Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Трябва ли да се плащат данъци или не?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Malone написа:
    ele написа:
    Ми интересувала съм се. Ако след 15 години тази застрахователна компания изчезне, изчезват и моите пари. Ако някой реши да инвестира лошо - моите парички също затъват. Това е.
    Ще излезе, че си много далновидна, браво.А защо се осигуряваш след като "осигурителната" компания НОИ в България е фалирала тотално?В момента държавата изплаща пенсии и останалите осигурителни премии не от събраните и управляваните толкова години средства, а от свежите вноски сега, тези на които ти разчиташ когато се пенсионираш или разболееш.Еманация на класическата пирамидална структура при финансовите измами.Ясно ли ти е това, за да не се впускам в някакъв по задълбочен анализ?Ако всички работещи българи спрем да се осигурявам сега, до един месец няма да има пари за пенсии и болнични.Няма само мен да лишат от пенсия, а ще лишат от пенсия и тези, които са се осигурявали изрядно да речем 40 години.Техните пари ги няма, изхарчени са и то не за пенсии, а за издръжка на самата система.Система, която не съхранява, не инвестира и не увеличава събраните пари за да може да се издържа от печалбата, а система която само разпределя пари. Взема от работещите и дава на неработещите.И с част [за съжаление голяма] от тези пари си осигурява луксозно функциониране, харчене.След това харчене идва обаче момента, когато свежите вноски не могат да покрият задълженията на НОИ към неработещите. И следват намаление на пенсиите. Или увеличаване на вноските.За да могат влизащите в НОИ пари да стигат за пенсии и за харчене на НОИ.Дано стана ясно.Аз не се смятам длъжен да работя по-продуктивно за да осигуря добрия живот на НОИ.Или да живея по бедно със същата цел.Да лишавам себе си и семейството си, за да издържам пощенска кутия. Взема от мен и дава на неработещите, на които вече е изхарчила парите.Ако тя инвестираше разумно и съхраняваше и/или увеличаваше парите ми, показваше ефект от фунционирането си, доказваше че е по далновидна от мен и наистина ми осигурява добро следпенсионно съществуване, ОК, нямам претенции. Но не е така.Затова препоръчвам и аз съвета на Kuku, да се инвестира в частни осигурителни фондове, които са доказали икономическата си ефективност.НОИ не е от тях.Аз лично нямам избор, но оправдавам и разбирам хората, които имат избора да не плащат и го правят.И пак подчертавам, говоря за осигуряване и НОИ, а не за данъци и държава.
    Браво колега,направо срази колежката и дано да млъкне,ако не завинаги,то поне няколко седмици.Колкото по темата- си прав.НОИ си е една скъпа пощенска кутия-бездънна яма.
    Marea HLX 147ps

Коментар

По темата - Личните лекари били останали "без пари" - НЗОК не им били изплатили парите... Всички в тази тема са някакви невероятни икономисти, които дават невероятни примери, добре бе, къде се крихте, че не се кандидатирахте за министри, депутати и все управници щом сте с толкоз много икономически мозък??? И в предишна тема казах - НИКОЙ не може да ме убеди, че ако има каца с мед и каца с катран няма да пипа меда... Аз самият съм човек с нисше образование, не изкласих и средно специално - т.е. от 18 годишен съм на пангара - първо казарма, а след това работа, осигуровки, данъци..., докласих да си купя една Мареа и да вляза във форума на фиат-икономистите...
      Steliyan's Life!
      FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

Gofi: Ne си ти човекът, който да ми казва дали да млъкна или не!!! Ако имаш някакъв проблем - оплачи се на модератор. Може даже и анкета да пуснеш.... Malone: След като е фалирала тотално - недей да плащаш. Събирай помощи за всички възрастни хора, които нямат избор, а разчитат на пенсии от НОИ. Препоръчвам ти да направиш и кампания за всички пенсионирани по болест млади хора - те също няма да получават пенсии. Никой от роднините ми и познатите, които са се пенсионирали, не е съжалил за внесените пари, напротив, има някои, които съжаляват, че са се осигурявали на минимума, защото в момента вземат минимални пенсии - мисля, че тяхното мнение е много по-точно от мнението на хора, които никога не са получавали пенсия. jenshen73: Ти пък къде тръгна да съжаляваш личните лекари. Като ти вземат 2.40 без да ти дадат касов бон съжаляваш ли ги? Аз не!!! Преди време личната лекарка на майка ми в Ямбол й се оплакала колко данък (не си спомням кой) е трябвало да внася. Майка ми нали счетоводител, веднага сметнала колко и е заплатата на месец - около 5000 - това е само декларираната част. За недекларираната може само да се гадае (говоря за времето преди 4-5 години).
        Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

jenshen73 написа:
          По темата - Личните лекари били останали "без пари" - НЗОК не им били изплатили парите... Всички в тази тема са някакви невероятни икономисти, които дават невероятни примери, добре бе, къде се крихте, че не се кандидатирахте за министри, депутати и все управници щом сте с толкоз много икономически мозък??? И в предишна тема казах - НИКОЙ не може да ме убеди, че ако има каца с мед и каца с катран няма да пипа меда... Аз самият съм човек с нисше образование, не изкласих и средно специално - т.е. от 18 годишен съм на пангара - първо казарма, а след това работа, осигуровки, данъци..., докласих да си купя една Мареа и да вляза във форума на фиат-икономистите...
          Tо само с кандидатиране ако ставаше....За кацата - не е въпроса в това дали ще се бръкне, а колко и как.
          Ex Fiat 126P
          Ex Fiat Tipo 1.6 DOHC 1989
          Ex Fiat Bravo 1.6 16V 1997
          Alfa Romeo 147 1.6 TS
          Не ми работи буква Б на лаптопа, изпи 1 бира. Затова я пиша с 6.

Коментар

ele написа:
            Malone: След като е фалирала тотално - недей да плащаш. Събирай помощи за всички възрастни хора, които нямат избор, а разчитат на пенсии от НОИ. Препоръчвам ти да направиш и кампания за всички пенсионирани по болест млади хора - те също няма да получават пенсии. Никой от роднините ми и познатите, които са се пенсионирали, не е съжалил за внесените пари, напротив, има някои, които съжаляват, че са се осигурявали на минимума, защото в момента вземат минимални пенсии - мисля, че тяхното мнение е много по-точно от мнението на хора, които никога не са получавали пенсия.
            Аз не мога да не плащам, нямам избор.А ти не търси причината за малките пенсии и за липсата на пари на пенсионираните по болест в неплащащите вноски сега.Тези които не плащат сега, ще получават малка или никаква пенсия когато се пенсионират.Осигурителните им вноски са си техни пари, а не на настоящите пенсионери.Настоящите пенсионери, начело с теб да лаят срещу НОИ, да си търсят парите които са внасяли, а да не гледат в сегашните приходи, те не са техни.Принципно, функционирането на един осигурителен фонд е:1. Събиране на пари2. Инвестиране на парите. Обикновено, чрез инвестиционни посредници.3. Реализиране на печалба от инвестициите.По този начин се увеличават парите на вносителите.Печалбата се разпределя за издръжка на фонда, за дивиденти на акционерите, за форсмажорни обстоятелства [рисков запас], за застраховка на инвестициите.В нито един случай не се приема намаляване на привлечените стредства. Да се харчи повече отколкото се събира. Нещо повече, печалбата е задължителна тъй като фонда има нужда от пари за да функционира.В момента НОИ инвестира само и единствено в ДЦК, които носят доходност между 4 и 5 процента и принципно са с нулев риск. Тази доходност не им стига дори за лукса и заплатите, имайки предвид невероятно раздутия им щат.И се пипа от готовото, от парите на твоите и моите родители.Но понеже и те свършиха, затова всяка година НОИ разчита на дотации от държавата.Е? Как да се доверя на фонд, който не може да контролира собствените си разходи, а камо ли парите на всички осигуряващи се?
            .:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
            www.cyxap.com

Коментар

Не че темата е много подходяща за Коледно-Новогодишните празници, ама не мога да не призная, че Malone е абсолютно прав.

Коментар

ogi28b написа:
                ...Просто в другата тема повдигнах въпроса за осигуровките, и от там стана целия разговор по повод осигуровки, ....
                Мда, данъците имат малко общо с осигуровките. Когато обаче става дума за ДОД, той е пряко свързан с осигуровките, които плащаш - колкото по-малко осигуровки, толкова по-малко данъци. И да, както казва Kuku, застраховането е в някои отношения по-добро отколкото банковия влог, но за да стигнеш до него трябва да имаш много голям доход, с който да успееш да прескочиш задължителното държавно осигуряване.
                jenshen73 написа:
                ...Аз самият съм човек с нисше образование, не изкласих и средно специално - т.е. от 18 годишен съм на пангара - първо казарма, а след това работа, осигуровки, данъци..., докласих да си купя една Мареа и да вляза във форума на фиат-икономистите... ....
                Женшене, батка, ако привидната ти самоирония е искрена, а не насочена към други ирония, то, уверявам те, тя е много по-основателна, отколкото си представяш Редно е да анализираш първо себе си преди да изтърсиш някоя високопарна глупост лично към някого (и, както често ти се случва - към мен). Също така, доста често ти се случва да пишеш нещо единствено поради непреодолимото си желание да се изкажеш по какъвто и да било начин. Помня един случай в една тема, когато четох твой пост публикуван преди секунди, в който възхваляваше демокрацията в Куба. След 2-3 минути го беше променил - Куба вече се бе превърнала в тоталитарна/авторитарна държава. Това показва липса на мнение. А аграрните ти изказвания на едро и анализите ти на моите постове изобщо не ме притесняват.PS. Ето една тема, в която постовете на Malone са сякаш мои :D
                She was only a whisky maker but he loved her still.

Коментар

Ама вие тук сте заспорили като стари баби.Някой се опита да внесе ред обяснявайки разликата между данъци и социални осигуровки, но в данданията остана неразбран. Аз лично съм за плащането на данъци. И не защото ме кефи, а защото не можеш да искаш без да даваш. Колкото до осигуровките - варианти има, при това интересни, който иска ще поразучи, ще се информира и ако се възползва добре от законодателството ще бъде рахат Защото тук всеки дава акъл как се управлява държава, но колко от вас умеят истински да управляват собствените си финанси?
                  like a man in silk pyjamas shooting pigeons from a deckchair

Коментар

Lane Staley написа:
                    Ама вие тук сте заспорили като стари баби.Някой се опита да внесе ред обяснявайки разликата между данъци и социални осигуровки, но в данданията остана неразбран. Аз лично съм за плащането на данъци. И не защото ме кефи, а защото не можеш да искаш без да даваш. Колкото до осигуровките - варианти има, при това интересни, който иска ще поразучи, ще се информира и ако се възползва добре от законодателството ще бъде рахат Защото тук всеки дава акъл как се управлява държава, но колко от вас умеят истински да управляват собствените си финанси?
                    :D Това със застраховката живот имаш предвид, предполагам. И за това се искат достатъчно високи доходи за да прескочиш задължителното осигуряване. (Ха за много години, Пиетро! :D )
                    She was only a whisky maker but he loved her still.

Коментар

Lane Staley написа:
                      Аз лично съм за плащането на данъци. И не защото ме кефи, а защото не можеш да искаш без да даваш.
                      Да, но какво става когато си давал, давал, а накрая нищо не си получил?За това става въпрос. Защото на мен ми писна да давам, а накрая дори да става по-зле.
                      Ex Fiat 126P
                      Ex Fiat Tipo 1.6 DOHC 1989
                      Ex Fiat Bravo 1.6 16V 1997
                      Alfa Romeo 147 1.6 TS
                      Не ми работи буква Б на лаптопа, изпи 1 бира. Затова я пиша с 6.

Коментар

gantcho написа:
                        :D Това със застраховката живот имаш предвид, предполагам. И за това се искат достатъчно високи доходи за да прескочиш задължителното осигуряване. (Ха за много години, Пиетро! :D )
                        За много години!!!Не е само застраховката живот
                        like a man in silk pyjamas shooting pigeons from a deckchair

Коментар

Lane Staley написа:
                          Еми то и аз това се опитах да кажа по-горе, но гузен Ганчо негонен бяга... @Ганчо: Иронизирам се с факта, че 16 години разчитам САМО на себе си в издръжката си. Съмнявам се да има и 1/2 от хората в тоя форум, които са финансирали и на 1/2 собственото си висше... ениуей, разбрах, че за Куба много те боли
                          Steliyan's Life!
                          FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

Working...
                          X