена застава ще произвеждат ФИАТ, а ние внасяме цървените чушки от Турция. Явно дотам стига ефективността и производствения потенциал на Държавицата. Следователно не очаквайте нищо добро от Бат Бойко. И обясни, Ганчо, като в Китай заплатите са нищожни, защо в България са меко казано отлични. И защо, както в Китай, където избор няма, тук има, а още работим с великата примамка за крупни инвеститори, едри земевладелци, всякакви чорбаджии и бизнесмени-ченчаджии: "в България работната ръка е евтина". Кое й е евтиното, като цените тук и в Германия са същите, като изключим тези на услугите и забавленията. Те тава обесни... Може икономически може и психологически
                Бай Фичо - ега ти пауъра!!!

Коментар

DEYAN IYI написа:
                  ...Не искам да се сравняваме с Китай. Нека го направим тогава с износител №2 за годината - Германия. Или пък обясни защо в Цървена застава ще произвеждат ФИАТ, а ние внасяме цървените чушки от Турция. Явно дотам стига ефективността и производствения потенциал на Държавицата. Следователно не очаквайте нищо добро от Бат Бойко. :
                  Виждаш ли как като се позамислиш почваш да стигаш до някои истини. Застава произвежда Фиат, но ние нямахме подобно предприятие. И да, прав си, не очаквам нищо кой знае какво от Бойко Борисов. Направо нищо За червения текс - браво!

Коментар

DEYAN IYI написа:
                    тук и в Германия са същите, като изключим тези на услугите и забавленията. Те тава обесни... Може икономически може и психологически
                    Почти всички цени на хранителните продукти в Германия са по ниски от тук.Като имам гости от Германия и влезем в Била,направо се стаписват от цените.При 10 пъти по високи заплати средно им сметни стандарта.Унищожаването на българското земеделие и стопанство не започна от 1989 год,а от 9 септември 1944 год-справка доклада на Петър Младенов на пленум на ПАРТИЯТА късно есента на 89 год.Ако демокрацията беше дошла на 9.9.44 год и не се беше разхождал Ленин по нашти земи 50 години,не знам дали си давате сметка къде щеше сега да бъде BG.

Коментар

Малиии, да взема и аз да се включа с едно изречение: На обикновеният човек, каквито са повечето (така предполагам) посещаващи този форум, хич не им пука за БВП, особено пък на Китай (но пък се радват да пазарят евтино от ибей), а им пука като си вземат заплатата колко им остава след като си покрият належащите нужди. Повече ги вълнува дали трябва да направят собственият си дом крепост или могат спокойно да си оставят прозореца отворен (пък било то и на 11 етаж) през лятото без да се страхуват, че някой ще ги обере докато спят. Не знам какво очаквате от ББ - може би чудо?!? Чудеса обаче не стават в тази област, а това, което искате да бъде постигнато от едно правителство (или няколко, за 20 години) другите държави, към които все отправяме поглед, са го постигнали за 200. Мен ме радва насоката, която се взема, защото е обещаваща, дори да изглежда доста парадна. Разбира се, всяко хубаво нещо влече няколко, които не са толкова добри, но за това си има ЕС да ни го начуква (канчето) от време на време. Аз съм оптимист и мисля, че не може да си тровим живота, като непрекъснато се ядосваме какво би могло да бъде и как би могло да бъде по-добре, кой имал повече и кой имал по-малко. (Който иска да го прави - да става съветник в правителството.) По-важно е да използваме дадените ни възможности, за да подобрим живота си Затова не се изказвайте по повод другите, а какво вие сте направили, за да подобрите живота си и живота на другите около вас. А ако не ви харесва живота тук, отивайте в Германия, където ще вземате повече пари и ще плащате по-мако в супермаркетите
                      Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

ele написа:
                        ...
                        Като видях, че си писала, изтръпнах. Викам си маааалиииии, споровете с нея са дълги и изтощителни, а най-често и непродуктивни. За моя изненада, от написаното ти просто няма за какво да се хвана да поспорим.

