Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Въпрос за HDD към хардуерните специалисти

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Въпрос за HDD към хардуерните специалисти

Случая е странен, но не толкова вашен с оглед на старата техника... Имам аз един стар диск Maxtor 30ГБ който се ползва на сървъра за блога и от годинките ли, от токовите проблеми ли (нямам УПС още за съжаление, слаб бюджет) - взе да дава все по-често ядове, грешки в записите на ОС-а и все по-често започнах да преинсталирам. Онзи ден ми писна накрая и си викам, дай да пробвам да направя един имидж и да го скрия на Виндовса и да не се налага повече да го преинсталирам, ще спестя няколко часа поне, ако стане... речено - сторено. Е да, ама не, в момента в който почне да копира и дава грешка, лош сектор и не прави нищо. Тъпото е, че го тествах на системните проверки на БСД, инсталирах Виндовс на него и там проверявахм други тестери пробвах - диска читав ! Викам си - зарад системата е (FreeBSD), имидж софтуера не я поддържа... пробвах с няколко - все същото. Накрая ми писна и му пуснах на диска един утилит от Хиренс ЦД-то дето си е за Макстор специално, намери там каквот намери, минах го с един лоулевел формат и заспа, прави си вече бекъпа без грешка и диска работи на пушка.Интересното се случи обаче след формата. Всички софтове за партиниране го намират като 7ГБ диск , а самите операционни системи (Виндовс, БСД) си го виждат като 30ГБ ! В самото хардуерно инфо което тече при зареждане си излиза като 30, инсталира си се системата и работи чудесно... Виндовс също няма проблеми... направо мат с пешката. Преди доста време ми беше пищял, че има грешка при геометрията на диска, брой глави/цилиндри/сектори, но това изчезна с новата версия на БСД и забравих за него.Та питането ми е - някой знае ли какво може да му се е случило на машинката че да дава ракива различни показания на различните софтуери и дали е наистина серионо повредена или е просто някой досаден безвреден бъг?

Re: Въпрос за HDD към хардуерните специалисти

bubachko написа:
    Викам си - зарад системата е (FreeBSD), имидж софтуера не я поддържа... пробвах с няколко - все същото.
    Не точно заради самата операционна система, а заради файловата система, използвана от FreeBSD - UFS или ZFS (мисля че беше от FreeBSD 7.0 нататък). Аз също бях изненадан, като разбрах, че и в Hiren 10 (последния по торентите) все още няма драйвери за тези файлови системи.
    Това, което не ни убива, ни прави още по-досадни.
    ex FIAT Bravo 1.6 - RIP

Коментар

Re: Въпрос за HDD към хардуерните специалисти

dikanio написа:
      bubachko написа:
      Викам си - зарад системата е (FreeBSD), имидж софтуера не я поддържа... пробвах с няколко - все същото.
      Не точно заради самата операционна система, а заради файловата система, използвана от FreeBSD - UFS или ZFS (мисля че беше от FreeBSD 7.0 нататък). Аз също бях изненадан, като разбрах, че и в Hiren 10 (последния по торентите) все още няма драйвери за тези файлови системи.
      Оказа се обаче, че може да се направи имидж на целия диск (не вижда какви слайсове има в него). поне го прави, ма незнам какво ще стане и дали ще работи като се ресторне, много ми се спеше снощи вече и нямаше време да пробвам и това, но довечера ще го направя.Препоръчаха ми от друг форум да пробвам с http://clonezilla.org да пробвам, може и ниго да изтествам довечера

Коментар

По принцип тея 30 гб макстори са много проблемни! Намери си някакъв друг и действай с него. Тоя си е "такоан" по дифолт!
        ||El Paso Performance|| Мойте обяви ||
        // Fiat Tipo 5-door 1.4 SOHC // Fiat Tipo 1.6 DOHC 3-door Trackday project // Lancia Dedra HF Turbo // Fiat Tempra SW 4x4 //

Коментар

Подобно нещо ми се е случвало няколко пъти. Причината винаги е била стар софтуер срещу по-нов хардуер. Пример: инсталирам преди години Windows NT на диск 40 GB. След инсталацията ми показва, че диска е 8 GB. След появата и инсталирането на някой си сървис-пак, се "появиха" и липсващите гигабайти. Но и с това форматиране на ниско ниво ми се струва, че си го дообъркал добичето .
          Tonight's the night and it's going to happen again and again...

Коментар

Форматиране на "ниско" ниво не съществува от миналия век още. Всичко е ZERO level формат, но всъщност е запълване на диска с НУЛИ, като преди това се пише FF, прочита се, пише се 00, прочита се и ако е ОК конкретният клъстър се маркира като ОК, ако не е - като BAD. Има програми, които бърникат по сервизната пътечка на дисковете и правят мизериите там, особено ако човек не е свикнал с хакерският им "интерфейс". Имам 2 броя 40 гигабайтови макстори от същата серия - единият дава грешка в SMART, а другият става за пържене на яйца, но и двата са в идеално състояние. Проблеми с геометрията се появяват в два случая: омазана сервизна пътечка на диска и ... стар BIOS.
            Steliyan's Life!
            FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

Човекът каза лоулевел формат, затова и така отговорих - форматиране на ниско ниво. Във фирмата още имаме компютри (не ги използваме, но са работещи), които в БИОС-а си предлагат такава възможност - Low level format. От време оно битуваше мнението, че тази опция е крайно нежелателно да се използва, вероятно точно поради опасността да се омаже сервизната пътечка на диска. В интерес на истината никога не съм успявал да спася диск с low level format и съм правил това упражнение само 1-2 пъти. Един диск, тръгнал ли е да си "ходи" (дал ли е един път лош сектор), рано или с известно закъснение със сигурност ще си "замине" и на такъв диск аз не разчитам, по възможност се освобождавам от него. Макар че съм се натъквал и на 1-2 изключения - дискове, които работиха безпроблемно 4-5 години след появата на първия лош сектор. В някои стари BIOS-и имаше опция LBA, ако не се лъжа, точно когато се появиха по-големи дискове. Но проблемите на колегата са се появили точно след като, цитирам: "минах го с един лоулевел формат и заспа". Значи вероятно там е и причината, а не в BIOS-а.Аз какво написах в предния си пост - "Причината винаги е била стар софтуер срещу по-нов хардуер". Мисля, че не съм сбъркал.jenshen73, признавам, че знаеш много и вероятно повече от мен. Но сега ще ти разкажа една поучителна история, за да разбереш, че винаги има вероятност и човек да не е прав . С един приятел играем тенис преди доста години на кортовете на ЦСКА. Бяхме отишли в 6 ч. сутринта да си хванем корт. Малко след нас дойдоха двама, които казаха, че ще играят след нас. Ние обаче играхме много, поне 2 часа, онези започнаха да нервничат, даже единият се ядоса и ни каза: "Няма ли да си тръгвате вече, само хабите корта, слаби сте, такива удари в тениса няма !" Аз му отговорих: "Това, че ти не ги знаеш, не означава, че ги няма :D ". Оказа се, че хората, които чакаха за корта, са някакви братя бивши национали, със статут на "легенди" в тениса. Но ето, че научиха нови удари в тениса от нас .
              Tonight's the night and it's going to happen again and again...

Коментар

Low Level Format за дискове тип IDE>6.4GB (P-ATA, S-ATA) не съществува като реализация - по ред причини, най-вече изтъкнатата от теб LBA (Logical Block Address) защото на формата ниско ниво му трябва да знае реалната геометрия на диска. По очевадни причини един диск няма как да има примерно 256 глави Както и да е, но това, което се предлага като Low Level Format (ZERO Level Format) са всъщност стофтуери, които НЕ правят буквално формат на НИСКО ниво. В Много BIOS-и съществува опцията, която и аз съм виждал, но същата тази опция прави това, което правят и ... софтуерите - запис на FF, четене на FF, запис на 00, четене на 00, ако винаги отговорът е TRUE сектора/клъстъра се маркира като ОК, ако не е - BAD. Едно време контролерите извършваха LOW Level Format, който траеше доста, а се извършваше и с малко по-висок подмагнитващ ток, играл съм си и с такива играчки в далечната 1989. А дали е зле или добре - много хора слагат и по 2 антивирусни на компютрите си - колкото задници - толкоз мнения.... Твърд диск с 1 лош сектор може да изкара по-дълго от твърд диск без нито един лош сектор А както аз експлоатирам компютрите си - гарантирам, че твърдите дискове не изживяват и гранационният си срок от 36 месеца. На текущата домашна машина съм сменил 3 твърди диска и две МАРКОВИ захранвания. В ежедневието си се боря с повече прах отколкото реални проблеми, но това е рутината да го ева
                Steliyan's Life!

Коментар

Ако трябва да бъдем малко по-точни - никой съвременен диск не позволява low level format. Това се прави единствено при производството му. Дори при команда за такъв контролерът на диска я изпълнява като команда за нулиране (zero fill).
                  Lancia Delta II 2.0 LS 16V '93

Коментар

syscop написа:
                    Ако трябва да бъдем малко по-точни - никой съвременен диск не позволява low level format. Това се прави единствено при производството му. Дори при команда за такъв контролерът на диска я изпълнява като команда за нулиране (zero fill).
                    Добре де, не ми се отдава с кратките постове! Съгласен съм с теб!
                    Steliyan's Life!

Коментар

Working...
                    X