Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Въпрос за неплатени данъци при купуване на кола втора ръка

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Въпрос за неплатени данъци при купуване на кола втора ръка

Здравейте, изправен съм пред следната неяснота. Тръгнал съм да купувам едно Пунто втора ръка. Предишният собственик твърди, че не е регистрирал колата в общината и не е плащал данъци за нея.Какво ще стане, когато купя колата и отида в общината да я регистрирам на мое име - ще ме карат ли да плащам неплатените данъци на предишния собственик?Благодаря много на отзовалите се :D
    Не знам дали знаете, но "не знам" се пише отделно!
    Fiat Punto 1.2 SX 2000 г.

Не, но ти трябва бележка за платен данък от предишния собственик, за да я прехвърлите на твое име. Или на името на който и да е.А и не мисля, че можеш да я регистрираш в общината, трябва ти талон и там пише кой е собственика. В случая не си ти.Ако сте я прехвърлили и имаш вече талон, нотариуса грубо е нарушил Закона.Ако все пак е станало и имаш талон на твое име, отиваш и я регистрираш в общината. Ще ти искат данък само от момента от който ти си неин собственик [на колата].
    .:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
    www.cyxap.com

Коментар

Така е. НЕ купувай колата преди продавачът да ти се яви пред нотариус с надлежно платен данък за последната година. Какво ще прави той, какви декларации ще подава и какви глоби ще плаща си е негов проблем. Ти си гледаш своя интерес. Стига бе, на Пунто данъка е смешен...
      She was only a whisky maker but he loved her still.

Коментар

Благодаря Malone. Междувременно намерих още малко допълнителна информация (от сайта на кат)2. Необходими документи за за промяна на собственост Писмено заявление за регистрация, издадено по служебен път, Договор - копие и оригинал; Квитанция за платена такса МПС; Документ за сключена застраховка "Гражданска отговорност"; Документи за самоличност на собствениците с постоянен адрес гр.Монтана /ако е фирма и документ за създаване на стопанския субект и за идентификационен код по регистър БУЛСТАТ/. Свидетелство за регистрация на МПС. МПС се представя задължително за идентификация и проверка на техническото състояние, ако се подменят регистрационните табели или данните на МПС.Това одебеленото дали е данъка за МПС или е таксата, която се плаща при нотариуса... спомням си, че там се плащат 2 такси, едната е за услугата на нотариуса, а другата е някаква държавна такса.Е?
        Не знам дали знаете, но "не знам" се пише отделно!
        Fiat Punto 1.2 SX 2000 г.

Коментар

Sko написа:
          Благодаря Malone. Междувременно намерих още малко допълнителна информация (от сайта на кат)2. Необходими документи за за промяна на собственост Писмено заявление за регистрация, издадено по служебен път, Договор - копие и оригинал; Квитанция за платена такса МПС; Документ за сключена застраховка "Гражданска отговорност"; Документи за самоличност на собствениците с постоянен адрес гр.Монтана /ако е фирма и документ за създаване на стопанския субект и за идентификационен код по регистър БУЛСТАТ/. Свидетелство за регистрация на МПС. МПС се представя задължително за идентификация и проверка на техническото състояние, ако се подменят регистрационните табели или данните на МПС.Това одебеленото дали е данъка за МПС или е таксата, която се плаща при нотариуса... спомням си, че там се плащат 2 такси, едната е за услугата на нотариуса, а другата е някаква държавна такса.Е?
          Едното, което се плаща е между 2 и 3% от застрахователната/продажната стойност на автомобила. Това е еднократен данък към общината за придобиване на собственост. Със същия този данък колата се регистрира в МДТ на общината. Нотариалните такси нямат нищо общо и от тях се интересуват единствено нотариусите Носи си бележката за платен данък при регистрация в КАТ. За целта е необходимо, разбира се, продавачът да си плати данъка ПП. ГЛедам си от София и за София, ако не се лъжа, беше 2.5% еднократната такса.
          She was only a whisky maker but he loved her still.

Коментар

Working...
          X