Коментар

gantcho написа:
                          DEYAN IYI написа:
                          ...Явно дотам стига ефективността и производствения потенциал на Държавицата.
                          Виждаш ли как като се позамислиш почваш да стигаш до някои истини... За червения текс - браво!
                          Това беше цитирано по тебе относно ДЗУ Което не означава, че е невярно. Просто не съм съгласен с това, че дереджето ни е такова, защото сме стигнали до границите на способностите си. Проблемът е в изкуствено поддържаната икономическа мизерия, за да се обслужват интересите на другарите от целия цветови спектър на дъгата, докато повтарят: "работната ръка е евтина". От това се възползва и по-малките бизнес среди, плащайки малко и разполагайки с печалбата чорбаджийски. Ахмак лозе копа - юнак вино пие! ... или кара Бентли
                          Бай Фичо - ега ти пауъра!!!

Коментар

Е, аз имах предвид създадените през годините на социализма ефективност и икономически потенциал, а не общо казано. Но нека всеки си го разбира както иска...

Коментар

Stefan Hadjov написа:
                              Malone написа:
                              Важен фактор в икономиката не е БВП на глава от населението, а ръст на БВП за определен период. Растежа в проценти.
                              Тука збърка.Не си се занимавал с макроикономика.Не е важен фактор за оценка на една икономика ръста на БВП за определен период.Защо:Ако имаш в една държава само един завод който бълва годишна продукция за Х лв и след една година построиш още един завод и продукцията стане 2Х лв-имаш 100%прираст-феноменален резултат.Така комунистите навренето манипулираха общественото мнение.Но ако имаш 100 завода и построиш още един-смешен резултат-1%.Много важен фактор е БВП на глава от населението.За USA за миналата година е 44536 долара на глава от населението,при 300 милиона души заедно с децата и пенсионерите.За Китай е смешно нисък заради огромната цифра на населението.Ефективност на икономика така се мери-какво даваш на държавата за една година заедно с пелиначетата и пенсионерите и работещите взети заедно.
                              Първо ... пише се "сбърка".Стефане, не искам да започваме спорове по ред причини, най малките от които са, че едната ми магистърска степен е по икономика, като същата ми се наложи да защитя и в западен, задокеански университет. В интерес на истината с по висок успех от тук.Второ, държа да подчертая, БВП не се смята като си плюнчищ молива и смяташ на мазната хартия от бакалията.Има доста сложна технология, дори технологии, и нито една от тях не e толкова елементарна, колкото ти твърдиш.Има Google, да не си купуваш учебници, потърси, прочети. Без да те обиждам, уважавам мненията ти, но мисля че е излишно да споря на такава тема с човек с твоята квалификация [и правопис].Във всяко икономическо списание или учебник, се използва БВП по номинал, а не "разрези" от вида "на глава на населението", "на мъже под 40 години", "на пелИначета от женски пол" и т. н.Просто това е икономическия показател. Gross Domestic Product (Nominal).Когато се прави някаква статистика, това се отбелязва. В случая, който ти ми цитираш, "статистиката" се отбелязва с "per capita" [на глава, от латински] или с (PPP), Purchasing Power Parity, Ганчо засегна този въпрос по-горе.Всичко това е породено от факта, че този показател [GDP (Nominal)] служи за оценка на богатството и възможностите на страната, а не на богатството или паритета на покупателната способност на отделния гражданин.Статистиката (PPP) е интересна за търговците планиращи да продават, тях ги интересува паритета.@gantchoРазбрах те какво си имал предвид с времената, ама като ми го подчерта. Затова тежки икономически и политически мохабети се правят на маса, лично. Във форум може и да стане грешка с понятията.
                              www.cyxap.com

Коментар

Malone написа:
                                .Във всяко икономическо списание или учебник, се използва БВП по номинал, а не "разрези" от вида "на глава на населението", "на мъже под 40 години", "на пелИначета от женски пол" и т. н..
                                Ся що приказваш тъй? Зависи кой какво иска да прави с БВП-то. Най-популярната производна е точно на глава от населението и с нея се сравнява икономически просперитет, много добре го знаеш, очевидно сме и колеги. Аз засегнах на глава от населението за да се избегнат изводи от рода на "малиии, Китай кво е икономическо чудо в сравнение с Франция" Нали знаеш за пределната полезност (която тук давам за пример съвсем произволно) - при непроменливи други условия, добавянето на един от факторите за производство губи ефективността си. Мисли за неселението на Китай като фактор за производство и ще рабереш в коя част от кривата не пределна полезност се намират с това население. И изобщо имат ли някога шанс да достигнат по просперитет САЩ при сегашното разпределение на ресурсите в световен мащаб Китай са обречени на вечна мизерия независимо от икономическото си чудесо...Ако си учил в САЩ, там му викат marginal utility

Коментар

Working...
                                X