Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

20 години по-късно...

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

В нашия случай, се оказва, че демокрацията е по-добра от комунизма, НО на народа не му е по-добре

Коментар

venco67 написа:
      dudulia написа:
      Red Storm написа:
      ".......да стане национален празник".Шегаджия
      Определено не се шегувам.Падането на комунизма е за добро!Друг е въпроса,че много неща се изродиха,но хората бързо забравят това,което е било.Сигурен съм,че ако сега ни върнат във времето на комунизма,почти всички ще изпищят.Бързо забравихме какво е да няма салам,месо и т.н. в магазините.Сега колкото и да няма пари ,по-голямата част от хората не се лишават от храна.
      Колега, кой те излъга, че през комунизма е нямало салам и месо в магазините? Бях на 22 год. на 10.11.1998г. когато падна комунизма и до тогава в магазините имаше всичко за ядене, което се произвеждаше в България и в соцлагера /а по нова година и извън него/, беше изключително качествено, за разлика от сега и същевременно много евтино. Е вярно е, че за нов съветски автомобил се чакаше ред 20 год., за телевизор и автоматична пералня също, но по-кратко време... Пътуванията извън соцлагера бяха табу. Политическите вицове също. Не изпитвам носталгия към онова време, но наистина тогава нямаше гладуващи, просещи и ровещи в кофите за смет, лечението и образованието бяха абсолютно безплатни, престъпността - минимална, в сравнение със сегашната, а да дадеш пари на лекар или чиновник си беше обидно за него.След 20 год. "демокрация" вече взех да се замислям дали дадената ми "свобода" на слово и поведение, ограничена от престъпност и корупция е по-добра от "диктатурата на пролетариата".
      Колега,не искам да изпадам в спор,но това,което говориш е абсолютно невярно,освен ако баща ти не е бил партиен лидер или ченге!Започвам от плодовете.Цитрусови плодове имаше само по Нова година и то в София и по-големите градове,като основно бяха пускани в т.нар.ПОГАЗНИ МАГАЗИНИ.Колбасите се изчерпваха с македонска наденица и кренвирши,а неща като салам Хемус и луканка се появяваха от време на време по магазините.С месото имаше основно пилешко и когато се пуснеше свинско имаше опашки.Напитки от рода на Кока кола имаше в много редки случаи.Иначе казано нямаше какво да се купи и затова парите стигаха.Сега има всичко и всеки иска да опита от всичко.Сега няма равни.Има бедни и богати.Тогава имаше само бедни.Престъпност?И тогава се крадеше,но по-малко.Наркотиците бяха приоритет на ДС.Убийства - в стотици пъти повече!Нима забравихте лагерите?Избиваха хората като кучета.Да не говорим за репресиите.Все неща, по които никога в този живот няма да изпитам носталгия.
      Brava ELX 1,6 16V, 90PS , LPG BRC Sequent24
      Мarea SW ,SX 1,6 16V, 103PS, LPG Zenit JZ2005

Коментар

Пич, всичките тези "безплатни" неща ги плащаме сега... Не,майна,не ги плащаме.Сега плащаме приватизираните и продадени за по един долар предприятия.Пълни със съвремено(за времето си) оборудване.Знаеш колко е производствената цена на литър гориво.Без значение какво е.И колко е на колонката.Плащаме и липсата на контрол във всички сектори.Що за закони са това-извършваш престъпление и се измъкваш през някаква вратичка.
        Octavia RS
        Evo 10-служебната играчка.

Коментар

dudulia написа:
          ...
          Значи сме се лишавали от храна, казваш ? Никой от роднините ми не е бил партиен лидер, нито пък съм членувал някога в партии, но не съм гладувал и със сигурност ядяхме качествена храна, минала през строг контрол. И аз като адаша Venco67, с който даже сме и набори, все още имам ясни спомени оттогава и някак си не върви да ми кажеш, че сме гладували. За цитрусите и кока-колата си прав. И лека кола беше трудно да си купиш, но не и жилище например. Абе имаше много глупости по време на социализЪма, имаше и добри неща, няма да влизам в подробности. Това ми е мнението 20 г. по-късно.
          Tonight's the night and it's going to happen again and again...

Коментар

Всички дето виете по комунизма - марш при Кастро да видите кон боб яде ли...
            VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
            VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
            VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
            VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
            Нека Силата на бъде с Нас...

Коментар

Не,не вием.Имаше и хубаво и лошо. Какво стана с Мареата,взе ли я?
              Octavia RS
              Evo 10-служебната играчка.

Коментар

Red Storm написа:
                Пич, всичките тези "безплатни" неща ги плащаме сега...Не,майна,не ги плащаме.Сега плащаме приватизираните и продадени за по един долар предприятия.Пълни със съвремено(за времето си) оборудване.Знаеш колко е производствената цена на литър гориво.Без значение какво е.И колко е на колонката.Плащаме и липсата на контрол във всички сектори.Що за закони са това-извършваш престъпление и се измъкваш през някаква вратичка.
                Не майна, плащаме точно "безплатните" неща от онова време, "Безплатните" образование, здравеопазване и прочее на родителите ни, ефтината почивка на море, евтините горива и т.н. ги плащаме сега ние. Изядените пенсионни фондове и какво ли още не. Продадените за по 1 лев предприятия бяха мастодонти със стотици милиони задължения - и 1 лев е много, че са им взели...

Коментар

Red Storm написа:
                  Не,не вием.Имаше и хубаво и лошо. Какво стана с Мареата,взе ли я?
                  http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=50145

Коментар

Абе аз знам, че си купихме от Корекома един касетофон Hitachi. Много модерни бяхме.
                    The awkward moment when your sarcasm is so advanced that people actually think you are stupid.

Коментар

dudulia написа:
                      Колега,не искам да изпадам в спор,но това,което говориш е абсолютно невярно,освен ако баща ти не е бил партиен лидер или ченге!Започвам от плодовете.Цитрусови плодове имаше само по Нова година и то в София и по-големите градове,като основно бяха пускани в т.нар.ПОГАЗНИ МАГАЗИНИ.Колбасите се изчерпваха с македонска наденица и кренвирши,а неща като салам Хемус и луканка се появяваха от време на време по магазините.С месото имаше основно пилешко и когато се пуснеше свинско имаше опашки.Напитки от рода на Кока кола имаше в много редки случаи.Иначе казано нямаше какво да се купи и затова парите стигаха.Сега има всичко и всеки иска да опита от всичко.Сега няма равни.Има бедни и богати.Тогава имаше само бедни.Престъпност?И тогава се крадеше,но по-малко.Наркотиците бяха приоритет на ДС.Убийства - в стотици пъти повече!Нима забравихте лагерите?Избиваха хората като кучета.Да не говорим за репресиите.Все неща, по които никога в този живот няма да изпитам носталгия.
                      Ех, спомени, спомени...Една година няма домати - дефицит! На следващата година - домати да се замеряш, но няма, примерно, тиквички или картофи. Луканка и шпеков салам (вярно качествен) се купуваха дето се вика само ако имаш връзки с продавачката Връзки, и то яки - за автоматична пералня, за телевизор Рубин - бронебоен, 80 кила, на цена 1000 лева при курс 1 долар за 96 стотинки. За тези 1000 долара какъв Сони можеше да се купи от Кореком А кой можеше да пазарува от Кореком - тираджиите, моряците и висшето ръководство на Партията, защото на тях част от заплатата им се плащаше във валута. За останалите - касетофон Респром ГЕС 323 и то ПАК с връзки И какви са то тези глезотии да си купиш касети за него? Maxell с връзки за по 7!! кинта бройката. Или BASF по 12.50. Разбира се с връзки. А колата беше непостижима мечта - чакаш 20 години за Жигула. Баща ми така и не дочака... Дейде демокрацията. Ако искаш кола ведната - Москвич може и само след 10 години. Алеко!!! Чуууден! Разпада се от ръжда на 5-та година. Изнасяме за СССР компютри Правец, един и същ модел в продължение на 4-5 години, като до това време той е вече безумно остарял морално. За сметка на това пък, те си ни го връщат със Запорожци. Ние пък отново си им го връщаме с цигари Стюардеса Изобщо - да живее качеството навсякъде и във всичко. Отиваш на училище, всички деца са равни, избират "отрядно ръководство" измежду отличниците. Не щеш ли, обаче, някой който е с по-нисък успех от теб се изстрелва директно на великия пост "дружинен ръководител". Защото майка му и баща му са партийци, а твоите не са! Ти си дете и още не ги разбираш тези работи, но вкъщи ти ги обясняват просто защото се чудиш! А иначе всички сме равни, но не щеш ли когато влезеш в английската гимназия мистериозно се откриват още бройки за децата на по-равните И тях ги водят на училище със служебните, ерго държавните, Волги на татенцата Въобще, цари пълно равенство. Мечтата на всеки уважаващ себе си инженер е да стане с връзки барман или дисководещ, защото там се изкарват кинти, а това е единствения начин да събереш 25000 лева, да купиш долари и с тях - ЖИГУУУУЛААААА А товоят баща, не щеш ли е корабостроителен инженер, който ръководи строежа на няколко кораба едновременно. Обаче "работническата класа" тедо мааа с 15-килограмовия чук взема двойно и тройно повече от него По телевизията всеки ден гледаш муцуните на партийното ръководство, от които бликат ведри обещания и жизнерадост и дръзновение. А в петък гледаш новини изцяло на руски, защото този език ТРЯБВА да го знаеш. Трябва да знаеш какъв наклон на х-я ни дават "братята". И въобще, там е истината - в СССР и руския език. Затова те почват с него от детската градина. Обикваш го за цял живот .....Мога да продължавам още дълго, но се ядосвам като си спомня
                      She was only a whisky maker but he loved her still.

Коментар

Хмм тогава аз съм бил на 7. Помня само някакъв концерт и .. времето е наше . Помня и още ми напомня дядо как разказваше, как са го извели отвкъщи заедно с 3-мата му братя, помни как е бил осъден на смърт по политически причини, помни как е бил от първите пратени на Белене когато още не е имало затвор там, помни как е носил на гърба си в два чувала камъни, помни деня преди да екзекутират Н.Петков, който е бил през една килия от него, помни как надругия ден са го помилвали с доживотен затвор, помни как през всички 12 години единствено което му е оставало е да чете, помня как вуйчо ми разказваше как заради дядо ми са му намерили хубава военна служба при СВ ... и други неща ми напомнят, а през всичкото това време някой са ядяли "всичко" по магазините.

Коментар

...

Общо взето - за мен нещата се илюстрират с една епиграма на Васил Сотиров:* * *Как ли се излиза от катаклизмас толкова калпави хора:едни не можахада построят социализма,а другите не можаха да го съборят."И още:* * *"Факт, достоен за трактати!Гледат селските стопаникак червените доматисе превръщат в патладжани!"* * *"Сред бъркотии и несгоди,видяла светла перспектива,демокрацията ни проходи.И вече даже си отива..."
                          Fiat Marea Weekend 1.9TD 100 SX '98
                          Peugeot 308 1.6HDI 90кс 2008

Коментар

Най ми е болно че народа се счупи през тези 20 години. Огромна маса хора направи скокове назад на интелектуално и/или хуманитарно ниво.

Коментар

ls1 написа:
                              Най ми е болно че народа се счупи през тези 20 години. Огромна маса хора направи скокове назад на интелектуално и/или хуманитарно ниво.
                              Народа се предаде, колега. Когато са те поставили в позиция да се бориш за оцеляване, последната ти грижа е интелекуалното обогатяване. Просто озверяваш, защото на преден план излизат първичните инстинкти. "Бита определя съзнанието", знаете много добре кой го е казал и е много прав.
                              Това, което не ни убива, ни прави още по-досадни.
                              ex FIAT Bravo 1.6 - RIP

Коментар

dikanio написа:
                                ls1 написа:
                                Народа се предаде, колега. Когато са те поставили в позиция да се бориш за оцеляване, последната ти грижа е интелекуалното обогатяване. Просто озверяваш, защото на преден план излизат първичните инстинкти. "Бита определя съзнанието", знаете много добре кой го е казал и е много прав.
                                Според мен не е само заради борбата за оцеляване... Ценностите се измениха... Сещам се сега за един пример: в друга тема от форума някой написа, че дава 100лв на месец за козметика... а едно време давахме 100лв за книги... Ако се замисли човек - цените сега не са много по-различни от тези преди 25 години. Изключенията са единствено там, където се запази МОНОПОЛА - тока, парното, водата, горивата... И те са основното перо, което бърка в бюджета на семейството/домакинството...
                                Fiat Marea Weekend 1.9TD 100 SX '98
                                Peugeot 308 1.6HDI 90кс 2008

Коментар

Working...
                                X