Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Плащате ли си данъка на автомобила?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

кола

ами аз не пращам щото нямам данък
    КЛЮЧАРА е тук – https://goo.gl/maps/GvEGbSeq7nk
    Пунто http://www.punto.mysteria.cz/puntoMk1/schema7.htm
    http://www.autoinfo24.ru/rukovodstva.../inomarki/fiat

Коментар

Re: кола

kluchar написа:
      ами аз не пращам щото нямам данък
      Frontera Sport, X20SE март 1998

Коментар

Esper написа:
        Плащам си ш...я данък но никак не се гордея с това!
        Така съм и аз колега.Като видя какви дупки има по Перник и като падне сняг хич не чистят и се нервирам само.А пък от разклона за Тева нагоре да знаеш какво е зимата и какви неравности има по пътното платно .Иначе - да редовно си плащам данъка!

Ex: Fiat Brava 1.4 12V 80 к.с. 1997г.

Коментар

@gantcho: Разсъжденията са ти без капка икономическа мисъл, но ще ти дам една насока за размисъл по Коледа:През 1999 година се извърши деноминация на българският лев (BGL) и той стана (BGN) с 1000 лв. по-малко. Т.е. ти си спестил 128000лв. в банката, които на сутринта се оказват..., да точно така, 128лв. Още по-лошото е, ако си ги спестявал тия пари конкретните 45години - изведнъж спестяванията ти стават смешно малко..., обаче пенсията ти е... със същият съразмерен ЩО ГОДЕ икономическата ситуация размер. Ако искаш ме плюй, но от 10 години слушам как бабите ми се жалват от това, че от раждането ми са ми внасяли пари по сметка "да имам", но през 1999 тези пари изведнъж станаха..., познай - стотинки..., а когато са внасяли по 50лв./годишно тия пари бяха МНОГО. Интересното обаче е, че ако техните пенсионни вноски са били по 14.28лв. през годините преди 1999 тези вноски не бяха "деноминирани" както се очаква Защото нали вече ми проследи мисълта? ...
          Steliyan's Life!
          FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

За миналата година вместо 125 лв. платих 119 лв. през май с отстъпка 5%, тази година вместо 125 лв. платих 129 лв. през октомври с лихва от 4.13 лв.Относно данъка, съгласен съм да го има, но не съм съгласен как се образува.Не може кола 101 коня да е с 30 лв. данък, а тази с 2 коня повече да е със 130 лв.Самото групиране е тъпо.Що не го направят за всяка конска сила да се умножава с определен % и от там данъка ще расте плавно спрямо конете.Групирането по възраст също е малко нелепо.По-новите коли трябва да са с по-висок данък защото още не са издухани ли?От тук следва че мойта коруба, която е на 14 години едва ли ги държи тези 103 коня, които й се водят.Това значи ли че при един Дино-тест ще вляза в групата до 101 коня, и от там джоба ще се напълни със 100 лв? За осигуровките съм напълно съгласен с колегата "gantcho".На месец плащам по 260 лв. осигуровки и по още толкова данък, които отиват при мангалите.Защото я съм доживял до пенсия, я не.А когато сина ми има здравословен проблем, го водя при специалист на когото плащам като поп. Весели празници на всички .
            Seat Altea XL 1.4/16v 92kW '14
            ex:Astra H 1.4/16v 66 kW '08
            ex:Brava 1.6/16v klima, LPG Lovato, 76 kW '96
            ex:Astra 1.7 D, 42 kW-мъртвец '93

Коментар

gantcho написа:
              От тук нататък идва въпросът ЗА КАКВО по дяволите плащам тези луди здравни и пенсионни осигуровки на глупавата държава?
              Не дай боже да се разболееш , и да се наложи да останеш вкъщи дълго време, или да претърпиш трудова злополука, да речем счупване на крак, две ръце и половин глава. Не дай боже пък да забремнееш, тогава ще разбереш сс пълна сила ЗА КАКВО по дяволите плащаш тези луди пари на глупавата държава.Не разбирате ли че ВСЕКИ един работодател без изключение - колкото реши да ви плаща - толкова ще ви плаща. От тук натаък е въпрос на негов избор - дали да декларира тези пари пред държавата и да плати данък за тях, или да си ги гушне. Да не мислиш че ако работодателят ти е решил да получиш 1 000 лева, като те осигури на 220, ще получиш чисто повече отколкото ако те осигури на 1 000 ? Да не говорим че с ниски осигуровки самият работодател прави данъчни измами, а ти ще си му съучастник, но вече отиваме много далеече, в други теми на размисъл. Засега - радвайте се, че все още "глупавата държава" не е намерила адекватен начин да си събира парите от данъци за коли, че иначе много хора ще писнат.trace - малко със закъснение - сравнението за пътищата и дадена стока не е съвсем точно, защото когато искаш да ползваш стока, първо я оглеждаш и тогава плащаш, а и никой не те кара насила да ползваш стоката. Пътищата - първо ги виж, после реши дали да плащаш за тях, и едва тогава след като си платил - кажи "ш**ани са пътищата, няма да плащам". Но в случая - всички първо използват пътищата, не си плащат за това, и после казват - ш**ани са. Еми като не ви харесват - не ги ползвайте, никой не ви насилва да ги полвате, в крайна сметка. Всеки сам завърта стартера, и всеки сам върти волана в някоя посока, никой не го върти вместо него.

Коментар

BEX---GT написа:
                Слав написа:
                Над 2400 никой никакви данъци не ти взима...смях и смях и смях :D
                не ти взимат за горницата, а не изобщо......
                Именно!Иначе от къде се взе това:Сума време кръв ми капеше от сърцето при всеки фиш.Тогава нямах избор, сега имам и се надявам да го имам максимално много време.Никога не бих се осигурявал доброволно на реалната ми заплата.Щото с тези пари аз осигурявам всичко друго само не и себе си.Същото е и с данъците.И изобщо това с неплащането на данъци си е най-сладкото нещо в цял свят.И защо е едно от най-углавните престъпления?Щото на тях се крепи благоденствието на управляващите.Сигурно нямаше да бъде толкова углавно ако ставаше въпрос за моя просперитет
                I'm not totaly useless! I can be used as a bad example...

Коментар

кола

аз неплащам данък щото колата е на бабата и тя е инвалид а и винетка не плащам също
                  КЛЮЧАРА е тук – https://goo.gl/maps/GvEGbSeq7nk
                  Пунто http://www.punto.mysteria.cz/puntoMk1/schema7.htm
                  http://www.autoinfo24.ru/rukovodstva.../inomarki/fiat

Коментар

Имам един въпрос:През половината 2010-та - колата ми ще е на 13 години, а през втората половина на 14 години... (данъчната ставка за колите е различно висока като попадат в три групи: до 6 годишни - скъп данък, между 7 и 13 средно висок данък и над 14 годишни - нисък данък) ... та въпроса ми е аз сега по коя тарифа ще платя ?1. по скъпата защото през март още е на 13 години колата2. по ниската ставка ако платя след Юли ?3. за първите шест месеца по старата тарифа, а за останалите шест по по-ниската?Някой с кола от 1995-та може да пише как са го таксували при подобен казус но в 2009-та.
                    Брава 1,6 16V; Джанти 16-ки - по договаряне - 4 бр.:
                    http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=88126

Коментар

ogi28b написа:
                      Не дай боже пък да забременееш, тогава ще разбереш сс пълна сила ЗА КАКВО по дяволите плащаш тези луди пари на глупавата държава.trace - малко със закъснение - сравнението за пътищата и дадена стока не е съвсем точно, защото когато искаш да ползваш стока, първо я оглеждаш и тогава плащаш, а и никой не те кара насила да ползваш стоката. Пътищата - първо ги виж, после реши дали да плащаш за тях, и едва тогава след като си платил - кажи "ш**ани са пътищата, няма да плащам". Но в случая - всички първо използват пътищата, не си плащат за това, и после казват - ш**ани са. Еми като не ви харесват - не ги ползвайте, никой не ви насилва да ги полвате, в крайна сметка. Всеки сам завърта стартера, и всеки сам върти волана в някоя посока, никой не го върти вместо него.
                      Значи за за6ременяването - жената знаеш ли кога получи майчинските - с 6 месеца закъснение.А преди това съм ходил до НОИ поне 20 пъти и още толкова по телефона.Това при изрядни документи. И те въртят и сучат да изкарат, че има нещо нередно.Или са много прости тия дето ра6отят там или нарочно го правят. И айде, ние не сме закъсали за пари, ама как ще живее една самотна майка ако няма и друг доход докато я мотаят.Така че и да си плащаш пак няма никаква гаранция за нищо.Само за пример - жената си има ЕООД и си се осигуряваше сама. Тия тъпаци упорито изкарваха, че нейния ра6отодателне я 6ил осигурявал. Може ли да има такива простаци. Но това е друга тема де.Иначе много до6ре ги знам кметовете на Овча Купел, осо6ено 6ившия (няма да казвам по каква линия) и знам за какво идереч - само лапаница и това е. Надявайте се да ви ремонтират улиците.Иначе на едната кола плащам, на другата не. Досега винаги съм си плащал, ама ми писна.Да не говорим, че с нео6основано високия данък на 6равото (1.6 103к.с.) съм надплатил за 10 години напред.
                      EasternAlien написа:
                      Trace, това улици във София ли са?
                      Мда, София е - кв. Овча Купел. Улицата на последната снимка е асфалтирана преди 30 години. Честито.
                      Ex Fiat 126P
                      Ex Fiat Tipo 1.6 DOHC 1989
                      Ex Fiat Bravo 1.6 16V 1997
                      Alfa Romeo 147 1.6 TS
                      Не ми работи буква Б на лаптопа, изпи 1 бира. Затова я пиша с 6.

Коментар

Не се притеснявай, ще си платиш по тарифа като за 13 годишна кола. Едва когато колата ти стане над 14 години, тогава ще дължиш данък за кола, която е над 14 години. Не над 13, а над 14. Демек - като стане на 15 , тогава. Данъкът започваш да го дължиш на 1-ви януари 2010 година. В този момент колата ти е на 13 години. А кога ще го платиш - това е друг въпрос. Колата ти се счита за родена на 1-ви януари еди коя си година, а не на 3 септември да речем. Дори на 30 декември да е напуснала завода - тя се счита за произведена предишната година, а не следващата.Ако не си платиш тока, но след 2 месеца го повишат? Ти дължиш пари по тарифите в момента на възникване на задължението. И ще трябва да си платиш тока по старите цени, а не по новите.

Коментар

niko_ymn написа:
                          Имам един въпрос:През половината 2010-та - колата ми ще е на 13 години, а през втората половина на 14 години... (данъчната ставка за колите е различно висока като попадат в три групи: до 6 годишни - скъп данък, между 7 и 13 средно висок данък и над 14 годишни - нисък данък) ... та въпроса ми е аз сега по коя тарифа ще платя ?1. по скъпата защото през март още е на 13 години колата2. по ниската ставка ако платя след Юли ?3. за първите шест месеца по старата тарифа, а за останалите шест по по-ниската?Някой с кола от 1995-та може да пише как са го таксували при подобен казус но в 2009-та.
                          Ето какво пише в ЗМДТ. Тълкувай, аз не се наемам:ЗМДТ: Чл. 55. (Изм. - ДВ, бр. 45 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г., изм. - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., изм. - ДВ, бр. 106 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. - ДВ, бр. 110 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) (1) За леки автомобили общинският съвет определя размера на данъка с наредбата по чл. 1, ал. 2 съобразно мощността на двигателя, коригиран с коефициент в зависимост от годината на производство, както следва: 1. до 37 kW включително - от 0,34 до 1,02 лв. за 1 kW; 2. над 37 kW до 55 kW включително - от 0,40 до 1,20 лв. за 1 kW; 3. над 55 kW до 74 kW включително - от 0,54 до 1,62 лв. за 1 kW; 4. над 74 kW до 110 kW включително - от 1,10 до 3,30 лв. за 1 kW; 5. над 110 kW - от 1,23 до 3,69 лв. за 1 kW. В зависимост от годината на производство данъкът се умножава със следните коефициенти: Брой на годините от годината на производство, включително годината на производство:Над 14 години - коефициент 1 Над 5 до 14 години включително - коефициент 1,5 До 5 години включително - коефициент 2,8Чл. 59. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г.) За превозните средства с мощност на двигателя до 74 kW вкл., снабдени с действащи катализаторни устройства, данъкът се заплаща с 50 на сто намаление.
                          Tonight's the night and it's going to happen again and again...

Коментар

trace написа:
                            Мда, София е - кв. Овча Купел. Улицата на последната снимка е асфалтирана преди 30 години. Честито.
                            Овча Купел наистина е трагедия, особено старата част. И тези павета ме нервират ужасно. Въобще не са сложени като хората. Визирам Монтевидео, Любляна. Единствената хубава улица е Боряна, и то заради украинското посолство.Данъците, плащам ги, да.
                            00' Bravo 105 JTD

Коментар

Working...
                            X