Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

20 години по-късно...

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Пичове чета ви мненията и си мисля... Оставяме едно на ръка, че тогава "безплатните обяди" ги плащаме сега... това едно на ръка, ама си мисля всички тези които казват че се е живеело по-добре. Я си представете сега с тези пари, които получавате реално .. ако не плащате кабелна, ако не плащате интернет, ако не си купувате GSM-и и да плащате сметките им, като влезете в магазина не си купувате бананчета, портокалчета и т.н. цитрусови плодове и всякакви лъскави лакомства, ако си купувате 2-3 вида евтин салам, ако не са ви достъпни модерни компютри, LCD TV-та, по-комфортна автомобили, от лада и москвич (па макар и на старо без да чакаш с години да си ги купиш) и т.н. и т.н. дали ще живеете по зле от тогава??? Просто всеки иска да си позволи да живее по-добре и по-луксозно и се дразни, когато вижда че някои си го позволяват а той не може ... тогава всички са били "равни" (е някои по-равни от другите) и не ти е правило впечатление, просто всички са нямали... В кръчмите и ресторантите не може да си намериш място, иначе няма пари, да не говорим всеки под път и над път с автомобил... Аз лично пък със заплатата си мога да си позволя да си купувам всичко което ми се прияде без да се лишавам, да си карам колата, да си излизам от време по ресторанти и заведения, да ходя на почивка и то не на черноморието... и то без каквито и да е връзки, просто съм добър в това което правя. Сигурен съм, че тогава е нямало да живея по-добре извършвайки съшата работа!
    Fiat Brava 1.4 97

Коментар

ExGANDI написа:
      Промени ли се живота ми? Да.Подобри ли се? НеЖивея ли сега по-добре? Не.Тогава се возех на Пежо, сега карам Пежо.Тогава купено ново, сега купено на 10 години.Доволен ли съм от промените? Очевидно не.Защо? Амиии... демокрацията не се яде.П.П. Тогава работех като чирак на майстор мозайкаджия и изкарвах по 30-40лв. на ден. По-възрастните могат да си представят какво значи това. П.П.П. Сега някой да не вземе да ме убеждава в противното. Всеки си има истина и това си е моята истина.
      Колега, не го приемай лично, но:1. Системата падна точно затова, защото мозайкаджията изкарваше повече от един инженер/икономист/юрист/лекар... И сега донякъде е така, но нещата се променят и вече поне не е правило един мозайкаджия да изкарва повече...2. Падна и защото мозайкаджията можеше да кара НОВО Пежо, за разлика от други много по-учени прослойки. Никой няма да те убеждава в противното - аз съм сигурен, че си бил доволен от системата. Затова се радвам, че тя падна...
      She was only a whisky maker but he loved her still.

Коментар

Хм, ама че тема сте заформили. 89та бях на 12 години. Нямам право много да сравнявам, помня, че имах готино, безгрижно детство. Това което помня доста ясно са съучениците ми с нови имена, после как много от тях тръгнаха към Турция. Е, радвам се, че това вече не може да се случи. Чудя се как някои съжаляват, че прехода бил мирен. А какво ви гарантира, че щяхте да сте от печелившата страна? Ако в подобни ситуации изобщо има "печеливша" страна?И това го заявяват точно хора, биещи се в гърдите, че са демократи? За мен няма съмнение, че сега е по-добре.
        like a man in silk pyjamas shooting pigeons from a deckchair

Коментар

Ей... хора... престанете бре. Сега нали е демокрация? Защо се опитвате да налагате мненията си на другите? А вие баш по комунистически - сочите ме с пръст и ме заклеймихте. И то с модератора начело в ролята на партийния секретар.

Коментар

gantcho написа:
            1. Системата падна точно затова, защото мозайкаджията изкарваше повече от един инженер/икономист/юрист/лекар... И сега донякъде е така, но нещата се променят и вече поне не е правило един мозайкаджия да изкарва повече...2. Падна и защото мозайкаджията можеше да кара НОВО Пежо, за разлика от други много по-учени прослойки.
            :D Колко ще получава един мозайкаджия зависи от търсенето и предлагането, не от това дали е мозайкажджия, водопроводчик или мениджър. Ако на пазара има 1 мозайкаджия и 10 мениджъри при търсене 2 мозайкажджии и 5 мениджъри а познай кой колко заплата ще взима. Проблемът е, че в момента има прекалено много висшисти, което немунуемо води до обезценяване на труда им. Много хора с посредствено образование (средно в не много елитно училище) печелят много повече и така ще бъде и занапред, като се има предвид образователната политика. Разбира се, винаги има изключения, но те са мъничък процент. Животът през комунизма не беше лош - изключително спокоен по отношение на сигурност за бъдещето - държавата мисли за теб, държавата те храни, образова те, лекува те и, естествено, държата те пошляпва от време на време. Разбира се, със своите негативи. Демограцията донесе нещото, което хората нямаха по време на комунизма: правото на избор и правото на мнение. но това донесе и своите негативи. Винаги ще има хора, които харесват едното и хора, които харесват другото. Истина е, обаче, че по време на комунизма нямаше хин-мън и всеки работеше, образованието беше на ниво, здравеопазването - също. Истина е, че сега можеш да успееш, като границите не са директор на местната захарна фабрика, стига да искаш, да можеш и да си достатъчно амбициозен. Ако питате мен (сигурно не) Най-добрият строй е матриархатът, в който всички мъже са под чехъл За съжаление скоро май няма да се върнем там, ама знае ли човек....
            Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

ExGANDI написа:
              Ей... хора... престанете бре. Сега нали е демокрация? Защо се опитвате да налагате мненията си на другите? А вие баш по комунистически - сочите ме с пръст и ме заклеймихте. И то с модератора начело в ролята на партийния секретар.
              Колега, ако визираш моя пост, аз те помолих да не го приемаш лично. Ти сам даде пример със собствения си живот и аз просто използвах същия този пример В крайна сметка, това е приятелски форум и не целя да обидя някого, още по-малко комшия
              ele написа:
              Колко ще получава един мозайкаджия зависи от търсенето и предлагането, не от това дали е мозайкажджия, водопроводчик или мениджър. Ако на пазара има 1 мозайкаджия и 10 мениджъри при търсене 2 мозайкажджии и 5 мениджъри а познай кой колко заплата ще взима. :
              Ele, приеми благодарностите ми за умозрителното обяснение, което хвърли много светлина по въпроса за търсенето и предлагането на пазара на труда Хайде все пак да не забравяш, обаче, че при комунизма пазарна икономика липсваше, а някой съвсем целенасочено определяше кой колко да взема и в това отношение се водеше последователна политика. Тази политика определяше, например, както споменах по-горе, че момъка дето блъска с 15-килограмовия чук по ламарините в една корабостроителница, следва да взема 2-3 пъти повече от баща ми - корабостроителен инженер, който му е ШЕФ и казва на НЕГОВИЯ бригадир КЪДЕ той да блъска с чука. А също да взема повече и от майка ми, която пък е правила проекта на кораба. Нали се сещаш за какво говорим - "управление на пролетариата". Същия този работник вземаше пъти повече от лекари, учители, банкови служители и т.н. Радвам се, че тогава бях просто ученик.
              She was only a whisky maker but he loved her still.

Коментар

Еле, много погрешно набъркваш теорията за търсене/предлагане в пазара на труда. Супата ит теории не е лошо нещо, както и еклектиката в изкуството, но за да я сготвиш, са необходими малко повече познания ( ти нали си човек на изкуството, ще ме разбереш ). Има доста разлики, но няма тук да ти ги обяснявам.Колкото до матриархата - гаче ли е позалязъл с излизането на хората от пещерите. Гледам еманципирана си и допускаш същата грешка като всички, които се мислят за потискани - искат просто да обърнат палачинката и да потискат те.

Коментар

Аз реших, че демокрацията е супер.... мол до мол, хотел до хотел, кръчма до кръчма, кола до кола, мобифон до мобифон, компютри и интернет, екскурзии в чужбина, сладкиши и безалкохолни, цялата страна е в пет града.... кеф, та КЕФ За какво повече може да мечтае един човек.... голяяяяяяям човек

Коментар

Kuku написа:
                    Аз реших, че демокрацията е супер.... мол до мол, хотел до хотел, кръчма до кръчма, кола до кола, мобифон до мобифон, компютри и интернет, екскурзии в чужбина, сладкиши и безалкохолни, цялата страна е в пет града.... кеф, та КЕФ За какво повече може да мечтае един човек.... голяяяяяяям човек
                    За целогодишен достъп до банани и кока кола разбира се Оказа се, че на 90% от писачите в тази тема точно това им е липсвало - кока колата и бананите (цитрусите де)... На мен от комунизма ми липсва само едно нещо - сигурността по улиците. Осезаемо ми липсва при това.
                    Steliyan's Life!
                    FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

И не само по улиците!П.П.В момента сканирам "Инвентарна книга на Социализма"

Коментар

Аз се оптитах да обясня същото,но Киро ме нахрани...За какво ми е всичкото имане,като може някой да те пречука ей така,за кеф.И да остане ненаказан.Някой спомена и наличието на дрога.И да е имало,не е било като сега. Помня и друго-мангал като видише милиционер и ставаше по нисък от тревата.А сега се обиждали,трябвало да им викат роми.
                        Octavia RS
                        Evo 10-служебната играчка.

Коментар

Lane Staley: Никак не бъркам. Я си спомни миналата година колко взимаха строителите, нищо, че повечето нямат никакво образование. В Англия например се чака със седмици за водопроводчик и цените са доста солени, а водопроводчиците там правят доста солидни суми от порядъка на 40-50 паунда/час минимум. Мой познат направи 6 месечно околосветско пътешествие с пари, събрани като строител (в Англия) за 3 месеца. Можеш да си представиш за какви суми става въпрос. Разбира се, не може да сравняваме заплатата на един строител със заплатата на един шеф на банка, но колко шефове на банки има? В момента всеки предпочита а се накипри в костюм, вместо да си изцапа ръцете. Разбира се, костюмът си има своите предимства.... Само погледни колко икономисти се бълват на пазара в България - колко от тях могат да се реализират, ама не само като касиери или счетоводители с 1000 лева заплата. Пък за матриархата - що да не, то и без това нататък вървим. Пък и не се мисля за подтисната по никакъв начин. Човек като се пошегува, веднага му лепват нещо си. gantcho: Да бе, само дето половин село работеше на час-маг като лепеше плочки, шпакловаше, предлагаше ВИК и ЕЛ услуги. Не знам как е било в началото на комунизма, ама след 85, от там ми почват спомените, яко се бачкаше на частно. Кой мислиш ни оправи апартамента, като се нанесохме - хора, на които баща ми плати от джоба. После - кой твърди, че през комунизма не се работеше на частно? Разбира се, че се работеше, ама май и тогава са си затваряли очите срещу скромни суми. А и не можем по никакъв начин да сравняваме положението на лекарите и учителите тогава и сега. jenshen73: Това определено липсва и на мен. Колкото за бананите - тогава бяха по-вкусни
                          Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

Мдааа,и аз за сигурността говорех,ама някой е забелязал само жалбата ми по бананите. Кока кола никога не съм обичала и не съм пила.Та за сигурността ми беше думата - никой,ама никой не може да ме убеди,че престъпността преди е била повече,особено детската престъпност. Чувството за безнаказаност се шири навсякъде! Къде по "онова " време ще видиш келеши на 14-15г. посред бял ден да се наливат с бира и да пушат? Скоро видях едни ученици,които се разхождаха с бира в ръка в двора на училището!!Учителят беше авторитет и като те смъмри - навеждаш виновно глава и мълчиш! И като извикат "вашите",те също ти се карат,а не като сега - не стига,че си виновен,ами родителят ти навиква и заплашва даскала!Ей Богу,искам да работя като преподавател,но няма да го направя,защото ще ме пребият някъде,че съм писала тройка на богаташко синче,щото не знаел къде е убит Ботев (а както всички знаем,Ботев е убит на връх Мола ,според друг източник - навръх Нова година).Те това ми липсва на мен от "онова" време,защото благодарение на него и желязната ръка на маминка,израстнах дисциплиниран,възпитан и културен човек, с чувство за етика и морал.( ебаси рекламата) А пък за бананите...ееех,БАНани раздават и във форума,при това целогодишно,стига да поискаш!
                            "Не търсете възмездие.Рано или късно всеки плаща."
                            Ванга

Коментар

ele написа:
                              Lane Staley: Никак не бъркам. Я си спомни миналата година колко взимаха строителите, нищо, че повечето нямат никакво образование. В Англия например се чака със седмици за водопроводчик и цените са доста солени, а водопроводчиците там правят доста солидни суми от порядъка на 40-50 паунда/час минимум. Мой познат направи 6 месечно околосветско пътешествие с пари, събрани като строител (в Англия) за 3 месеца. Можеш да си представиш за какви суми става въпрос. Разбира се, не може да сравняваме заплатата на един строител със заплатата на един шеф на банка, но колко шефове на банки има? В момента всеки предпочита а се накипри в костюм, вместо да си изцапа ръцете. Разбира се, костюмът си има своите предимства.... Само погледни колко икономисти се бълват на пазара в България - колко от тях могат да се реализират, ама не само като касиери или счетоводители с 1000 лева заплата.
                              Ще ти го кажа така - търсенето и предлагането имат роля, но тя не е като при стоките. Ако чакаш със седмци за водопроводчик значи нещо не си в час. Или ще си миеш зъбите в съседите?И аз имам познат, който работи като строител в Англия. Така че недей да ми обясняваш за водопроводчика за 50 паунда на час, защото хората веднага смятат 8Х50=400, 400Х20=мноооооооооооооого пари. Но положението е по-различно. Да не спамим темата...

Коментар

Че сега келешите на по 14-15 години се наливат с бира е така и не е похвално. Ама в Америка също го правят и си пафкат редовно трева от време оно. Въпреки това като пораснат повечето не стават изроди. И държавата им е мааалко по-развита от нашата. Да оставим настрана колко са тъпи и тем подобни глупости, защото ние като сме много умни - какво? Има нещо сбъркано в България и това не е демокрацията, а начина по-който се изгражда тя или по който се възприема. За мен, винаги съм казвал, отговора е един - съзнанието и манталитета на българите като цяло - адски прост, завистлив, но за сметка на това нагъл народ сме. Няма какво да се лъжем.
                                The awkward moment when your sarcasm is so advanced that people actually think you are stupid.

Коментар

Working...
                                X