"Аз съм онзи сърдит млад човек, онзи, който избра да остане в страната си, защото намери смисъл в нея. Слушах достатъчно за ,,онези" времена преди 1989 г., сблъсках се с голямата промяна върху раменете на баща ми, който крачеше по студения площад. После разбрах достатъчно за тоталитаризма от разказите на родителите ми и техните родители. Малко по-късно почнах да правя разлика между демокрация и тоталитаризъм, между свободата на словото и Големият брат - Всевиждащото око.Или си мислех, че правя разликата.И тъкмо отпразнувахме 20 години от Голямата промяна, и съм на път да реша, че разлика няма. Една крачка, една-единствена крачка само трябва да направи МВР, и моята неприкосновена, лична свобода ще бъде отнета.Онази свобода, заради която баща ми крачеше в студената зима. Заради която вървяха и много други. Електронната ми кореспонденция, глупостите ми във Facebook, SMS-ите и разговорите ми - сутрин, обед, вечер, нощем, призори, пролет, лято, есен и зима, ще бъдат контролирани от Големият брат, Всевиждащото око или все ми е едно от кого.Има-няма три седмици, и народните представители ще трябва окончателно да си кажат тежката дума и да осъдят съдбата на моята свобода.Предварвайки трите седмици, искам като (все още) свободен човек в свободна страна да кажа това, което мисля. Властта унижи баба ми, като не й даде 25 лв. за Коледа, защото пенсията й е 210 лв. Баба ми погледна на това с голяма усмивка и още по-голямо презрение. Ще мине без пуйка, портокали, банани, уиски, фъстъци, луканка, филета, торта и тем подобни глезотии, просто защото те не могат да заменят достойнството й. Тя е над тези неща. Ще си обуе дебелите топлинки и ще си чете книга. Пет пари няма да даде за Станишев, Доган и Царя или който там е виновен. И тях ще подмине с голяма усмивка и още по-голямо презрение. А поредните политически решения ще приеме кротко: ,,Всичко в историята се повтаря, запомни това от баба си".Но не е там работата.Предварвайки трите седмици, искам като свободен човек в свободна държава да заявя, че вали сняг, защото е зима и защото това е нормално. Не е нормално обикновеният човек, който трябва да отиде на работа, за да храни семейството си, да се тътри с часове по заледени пътища, километрични опашки и между снегорини, които "чистят" с вдигнати гребла. Не е нормално и да приема всичко това с иронична усмивка и тиха псувня. Защото, както беше казал един психолог, апатията е най-яркият знак за социалната депресия, обхванала обществото.Но не е там работата.Предварвайки трите седмици, искам като свободен човек в свободна страна да заявя, че изобщо не ме интересува някакъв си тип Гейзо ли, Мейзо ли - все тая - бил в Германия или не бил в Германия, пък не бил минал границата със Сърбия, пък поседял малко в ничия земя. Хич даже не ме интересува Маймуната, Бизона, Дебелия, Слабия, Червото, Гущера, Червея, Охлюва и не знам кой си какво и що. Все ми е тая кои са. Те са проблем на МВР, но МВР да не го решава, отнемайки свободата ми.Но не е там проблемът.Предварвайки трите седмици, искам като свободен човек в свободна страна да заявя: Когато (ако) Народното събрание одобри окончателно промените в Закона за електронните съобщения, никога повече в чат-а или в телефонните си разговори няма да кажа, че властта е силна на думи и слаба на действия, няма да критикувам и да казвам мнението си на висок глас.Или НЕ - ще го правя и ще го правя още по-ожесточено, за да има смисъл оная зима преди 20 години. Ако трябва, пак ще застана върху раменете на баща ми, за да извикам отвисоко, че СИ ИСКАМ СВОБОДАТА.Защото, ако ми Я отнемат, тогава малкия камък от Берлинската стена, отчупен от родителите ми, ще престане да бъде реликва и ще се превърне в сувенир.Предварвайки трите седмици, искам ВСЕ ОЩЕ като свободен човек в свободна страна да заявя, че съм много ядосана. Доскоро се гордеех, че съм живяла твърде малко в ,,ония" времена, за да ги помня отчетливо и да усещам пораженията им.Сега не се гордея с действителността.Сега съм един млад сърдит човек, който не желае службите да знаят на кого какво съм писала, какви контакти имам и кога с кого общувам. И оправданието, че така МВР ще работи ефективно, не върви. Не желая никой да наблюдава живота ми.Така разбирам свободата.Да, точно така.На 4 юли 1776 г. в Декларацията за независимостта американските губернатори заявяват: ,,Всички хора са създадени равни, а техният създател ги е дарил с някои неотнемаеми права, измежду които правото на живот, на свобода и на стремеж към щастие".През 1879 г. е гласувана Търновската конституция, чийто чл. 77 гласи: ,,Частни писма и частни телеграфически депеши съставят тайна и се броят неприкосновени. Отговорността на длъжностните лица за нарушение тайната на писма и депеши ще се определи по особен закон".В Конституцията на Република България от 1991 г. пише: ,,Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име". (Чл. 32.)И още: ,,Свободата и тайната на кореспонденцията и на другите съобщения са неприкосновени". (чл.34.)Затова предколедно се ужасявам, че в 2010 г. всичко това може да бъде загърбено, зачеркнато, пренебрегнато и неглижирано, за да се върнем към оная фикционална (и не съвсем) Джордж-Оруелова "1984" година.Защото там пише: ,,Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила".Е в това всъщност е проблемът."Автор: Деа МаноловаИзточник: dariknews.bghttp://dariknews.bg/view_article.php?article_id=455746
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
"1984" = 2010 - това е проблемът
Collapse
X
-
сега пък свободите ви ограничавали оле ще се пукна вече,не издържам на простотията в тая държаваако има престъпления-били защото няма достатъчно контролако има контрол-видиш ли ограничават ви свободатаако някой може да ми обясни какво иска точно иска от властимащите-тия на които ние им даваме власт,нека го направи. Аз имам чувството ,че се цели едно-избира се някой,за да може после 4 години да де го плюем дружно ,че да има на кого да си го изкараме и да скрием собствената си безотговорност спрямо държавата. Защото държавата-това сме всички ние и цялостното и състояние е плод на мисленето ни,че тя само трябва да ни дава...А имаше един бележит човек,сами си спомнете кой е той,който бе казал нещо от сорта "Виж какво можеш ти да дадеш за държавата си,а не какво можеш да получиш от нея" Ей в това е проблема на всички българи и респективно на държавата ниex.Мареа ТД100
Коментар
-
paralesa написа:сега пък свободите ви ограничавали оле ще се пукна вече,не издържам на простотията в тая държаваако има престъпления-били защото няма достатъчно контролако има контрол-видиш ли ограничават ви свободатаако някой може да ми обясни какво иска точно иска от властимащите-тия на които ние им даваме власт,нека го направи. Аз имам чувството ,че се цели едно-избира се някой,за да може после 4 години да де го плюем дружно ,че да има на кого да си го изкараме и да скрием собствената си безотговорност спрямо държавата. Защото държавата-това сме всички ние и цялостното и състояние е плод на мисленето ни,че тя само трябва да ни дава...А имаше един бележит човек,сами си спомнете кой е той,който бе казал нещо от сорта "Виж какво можеш ти да дадеш за държавата си,а не какво можеш да получиш от нея" Ей в това е проблема на всички българи и респективно на държавата ниFIAT Punto 1.6ELX 90hp. 94 г.
Коментар
-
paralesa написа:"Виж какво можеш ти да дадеш за държавата си,а не какво можеш да получиш от нея"VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
Нека Силата на бъде с Нас...
Коментар
-
Ченгетата искат законово да се подсигурят за това, което и сега правят безнаказано. Държавата ни леекичко върви по една плоскост, доста хлъзгава... молете се да не се хлъзнем по нея, че...Едва ли си давате сметка, колко много в този случай ни помага членството в ЕС.То се явява бариера, спирачка, парапет, за много лоши неща, които биха ни се случили без него.На Бойко му признавам единствено, че след като изсере някоя глупост, има смелостта да се обърне и да почисти. Така беше със "замразяването" за 4 години на минималната заплата, така беше с БАН, така беше с референдума за новините на турски, така беше и с други неща.Засега това е единственото положително нещо, което виждам в него.
Коментар
-
Те и сега се обогатяват, и сега си слушат, и сега си записват, и сега си правят всичко, както ще си го правят и занапред Някой ако си мисли, че сега има свобода....Ако не си интересен, никой няма да те подслушва или да те следи. Ако пък си интересен - те и сега си те слушат Само разни заблудени журналя май още не са го разбрали и пишат малоумни статии, колко да се намират на работа....
Коментар
-
Егати митовете. Защо ще подслушват, следят и прочее?От 15 Октомври до днес според брояча на мобилния си телефон имам:С Виваком - изходящи 7:28:19; входящи 4:36:59С Мтел - изходящи 11:33:50; входящи 6:57:34Отделно имам и на стационарния в офиса, Скайп не го слагам в сметката.Или общо малко над 30 часа за 70 дни. А аз не говоря много. Дори напротив.Е що за ресурс трябва за да следиш да речем 1 000 000 души, които имат сходни минути разговор? 30 000 000 часа записи? Хайде да мислим малко, а?like a man in silk pyjamas shooting pigeons from a deckchair
Коментар
-
Някой ден ще се събудите със закон задължаващ Ви да си млатите чекии и то само с презерватив. Естествено това ще е с мисъл за вашето щастие и най-важното сигурност. Защото в тия динамични времена - току виж не сте си измили ръцете и хоп - сифилиса в кърпа вързан.Пък после държавата трябва да дава пари да Ви лекува...Най-лошото ще бъде, че той ще бъде приет с вашето съгласие, одобрение, а защо не и по ваша инициатива.VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
Нека Силата на бъде с Нас...
Коментар
-
ele написа:За съжаление е пропуснала една точка - ако законът казва, че може, значе това не е незаконно, следователно не противоречи на конституцията.like a man in silk pyjamas shooting pigeons from a deckchair
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар