Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

20 години по-късно...

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Immortal написа:
    snake написа:
    Чернобил е едно от престъпленията на старата система. И по-точно това, че от населението беше скрита истината. По този въпрос няма какво да се спори. За качеството на храната по принцип е безсмислено да спорим, изключения винаги е имало. Баща ти бил агроном, аз пък имам роднини, които работеха в "Родопа", гледни точки много. За жилищата - а къде живееха хората, на палатки ли ? България е една от малкото страни, в които хората все още живеят преобладаващо в собствени жилища, закупени или построени точно през социализма. Казах, че не сме гладували и това е факт. Мисля, че храната беше по-качествена като цяло от боклуците с неизвестно съдържание, които сега консумираме като колбаси. И също така беше постижимо да закупиш жилище със заем и да го изплатиш в обозрим срок. Това са факти. Не съм защитник на социализма, не ме вкарвай в такива филми.
    Чернобил не е едно от престъпленията, а едно от МНОГОТО престъпления на комунистическия тоталитарен РЕЖИМ.Относно жилищата - не ми говори такива комунистически глупости, щото много се нервя - искаш да кажеш, че хората преди 9 септември са нямали собствени жилища ли? А нещо за земите им да кажеш? Които са им отнети и заграбени точно през социализма.Прав си Кире, прав си. Жалко е, че не ги поизтрепахме малко едно време. Сега нямаше и мутри да има - щото те си ги създадоха.Ама не ми се влиза в таз тема, щото много се ядосвам като почнат на бялото да викат черно някои.За овцете, наречени български народ е важно да има кисело мляко в хладилника, да има 14 дена почивка в дървени бунгала без тоалетни в някой къмпинг по морето и всичко е ОК. Най-лошото в цялата работа е, че все повече млади хора, които не са били дори родени през социализма, говорят съвсем убедено, че "едно време се е живеело много по-добре" - повлияни от разказите за ежегодни почивки, евтин хляб и кисело мляко на своите родители. УЖАС!!!!!
    Абсолютно... Промиването на мозъци е пълно. Аз лично се отказах да споря с такива празни тикви. За да се кефиш на времето преди 20 год, според мен трябва да си човек с малка душичка, без грам воля, без никаква инициативност и предприемчивост, много мързелив..... да си мъничко човече.
    Fiat Croma 1.9 16v Mjet автомат

Коментар

Ай да я заключите темата, щото е смешна. Комунизма си беше ЯК, но сравнен с него време Капитализма си е ЯК, но сравнен с наше време...Все още мога да кажа, че имам поносими спомени от преди и от сега - 16 години комунизъм (12 съзнателни) и 20 години демокрациа - 20 съзнателни. По-горе колега се изказа уникално точно - който е имал преди - има и сега, който е копал преди - копа и сега, но както и преди - все няма. Имах СЪУЧЕНИК, който беше от по-равните - все така е от по-равните.
      Steliyan's Life!
      FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

Re: ...

karloson написа:
        Е, за какво ви е Кока-Кола като имаше Алтай )))) ...
        Алтай... Напитка ГРЕБНАТА от едноименната река в СССР ПП. Аз също харесвах алтай
        She was only a whisky maker but he loved her still.

Коментар

Добре де да му таковам таковата, Coca-Cola и McDonalds ли са най-важните демократични придобивки? Защото аз и едно време не харесвах Coca-Cola и сега продължавам да не я харесвам.Аз се чудя друго - при ниското "атомно" образование през 1986 - какво щяхме да правим ако ни бяха казали, че Чернобил е гръмнал? Да се скрием по бункерите докато отмине дъжда? Да изкореним зарзаватите и да избием добитъка?Аз съм от Варна, но точно тогава бях в Родопите - твърдят, че там е било най-радиоактивно, а съседът ни с това се занимаваше - измерване на радиоактивния фон - майтапеше се с въпрос "Що е това дето всички викат, че го има, а него го няма?".Не знам, според мен по комунистическо време поне населението имаше страх от властта... сега - чушки.
          Steliyan's Life!
          FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

jenshen73 написа:
            Добре де да му таковам таковата, Coca-Cola и McDonalds ли са най-важните демократични придобивки? ...
            Не. И двете за мен са боклуци (харесвам повече продуктите на Pepsico Inc )Най-важните демократични придобивки са правото на всички да си търсят място под слънцето - който харесва McDonald’s да може да си купува боклуците им. А не да търси връзки за да купи една каса пепси за рождения ден на детето си.Не харесвам тойота, но уважавам правото на фирмата да съществува и да продава колите си у нас. Не мога да си позволя Rolls Royce, но нека който може да си го позволи, да има откъде да го купи и правото на това.Нека има бедни и богати, но поне никой да не твърди, че всички сме равни, защото НЕ СМЕ. (отделен въпрос КОИ са богатите сега и защо точно те са станали ) Но и не съм съгласен с принципа "от всекиму според възможностите, на всекуми според нуждите".Едно приятелче на брат ми почина на 8 години от рак на мозъка след Чернобил... Майка ми я оперираха от киста след Чернобил. И хиляди други случаи. Надали всичко е съвпадение, а?...Сега поне няма кой да обяснява на детето ми в училище как СССР е най-великата сила, да го учи по география как "промишленото производство на СССР се равнява на това на ФРГ, Франция и Италия взети заедно", да го освобождава от училище за да гледа парада на 7 ноември на Червения площад и после да го изпитва как фамозно са марширували братските съветски воини. Няма кой да му пълни главата с глупостите от едикой си пленум на ЦК на БКП. В училището му няма кабинет, на който пише "Дружинен Ръководител".Има оскотяване на народа, но причината за това може да се търси в бедността, която е следствие... пак на онези "блажени години".

Коментар

Immortal написа:
              snake написа:
              Чернобил е едно от престъпленията на старата система. И по-точно това, че от населението беше скрита истината. По този въпрос няма какво да се спори. За качеството на храната по принцип е безсмислено да спорим, изключения винаги е имало. Баща ти бил агроном, аз пък имам роднини, които работеха в "Родопа", гледни точки много. За жилищата - а къде живееха хората, на палатки ли ? България е една от малкото страни, в които хората все още живеят преобладаващо в собствени жилища, закупени или построени точно през социализма. Казах, че не сме гладували и това е факт. Мисля, че храната беше по-качествена като цяло от боклуците с неизвестно съдържание, които сега консумираме като колбаси. И също така беше постижимо да закупиш жилище със заем и да го изплатиш в обозрим срок. Това са факти. Не съм защитник на социализма, не ме вкарвай в такива филми.
              Чернобил не е едно от престъпленията, а едно от МНОГОТО престъпления на комунистическия тоталитарен РЕЖИМ.Относно жилищата - не ми говори такива комунистически глупости, щото много се нервя - искаш да кажеш, че хората преди 9 септември са нямали собствени жилища ли? А нещо за земите им да кажеш? Които са им отнети и заграбени точно през социализма.Прав си Кире, прав си. Жалко е, че не ги поизтрепахме малко едно време. Сега нямаше и мутри да има - щото те си ги създадоха.Ама не ми се влиза в таз тема, щото много се ядосвам като почнат на бялото да викат черно някои...
              ГОЛЯМО БРАВО, IMMORTAL !!! Постът ти е в съответствие с всички правила на този форум . Най-добре го вкарай някъде в правилата като пример.Мисля, че знаеш къде работя и че мога с точни числа да ти кажа колко имоти са придобити в периода 1950-1989 г. Спирам да пиша в тази тема. Наздраве .
              Tonight's the night and it's going to happen again and again...

Коментар

Immortal написа:
                Колкото и да е зле сега, не бих се върнал никога обратно. Честно да ви кажа, нищо не ми липсва от "онова" време.Честит празник на всички!П.П. Да не ме почне пак Ирка - знам, че е "социализма", не "социализЪма", но така по-ме кефи
                Лъжеш,Дидооооо! Не ти ли липсват кръжоците? Литературен, ракетомоделизъм,шев и кройка? На мен ми липсват, не че сега не можеш да се запишеш на латино ,народни танци и хор... ,особено последното! Друго не ми побираше на мен детската главица - защо трябва да стана в 4 часа сутринта , да се редя на опашка за хляб,и въпреки че имам купони, да свърши точно пред мен? В същото време майка ми да се блъска на опашка за олио,а брат ми - за банани... Дидо,нема да се плашиш,след като те "изпитах" и разбрах,че знаеш как е правилно,разрешавам да си го пишеш,както ти е кеф!
                "Не търсете възмездие.Рано или късно всеки плаща."
                Ванга

Коментар

snake написа:
                  Мисля, че знаеш къде работя и че мога с точни числа да ти кажа колко имоти са придобити в периода 1950-1989 г. Спирам да пиша в тази тема. Наздраве .
                  Личното ми мнение е, че ако го нямаше комунизма - в периода 1950-1989г. почти същото количество жилища щяха да бъдат закупени, с тази разлика, че нямаше да са панелки и нямаше да има боксониери-това гениално изобретение!!!Освен това нещата във всички сфери щяха да се развиват по нормалният си път и сега нямаше да има такива катаклизми.Тоталитаризма за 50 години навреди на народа много повече отколкото турското робство за 500!!!Мога и да се аргументирам защо, но трябва и да бачкам за насъщния. Простия пример е - ами вижте къде е запада - и къде сме ние па после ми превъзнасяйте комунизъма, социализъма и всекви други изъми.
                  VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
                  VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
                  VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
                  VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
                  Нека Силата на бъде с Нас...

Коментар

snake написа:
                    ...
                    Абе не знам голямо или малко браво, но аз също съм на мнение, че можеха да бъдат поизтребени част от по-равните заради всички свинщини, които сътвориха през годините и особено в ранните стадии на социализЪма. А не да ги оставим да ни плашат с танкове (спомня ли си някой?) и да са на власт и да се правят нагло на спасители. Малко употреба на АК-47 и тотална забрана да заемат висши ръководни постове, както в другите соц държави би спестила и на нас доста ядове през последните 20 години...

Коментар

Колеги, преди да заклеймим комунизма като най-черното зло, нека помислим защо Чехия, Словения, Словакия, Полша сега са толкова по-напред от нас, въпреки че бяха комунистически страни. Искам да кажа, че трябваше да направим прехода както трябва:1. Тотална смяна на управляващата прослойка.2. Запазване и адаптиране към съвременните реалности придобивките от комунизма - селско стопанство, енергетика, предприятия. Това включва постепенно и планово раздържавяване, запазвване на много пазари, които загубихме - Русия и най - вече арабския свят. 3. Реформи в здравеопазването и образованието, които трябваше да започнат преди 20 години на базата на дългосрочна стратегия.Разберете ме правилно - не оправдавам комунизма, който по законите на логиката отстъпи на капитализма. Искам да кажа, че сами сме си виновни, че не запазихме и малкото добро от него и че оставихме същите хора да ни управляват. Защо прехода в България беше така мирен и "отгоре"? Защо народа не се вдигна? Може би защото народа е бил доволен от условията си на живот (просто хипотеза).
                      Fiat Bravo TD 100, 1998 г.
                      Ауди 80 1.6, 101 кс, 1994 г.

Коментар

Промени ли се живота ми? Да.Подобри ли се? НеЖивея ли сега по-добре? Не.Тогава се возех на Пежо, сега карам Пежо.Тогава купено ново, сега купено на 10 години.Доволен ли съм от промените? Очевидно не.Защо? Амиии... демокрацията не се яде.П.П. Тогава работех като чирак на майстор мозайкаджия и изкарвах по 30-40лв. на ден. По-възрастните могат да си представят какво значи това. П.П.П. Сега някой да не вземе да ме убеждава в противното. Всеки си има истина и това си е моята истина.

Коментар

kiro_of_the_day написа:
                          snake написа:
                          Мисля, че знаеш къде работя и че мога с точни числа да ти кажа колко имоти са придобити в периода 1950-1989 г. Спирам да пиша в тази тема. Наздраве .
                          Личното ми мнение е, че ако го нямаше комунизма - в периода 1950-1989г. почти същото количество жилища щяха да бъдат закупени, с тази разлика, че нямаше да са панелки и нямаше да има боксониери-това гениално изобретение!!!Освен това нещата във всички сфери щяха да се развиват по нормалният си път и сега нямаше да има такива катаклизми.Тоталитаризма за 50 години навреди на народа много повече отколкото турското робство за 500!!!Мога и да се аргументирам защо, но трябва и да бачкам за насъщния. Простия пример е - ами вижте къде е запада - и къде сме ние па после ми превъзнасяйте комунизъма, социализъма и всекви други изъми.
                          Мда Незнам защо много хора като говорят за това време, казват колкооо много се било построило, колкооо много фабрики предприятия и т.н. са се изградили, колко жилища и т.н.Сякъш през тези години ако не е бил комунизЪма нищо е нямало да се изгради и хората са щяли да ядат доматите с колчетата и да рупат сено. Напротив всичко което щеше да се изгради ако го нямаше щеше да го има още днес и то работещо и проспериращо... а не приватизирано на безценица с огромни дългове
                          Fiat Croma 1.9 16v Mjet автомат

Коментар

ExGANDI написа:
                            Промени ли се живота ми? Да.Подобри ли се? НеЖивея ли сега по-добре? Не.Тогава се возех на Пежо, сега карам Пежо.Тогава купено ново, сега купено на 10 години.Доволен ли съм от промените? Очевидно не.Защо? Амиии... демокрацията не се яде.П.П. Тогава работех като чирак на майстор мозайкаджия и изкарвах по 30-40лв. на ден. По-възрастните могат да си представят какво значи това. П.П.П. Сега някой да не вземе да ме убеждава в противното. Всеки си има истина и това си е моята истина.
                            Ако ти липсва защо не заминеш за Северна Корея или за Куба?
                            VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
                            VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
                            VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
                            VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
                            Нека Силата на бъде с Нас...

Коментар

Т’ва па що за глупост беше?

Коментар

ExGANDI написа:
                                Напълно подкрепям горното мнение. Замениха една система с друга ... но сега тази я преглъщаме доста по трудно ...

Коментар

Working...
                                X