Определено не се шегувам.Падането на комунизма е за добро!Друг е въпроса,че много неща се изродиха,но хората бързо забравят това,което е било.Сигурен съм,че ако сега ни върнат във времето на комунизма,почти всички ще изпищят.Бързо забравихме какво е да няма салам,месо и т.н. в магазините.Сега колкото и да няма пари ,по-голямата част от хората не се лишават от храна.
Колега, кой те излъга, че през комунизма е нямало салам и месо в магазините? Бях на 22 год. на 10.11.1998г. когато падна комунизма и до тогава в магазините имаше всичко за ядене, което се произвеждаше в България и в соцлагера /а по нова година и извън него/, беше изключително качествено, за разлика от сега и същевременно много евтино. Е вярно е, че за нов съветски автомобил се чакаше ред 20 год., за телевизор и автоматична пералня също, но по-кратко време... Пътуванията извън соцлагера бяха табу. Политическите вицове също. Не изпитвам носталгия към онова време, но наистина тогава нямаше гладуващи, просещи и ровещи в кофите за смет, лечението и образованието бяха абсолютно безплатни, престъпността - минимална, в сравнение със сегашната, а да дадеш пари на лекар или чиновник си беше обидно за него.След 20 год. "демокрация" вече взех да се замислям дали дадената ми "свобода" на слово и поведение, ограничена от престъпност и корупция е по-добра от "диктатурата на пролетариата".
Колега,не искам да изпадам в спор,но това,което говориш е абсолютно невярно,освен ако баща ти не е бил партиен лидер или ченге!Започвам от плодовете.Цитрусови плодове имаше само по Нова година и то в София и по-големите градове,като основно бяха пускани в т.нар.ПОГАЗНИ МАГАЗИНИ.Колбасите се изчерпваха с македонска наденица и кренвирши,а неща като салам Хемус и луканка се появяваха от време на време по магазините.С месото имаше основно пилешко и когато се пуснеше свинско имаше опашки.Напитки от рода на Кока кола имаше в много редки случаи.Иначе казано нямаше какво да се купи и затова парите стигаха.Сега има всичко и всеки иска да опита от всичко.Сега няма равни.Има бедни и богати.Тогава имаше само бедни.Престъпност?И тогава се крадеше,но по-малко.Наркотиците бяха приоритет на ДС.Убийства - в стотици пъти повече!Нима забравихте лагерите?Избиваха хората като кучета.Да не говорим за репресиите.Все неща, по които никога в този живот няма да изпитам носталгия.
Пич, всичките тези "безплатни" неща ги плащаме сега... Не,майна,не ги плащаме.Сега плащаме приватизираните и продадени за по един долар предприятия.Пълни със съвремено(за времето си) оборудване.Знаеш колко е производствената цена на литър гориво.Без значение какво е.И колко е на колонката.Плащаме и липсата на контрол във всички сектори.Що за закони са това-извършваш престъпление и се измъкваш през някаква вратичка.
Значи сме се лишавали от храна, казваш ? Никой от роднините ми не е бил партиен лидер, нито пък съм членувал някога в партии, но не съм гладувал и със сигурност ядяхме качествена храна, минала през строг контрол. И аз като адаша Venco67, с който даже сме и набори, все още имам ясни спомени оттогава и някак си не върви да ми кажеш, че сме гладували. За цитрусите и кока-колата си прав. И лека кола беше трудно да си купиш, но не и жилище например. Абе имаше много глупости по време на социализЪма, имаше и добри неща, няма да влизам в подробности. Това ми е мнението 20 г. по-късно.
Tonight's the night and it's going to happen again and again...
Пич, всичките тези "безплатни" неща ги плащаме сега...Не,майна,не ги плащаме.Сега плащаме приватизираните и продадени за по един долар предприятия.Пълни със съвремено(за времето си) оборудване.Знаеш колко е производствената цена на литър гориво.Без значение какво е.И колко е на колонката.Плащаме и липсата на контрол във всички сектори.Що за закони са това-извършваш престъпление и се измъкваш през някаква вратичка.
Не майна, плащаме точно "безплатните" неща от онова време, "Безплатните" образование, здравеопазване и прочее на родителите ни, ефтината почивка на море, евтините горива и т.н. ги плащаме сега ние. Изядените пенсионни фондове и какво ли още не. Продадените за по 1 лев предприятия бяха мастодонти със стотици милиони задължения - и 1 лев е много, че са им взели...
VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
Нека Силата на бъде с Нас...
Колега,не искам да изпадам в спор,но това,което говориш е абсолютно невярно,освен ако баща ти не е бил партиен лидер или ченге!Започвам от плодовете.Цитрусови плодове имаше само по Нова година и то в София и по-големите градове,като основно бяха пускани в т.нар.ПОГАЗНИ МАГАЗИНИ.Колбасите се изчерпваха с македонска наденица и кренвирши,а неща като салам Хемус и луканка се появяваха от време на време по магазините.С месото имаше основно пилешко и когато се пуснеше свинско имаше опашки.Напитки от рода на Кока кола имаше в много редки случаи.Иначе казано нямаше какво да се купи и затова парите стигаха.Сега има всичко и всеки иска да опита от всичко.Сега няма равни.Има бедни и богати.Тогава имаше само бедни.Престъпност?И тогава се крадеше,но по-малко.Наркотиците бяха приоритет на ДС.Убийства - в стотици пъти повече!Нима забравихте лагерите?Избиваха хората като кучета.Да не говорим за репресиите.Все неща, по които никога в този живот няма да изпитам носталгия.
Ех, спомени, спомени...Една година няма домати - дефицит! На следващата година - домати да се замеряш, но няма, примерно, тиквички или картофи. Луканка и шпеков салам (вярно качествен) се купуваха дето се вика само ако имаш връзки с продавачката Връзки, и то яки - за автоматична пералня, за телевизор Рубин - бронебоен, 80 кила, на цена 1000 лева при курс 1 долар за 96 стотинки. За тези 1000 долара какъв Сони можеше да се купи от Кореком А кой можеше да пазарува от Кореком - тираджиите, моряците и висшето ръководство на Партията, защото на тях част от заплатата им се плащаше във валута. За останалите - касетофон Респром ГЕС 323 и то ПАК с връзки И какви са то тези глезотии да си купиш касети за него? Maxell с връзки за по 7!! кинта бройката. Или BASF по 12.50. Разбира се с връзки. А колата беше непостижима мечта - чакаш 20 години за Жигула. Баща ми така и не дочака... Дейде демокрацията. Ако искаш кола ведната - Москвич може и само след 10 години. Алеко!!! Чуууден! Разпада се от ръжда на 5-та година. Изнасяме за СССР компютри Правец, един и същ модел в продължение на 4-5 години, като до това време той е вече безумно остарял морално. За сметка на това пък, те си ни го връщат със Запорожци. Ние пък отново си им го връщаме с цигари Стюардеса Изобщо - да живее качеството навсякъде и във всичко. Отиваш на училище, всички деца са равни, избират "отрядно ръководство" измежду отличниците. Не щеш ли, обаче, някой който е с по-нисък успех от теб се изстрелва директно на великия пост "дружинен ръководител". Защото майка му и баща му са партийци, а твоите не са! Ти си дете и още не ги разбираш тези работи, но вкъщи ти ги обясняват просто защото се чудиш! А иначе всички сме равни, но не щеш ли когато влезеш в английската гимназия мистериозно се откриват още бройки за децата на по-равните И тях ги водят на училище със служебните, ерго държавните, Волги на татенцата Въобще, цари пълно равенство. Мечтата на всеки уважаващ себе си инженер е да стане с връзки барман или дисководещ, защото там се изкарват кинти, а това е единствения начин да събереш 25000 лева, да купиш долари и с тях - ЖИГУУУУЛААААА А товоят баща, не щеш ли е корабостроителен инженер, който ръководи строежа на няколко кораба едновременно. Обаче "работническата класа" тедо мааа с 15-килограмовия чук взема двойно и тройно повече от него По телевизията всеки ден гледаш муцуните на партийното ръководство, от които бликат ведри обещания и жизнерадост и дръзновение. А в петък гледаш новини изцяло на руски, защото този език ТРЯБВА да го знаеш. Трябва да знаеш какъв наклон на х-я ни дават "братята". И въобще, там е истината - в СССР и руския език. Затова те почват с него от детската градина. Обикваш го за цял живот .....Мога да продължавам още дълго, но се ядосвам като си спомня
She was only a whisky maker but he loved her still.
Хмм тогава аз съм бил на 7. Помня само някакъв концерт и .. времето е наше . Помня и още ми напомня дядо как разказваше, как са го извели отвкъщи заедно с 3-мата му братя, помни как е бил осъден на смърт по политически причини, помни как е бил от първите пратени на Белене когато още не е имало затвор там, помни как е носил на гърба си в два чувала камъни, помни деня преди да екзекутират Н.Петков, който е бил през една килия от него, помни как надругия ден са го помилвали с доживотен затвор, помни как през всички 12 години единствено което му е оставало е да чете, помня как вуйчо ми разказваше как заради дядо ми са му намерили хубава военна служба при СВ ... и други неща ми напомнят, а през всичкото това време някой са ядяли "всичко" по магазините.
Общо взето - за мен нещата се илюстрират с една епиграма на Васил Сотиров:* * *Как ли се излиза от катаклизмас толкова калпави хора:едни не можахада построят социализма,а другите не можаха да го съборят."И още:* * *"Факт, достоен за трактати!Гледат селските стопаникак червените доматисе превръщат в патладжани!"* * *"Сред бъркотии и несгоди,видяла светла перспектива,демокрацията ни проходи.И вече даже си отива..."
Fiat Marea Weekend 1.9TD 100 SX '98
Peugeot 308 1.6HDI 90кс 2008
Най ми е болно че народа се счупи през тези 20 години. Огромна маса хора направи скокове назад на интелектуално и/или хуманитарно ниво.
Народа се предаде, колега. Когато са те поставили в позиция да се бориш за оцеляване, последната ти грижа е интелекуалното обогатяване. Просто озверяваш, защото на преден план излизат първичните инстинкти. "Бита определя съзнанието", знаете много добре кой го е казал и е много прав.
Това, което не ни убива, ни прави още по-досадни.
ex FIAT Bravo 1.6 - RIP
Най ми е болно че народа се счупи през тези 20 години. Огромна маса хора направи скокове назад на интелектуално и/или хуманитарно ниво.
Народа се предаде, колега. Когато са те поставили в позиция да се бориш за оцеляване, последната ти грижа е интелекуалното обогатяване. Просто озверяваш, защото на преден план излизат първичните инстинкти. "Бита определя съзнанието", знаете много добре кой го е казал и е много прав.
Според мен не е само заради борбата за оцеляване... Ценностите се измениха... Сещам се сега за един пример: в друга тема от форума някой написа, че дава 100лв на месец за козметика... а едно време давахме 100лв за книги... Ако се замисли човек - цените сега не са много по-различни от тези преди 25 години. Изключенията са единствено там, където се запази МОНОПОЛА - тока, парното, водата, горивата... И те са основното перо, което бърка в бюджета на семейството/домакинството...
Fiat Marea Weekend 1.9TD 100 SX '98
Peugeot 308 1.6HDI 90кс 2008
Коментар