Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Соц. икономика и още нещо... (отделена тема)

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Соц. икономика и още нещо... (отделена тема)

Jivko Georgiev написа:
    ................... едва ли аз съм човекът ( почти на 19 ) който трябва да Ви обеснява каква е била държавата преди да започне "прехода" какво сме изнасяли , каква промишленост сме имали... Вие много добре знаете всичко това !
    Понеже добре знаеме всичко това,а ти си на 19 и вероятно слушаш какво ти разправят невежите хора ще ти отговоря.Преди да започне прехода държавата произвеждаше много неща,но БОКЛУЦИ почти всичко.В пазарна икономика и свободен пазар боклуци не се купуват и продават.Предприятия които произвеждат боклуци от тях никой не се интерисува и освен за РАЗГРАБВАНЕ за друго не стават.Ти би ли си купил Жигули,Лада,Самара и кавато и да е от този тип.Или телевизор София или Плиска-всеки гледаше да пипне нещо от Кореком.И Изчислителната ни техника и електрокарното производство-всичко ни беше на това ниво.Да не говорим за Кримиковци....Не може да продадеш нищо,защото никой не иска да купува стоки с качество на Жигули.Не знам дали знаеш,но в момента заводите VAZ са обявени във фалит.Соцсистемата затова си отиде защото произвеждаше основно БОКЛУЦИ.Защо не умря производството на заводите Елтос,бившите Елпром-Ловеч,защото производството им не беше по съветска технология,а лиценз на AEG и в момента бълва продукция както на вътрешния пазар така и навсякъде другаде.Като обикалям из Европа единствената българска промишлена продукция която виждам по технич.магазини е Елтос.Но заводи от този тип за съжалени се броят на пръсти у нас.Помисли върху това и недей да обвиняваш прехода,не че той няма много други кусури.

Добре, Стефане, хайде тогава обясни на един 19 годишен младеж (или ако искаш на мен - и аз не съм много голям - 28 ), как може НАПРИМЕР, да се повиши БВП, чрез разпродаване на предприятия за жълти стотинки, умишлено фалиране на абсолютно функциониращи заводи, целенасочено източване на всякакъв вид ресурси, контрабанда, поощряване и покровителстване на престпни организации и прочие прекрасни дела в интерес на шепа хора?!

Коментар

Kuku написа:
      Добре, Стефане, хайде тогава обясни на един 19 годишен младеж (или ако искаш на мен - и аз не съм много голям - 28 ), как може НАПРИМЕР, да се повиши БВП, чрез разпродаване на предприятия за жълти стотинки, умишлено фалиране на абсолютно функциониращи заводи, целенасочено източване на всякакъв вид ресурси, контрабанда, поощряване и покровителстване на престпни организации и прочие прекрасни дела в интерес на шепа хора?!
      Ами те се продават за жълти стотинки,заедно с дълговете им към банки и държава,защото никой не иска да ги купи и всеки,в случая държавата гледа да се отърве от тях и да ги натресе на някой друг да си ги чука в главата.Ти би ли купил например електро и мотоксрния завод Средец и да започнеш да произвеждаш продукция с успешен достъп до вътрешни и външни пазари-никога.Би го купил за да го разпродадеш или евентоално на негово място да направиш нещо което би работило успешно в пазарни условия на отворен пазар.А за източване,,контрабанда,престъпни организации за които споменаваш е точно недостатъците на прехода,но това е друга и обширна тема.Аз исках да обясня на това младо момче,защо нашата прехвалена соцпромишленост се срина когато излезе от СИВ и отиде на свободния пазар.Защото беше боклучииска.

Коментар

Съгласен съм, но пък моята цел беше да поясня, че покрай боклукчийската промишленост си замина и голяма част от качествената....Защо?! -Ясно е и на 19-годишните младежи!

Коментар

Kuku написа:
          Съгласен съм, но пък моята цел беше да поясня, че покрай боклукчийската промишленост си замина и голяма част от качествената....Защо?! -Ясно е и на 19-годишните младежи!
          Изброй някои от качествените,които са си заминали безвъзвратно,защото аз не мога да се сетя.На 19 годишните може да е ясно,но на мене-не.Сигурно,защото не съм 19 годишен и възгледите ми не се формират от разкази на разни........

Коментар

Плама Плевен,за нея какво Ви е мнението?Защо я нарязаха за скрап,заради лошото си пройзводство или заради нечии интереси?

Коментар

willow75bg написа:
              Плама Плевен,за нея какво Ви е мнението?Защо я нарязаха за скрап,заради лошото си пройзводство или заради нечии интереси?
              Е колко качествено беше производството? Поне аз не бих си сипал масло от Плама в кола различна от жигулка. И после, кой строи рафинерия далеч от находище на петрол И далеч от всякакви удобни и евтини транспортни артерии - море, пристанище, река? Само соц. индустрията май За да може да е предприятието завинаги обречено на ниски рентабилност или на загуба. Сега, не знам точно как и защо е нарязана за скрап, не отричам и вероятни криминални причини. Но дори и да бе останало, предприятието едва ли щеше да изправи България на крака
              She was only a whisky maker but he loved her still.

Коментар

willow75bg написа:
                Akо производството и беше на ниво и конкурентноспособно,никой няма интерес да я нареже за скрап.Всеки щеше да иска да я забърше в този и вид.Печалбите щяха да са неимоверно много отколкото тези от скрап и за неопределено време за в бъдеще.

Коментар

Щото няма с какво да карат нефт до Плевен
                  Alfa 159 SW 2.4 Ti
                  Fiat Marea '99 1.6 16V ELX
                  "...внимавай че тези италиански кочини много вървят."

Коментар

Тоя нефт да не е прехвърчал до Плевен през годинете?За качеството може да поспорим доста,но не искам.Аз незнам да има нерентабилна рафинерия неиде,това не значи,че няма.За мен Плама си я затвориха по други причини различни от споменатите от Вас.Според мен има доста предприятия,които ги "затвориха" умишлено,за да дадът път на някой нови или да се поощри вноса на даден продукт.Не всичко произвеждано в СОЦ-а беше боклук.Ами Вазовските заводи в Сопот,да не би тяхните лагери да отстъпваха по качество и цена на някой FAG примерно произведен неиде в Турция или в Близкия Изток?От затворените или фалирали предприятия поне едно 50% са доведени умишлено до фалит не заради лошата им продукция,а за да се напълне някой джоб.

Коментар

Вазовските заводи си работят и в момента.Скоро си купих и лагери.Свесни заводи никой не прави на скрап.Само тези,които и преди това са си били скрап и са съществували само от държавно наливане на пари.

Коментар

Усещате ли как темата премина в една друга тема от преди известно време? :D
                        The awkward moment when your sarcasm is so advanced that people actually think you are stupid.

Коментар

Стефане, какво точно искаш да ти изброявам?! Нали възгледите ти не се формират на разкази - избери си който завод или предприятие пожелаеш от фалиралите!После си спомни, как се източват финансови ресурси чрез лоши кредити, суровини чрез задължения към доставчици, а накрая се обявява фалит на завода и цялата държавна фирма, за да се продаде евтино, понеже има дългове. Купува се за жълти стотинки от "предприемач" и се оказва кофти инвестиция, след което се разпродава на парче за да се връщат дълговете, НО все пак остават няколко милиона за "горкия" "предприемач", защото покупната цена е нищожна на фона на активите с които разполагат звода и цялата фирма!Никой, никога не го е интересувало качесвото на производството - важни бяха бързите и големи пари Да, мога да се съглася, че някои производства са били по-качествени от други и е логично да бъде така, но не заради това са оцеляли в прехода!

