Вчера сутринта към 9.00 ч. тръгнах с дизеловата Брава от подписа ми със сина ми и двама приятели за риба от Ямбол в посока Средец. Тръгнах, но не стигнах.Беше паднала гъста мъгла - видимост 50-70м, мокър и хлъзгав асфалт, температура на въздуха -3 градуса. На около 8 км от Ямбол застигнах два автомобила - Мосвич и Форд Галакси, които се движеха с около 50 км/ч и нито аз нито водача на Форда се опитахме да изпреварваме Москвича. По някое време ме застигна автомобил, който се залепи за мен и даваше явни признаци, че скоростта с която се движи колоната не му се нрави. В един момент той подаде мигач и тръгна да ме изпреварва без да има никаква видимост. Видях, че е синьо Рено 19 с ямболска регистрация. Отнех педала на газта за да се отърва от него, но "безсмъртния" тръгна да изпреварва и предните две коли, повтарям без да има никаква видимост. Когато се изравни с Москвича пред него от нищото изкочиха фарове. Оказа се такси Дачия Логан с клиент в него. Таксиметровия шофьор за да предотврати челен удар наби спорачки и в последния момент влезе върху банкета и успя да спре там. Ненормалникът също наби спирачки, колата му поднесе, започна да се пързаля странично по пътя, като изостана от двете изпреварвани коли на около 50м пред мен. Аз вече бях намалил скоростта достатъчно за да не се ударя в него. Най-накрая оня успя да вкар колата си в пътя даде газ и изчезна в мъглата. В този момент аз се бях изравнил със спрялото в банкета такси и видях, че вътре всички са живи и здрави. Реших да ускоря колата си, но в този момент бях застигнат от друг автомобил. Чух свирене на гуми и след това страхотен удар отзад...Оказа се мой бивш колега и приятел, пенсионер от няколко месеца, с Рено Лагуна. Обадихме се на тел.112 и след 15-20 мин. дойде патрулка. Понеже намаше пострадали, а само материални щети ни предложиха да си направим двустранен протокол.Щетите по моята кола - счупена задна брона и смачкана 5-та врата. Лагуната - счупена предна броня, огънат преден капак, счпени и двата фара, огънат десен калник /а може би и левия/, счупено предно стъкло с глава от съпругата му, която също ми е колежка /а пък беше с колан/. И двамата нямаме "каско". Аз ще разчитам неговата "гражданска отговорност", а той... не знам.Та за какво ви разказвам случката. Много изчетох в този форум големите преимущества на зимната гума. Не се хваля, нито се чувствам герой, но аз все още карам с летни гуми. Температурите през деня са високи и съм преценил за себе си, че още не е дошъл момента за зимните гуми, които са монтирани на автомбиола на жена ми. През зимата тя се страхува да кара и тогава аз ги местя на моята. Та аз с летните гуми, карайки със съобразена скорост успях да намаля и да избегна ПТП. Колегата ми с чисто нови /на около месец/ четири зимни гуми спря в багажника ми.Поуката за мен: При мокър и хлъзгав асфалт дали си със зимна или лятна гума разлика НЯМА. Зимната гума е за сняг - не случайно в наименованията на много от тях присъства корена "сноу" - мисля, че значи "сняг" /нека англо-говорящите ми простят, но нямам особени познания по езика/. Не казвам това с желание да влизам в спор. Просто моля всеки от нас да си направи изводите от тази случка за себе си.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Станах свидетел на човешка глупост и... потърпевш
Collapse
X
-
Re: Станах свидетел на човешка глупост и... потърпевш
venco67 написа:Поуката за мен: При мокър и хлъзгав асфалт дали си със зимна или лятна гума разлика НЯМА. Зимната гума е за сняг - не случайно в наименованията на много от тях присъства корена "сноу" - мисля, че значи "сняг" /нека англо-говорящите ми простят, но нямам особени познания по езика/. Не казвам това с желание да влизам в спор. Просто моля всеки от нас да си направи изводите от тази случка за себе си.Fiat Coupe 20V Turbo & Audi A4 2.5TDI Quattro & Fiat Punto Evo
Сутрин вечер моторизъм,здрав и бодър организъм!
-
Преди да ме нападне половината форум искам да кажа, че имам дълъг стаж като шофьор (почти не слизам от колата по цял ден) и карам със зимни гуми, но искам да ви споделя, че ако няма сняг лятната гума спира по-добре на сухо и мокро независимо от температурата. И опасността от аквапланинг е много по-малка. Преимущество имат зимните гуми, но само на сняг или киша. Във всички други случаи просто са си зле.Правим уговорка, че летните гуми трябва да са в кондиция, а не да са на 5 години и да са като пластмаса още при 10 градусаHonda Accord 1.8 115к.с. 96г.
Honda Civic 1.5 90к.с. 93г.
