Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Бандитизма и разбойничеството в България

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Бандитизма и разбойничеството в България

Темата ми е правокирана от случайно намерен в "нетя" Закон за изтребление на разбойниците от 1922г. В този закон има доста не демократични методи , но с тази хилава съдебна система и протакането на дела с години някой членове от този закон е добре да бъдат прилагани в днешно врема. Особедно чл. 15 кратко точно и ясно :D Прочетете и кажете мнението си. Предполагам ако има коментари както винаги ще се "разкъсаме" на философи , "демократи" и др. Закона има много интересни точки стимулиращи хората за пълна ненавист към подобни елементи Закон за изтребление на разбойницитеДържавен вестник , брой 205 от 12 декември 1922 г.Чл. 1. Разбойник се счита онзи, който по навик или занаят сам или с други лица извършва грабеж, насилие или убийство с цел за ограбване.Чл. 2. Изтреблението на разбойниците в околията, дето са се появили, се възлага на полицията, жандармерията и войската. Ако тази сила е недостатъчна за изтребление на разбойниците, околийският началник може да образува потери, с които да ги преследва. Във всяко населено място, където се забележат разбойници, кметът веднага назначава потеря за преследването им и донася на околийския началник.Чл. 3. За началници на потерите ще се назначават лица, каквито околийският началник намери за добре.Чл. 4. На отличилите се при преследването потераджии се дава възнаграждение от общия кредит, който се отпуска за изтребление на разбойничеството. Размера на възнаграждението ще се определи и дава от Министъра на вътрешните работи.Чл. 5. Потераджия, който убие или залови разбойник, получава награда от 5-20 хиляди лева. Ако ли потераджията или длъжностното лице, което ги преследва, бъде убито, семейството му получава до 50 000 лв. обезщетение и инвалидна пенсия. Ако ли само осакатее, то получава награда 20 000 лв. и инвалидна пенсия. Лекуването на всички ранени и заболели по преследване на разбойниците е безплатно. Наградите се отпускат със заповед от Министъра на вътрешните работи.Чл. 6. Околийският началник или началникът на потерята се разпорежда до общинската власт за храненето на потерите от самото местно население, където това е най-удобно за потерята. То е длъжно да им дава и квартири, когато това се намери за нужно.Чл. 7. Ако някое лице, посочено от общинската власт за член в потеря, искана от околийския началник умишлено откаже да участвува в нея или като участник в нея скрие или избегне да изпълни дълга си, като откаже да изпълни заповедите давани му от началника, наказва се с тъмничен затвор до 1 година. Със същото наказание се наказват и онези административни и общински власти, които умишлено не изпълняват постановленията на настоящия закон.Чл. 8. Министерството на вътрешните работи може да назначи, колкото намери за нужно, специални лица агенти за преследване на разбойниците, които агенти могат да бъдат изпращани в разпореждане на околийските началници в борбата им с разбойниците. Тяхнатазаплата ще бъде определена по щат изработен от Министъра на вътрешните работи, одобрен от Министерския съвет.Чл. 9. Така образуваните потери и назначени агенти, заедно с другата въоръжена сила, преследват разбойниците. Като общ началник на тази сила в окръга е окръжният управител, а в околията - околийският началник.Чл. 10. За разбойници се обявяват и онези лица, за които полицията, въз основа на събрани доказателства донася на надлежния съд, че те са извършили разбойничества. Съдът на другия ден след получаване полицейското донесение, прави публикация в най-близкия местен вестник и съобщения до всички общини на околията, където е местожителството на подозряното лице или където е станало известно като разбойник, и ако в двадесетдневен срок никой от роднините или познатите на това лице не установят къде се намира, съдът го обявява за разбойник и обнародва това в
    Фиат Мареа Уикенд 1.6 16В спортни валове , оригинален италиански софтуер,всмукателни колектори ф52, дросел ф68, генерация ф60,инжектори незнайни. Резултат - 16.670 сек 400м.

По-скоро темата ти е провокирана от едно предаване излъчено в неделя по бТВ! :D Факт е, че когато има адекватни закони, които се прилагат правилно и моментално безредие липсва. В този ред на мисли не виждам, какво има да му коментираме...
    Frontera Sport, X20SE март 1998

Коментар

Vladim написа:
      По-скоро темата ти е провокирана от едно предаване излъчено в неделя по бТВ! :D Факт е, че когато има адекватни закони, които се прилагат правилно и моментално безредие липсва. В този ред на мисли не виждам, какво има да му коментираме...
      Явно в опита си да бъдеш оригинален в поста си не позна. За този закон дочух от един следовател да бъдем точни и да не работим с догатки. А по този закон може да се правят куп свободни коментари , мнения и разсъждения. Да се видят гледни точки и прочие. Защо тема като например: "Какви чорапи да си купя".. да бъде коментирана 15 страници а тук да не виждаш какво има да се коментира Поздрави.
      Фиат Мареа Уикенд 1.6 16В спортни валове , оригинален италиански софтуер,всмукателни колектори ф52, дросел ф68, генерация ф60,инжектори незнайни. Резултат - 16.670 сек 400м.

Коментар

Е как пък сега няма един подобен закон, в който няма вратички и шмекерийки.

Коментар

Atanas71 написа:
          Явно в опита си да бъдеш оригинален в поста си не позна. За този закон дочух от един следовател да бъдем точни и да не работим с догадки...
          Факт е, че в неделя в "Нека говорят" от 17 часа и по-точно рубриката "Операция слава" бе посветена именно на тези закони. Това, че следовател ти е споделил същото и си го постнал ден и половина след излъчването на предаването е някак по-нелогично, но разбира се не и невъзможно! :D Не виждам смисъл от лични нападки, просто споделих догадки! :D А относно законът... пак споделям мнение и приключвам. За да се приемат такива крути мерки някога явно е престъпността е властвала. Когато и днес положението е същото е редно да се вземат по-крути мерки! Защо нямаме закони и по-скоро не се прилагат е въпрос на дъвкане на локуми, което сме го правили многократно! Поздрави!
          Frontera Sport, X20SE март 1998

Коментар

Vladim написа:
            Atanas71 написа:
            Явно в опита си да бъдеш оригинален в поста си не позна. За този закон дочух от един следовател да бъдем точни и да не работим с догадки...
            Факт е, че в неделя в "Нека говорят" от 17 часа и по-точно рубриката "Операция слава" бе посветена именно на тези закони. Това, че следовател ти е споделил същото и си го постнал ден и половина след излъчването на предаването е някак по-нелогично, но разбира се не и невъзможно! :D Не виждам смисъл от лични нападки, просто споделих догадки! :D А относно законът... пак споделям мнение и приключвам. За да се приемат такива крути мерки някога явно е престъпността е властвала. Когато и днес положението е същото е редно да се вземат по-крути мерки! Защо нямаме закони и по-скоро не се прилагат е въпрос на дъвкане на локуми, което сме го правили многократно! Поздрави!
            Съжалявам наистина не съм гледал предаването Но явно полицайчето го е гледало за да ми средоточи вниманието снощи Извинявай ако съм се изразил грубо не съм имал намерение за някакви нападки. Найстина има нужда от такива строги мерки , престъпноста се шири ненаказано а и няма ефективни закони да я спрат.

Коментар

Ако МВР си гледа работата - НЯМА нужда от такъв закон.Само, че досега МВР умишлено не си гледаше работата...
              VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
              VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
              VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
              VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
              Нека Силата на бъде с Нас...

Коментар

Не е "хуманно" (колко криворазбрана дума), но за хора като Крокодила, Алигатора, Варана, Хамелеона, Гущера... и всякакви други влечуги решението е едно. Пресен пример от тия дни за не знам си коя гад с 16 присъди за криминални действия от всякакво естество, излиза от манастира и пак се забърква... Е тоя боклук как се цери и защо обществото трябва да го хрантути и превъзпитава през целия му живот??? А той да е един...В тая тъпа държава не може проблемът с бездомните кучета да се реши, ние сме тръгнали с престъпността да се борим и да мечтаем за закона за изтребление на разбойници... За туй пък строим европейски приюти за кучета четирикраки и двукраки. Не знам какви пари дърпа годишно от държавата подобна инвестиция, но тя е безвъзвратно изгубена и безполезна. Поне, вместо да лежкунят, да ги изкарат да копаят по магистралата или тунела под Шипка или нещо по хубавко.А и да не е изтребление, поне затвори могат да се построят, но да минат на самоиздръжка, а не като духовен санаториум. Или пък злосторникът впоследствие да си изплаща на лизинг престоя, като същевременно доказва законността на доходите си. А в сметката да се начислява целия държавен ресурс впрегнат по неутрализирането на съответния боклук.
                Бай Фичо - ега ти пауъра!!!

Коментар

Евалата за темата колега директно ще изкажа мнението си , което може би доста хора ще намерят за крайно , но за мен думи като хуманност и човечност за подобни хора НЕ съществува . Жалко , че не се прилага и до днес да видим кой ще краде и ще отвлича и ще блудства с малки деца .... такива изчадия нямат място на земята .... и нищо , че според релиягията ни "само господ може да дава и взема живот" няма как да го чакам да прати тия който ни правят живота мъка да се гърчат . Много ми е гадно като гледам и слушам по телевизията , по радиото и т.н за всякъкви изцепки... гадно ми е и за служителите на МВР особено след репортажа в темата на нова за Бяла Слатина.... аз дори през ум неможе да ми мине да налетя на полицай .... Защо в Америка като тръгнеш към полицай и той прецени , че му застрашаваш здравето и живота има право да те гръмне , а тук такива служетили на реда ги съдят заради някъкви псевдо мутри - те дори не са никакви мутри ... истинските мафиоти са далече зад тези които са разни пешки и играят пред публиката.Ако от мен зависи ще го върна този закон и ще ги истребя до крак - същото като в рекламата на RAID Ама окото няма да ми трепне за подобна паплач !

Коментар

Jivko Georgiev написа:
                    Евалата за темата колега директно ще изкажа мнението си , което може би доста хора ще намерят за крайно , но за мен думи като хуманност и човечност за подобни хора НЕ съществува . Жалко , че не се прилага и до днес да видим кой ще краде и ще отвлича и ще блудства с малки деца .... такива изчадия нямат място на земята .... и нищо , че според релиягията ни "само господ може да дава и взема живот" няма как да го чакам да прати тия който ни правят живота мъка да се гърчат . Много ми е гадно като гледам и слушам по телевизията , по радиото и т.н за всякъкви изцепки... гадно ми е и за служителите на МВР особено след репортажа в темата на нова за Бяла Слатина.... аз дори през ум неможе да ми мине да налетя на полицай .... Защо в Америка като тръгнеш към полицай и той прецени , че му застрашаваш здравето и живота има право да те гръмне , а тук такива служетили на реда ги съдят заради някъкви псевдо мутри - те дори не са никакви мутри ... истинските мафиоти са далече зад тези които са разни пешки и играят пред публиката.Ако от мен зависи ще го върна този закон и ще ги истребя до крак - същото като в рекламата на RAID Ама окото няма да ми трепне за подобна паплач !
                    Много яко сравнение , но особедно след днешното убийство явно е че трябва да се направят няколко поправки и да се вмъкне чл.15 от този стар закон.

Коментар

Atanas71 написа:
                      Защо тема като например: "Какви чорапи да си купя".. да бъде коментирана 15 страници а тук да не виждаш какво има да се коментира
                      Ей на това, винаги съм се чудил и аз
                      Това, което не ни убива, ни прави още по-досадни.
                      ex FIAT Bravo 1.6 - RIP

Коментар

dikanio написа:
                        Atanas71 написа:
                        Защо тема като например: "Какви чорапи да си купя".. да бъде коментирана 15 страници а тук да не виждаш какво има да се коментира
                        Ей на това, винаги съм се чудил и аз
                        Тиии чорапите остави на нас ... :D :D :D :D :D

Коментар

Working...
                        X