Швейцария забранява вдигането на минаретата29 ноември 2009 / News.dir.bgНад 57 процента от швейцарците са подкрепили забраната за строеж на минарета, показват окончателните резултати от днешния референдум в страната, предаде Франс прес.Едва четири от общо 26 кантона са отхвърлили предложението, подкрепяно от дясната Швейцарска народна партия и малката дясна християнска партия Федерален демократичен съюз.Резултатът от вота ще промени член 72 от швейцарската конституция за отношенията между държавата и религиите. В него забраната за построяване на минарета ще бъде вписана като "мярка, целяща поддържането на мира между членовете на различните религиозни общности".Коментаторите единодушно определиха този резултат като "огромна изненада", тъй като не отговаря на предварителните анкети, според които се очакваше предложението на популистката десница да бъде отхвърлено с 53 процента.Мюсюлманският интелектуалец Тарик Рамадан, който живее в Женева и преподава в британския Оксфордски университет, окачестви като "катастрофални" резултатите от референдума. Според него швейцарците са изразили "истински страх и наличието на дълбоки питания по въпроса за исляма в Швейцария".Зелената партия обяви, че възнамерява да обжалва резултатите от референдума пред Съда за правата на човека в Страсбург заради нарушаване на религиозната свобода, гарантирана от Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи.Питам се аз , не сме ли прекалено либерални ? Наистина ли трябва да сме Толкова Толерантни? Защо като се заговори на такива теми ни "обучиха" това веднага да го възприемаме като краен национализъм? Национализма лошо нещо ли е ? За Швейцария явно не е , щом могат свободно да изкажат мнението си по такива въпроси без да бъдат веднага оплюти и заклеймени.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
За Швейцария и минаретата
Collapse
X
-
Мислите ли, че една такава забрана би довела до по-добро разбирателство между хората?Личен въпрос към Атанас - ако не трябва да сме толерантни - какви трябва да сме?Ще си позволя да пусна тук текста на една от новите песни на македонския дует Дуле и Коки. Мисля, че има много общо с темата."Аз и ти сме братя и комшии стари от век, с поколения делим хляб.Аз и ти, от Байрам при тебе до Слава при мене се почитаме.А дали трябва по-лесно кавга да правим напразно, да забравим всичко -Другарство старо, малко прекрасно и какъв ни я кярът? Аз и ти, нима сме на различни страни?Аз и ти, един от друг да носиме рани?Аз и ти, нима трябва да сме мерник и цел?Аз и ти, герои, от кой ли роман сме част?Нима е кяр на парчето земя, което Бог ни го е оставил да пазим света,Да градим стени вместо мостове сто?Може ли в двора наш на една и съща каменна плоча да седим - което е мое и твое е.А бе, комши, което както си е било нека си остане - това е нашата съдба..."
-
От друга страна, минаретата отдавна вече не са това, което са.Истинското предназначение на минарето е, на него да се качва мюезина за да призовава мюсюлманите на молитва. Колкото е по-високо минарето, толкова по-надалече се чува.Сега използват за целта тонколони, радио, СМС-и и т.н.Минарето вече е излишно
Коментар
-
Immortal написа:Мислите ли, че една такава забрана би довела до по-добро разбирателство между хората?Личен въпрос към Атанас - ако не трябва да сме толерантни - какви трябва да сме?Ще си позволя да пусна тук текста на една от новите песни на македонския дует Дуле и Коки. Мисля, че има много общо с темата."Аз и ти сме братя и комшии стари от век, с поколения делим хляб.Аз и ти, от Байрам при тебе до Слава при мене се почитаме.А дали трябва по-лесно кавга да правим напразно, да забравим всичко -Другарство старо, малко прекрасно и какъв ни я кярът? Аз и ти, нима сме на различни страни?Аз и ти, един от друг да носиме рани?Аз и ти, нима трябва да сме мерник и цел?Аз и ти, герои, от кой ли роман сме част?Нима е кяр на парчето земя, което Бог ни го е оставил да пазим света,Да градим стени вместо мостове сто?Може ли в двора наш на една и съща каменна плоча да седим - което е мое и твое е.А бе, комши, което както се е било нека си остане - това е нашата съдба..."Фиат Мареа Уикенд 1.6 16В спортни валове , оригинален италиански софтуер,всмукателни колектори ф52, дросел ф68, генерация ф60,инжектори незнайни. Резултат - 16.670 сек 400м.
Коментар
-
Едва ли чувството на швейцареца като види минаре е подобно на българското такова!!! Пък и не мога да разбера швейцарците какво се занимават с такива проучвания и анкети, при положение, че за много по-важни исторически събития са били ПАС. А относно песента на Дуле и Коки...Само да споделя, че съм имал познати и приятели турци, с които по една или друга причина вече не поддържам контакти. Яли сме, пили сме, дето се вика, прекарвали сме много време заедно. Обаче като се напият и като ги ударя провокативно на тази, нашенската тема и почват да търсят ножа и да стискат зъби, че тази земя им принадлежи, че била завладяна от тях и пак трябвало да е така. Това е самата истина, служихме заедно с тези момчета, чувал съм го мноооого пъти! Не искам да коментирам такива теми, но аз за себе си съм убеден, че тези 500 години никога няма да се забравятAlfa Romeo 159 1.9 JTDm 150hp
Alfa Romeo MiTo 1.3 JTDm 95hp
Alfa Romeo ARNA 1.2 63hp
Коментар
-
Immortal написа:Мислите ли, че една такава забрана би довела до по-добро разбирателство между хората?Личен въпрос към Атанас - ако не трябва да сме толерантни - какви трябва да сме?Ще си позволя да пусна тук текста на една от новите песни на македонския дует Дуле и Коки. Мисля, че има много общо с темата."Аз и ти сме братя и комшии стари от век, с поколения делим хляб.Аз и ти, от Байрам при тебе до Слава при мене се почитаме.А дали трябва по-лесно кавга да правим напразно, да забравим всичко -Другарство старо, малко прекрасно и какъв ни я кярът? Аз и ти, нима сме на различни страни?Аз и ти, един от друг да носиме рани?Аз и ти, нима трябва да сме мерник и цел?Аз и ти, герои, от кой ли роман сме част?Нима е кяр на парчето земя, което Бог ни го е оставил да пазим света,Да градим стени вместо мостове сто?Може ли в двора наш на една и съща каменна плоча да седим - което е мое и твое е.А бе, комши, което както се е било нека си остане - това е нашата съдба..."Фиат Мареа Уикенд 1.6 16В спортни валове , оригинален италиански софтуер,всмукателни колектори ф52, дросел ф68, генерация ф60,инжектори незнайни. Резултат - 16.670 сек 400м.
Коментар
-
Швейцарците имат силна държава, здрава икономика и собствена валута. Дори могат да си позволят лукса да са независими.Много трудна работа е да се сравняваме и да вземаме пример от тях. Щото да не стане - "видяла жабата, че подковават коня и ..."Когда мне становится скучно, я отправляю сообщение на случайный номер: "Я спрятал тело... Что дальше?"
Коментар
-
Винаги съм се чудил на хората, които са против строеж на джамия, дали са помогнали с нещо за построяването на църкви.Може да се транспонира тук шопската "мъдрост" - я не сакам на мен да ми е добре, сакам на Вуте да му е зле.Не е ли странно в Одрин и Ямбол да има по равен брой църкви - 2 - като тези в Одрин са по-добре поддържани? За поддръжката им там помага и одринската община, знам това лично от отец Александър Чакърък, който ги обслужва.Швейцария никога не е била пример за демокрация. Това е държавата, в която жените нямаха право да гласуват до 1971 година, а в един от кантоните - до 1990. За сведение - в мюсюлманска Турция жените имат право на глас от 1930 год, а в християнска България - от 1945.Относно минаретата - никога не са ми пречели. Нито джамиите като цяло.Щом комшията има нужда от това - нека да си ходи там. Както и аз си ходя където си искам.Пък ако някой иска да ограничи правото на комшията ми да има за него джамия - то утре същия тоз човек би ограничил и моето право да ходя на църква, или на ресторант... знам ли?Знаете ли защо едно време царете не са се допитвали до простолюдието, а само до умните си съветници?
Коментар
-
simeon3000 написа:Швейцарците имат силна държава, здрава икономика и собствена валута. Дори могат да си позволят лукса да са независими.Много трудна работа е да се сравняваме и да вземаме пример от тях. Щото да не стане - "видяла жабата, че подковават коня и ..."Фиат Мареа Уикенд 1.6 16В спортни валове , оригинален италиански софтуер,всмукателни колектори ф52, дросел ф68, генерация ф60,инжектори незнайни. Резултат - 16.670 сек 400м.
Коментар
-
Резултатите са много правилни и в правилната посока. Колкото и да съм толерантна, строенето на минарета е съвсем различно от строенето на църкви. Мюсюлманските държави спъват по всякакъв начин строенето на църкви в държавите им, а християните са преследвани до дупка. От друга страна много умело маневрират около думата "толерантност" и неусетно се загнездват необратимо. Тук не става въпрос нито за расизъм, нито за толерантност, нито за равенство - става въпрос за целенасочена политика за изкореняване на християнството. Малко звучи като "Досиетата Х", но замислете се над въпроса защо ние не можем да строим църкви и християните са преследвани в мюсюлманските страни (с малки изключения) и защо тези страни не са толерантни и не проявят разбиране. А ако трябва да говорим от религиозна гледна точка, нещата са повече от ясни - християнството не толерира никоя друга религия, като всяка такава се приема за идолопоклонничество. Затова, след като мюсюлманите са ударили чертата - никакви християнски храмове, защо и християните да не ударят чертата - никакви мюсюлмански храмове???Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.
Коментар
-
Atanas71, ние не можем пътищата да си оправим, ти говориш за национални интереси. Няма как по-големите неща да се решат, без първо да си подредим малките бъркотии. Горе-долу това ми е мисълта.Когда мне становится скучно, я отправляю сообщение на случайный номер: "Я спрятал тело... Что дальше?"
Коментар
-
Immortal написа:Винаги съм се чудил на хората, които са против строеж на джамия, дали са помогнали с нещо за построяването на църкви.Може да се транспонира тук шопската "мъдрост" - я не сакам на мен да ми е добре, сакам на Вуте да му е зле.Не е ли странно в Одрин и Ямбол да има по равен брой църкви - 2 - като тези в Одрин са по-добре поддържани? За поддръжката им там помага и одринската община, знам това лично от отец Александът Чакърък, който ги обслужва.Швейцария никога не е била пример за демокрация. Това е държавата, в която жените нямаха право да гласуват до 1971 година, а в един от кантоните - до 1990. За сведение - в мюсюлманска Турция жените имат право на глас от 1930 год, а в християнска България - от 1945.Фиат Мареа Уикенд 1.6 16В спортни валове , оригинален италиански софтуер,всмукателни колектори ф52, дросел ф68, генерация ф60,инжектори незнайни. Резултат - 16.670 сек 400м.
Коментар
-
ele, ти в колко мюсюлмански държави си живяла и си ходила?Аз имам приятели и в Турция (която всъщност е светска държава), и в Йордания, и в Египет.И в трите държави има достатъчно християни, и не съм чул някой от тях да го подтискат. В Египет между другото, живеят повече християни, отколкото в България.Външния министър на Ирак при Саддам (Тарик Азис) беше християнин, но не знам някой да го е подтискал и да му е забранявал да ходи на църква.Ама нали трябва да се говори ей така...Църква в Ирак: Църква в Иран (Св.Саркис в Техеран - народът няма да я взривява, а ще празнува Великден):Църква в Египет:Църква в Йордания:Църква в Тунис:Църква в Индонезия (най-голямата мюсюлманска държава):Строеж на църква в Доха, Катар и готовата вече църква:Евангелска църква в Дубай:Православната (Румънска) църква Св.Георги в Кандахар, Афганистан:май няма смисъл да продължавам.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар