Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

20 години по-късно...

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Стига с това йедене и пийенйе.Има ли някой мераклия да си поотупаме бузите и дрехите. На ринга или на татамито.Аз ще съм от СССР, с червени шорти или кимоно.
    .:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
    www.cyxap.com

Коментар

VESKO_SZ написа:
      То спор м/у мъж и жена винаги завършва в леглото , а между мъже на масата!...
      Все още е така, или поне преобладава тази тенденция Yellow_Flash_Colorz_PDT_06 Но има и други хипотези:Мъжете и Пък жените и Така че да не обобщаваме между кого споровете къде завършват ПП Разчитах на Malone да върне тръпката в този спор, но и той дружелюбно го раздава
      She was only a whisky maker but he loved her still.

Коментар

snake написа:
        Хайде да успокоим малко страстите. Откъде започнаха по-острите реплики в темата ? Аз написах, че по времето на социализма беше много трудно да си купиш кола, но не и жилище. След това Nino ми опонира, аз се обосновах.
        Само не разбрах какво си обосновал ? Че сме могли хей-така, аз да си купя жилище в Силистра, а ти във Велинград примерно... или в София... или Пловдив.... вадиш паронците, щрак с пръсти и готово ?! А да си спомняш, че имаше постановление или Закон,че едно семейство не можеше да притежава повече от едно жилище ? И читави семейства се развеждаха заради това,че някой от тях е имал наследствено такова?!Това, че една скапана "седмица" беше 25 хил.тогавашни лева, а една панелка около 10, пак беше плод на извратеното време, на което симпатизираш.Или и жителството си забравил... и 35 годишните жилищни заеми с антиципативна сложна лихва на ДЕ СЕ КА-то, а може би и за лихвоточките не си спомняш...и за ужасният дефицит на строителни материали, при който беше по-нормално да ги откраднеш, отколкото да ги купиш... и за това имаш бледи спомени. Според мен не може нормален човек, да говори за онова време със спокойни страсти! По-добре да не я бяхме подхващали тази тема.
        SUZUKI SX 4/1.9 DDiS, 120 кс/8V, 4X4

Коментар

Nino написа:
          snake написа:
          Хайде да успокоим малко страстите. Откъде започнаха по-острите реплики в темата ? Аз написах, че по времето на социализма беше много трудно да си купиш кола, но не и жилище. След това Nino ми опонира, аз се обосновах.
          Само не разбрах какво си обосновал ? Че сме могли хей-така, аз да си купя жилище в Силистра, а ти във Велинград примерно... или в София... или Пловдив.... вадиш паронците, щрак с пръсти и готово ?! А да си спомняш, че имаше постановление или Закон,че едно семейство не можеше да притежава повече от едно жилище ? И читави семейства се развеждаха заради това. ?!Това, че една скапана "седмица" беше 25 хил.тогавашни лева, а една панелка около 10, пак беше плод на извратеното време, на което симпатизираш.Или и жителството си забравил... и 35 годишните жилищни заеми с антиципативна сложна лихва на ДЕ СЕ КА-то, а може би и за лихвоточките не си спомняш...и за ужасният дефицит на строителни материали, при който беше по-нормално да ги откраднеш, отколкото да ги купиш... и за това имаш бледи спомени. Според мен не може нормален човек, да говори за онова време със спокойни страсти! По-добре да не я бяхме подхващали тази тема.
          Само не разбрах какво точно ти не разбра. Казах нещо просто, така че да бъда разбран. Нито политика вложих в него, нито страсти. Мога да ти кажа точно колко (до бройка) жилища са закупени в периода, за който говорим. Не наследени или нещо подобно - новозакупени. Нито съм говорил за жителство, нищо, прост факт и айде, не можете да се спрете. Какво продължаваш да ровиш, не те разбирам. Томахавката в темата е заровена, ако не си разбрал.И не знам защо смяташ, че сме градски. По едно време пак недоразбрал ме пишеше, че съм заврян зет в Пазарджик Yellow_Flash_Colorz_PDT_05 .И къде видя да съм писал, че симпатизирам на това време ?! Оф, бахти и тъпнята, да се обяснявам за неправилно мислене ли или може би за нещо, което някой смята, че искам да кажа или което му се е привидяло, че съм казал. Аре чао и ако искайте продължавайте да ме плюете тук и да засипвате четящите с безценни умозаключения.
          Tonight's the night and it's going to happen again and again...

Коментар

Ба ...Аз четири или пет пъти почвах да пиша, но си изтривах написаното ...Щях да бъда разбран погрешно и обвинен във всички комунистически грехове.Всичко се въртеше около това, че тук мнения дават хора, които ... ама хабер си нямат от реалния живот тогава. Защото на 14-15-16 години ... извинения, ама едва ли някой е изпитал някаква трудност по голяма от тази, че не може да си купи Marlboro от всяка будка на улицата.Нито сме яли само кисело мляко, хляб и хамбургски салам, нито сме почивали само в бунгала на Шкорпиловци.Нито пък сме треперели да не дойде Народната милиция в къщи.И да приемам суперлативи за сегашното положение, че видиш ли някой благодарение на "демокрацията" е успял да учи в чужбина, но пък очевидно е пропускал часовете по български език ... звучи ми несериозно.Общо взето и преди и сега пътуването зад граница, включително и САЩ не са ми били проблем. Нито на хората от моята среда [Средата ми няма нищо общо с политическото устройство тогава].Преди, можел съм нещо, държавата ми е позволила да го демонстрирам в много страни по света, никой не ме е спирал.Но имаше "кюфтета" без никакви интелектуални и спортни амбиции, които не можеха и до СССР да отидат, нямаше какво да правят там.Сега пък не могат, защото нямат възможност, работата и доходите не им го позволяват. А интелектуалното им развитие не позволява смяна на работата.И не им остава нищо друго, освен да търсят вината в комунистите, после в катаджиите, след това митничарите и много, много други прослойки. За тях всички с добра работа са "комунисти" или деца на комунисти.Ръсенето на жлъч и четене на "изводи", изградени от вестникарски публикации не ми е по вкуса и затова може би се ограничих в писането и четенето в тази тема. Но ми беше трудно.
            www.cyxap.com

Коментар

Стига бе , пътувал си в "загнилия Капитализъм" НА ЗАПАД ,без да имаш нищо общо с Комунистите, това иди го кажи ня някое хлапе!Много добре Ви е ясно на всички че мечтаете да се върне, защото тогава сте биле превилигировани и затова повечето тъжите , за :"хубавите "дни през Комунизма.Имах много близки роднини във Вихрушката и знаех как живеят те и как Ние. Че за тях имаше всичко а за другите ,"обикновените" хора нямаше нищо . Брат ми точно през 87 г го приеха в Техническия Университет и как го изнудваха да стане член на партията , а той не искаше! Чудя се как може да има нормален ,трезвомислеш човек който да е защитник на тая червена сган.

Коментар

Malone написа:
                Всичко се въртеше около това, че тук мнения дават хора, които ... ама хабер си нямат от реалния живот тогава. Защото на 14-15-16 години ... извинения, ама едва ли някой е изпитал някаква трудност по голяма от тази, че не може да си купи Marlboro от всяка будка на улицата..
                Значи, през 1989 година бях на 14 години и попадам точно в твоята категория "нямащи хабер от реалния живот". Не знам на колко години трябва да съм за да съм имал хабер. Знам само, че прадядо ми и дядо ми, които биха могли да дадат доста меродавна оценка, от доста време не са сред живите, а дори и да бяха, едва ли щяха да пишат в този или който и да е друг форум. Не знам и дали е необходимо човек да е бил на кой знае каква възраст за да има преки наблюдения върху комунистическия режим. В крайна сметка, на 14 години съм видял много неща, които тогава вероятно не съм можел да осмисля, но сега мога. Понякога е достатъчно да знаеш, например, че прадядо ти е бил обвинен в "симпатизиране на фашистите", бил е в затвора три месеца и са му отнели цялата търговия (а е бил доста заможен). Достатъчно ми е да знам, че поради тази причина целият ми род, дори и да се беше опитвал да влезе в Партията, нямаше да бъде приет. Поради тази причина пък, в служебно отношение никой от нас нямаше да се издигне на някаква по-съществена позиция независимо от амбициите или способностите му. Знам, също така, че нямаше да мога да работя настоящата си работа без да съм агент на ДС и да шпионирам работодателя си, което също не ми е по вкуса. Всичко останало, което съм писал в по-предишни постове, също го знам много добре а и никой не би могъл да го отрече.И най-сетне, фактът, че не мога да си купя Marlboro от всяка будка, от чисто принципна гледна точка, е достатъчно голям проблем Просто защото говори много относно качество на живот, конкуренция, търсене и предлагане и още много други пазарни категории. В този ред от мисли ПОМНЯ много добре трите отвратително грозни дрешки закачени във всеки магазин за конфекция, които отразяваха реалното предлагане на качествена стока.Казвам всичко това без да съм очарован и от сегашната действителност, но знам, че никога не бих я заменил за онзи комунизъм. Защото независимо от факта, че самият аз не съм изживял някакви особени несгоди поради ранната си възраст, все пак съм видял достатъчно простотии.ПП. Помня как в най-гъстия хлор, в центъра на Русе пред Пантеона церемониално ни връзваха червените пионерски връзки и два часа слушахме простотиите на разни дружинни ръководители. И до ден днешен слабото ми място са белите ми дробове... Лично моите. Пък нека си нямам хабер.

Коментар

gantcho написа:
                  И до ден днешен слабото ми място са белите ми дробове...
                  like a man in silk pyjamas shooting pigeons from a deckchair

Коментар

Аз, за разлика от gantcho, с когото очевидно споделяме едно и също виждане за "онова" време, по времето на "промяната" бях малко по-голям, и според закона достатъчно голям, за да имам право да гласувам.И на мен ли ще ми кажете, че не съм осъзнавал за какво става въпрос? Бях един от първите членове на клуба за гласност и демокрация през есента на 1989 в Ямбол. Ако знаете за какво иде реч (по-късно федерацията на клубовете за гласност и демокрация се прекръсти на СДС). Криехме се зад профсъюзния дом, под арката на галерията на събранията си. Нямаше зала, в която да влезем. Бяхме нещо като ремсисти, ама от другата страна А спомняте ли си Великия български актьор Георги Парцалев? Сещате ли се как "почина"? И да, смъртта му има нещо общо с белите дробове на gantcho. И който е бил на съзнателна възраст по това време - знае защо.По тази тема можем да спорим безкрай. Томахавката можем да я заравяме и да я разравяме. 10 ноември отмина, и предлагам да я заключваме темата. Аз няма да го направя, защото съм "страна по спора" , но ако някой друг колега модератор няма нищо напротив - да го направи.

Коментар

snake написа:
                      И не знам защо смяташ, че сме градски. По едно време пак недоразбрал ме пишеше, че съм заврян зет в Пазарджик
                      Това за зетя нещо не го вдявам, мисля,че ме бъркаш с друг....А за "градски", това е пазарджишки лаф, родените в окръга си го подмятат, не е обида.Бивш възпитаник на пазарджишката математическа гимназия съм,и в онези "хубави" години съм научил този лаф.А информацията за новозакупените жилища я вярвам, нали обезлюдиха селата, отнеха на хората земята и ги набутаха в панелките, за да се радваме на днешната градска действителност. На зазряващия социализъм трябваше работна ръка. Миналата неделя слизах от Белмекен,Чаира и минах през едно селце Сестримо.Там видях една много тъжна гледка...две стари,грозни, панелни блокчета насред селото.Убеден съм, че и те са в твоята статистика!
                      SUZUKI SX 4/1.9 DDiS, 120 кс/8V, 4X4

Коментар

@VESKO_SZНямам намерение да споря с теб, нито пък да ти пиша цяла страница с доводи къде в политическото устройство са били моите родители и въобще семейството ми.Имам трима много близки роднини убити през първите дни на новата власт. По тази причина и баща ми е имал неприятности при кандидатстването си във ВУЗ на млади години. Една година е пропуснал, като "неблагонадежден".Не е бил член на БКП, нещо повече, по късно е отказвал на три предложения в университета, вече като преподавател. Въпреки неприятностите заради неутралните си възгледи се пенсионира, като професор. Още не е член на никаква партия, няма и да бъде. Псуваше здраво комунистите. После псуваше сините, после жълтите. Но ги псува персонално, а не цветово, ако ме разбираш правилно.Мен ме приеха един от последните в комсомола, в определен период имах незадоволително поведение и с две предупреждения за изключване от училище. Но затова не са виновни комунистите, а аз самия. Спасявал ме е успеха ми, спорта и може би личното ми обаяние пред комсомолския актив, състоящ се само от девойки.После, може би пораснах и нещата си дойдоха на мястото.Щях да забравя. Ако имаш висше образование ще знаеш какво означава "ликвидация".Та ... по "История на БКП" съм претърпял единствените си учебни провали. Стигнах до ликвидация, която едва вземах с "3".Не че ме мързеше, ами просто беше много дебел учебника, страшно дебел и с много дати. А ми предстояха други важни неща тогава и ... така, не си дадох много зор и без малко да прекъсна заради тоя сух изпит.Не мечтая нищо да се върне, грешиш и точно това имах предвид в предния си пост, че ще бъда разбран погрешно от ... ще се въздържа да те квалифицирам.Тогава ПРАВЕХ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО да се чувствам добре, полагах усилия, трудех се. И в залата и над учебниците.В резултат на това, и тогава се чувствах добре, а и сега също.Не мога да се оплача.Идеята ми е, че когато си мързелив и безличен цървул [не визирам никого, най-малко теб], вината е в теб самия, а в строя. И е редно да я търсиш първо в себе си, а не в другите или в нещо друго.Когато не правиш нищо, не бива да очакваш и да получиш нещо.Така е било тогава, така е и сега.И е правилно.Ама ... някои го получавали тогава без усилия.Е и?ОК, така беше, но това не значи, че аз трябва да псувам света. Сядам си на дупето и се мъча да ги настигна [тези "избраните"]. Само че се иска повече усилия. Доста повече.Редно ли е да псувам гражданите от ОАЕ, че се раждат с рента, която е 15 пъти по голяма от заплатата ми?Могат нищо да не правят и да си живеят царски.Глупаво е, ако разсъждавам така.Нима сега няма привилегировани?Помисли на тази тема.@gantchoПроблемите ти с белите дробове нямат нищо общо с хлора в Русе, бъди сигурен в това.Ако ти имаш проблем заради "русенския" хлор, аз досега трябваше да съм умрял 150 пъти.За радост съм жив и може би здрав, и все още, ако се понапъна, мога да тичам до "Текето", там 10 минути за 250 грама вода и обратно.Единственото ми неудобство ще е, че ще се поизпотя.Повече не мисля да пиша, тъй като отново ще се включат "бетонни глави" търсейки неуспехите си навсякъде другаде, но не и в себе си лично.Не искам никой да се сърди, весел уикенд на всички!
                        www.cyxap.com

Коментар

Lane Staley написа:
                          gantcho написа:
                          И до ден днешен слабото ми място са белите ми дробове...
                          Що, ти мислеше, че мозъка ли?

Коментар

Malone написа:
                            Повече не мисля да пиша, тъй като отново ще се включат "бетонни глави" търсейки неуспехите си навсякъде другаде, но не и в себе си лично.
                            Мен визираш ли ме тук?

Коментар

Не си спомням някой в таз тема да е казал, че има неуспехи?!?

Коментар

@Malone,Кой ти говори тук за успехи бе братче. Говорим за начин на живот през Тоталитаризма. Това че някой е имал Висше образование през Комунизма нищо не означава, напротив тогава е било много по-лесно защото си член на Комсомола и си наш човек , завършваш без проблем , ама Иван дето не ще да влиза в партията ,а е 3 пъти по умен от партиеца не може да завърши. Точно тогава всичко в животата ти зависеше единствено от майката партия, ей това защо не си го признавате . Пак казвам имам близки роднини които Държавата/партията/ ги изучи и това всичко защото са верни на власта, това не мога да го приема и никой не може да ме убеди в обратното, имам достатъчно доводи ,примери и мога да споря с всеки един и да си защитя тезата.Това е най-тъмното минало от нашата история. Аз лично никога не мога да се премиря с това положение, ако се наложише да живея пълноценния си живот по това време , нямаше отдавана да съм в България!

Коментар

Working...
                                X