FIAT Marea 115 '99 1.8 113hP 182.A2.000
Powered by Total & Fobos LPG
Коментар
-
Айде пак почваме с митовете и легендите за незаменимите зимни гуми.Аз не казвам че поуката му е правилна, според мен в конкретния случай по-скоро е виновен задния шофьор, защото се е движил с ’несъобразена скорост’. Кара в мъгла със скорост която не му позволява да спре в зоната си на видимост. А ако на пътя се появи животно, паднало дърво, дупка...и т.н.? Разбира се основната вина е на смъртника тръгнал да изпреварва.Аз карам още с летни гуми. Във Варна температурата е над 10 градуса. Гледам и в страната температурите са доста високи през последните 2-3 седмици. Интересно ми е всички които скачаха и тропаха че не слагам още зимни гуми дали си върнаха летните гуми или си казаха ’Абе то нали ще стане студено’ и оправдаха всички обвинения които хвърляха тука, а именно - каране с неподходящи гуми.
Коментар
-
Сори за случката - много неприятно. В случая зимните или летни гуми няма никакво значение - ако не си концентриран достатъчно и ако си позволиш да натискаш педала повече се стига до точно такива инциденти. Принципно избягвам да карам ако има мъгла точно заради подобни ****, които си мислят, че щом не виждат нещо да идва в другата лента, значи е ОК да изпреварват, или такива, които се лепят на 20-30 см и си мислят, че могат да спрат навреме. не мога да загрея защото КАТ са решили, че няма пострадали. Да счупиш предното стъкло с глава не е от най-приятните изживявания, да не говорим, че последиците могат да са доста сериозни. То бива мързел от тяхна страна, ама чак толкова... А поуката е следната: Като има мъгла, не изпреварвайте и не се залепяйте за бронята на предния.Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.
Коментар
-
Истината е, че и с летни, и със зимни гуми, трябва да се внимава. По-миналата седмица, по-точно в неделя, се прибирам от Добрич за София с Типото. Някъде между Шумен и Търговище, точно в района на завоите, (горе-долу Елвис чешма), беше станала една много лоша (да не кажа зверска, щото нямаше жертви) катастрофа - марея излиза от района на едно крайпътно капанче и в нея се врязва Ауди ли беше, нещо такова, не му личеше много-много. Имаше вече наспрели коли, слязох и аз да помогна, ако не с друго, то поне ако трябва да отваряме (изкъртваме) врата, да вадим хората, абе нещо. Ами не опитахме даже, то как да ги извадиш - на тези в Мареята им нямаше нищо, но на тези в Аудито (бяха един пенсионер и жена му ако не се лъжа) им бяха потрошени краката, че може и някое ребро, абе ако не си медицинско лице как да посегнеш... та картинката, която видях, доста дълго време след това ме държа замислен. А като си помисля само, че този с Мареята караше семейството си, барабар с малкото си детенце.N.Y. State of Mind
Коментар
-
ls1 написа:Айде пак почваме с митовете и легендите за незаменимите зимни гуми.Аз не казвам че поуката му е правилна, според мен в конкретния случай по-скоро е виновен задния шофьор, защото се е движил с ’несъобразена скорост’. Кара в мъгла със скорост която не му позволява да спре в зоната си на видимост. А ако на пътя се появи животно, паднало дърво, дупка...и т.н.? Разбира се основната вина е на смъртника тръгнал да изпреварва...Frontera Sport, X20SE март 1998
Коментар
-
Истината е, че човек не може да предвиди всичко на този свят, в частност на пътя. Ти може да си най-изрядния и съвестния, но като се окажеш на неподходящото място с някой, като този с реното, нещата вече не са под твоя контрол, а си зависим от случайността.Много съжалявам за неприятната случка, адаш.Tonight's the night and it's going to happen again and again...
Коментар
-
В цялата ситуация - онзи първия, жалко че не си му видял номера, но той е да го хванеш, и бой,...., сръбска музика, бой,....., сръбска музика, после музиката и боят може да спрат, и да остане само многоточието. Вярно, че той не е виновен, за това че колегата ти те е "цункал", но пък той самия е застрашил живота на няколко човека!
Коментар
-
Пътя Ямбол-Средец е доста опасен на места. Целия е на вълни и колата подскача и губи сцепление. На други места просто е извит като дъга и не държиш ли здраво волана при една скорост около 80км/ч за нула време си в банкета и нищо чудно по таван. Миналото лято на същия път там където асфалта беше напукан бяха го "залепили" само със смола. Смолата се беше разтопила от жегата и един приятел с Пежо 405 пред мен занесе, а Пежото хич да не е си е доста стабилно.Fiat Brava 1.4SX '97 (Бензин & Метан)
Коментар
-
ls1 написа:Айде пак почваме с митовете и легендите за незаменимите зимни гуми.Fiat Bravo 1,4 12V; Lancia Zeta 2,0 Turbo; Fiat Doblo 1,9 Multijet 120 h.p.
Fiat Marea Weekend ELX 1,9 TD - бившата
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар