Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Трябва ли да се плащат данъци или не?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Трябва ли да се плащат данъци или не?

trace написа:
    EasternAlien написа:
    Trace, това улици във София ли са?
    Мда, София е - кв. Овча Купел. Улицата на последната снимка е асфалтирана преди 30 години. Честито.
    Преди 30 години? По време на дивият комунизъм срешу който всички рипахте? Ми що не рипате сега срещу бленуваната демокрация, дето 20 години една улица не ви асфалтира бе? Ама нали е по-лесно да се плюе в миналото вместо в настоящето...
    Steliyan's Life!
    FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

jenshen73 написа:
    @gantcho: Разсъжденията са ти без капка икономическа мисъл, ...
    Аз имам две магистърски степени, от които едната е финанси. А ти? Но нейсе, пак на теб ще чакам за икономическа мисъл. Ако се оправяш със сложни декурзивни лихви, анюитети и пр., смятай си сам кое ти е по-изгодно. Можеш да си отвориш и един прост Excel-ски документ със същия успех и да ползваш готовите формули. Аз съм си сметнал и имам икономически обоснована позиция по въпроса, която ти едва ли би разбрал ако не си поне малко наясно с материята. А хиперинфлацията.... не съм чувал скоро да се вихри из ЕС, че да ме плашиш с нея.Оги, приятелю, дълбоко се съмнявам да забременея. Макар че Коледа е, чудеса стават И едно уточнение. Ако работодателят ти е решил да ти даде (давам съвсем груби цифри само за пример!) 1000 чисто, то ти ще му струваш около 1500 кинта. Ако, обаче, реши да те осигурява на минимална заплата, при това положение ще плати на глупавата държава 50 кинта и ще спести 450. И най-вероятно ще ги даде на работника за да го стимулира. Или поне голяма част от тях. И Работникът ще получава не 1000, а примерно 1400 кинта. И как разсъждавам аз, ако съм един работник: Ако ме осигуряват на по-висока заплата, така или иначе я взема нещо от тази държава след години, я не! И е много вероятно да гушна букета много преди да стигна пенсия. Дали в такъв случай не е по-добре да получавам сега 400 лева повече, отколкото да се надявам да си върна една малка част от тях след 40 години блъскане? И, понеже няма различни нива на осигуреност и всички сме еднакво "добре" осигурени, има ли значение дали ме осигуряват на 240 или на 2400 лева? Не, няма... Повярвай ми Оги, това е едно съвсем рационално пазарно мислене и поведение. Разбира се, че ако съм работник и ми се предложи подобна алтернатива, ще избера да съм съучастник на "злия" работодател защото и на мен ми е по-изгодно.
    She was only a whisky maker but he loved her still.

Коментар

Esper написа:
      ....:
      Ето един човек, който разбира за какво става въпрос

Коментар

ogi28b написа:
        .. над 14. Демек - като стане на 15 , тогава. Данъкът започваш да го дължиш на 1-ви януари 2010 година. В този момент колата ти е на 13 години.
        snake написа:
        Брой на годините от годината на производство, включително годината на производство:Над 14 години - коефициент 1
        Заедно с 96-та и 2010-та - годините са 15 вкл. годината на производство. ... ще видим ... каквото ми сметнат данъчните ... Ако е платил през 2009-те за 76kW само 83,60 лв някой собственик на 103 коня кола от 95-та - значи е по-добрия вариант... и мога да се надявам и аз толкова да платя за 2010та, почвам да търся бартер за кола под 74 кW
        Брава 1,6 16V; Джанти 16-ки - по договаряне - 4 бр.:
        http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=88126

Коментар

gantcho написа:
          jenshen73 написа:
          @gantcho: Разсъжденията са ти без капка икономическа мисъл, ...
          Аз имам две магистърски степени, от които едната е финанси. А ти? Но нейсе, пак на теб ще чакам за икономическа мисъл. И как разсъждавам аз, ако съм един работник: Ако ме осигуряват на по-висока заплата, така или иначе я взема нещо от тази държава след години, я не! И е много вероятно да гушна букета много преди да стигна пенсия. Дали в такъв случай не е по-добре да получавам сега 400 лева повече, отколкото да се надявам да си върна една малка част от тях след 40 години блъскане? И, понеже няма различни нива на осигуреност и всички сме еднакво "добре" осигурени, има ли значение дали ме осигуряват на 240 или на 2400 лева? Не, няма... Повярвай ми Оги, това е едно съвсем рационално пазарно мислене и поведение. Разбира се, че ако съм работник и ми се предложи подобна алтернатива, ще избера да съм съучастник на "злия" работодател защото и на мен ми е по-изгодно.
          След като си висшист икономист, аз не съм, искам да попитам това не крие ли един огромен риск? Ако те уволянт по една или друга причина в съда можеш да предявиш претенции само по документи, нали? Защото в такава ситуация се падна вуйчо ми наскоро, който е лична охрана. От 5 месеца не е получавал заплата и понеже 5тима от 6тима възроптяха с/у шефа си, който иначе ги води на 450 лв заплата, ги уволни. С две думи той трябваше да им изплати 5 по 1800 лв, а сега едва ли ще си ги вземат. А на този един, който остана за назидание на другите изплати на куп 12000 лв.... Е това честно ли е???
          www.CarProfi-BG.com
          Самонастройващ се газов инжекцион по OBD II.
          Зареждане и ремонт на автоклиматици.
          Най-атрактивните цени в София!

Коментар

gantcho написа:
            Оги, приятелю, дълбоко се съмнявам да забременея. Макар че Коледа е, чудеса стават И едно уточнение. Ако работодателят ти е решил да ти даде (давам съвсем груби цифри само за пример!) 1000 чисто, то ти ще му струваш около 1500 кинта. Ако, обаче, реши да те осигурява на минимална заплата, при това положение ще плати на глупавата държава 50 кинта и ще спести 450. И най-вероятно ще ги даде на работника за да го стимулира. Или поне голяма част от тях. И Работникът ще получава не 1000, а примерно 1400 кинта.
            Ето точно тук идва голямата заблуда Най-масово разпространеното и ГРЕШНО схващане, е че ако те осигуряват на по-ниски пари - ще получиш разликата самият ти. Това се опитах да обясня в предния си пост, ама явно не съм успял. Ако работодателят ти е решил да получиш 1000 лева чисто, ти ще получиш 1000 лева чисто. НО! : За да получиш 1000 лева чисто на пълни осигуровки, той трябва да ти начисли около 1300 лева. И това начисление е само от твоята страна. Ти плащаш 300 лева осигуровки и данък, и остават чисти 1000, които ти получаваш и си доволен. Обаче работодателят ти също има дял в осигуряването, и понеже не ми се рови да търся колко е, да приемем че е 10 %, тоест работодателят ти плаща 130 лева, за да получиш ти своите 1000.В другия случай ти пак получаваш 1000 лева чисто. Само че се подписваш на 260 лева. За 260 лева плащаш 60 лева осигуровки и данък, примерно, и остават регламентирани 200 лева за теб. Работодателят ти плаща 26 лева по другия параграф. Като теглиш чертата: ти взимаш пак 1000 лева, като за 260 от тях плащаш данъци, а за другите почти 800 - не плащаш нищо. А работодателят ти вместо 130 лева, плаща едва 26. 100 лева разлика. За една година - 1200 лева. (И за 13-та заплата е спестил, че и за малко премия). Малко предприятие с 20 заети = 24 000 лева спестени годишно само от осигуровки. И изведнъж излиза че джиповете не са толкова скъпи, щом ги плащат работниците. Не се заблуждавай, че като те осигуряват на ниски пари - ти ще получиш разликата, която идва спрямо осигуряване на високи пари. Обратното е --> Разликата която се спестява , ако вместо на високи те пуснат на ниски пари - я гушка работодателя. Но разбира се - използва се елементарното обяснение, с което много хора, които нямат понятие от икономика са съгласни, защото им изглежда супер логично: "Ако искаш да те осигурявам на 1000 лева, ще получаваш чисто 800, а ако те осигурявам на 260 лева, ще получаваш чисто 1000", и в тоя момент простия български народ мисли с портфейла си, а не с главата си, и казва " ОК! " Но икономиката НЕ Е точна наука. Утре баба ти като те пита защо и е толкова малка пенсията - ти и кажи - защото, бабо, аз се осигурявам на малко пари, за да си ги взимам аз, а не ти. Пак казвам - на никого не пожелавам по никакъв повод да изпита нужда от пълните си осигуровки За съжаление един мой колега пострада тежко , и лежа 9 месеца, после още няколко месеца рехабилитация... Отиди днес и го питай - на пълни пари ли ще се осигурява , ако започне нова работа, или на минимални, да видиш какво ще каже.Esper-a го мани, виж че не разбира и от коли - кара Мерцедес, а не Фиат

Коментар

Фонд работна заплата 30% ---> Оборот за финансова година 100 000 лв. Разходи 50% ---> Платен корпоративен данък 2000 лв. ---> Заплати 30 000 лв. При 100 човека персонал задника да си скъсаш не можеш да ги водиш на повече от 240 лв. Всичко това е свързано със счетоводство и скътавене на приходи ...Всеки има избор да се надява на Държавните институции да му решават бъдещето или сам да се оправя. Само ще вметна, че платените данъци от юридически и физически лица (не осигуровки) е в рамките на 7-10 % от общия бюджет, всичко друго идва от ДДС, митни сборове, акцизи тъй че дали се осигуряваш на 240 или 2000 лв. значение за бюджета няма, нито повече пенсии ще получават сегашните пенционери, нито ти в бъдеще...Единствения проблем идва от тази шибана солидарност на швейцарската система, да плащат всички пък само болните да се лекуват... Лошо няма, но по тоя начин всички сме обречени на мизерно здравеопазване и кофти пенсии... С/у 500лв на година всеки може да сключи здравна застраховка и да си реши проблемите, като скъпи лекарства, временна нетрудоспособност и висене на опашка пред личния лекар... Всеки сам решава ...

Коментар

crush написа:
                След като си висшист икономист, аз не съм, искам да попитам това не крие ли един огромен риск? ........ Е това честно ли е???
                Да, крие риск и - не, не е честно! Всеки път когато трябва да докажеш доход пред държава, финансова институция, съд и пр., си в слаба позиция ако не се осигуряваш на реалния си доход. Но от друга страна, когато тръгнеш да пазаруваш си по-добре с 1400 кинта отколкото с 1000, нали? Пълно щастие няма
                ogi28b написа:
                Ето точно тук идва голямата заблуда Най-масово разпространеното и ГРЕШНО схващане, е че ако те осигуряват на по-ниски пари - ще получиш разликата самият ти. Това се опитах да обясня в предния си пост, ама явно не съм успял. Ако работодателят ти е решил да получиш 1000 лева чисто, ти ще получиш 1000 лева чисто. НО! : За да получиш 1000 лева чисто на пълни осигуровки, той трябва да ти начисли около 1300 лева. И това начисление е само от твоята страна. Ти плащаш 300 лева осигуровки и данък, и остават чисти 1000, които ти получаваш и си доволен. Обаче работодателят ти също има дял в осигуряването, и понеже не ми се рови да търся колко е, да приемем че е 10 %, тоест работодателят ти плаща 130 лева, за да получиш ти своите 1000. В другия случай ти пак получаваш 1000 лева чисто. Само че се подписваш на 260 лева. За 260 лева плащаш 60 лева осигуровки и данък, примерно, и остават регламентирани 200 лева за теб. Работодателят ти плаща 26 лева по другия параграф. Като теглиш чертата: ти взимаш пак 1000 лева, като за 260 от тях плащаш данъци, а за другите почти 800 - не плащаш нищо. А работодателят ти вместо 130 лева, плаща едва 26. 100 лева разлика. За една година - 1200 лева. (И за 13-та заплата е спестил, че и за малко премия). Малко предприятие с 20 заети = 24 000 лева спестени годишно само от осигуровки. И изведнъж излиза че джиповете не са толкова скъпи, щом ги плащат работниците.
                Оги, всичко зависи от работодателя. Само забравяш, че тези твои 100 лева, които според теб работодателят е откраднал, са си негови и той ако иска ще ги даде, ако иска - няма. Ако иска, ще накара по-малко работници да вършат повече работа, ако му кефне пък - ще съкрати изобщо щата на работника. Но няма да ги даде ако не бъде принуден. Знаеш много добре, че често работодателите за да дадат повече пари, са принудени да спестят точно осигуровките, които и без това не помагат на никого с нищо Точно поради причините, които изложих в предишни постове. Докато осигуровките не помагат на никого с нищо (или поне нищо съществено), работниците с удоволствие ще съучастват в укриването на данъци и осигуровки, само и само за да получат повече пари в брой. Когато видят, че реално по-високо осигурените са по-добре и вземат по-високи пенсии (разлика от 50-100 лева не решава ничии проблеми), те сами ще почнат да се борят за правата си.ПП. И за да онагледя това, което казвам за осигуровките, си поиграх и направих някои сметки, които важат за мен, защото ме осигуряват на максимума:Значи, моите удръжки за социално осигуряване общо са 260 лв. Работодателят ми плаща на глупавата държава още 362 лв. Значи, от мое има държавата получава ежемесечно 260+362=622 лв. От тях само пенсионното осигуряване е 360 лв. Ако имах индивидуална сметка, дори при една минимална лихва от 3% на годишна основа, за 35 години стаж щеше да се събере сумата от 266,962.92 лв. Ако един ден се пенсионирам и получавам пенсия в продължение на 10 г., при същия лихван процент, то пенсията ми трябва да бъде 2,577.81 лв. Ако получавам пенсия в продължение на 20 години, то тя би следвало да бъде 1,480.57 лв. Както вече посочих, обаче, пенсионната възраст искат да я вдигат на 68 години, при средна продължителност на живота на българина 69 години. Това означава, че най-вероятно ще получавам пенсия 1 година. Или пък няколко години ако надживея средния българин. Тоест, всички пари, които съм внесъл през живота си, ще бъдат откраднати...Ако, обаче, работодателят ми дава парите да си ги внасям както и където преценя, бих си направил влог на около 6% в някоя банка и нещата биха изглеждали по следния начин:Значи, прибавям и здравните осигуровки и не желая изобщо да се занимавам с държавата. Парите стават 520 лв. на месец За 35 години се събират 740,849.36 лв. Ами аз нека да имам тези пари по сметка, пък няма да разчитам на държавата за нищо и ще си изкарам едни спокойни старини. И няма да получавам подаяние от 300 лв. на месец.

Коментар

Момчета , сега сте млади на 30-40 години и хич не ви е еня какво ще стане ако дай боже стигнете до пенсия. Тогава ще видите и ще съжалявате за това ,че сте се опитвали да лъжите с вноските за пенсия. Преди 20 години и аз така мислех като почнах свой бизнес и давай на минималната заплата, но като навърших годините миналата година видях ,че пенсийката не е това което получиха други хора осигурявали се на по голяма заплата . Сега те получават по около 360 -400лв пенсия а моята е 200лв . И аз тогава като вас виках я доживял я не до пенсия но годините се изнизаха и ето че дойде часът на разплата . :D За това моето мнение ,че с осигуровките шега не бива . Те са като застраховките . Застраховаш колата и ако няма произшедствие през годината то парите ти отиват да подпомогнат други със по големи щети .Така ,че годините си минават бързо и няма да усетите кога ще настъпи мига да минете в третата възраст и ще видите ,че лъгането не ви е било от полза .
                  Фиат Панда 1.2 2006година
                  Синджира си идва ,а козата я няма...

Коментар

gantcho написа:
                    не желая изобщо да се занимавам с държавата. Парите стават 520 лв. на месец За 35 години се събират 740,849.36 лв. Ами аз нека да имам тези пари по сметка, пък няма да разчитам на държавата за нищо и ще си изкарам едни спокойни старини. И няма да получавам подаяние от 300 лв. на месец.
                    Ще получаваш максималната пенсия и нито стинка отгоре.Мисля някъде в Северно Море имаше някакъв остров с липса на законодателство... Ще не се пробваш там?Осигуреното ти е правото на труд, на закрила, на подпомагане в нужда, достъпно средно образование (щото ти една стинка не си дал за него), дотиран градски транспорт и какви ли не други екстри, за които едва ли си даваш сметка и то с цената на 22% тежест в/у доходите.Ами ако загубиш възможността да си изкарваш прехраната, ако твой близък се нуждае от спешна медицинска помощ и не е натрупал нужните пари да се лекува, кой аджеба ще плаща ..аз ли? Или ще молим за СМС-и както е модерно сега....

Коментар

Данчо , това дето го пишеш е хубаво при условие, че на теб или на член от семействототи не се случи някакво нещастие / което не го пожелавам на никого /. Я за момент се представи ,че както си вървиш по пътя и някой те потроши с колата си какво правим тогава ??? В болници с години ,прикован на легло и тогава от къде пари за най елементарни потребности ?. Именно за това съществува тая система на взаимопомощ от едни се взима за други . Аз бих предпочел да си плащам, но да съм и здрав .
                      Фиат Панда 1.2 2006година
                      Синджира си идва ,а козата я няма...

Коментар

gantcho написа:
                        ПП. И за да онагледя това, което казвам за осигуровките, си поиграх и направих някои сметки, които важат за мен, защото ме осигуряват на максимума:Значи, моите удръжки за социално осигуряване общо са 260 лв. Работодателят ми плаща на глупавата държава още 362 лв. Значи, от мое има държавата получава ежемесечно 260+362=622 лв.
                        За последен път ти казвам , че ако работодателят ти те осигурява на по-малко пари - тези 360 лева за които говориш, и които плаща ТОЙ, а НЕ ТИ, и които прибавяш към твоите вноски - ти никога няма да ги видиш, а ще ги гушне работодателят ти. Това в никакъв случай не е спестяване на данъци , за да те стимулира теб, като привидно получиш повече пари. Казвам ти - няма такъв работодател, който ако спести от осигуровки - да ги даде на работника. Обратното е :И в двата случая ти ще си получиш договорената заплата, да речем хиляда лева, но в единия - ще спестиш на работодателя си допълнителни разходи, 200-300 лева да речем, а в другия - ще трябва да плаща. Ако сега, когато мислиш че получаваш повече пари, всъщност ти получаваш същите пари, но работодателят ти гушка от скритото Това е положението, колкото и невероятно да изглежда Това е добре да се разбере от всички , които по някакъв начин не плащат пълния размер на осигуровките си. Ако трябва - ще го повтарям тоя текст, и ще го обяснявам с цифри, но е крайно време да се спре да се живее с това схващане, че видиш ли щом ме осигуряват на по-малко, фактически ми плащат повече. Грешно е просто. И без това доста се отклонихме, предлагам да пренесем дискусията в друга тема, а тази да си остане за данъка на колата. Докладвам поста си, и моля модератор да отдели спорът за осигуровките в нова тема "Осигурявате ли се на пълната заплата, да, не, и защо ?" , или нещо подобно.

Коментар

Oги ... нещо ти убягва.Не става дума за мен, мен ме осугуряват на пълната заплата, пиша принципно.Да речем, преговорите ни с работодателя са следните:Получаваш 1 000 лева за труда си, аз те осигурявам на пълната заплата. Ти плащаш 60, аз плащам 300 на държавата.илиПолучаваш 1300 лева за труда си, аз те осигурявам на минималната. Ти плащаш 10 лева, ал плащам 30 лева на държавата.Сумите са хипотетични.Лично аз бих предпочел втория вариант, като всеки месец заделям 300 лева в мой си личен "пенсионен фонд", с който ще разполагам като се пенсионирам или ще е на разположение на наследниците ми, ако не доживея пенсия или не успея да го изхарча.Абсолютно не ме бърка паничката на работодателя. Нашата уговорка е за 1000 лева чисто при редовно осигуряване и 1300 лева, ако ме осигурява както си иска. И смятам при това състояние на осигурителната ни система, че втория вариант е по удачен в личен план.
                          .:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
                          www.cyxap.com

Коментар

Данъци, данъци, всеки ги плаща, незбежно е. Някой са на 100%, други на минимална. Но случи ли се нещо...Ето преди 2 години катастрофираха родителите на жена ми. Единият работи на държавна работа, осигуряван на 100% на това което получава, а другият - безработен от години, но осигуряван на минималната от братовчед, притежаващ ЕТ... В травматологията отказват да правят операции, ако не им се плати 1300 лева за железата - винтове, шини и т.н. И как да се платят, при условие, че и двамата са в болница на легло, не могат да отидят до банкомат или банка? Аз в същият момент шофирам за Италия, жена ми е на гости на братовчедка на ~250 км от въпросната травматология?Е, какво направи тогава НЗОК за теси потрошени граждани? Не искаше да им помогне, докато не гушнаха кеша - пари взети на заем?Е_ем ти и здравеопазването...

Коментар

Humppa написа:
                              Данъци, данъци, всеки ги плаща, незбежно е. Някой са на 100%, други на минимална. Но случи ли се нещо...Ето преди 2 години катастрофираха родителите на жена ми. Единият работи на държавна работа, осигуряван на 100% на това което получава, а другият - безработен от години, но осигуряван на минималната от братовчед, притежаващ ЕТ... В травматологията отказват да правят операции, ако не им се плати 1300 лева за железата - винтове, шини и т.н. И как да се платят, при условие, че и двамата са в болница на легло, не могат да отидят до банкомат или банка? Аз в същият момент шофирам за Италия, жена ми е на гости на братовчедка на ~250 км от въпросната травматология?Е, какво направи тогава НЗОК за теси потрошени граждани? Не искаше да им помогне, докато не гушнаха кеша - пари взети на заем?Е_ем ти и здравеопазването...
                              Въпросът е какво става в следващите месеци? Нашите любими работодатели ще ти плащат ли договорената устно заплата 9 месеца, да речем или ще ти кажат - спасявай се със сумата по договор. Аз залагам, че ще ни пратят да пасем трева и да се оправяме със сумата по договор - нали не си работил все пак.... кво претендираш Имам пресен пресен пример с един познат.

Коментар

Working...
                              X