Вчера си вземах една Philips, енергоспестяваща, постепенно ще прехвърля цялото осветление в къщи на такива лампи.Свети чудесно, а и надявам се евтино, съотношението е 30W/130W.Но ...В две от стаите ползвам димери [плавно усилване и намаляване на лампите, досега с нажежаеми жички].Когато обаче сложих новата лампа [на инсталацията с димер] забелязах, че дори и при изключено напрежение, лампата през ... да кажем секунда присветва. И то осезаемо. Като палене на ксенон да речем, премигва.Това на димера ли се дължи или е проблем в моята инсталация. Там където нямам димери лампата си работи чудесно. Или по точно когато си е загасена, не премигва.Димера, като електроника, представлявал "симисторен регулатор на напрежение за лампи с нажежаема жичка", макар и да не разбирам какво означава това.Въпроса ми е, ако махна димерите и си сложа обикновени ключове ще имам ли този проблем?Не е трудно да опитам, но все пак ми е интересно да разбера причината за това "явление", ако е лесно обяснима.Димерите ще ги махна, и без това са ми "акустична версия", "въздушни", без пари, стига това да реши въпроса.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Енергоспестяваща лампа и димер
Collapse
X
-
Енергоспестяваща лампа и димер
.:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
www.cyxap.comЕтикети: –
-
Повечето енергоспестяващи крушки не работят с димери!!! Дори могат лесно да изгорят, ако се опитвате да ги карате да работят с по-ниско напрежение! Наскоро видях енергоспестяващи крушки Филипс за димери, но цените им бяха от 50лв. нагоре!А иначе енергоспестяващата крушка е бъкана с електронни елементи. Опитай се да подкараш телевизора си през димер, ефекта ще е същия.Frontera Sport, X20SE март 1998
Коментар
-
avvasilev написа:У дома имам подобен проблем.Енергоспестяващата лампа мига там,където се светва от ключ с глим лампа в него.На другите места няма такъв дефект.Tonight's the night and it's going to happen again and again...
Коментар
-
Vladim написа:Повечето енергоспестяващи крушки не работят с димери!!! Дори могат лесно да изгорят, ако се опитвате да ги карате да работят с по-ниско напрежение! Наскоро видях енергоспестяващи крушки Филипс за димери, но цените им бяха от 50лв. нагоре!А иначе енергоспестяващата крушка е бъкана с електронни елементи. Опитай се да подкараш телевизора си през димер, ефекта ще е същия.
Коментар
-
Благодаря на всички за отговорите.Има глим лампа в моите димери, верно е.Ще сменя ключовете, но ... последно ... димера, като димер ли е проблема или глим лампата? Или двете заедно. Какво показва опита ви?Мисълта ми е, като купувам ключове, да гледам да са без глим лампи, ако е в тях проблема. Сега поне има всякакви модели вече.А и димера не е задължителен. Тогава ги монтирах защото ми бяха попаднали без пари, но на практика не ми е нужно "баровско" осветление в къщи.Имам достатъчно декоративни лампи, за да ми е нужно намаляване и на основното осветление..:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
www.cyxap.com
Коментар
-
Глим- лампата. Ползва за нула самата енергоспестяваща. Един вид - като фазомер - за него чов. тяло е нула, а за глим-лампата - енергоспестяващата става нула. Защото така в/у нея пада някакво напрежение, кондензаторите се зареждат и през 1-2 секунди се опитват да запалят, нещо такова се получава.
Коментар
-
Да я откъсна ли Оги или да я направя "на късо"?Или да си купя направо нов ключ без глим лампа. И двата варианта са приемливи за мен..:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
www.cyxap.com
Коментар
-
Да, прочетох Vladim, че не е добре за лампата да работи с димер, на по ниско напрежение.Направо махам димера и си слагам обикновен ключ, няма какво да си играя.Благодаря ви..:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
www.cyxap.com
Коментар
-
Re: Енергоспестяваща лампа и димер
Malone написа:Вчера си вземах една Philips, енергоспестяваща, постепенно ще прехвърля цялото осветление в къщи на такива лампи.Свети чудесно, а и надявам се евтино, съотношението е 30W/130W.Но ...В две от стаите ползвам димери [плавно усилване и намаляване на лампите, досега с нажежаеми жички].Когато обаче сложих новата лампа [на инсталацията с димер] забелязах, че дори и при изключено напрежение, лампата през ... да кажем секунда присветва. И то осезаемо. Като палене на ксенон да речем, премигва.Това на димера ли се дължи или е проблем в моята инсталация. Там където нямам димери лампата си работи чудесно. Или по точно когато си е загасена, не премигва.Димера, като електроника, представлявал "симисторен регулатор на напрежение за лампи с нажежаема жичка", макар и да не разбирам какво означава това.Въпроса ми е, ако махна димерите и си сложа обикновени ключове ще имам ли този проблем?Не е трудно да опитам, но все пак ми е интересно да разбера причината за това "явление", ако е лесно обяснима.Димерите ще ги махна, и без това са ми "акустична версия", "въздушни", без пари, стига това да реши въпроса.Фиат Мареа Уикенд 1.6 16В спортни валове , оригинален италиански софтуер,всмукателни колектори ф52, дросел ф68, генерация ф60,инжектори незнайни. Резултат - 16.670 сек 400м.
Коментар
-
Malone,Другия вариант е да си купиш от енергоспестяващите лампи направени за димер.Не знам обаче какво се предлага тук.Ето малко примери:http://www.litebulbs.co.uk/category.aspx?Category=86
Коментар
-
Той Оги ти е обяснил за глим лампата че през нея се зарежда кондензатора. Да така е но и самия димер има някакво съпротивление. По точно и в него има разни кондензаторчета които и те се зареждат съответно. Така че дори да мажнеш глимката пак ще ти остане проблема. Просто ненергоспестяващите лампи както и луминисцентните тръби не са предвидени да работят с димери. И двата типа лампи нямат кой знае каква разлика в изпълнението. Принципа на светенето и възбуждането е един и същ. Не казвам че не може да се регулира и тяхната светлина но просто си има специални такива устройства които си вървят комплект с лапите. А и цените както си видял на линка който е пуснал колегата са съвсем солени.
Коментар
-
Преди време и аз се борих с подобен проблем - енергоспестяващи лампи и ключ с глим лампа. В самата глимлампа която типично светва при около 90-110 В има токоограничаващ резистор със стойност 800Кома. Първо пробвах по лесния вариант да увелича стойността на резистора до стойност при който глимлампата продължава да свети що годе нормално но ефектът беше че присветкванията на енергоспедтяващата лампа само се разредиха. Генералното решение е да се постави резистор паралелно на самата лампа за да не свети. Аз ги монтирах във фасунгите на лампите. Стойността на резистора е добре да е по малка от тази на вградения в ключа - да кажем 100Кома е добра стойност но все пак зависи от лампата.Разглеждал съм елеметите и схемните решения на доста такива лампи преди време и на някои от тях такъв резистор си беше предвиден. Той служи да разреди кондензатора в захранването за да не те удари ток ако докоснеш току що извадена лампа от конзолата и. Но техниката усилено се подчинава на бизнеса в последно време и в лампа за 2 или дори за 0.99 лева се спестява всичко което може При това даже светят А е необяснимо защо такъв липсва и по маркови модели понякога ...За димера - наистина трябва да се смени той и без това не може да регулира светлината и само натоварва лампата. Стига това да е възможно ... ако не - някакви такива лампи от линка но едва ли би било рентабилно ... Често проверявам заглавията на темите в гугъл този път въпреки често срещаните думи първият му резултат сочи именно към тази тема
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар