Еърфен, имал съм късмет със всичките ми работодатели. Плащали са ми винаги осигуровките на 100%. Че и някой път съм имал и бонуси. тези бонуси в една част пак отиват в държатата. Ако шефа кихне 50 кинта - аз тичкам да бензиностанцията да налея 22 литра бензин и да купя 2 кутии цигари...Друго се чудя - ако налято някой кретен ме засече с колата докато си карам мотора, падна и се потроша, кой ще ми плаща спешните животоспасяващи операции... Пази боже...В крайна сметка крайният потребител е винаги прееееееан...
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Трябва ли да се плащат данъци или не?
Collapse
X
-
Humppa
-
Malone написа:Oги ... нещо ти убягва.Не става дума за мен, мен ме осугуряват на пълната заплата, пиша принципно.
Коментар
-
Оги бъркаш човек, просто сиромашията кара хората да гледат мекото. Ако с теб договорим 1000 лв. за някаква работа не е мой проблем дали ти ще ги декларираш.Ако си на "трудов договор" ти се ползваш с протекция от страна на Държавата и следователно плащаш определена цена за това и то всеки месец. Налозите, които работодателя дължи за едно работно място са спрямо твойта заработка. Ич не ми дреме дали ще плащам 187 лв. на 1000 лв. заплата или 100 лв. по ДОО ... това са несериозни работи. Спокойно мога да ти ги дам като социални придобивки и да няма данък, но за теб е по-добре да изкарваш чисти 1000 лв. от колко да им поемеш таксите за своя сметка...
Коментар
-
Както и да е Оги, явно аз не обяснявам добре.Говорим за вариант, коректен към мен работодател с когото имаме еднакво недоверие към ползата от държавната осигирителна система.Работодател, който няма нищо против да се раздели с 1300 лева, вместо с 1000, но предпочита да ги даде на мен, за да се "осигурявам" сам, а не да ги дава на държавата, която не може да ме убеди в ползата от нейната грижа за мен след достигане на пенсионна възраст.За работодателя е без значение дали ще дава 1000 + 300 на мен и на държавата или 1000 + 300 само на мен.Съгласен съм с ползите от осигуряването при инцидент преди достигане на пенсионна възраст, но не съм убеден, че отношението на държавата към мен и към този с голямата осигуровка ще е толкова по различно, колкото разликата в осигурителните ни вноски. Имам възрастни родители, да са живи и здрави, които цял живот са се осигурявали изрядно, и мисля че имам някакаъв поглед върху следпенсионното им битие..:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
www.cyxap.com
Коментар
-
няма работодател, който, ако спести 300 лева от осигуряване, да ги даде на работника!!! Осигуряването на по-ниска заплата се прави не в полза на работника, а в полза на работодателя. Ако работодателят е толкова честен, ще осигурява работника на действителната заплата. А и не знам защо мислите само за пенсия, ако се разболеете и пострадате? Тогава парите, които ще ви дават няма да ви стигат за нищо и ще ревнете как държавата не се грижела за вас, нщо, че сте се осигурявали на минималния праг... Има един интересен факт, над който неплащащите данъци могат да се замислят. Имам много колеги, които се местят да живеят в Дания, въпреки че там данъчната тежест е най-високата в Европа. Явно плащането на високи данъци има своите предимства, но българинът явно не е пораснал дистатъчно, за да ги оцени.Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.
Коментар
-
ele, от категоричните ти заключения оставам с впечатление, че познаваш всички работодатели в страната и то добре.От друга страна съм сигурен, че не е така. Твоя опит с работодатели е или би трябвало да е определящ само за теб.От друга страна, не мисля, че на моите родители, които цял живот са се осигурявали на пълния рамер от възнаграждението си, парите на държавата за здравето им им стигат. Всеки месец, те и моето семейство изтръскваме джобовете си за лекарства и такси [законни] по лекари. Когато са се осигурявали е нямало условности, за такава болест лечението ще ви е безплатно, за друга не. За аспирин пари ще извадим, важното е скъпото лечение. И се оказва, че когато наистина имат нужда от помощ държавата я няма. Имало я е за събиране на вноските.Не, не плащането на данъци има своите предимства, а осигурителната система на Дания има своите предимства пред нашата.40 и повече години, всички си плащаха данъците. И не сме цъфнали и завързали..:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
www.cyxap.com
Коментар
-
Добре де, всички говорите в насока осигуряване от гледна точка на пенсиониране.Към този момент, ако ти остават примерно 20 години още преди пенсиониране е все тая дали ще се осигуряваш на 300лв или на 3000лв за бъдещата пенсия.Пример - майка ми.Като трябваше да се пенсионира преди 5-6 години, то има някаква система примерно средна работна заплата за последните 5 години да речем и на база тези цифри се определя пенсията, която взима в момента.Е за какво да се осигуряваш на някакви супер пари още в началото или средата на работоспособността на човек?Единствено, което обаче не е малко, ако се разболееш и трябва да взимаш пари по болнични, то тогава се усеща "далаверата" ако мога така да се изразя!Но в момента си има застрахователни компании така, че ако човек реши може към днешна дата да си направи застраховка и ако нещо му се случи да не чака на държавата да му изплаща "болнични", а да си чака застраховката.Обаче има и друг момент. Когато човек договори вместо да взима 1000лв на 100% осигуровки, да договори да речем 1200лв и да го осигуряват на по-малко пари (допускаме, че е възможно), то мисленето на българина ще върви само и единствено в една посока - аз ще си купа цигари Ротманс вместо Виктори, защото взимам повече пари и ще съм по-добре - като пример просто. Въобще тази разлика от 200лв няма да отиде за благини (да си направи застраховка например), които биха се осигурили ако се осигурява на пълната заплата!Договаряме чиста заплата от 1000лв да взимаме:Това прави разходи за:Калкулатор работодател Резултатичиста заплата 1000.00 левабрутна заплата 1277.14 леваработник/служител в условията на трета категория труд осигурителен доход 1277.14 лева фонд "Пенсии" 91.95 левафонд "ОЗМ" 26.82 левафонд "ТЗПБ" 5.11 левафонд "Безработица" 7.66 леваУчителски ПФ 0.00 леваДЗПО в УПФ 35.76 леваДЗПО в ППФ 0.00 левафонд "ГВРС" 1.28 леваздравни осигуровки 61.30 лева общо осигурителни вноски 229.88 леваслужителят ще Ви струва 1507.02 леваТоест, ако служител договори 1000лв заплата, то той на фирмата в крайната точка излиза 1500лв.Ако договорят да взима 1000лв заплата, а в условията са осигуряване на непълна РЗ, и примерно служителя се осигури на 320лв, то служителя на фирмата ще струва 377.60.Както виждате разликата спестена за работодателя е 507лв-57 = 450лв спестени всеки месецA20DTH ЖТД ама не баш
1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда
Коментар
-
LiGuru написа:Оги бъркаш човек, просто сиромашията кара хората да гледат мекото. Ако с теб договорим 1000 лв. за някаква работа не е мой проблем дали ти ще ги декларираш.
Коментар
-
BO, при случая с Ротманса вече нещата опират само и единствено до теб.Дали ще си достатъчно далновиден и предвидлив да се осигуряваш сам в частна сметка или фонд или да разчиташ държавата да борави с парите ти и после да разчиташ да ти ги върне под формата на услуги, когато вече си пенсиониран.Ако обаче аз не пуша Ротманс, защото държавата ми взима парите за него и ми обещава подкрепа след пенсия, а на практика подкрепата и е все едно съм пушил малка Стюардеса цял живот?Какво правим тогава?И двамата с този, който не се е осигурявал на пълния размер и е пушил Ротманс, и аз който съм се лишавал от него сме на едно ниво в пенсионната система, поне що се отнася до това, което получаваме.Нито на него, нито на мен мис тигат парите за лечение и за покриване на нормалните за живот разходи.Но той поне е пушил, това което иска, а не е кихал по цял ден, като мен.Не че примера с цигарите е много удачен, но да речем, че е така.А и защо не договор с частен пенсионен фонд?Има такива достатъчно. Някой от тях и добри и сигурни инвеститори, макар и лихвата да е малка. А и малка, малка, наследниците ти получават всичко, което си спестил, а не се изразходва за изхранване на крадливи и мързеливи малцинства.ogi28b, писах, че не се разбираме. Явно думите ни са за различни работодатели. Аз съм имал и гледащи моя интерес. И в чужбина и тук. Не знам ...Няма да достигнем до консенсус, но поне да си разберем гледните точки..:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
www.cyxap.com
Коментар
-
ogi28b написа:Е как да не е твой проблем, та нали ако си декларирам 1000-та лева, ти веднага заминаваш нагоре с 300 лева за осигуровки ? Аз пак си получавам чистите 1000 лева, за които сме говорили. 2 и 2 е 4Аз пак си получавам чистите 1000 лева, за които сме говорили. 2 и 2 е 4
Коментар
-
Аз за мръсни пари не съм чел в университетските учебници, парите са си пари..:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
www.cyxap.com
Коментар
-
неплащането на данъци води до по-малко попълнения в хазната. Това води до намаляване, ограничаване или прекратяване на някои социални придобивки. Например, учителите са нископлатени, следователно малко и не много кадърни хора се спускат да учат децата. По-малко детски градини, лоша инфраструктура, лоши битови условия в училища, детски градини, болници, по-ниски пенсии за родителите ни и прочее. Предполагам, че всички, които апелират да не се плащат данъци, яко се облажват от тези социални придобивки. Пределно ясно е, че ако държавата не може да събере необходимите приходи се вдигат данъците - по-високи данъци за бизнеса, по-малко бизнес в България. Хората, които могат, започват да се изнасят в чужбина с ясното съзнание, че искат да спонсорират друга държава, която ще им осигури много по-добър живот. Държавата затъва още повече. Като сложим и корупцията....мисля, че картинката е ясна и позната на всеки. Мислите си, че като давате по-малко на държавата и спестявате 200-300 на месец ще цъфнете и вържете. Истината е, че това могат да си го позволят само богатите, а на всички останали редовно се налага да използват тези социални придобивки - било то детска градина или училище за децата, майчинство или болнични. предполагам, че сте забелязали тези майки по телевизията,мрънкащи, че не им давали полагащите им се пари. Тези пари от къде мислите че идват? парите за домовете за деца, психиатриите и подобни от къде идват? Казвате, че системата била лоша, щото ви бърка в джоба, но забравяте, че живеете в общество. Предполагам ще ви е много гот, ако не си плащате данъците и до дома ви се заселят 10-20 клошара, защото няма да има социална политика и тези хора, загубили работа, няма да получават средства няколко месеца, а ще трябва директно да се изнесат на улицата. Може би ще ги подритвате или ще ги изгоните с лопати, или директно ще ги разстреляте да не ви пречат. Много ми е неприятно да видя как уж интелигентни хора не могат и не искат да гледат по-далеч от носа си, джобовете и банковата си сметка, а в същото време са готови да се възползват от всичко безплатно, което държавата дава, като не престават да мрънкат колко малко било.Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.
Коментар
-
Не, по добре да ги давам на мангалите. Или за ново кресло на градския шеф на НОИ. Или за новия му лаптоп, който ще го ползва пъпчивата му дъщеря.[по действителен случай]Ама ele да си пише ...Имам чувството, че някои хора са отраснали в саксия ...Явно българите сме "утописти".Ще рече, някой друг яде баницата, а пък ние сме доволни да "У"топим мазничкото от тавичката. С лозунги "Правете баница, да нахраним гладните"..:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
www.cyxap.com
Коментар
-
Такааа...Идеята за данъците е ясна, НО! Както всичко в България, така и това е опошлено.Аз разбирам нуждата от това да се плащат данъци, но не разбирам защо част от тях отиват за скъпи джипове, вили в полите на Витоша ( и не само ), лаптопи, които не се ползват за служебни цели - а това даже мога и да го докажа.Тук сега идва въпроса...защо плащам данъци, при условие че не се полват по предназначение.Аз с удоволствие бих ги давал (не че сега не ги давам, но никак не е с удоволствие) ако знаех, че отиват за безработни, за жени в майчинство, за подобряване на инфраструктурата, за лечение и т.н.Само че това не е така !!! И там е големия проблем.Като е така и аз ако имам възможност и аз не бих ги давал тези пари.Не просто ще укривам, ами хич няма да плащам Не е ли така?Кой обича да го лъжат в очите и да му се усмихват и да му казват, че не е така? Вие познавате ли такъв?== Fiat Stilo == 1.6 16V 103 hp
На света съществува една единствена гигантска машина, която се командва от пигмеи и това е бюрокрацията. (Оноре де БАЛЗАК)
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар