Случая е странен, но не толкова вашен с оглед на старата техника... Имам аз един стар диск Maxtor 30ГБ който се ползва на сървъра за блога и от годинките ли, от токовите проблеми ли (нямам УПС още за съжаление, слаб бюджет) - взе да дава все по-често ядове, грешки в записите на ОС-а и все по-често започнах да преинсталирам. Онзи ден ми писна накрая и си викам, дай да пробвам да направя един имидж и да го скрия на Виндовса и да не се налага повече да го преинсталирам, ще спестя няколко часа поне, ако стане... речено - сторено. Е да, ама не, в момента в който почне да копира и дава грешка, лош сектор и не прави нищо. Тъпото е, че го тествах на системните проверки на БСД, инсталирах Виндовс на него и там проверявахм други тестери пробвах - диска читав
! Викам си - зарад системата е (FreeBSD), имидж софтуера не я поддържа... пробвах с няколко - все същото. Накрая ми писна и му пуснах на диска един утилит от Хиренс ЦД-то дето си е за Макстор специално, намери там каквот намери, минах го с един лоулевел формат и заспа, прави си вече бекъпа без грешка и диска работи на пушка.Интересното се случи обаче след формата. Всички софтове за партиниране го намират като 7ГБ диск
, а самите операционни системи (Виндовс, БСД) си го виждат като 30ГБ
! В самото хардуерно инфо което тече при зареждане си излиза като 30, инсталира си се системата и работи чудесно... Виндовс също няма проблеми... направо мат с пешката. Преди доста време ми беше пищял, че има грешка при геометрията на диска, брой глави/цилиндри/сектори, но това изчезна с новата версия на БСД и забравих за него.Та питането ми е - някой знае ли какво може да му се е случило на машинката че да дава ракива различни показания на различните софтуери и дали е наистина серионо повредена или е просто някой досаден безвреден бъг?

Коментар