Коментар

Страна, която е бълвала земеделска продукция за износ, а днес си внася чушките от Турция, ябълките от Китай, говеждото от Австралия и какво ли не от майната си..., не може да е за нищо друго, освен за резил.Преди време гледах "Бразди" за едно консервно предприятие, което преработва основно чушки. Разбира се чушките не са родни, а внос от Турция. Въпреки желанието им да работят с българска продукция, основните причини за вноса са:1. Няма производител (или група от такива), който да снабдява ритмично с продукция.2. Няма такъв, който в срок да достави съответното количество при необходимост.3. Цената на турските, след като бъдет таксувани, обмитени и транспортирани, е по-ниска от родните - с някакви стотинки на килограм, но като говорим за тонове...След това чушляците им се продават у нас и основно в Германия.Някой да не си мисли, че "бай вълчото" му на масата е с месце от България???А млекцето???Държавицата ни, едно тъпо земеделие не може да организира, дето се вика, хляба не може да си извади, камо ли някаква сериозна промишленост да развива. БВП идва от производство и износ, а добър пример в това отношение е Китай. Само земеделието и хранителната промишленост да се оправи, полвината проблем на населението е решен. И за селото ще е добре. И за някои по градовете. И за държавата ще е добре... И за някои дебели вратове...А ДЗУ-Стара Загора произвеждат, при целия си потенциал, включително научен и изследователски, та произвеждат "кабелни форми" за автомобили. Демек кълца кабели, тургат им обувки и ги връзват на снопове. Хвала на такава промишленост!Примерите са много. Но за съжаление, колкото и калпава да е била социалистическата индустрия, при едни сигурни пазари - стари и нови, и след съответното осъвременяване, една добра част от нея можеше да се запази и историята ни да е друга.Да живеят господата "седесари"!!! Достойни ученици, последователи и ортаци на тия, срещу които най-много лаеха. Постараха се кучетата! Издигаха велики лозунги: "Земята в реални граници!" и резултатът го виждаме - пустееща земя. "Никога съюз с Русия!" - мдам, съюз - съюз, ама пазарът е пазар. Ха, сега продавайте на краставичар краставици! Хубостниците Фил Кенеди, Сашо Бидона, Ванчо Цингето, Данчо Ментата и всички останали с прякори и без и до днес се подвизават в обществения живот, вместо да се покрият някъде и да си трайкат...Сега е ред на Бате Бойко, какъвто ще да е, то се нагледахме на всякакви, поне да си свърши работата. Не да стане всичко бир-таман, а да тръгне в някаква положителна посока.
                            Бай Фичо - ега ти пауъра!!!

Коментар

DEYAN IYI написа:
                              .А ДЗУ-Стара Загора произвеждат, при целия си потенциал, включително научен и изследователски, та произвеждат "кабелни форми" за автомобили. Демек кълца кабели, тургат им обувки и ги връзват на снопове. Хвала на такава промишленост!.
                              Явно дотам стига рентабилността и ефективността на производство, които може да се извадят от този грандиозен потенциал.
                              DEYAN IYI написа:
                              . БВП идва от производство и износ, а добър пример в това отношение е Китай. !.
                              Очаквам от теб актуални данни за БВП на глава от население и средна работна заплата в Китай, ако искаш да се сравняваш с тях.
                              DEYAN IYI написа:
                              . Да живеят господата "седесари"!!! Достойни ученици, последователи и ортаци на тия, срещу които най-много лаеха. Постараха се кучетата! Издигаха велики лозунги: "Земята в реални граници!" и резултатът го виждаме - пустееща земя. "Никога съюз с Русия!" - мдам, съюз - съюз, ама пазарът е пазар. Ха, сега продавайте на краставичар краставици! Хубостниците Фил Кенеди, Сашо Бидона, Ванчо Цингето, Данчо Ментата и всички останали с прякори и без и до днес се подвизават в обществения живот, вместо да се покрият някъде и да си трайкат....
                              Ма ти са запени ва! ПП. Като стана дума за безумната идея да се построи рафинерия в средата на нищото (откъм ресурси и инфраструктура), се сетих, че вероятно беше само въпрос на време в главата на някой мъдър социалистически плановик да се зароди и реализира идеята за строеж на корабостроителница в София.
                              She was only a whisky maker but he loved her still.

Коментар

Working...
                              X