Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

кога да си сменим документите за самоличност

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Аз моите документи ги сменям в момента, т.е. подал съм нужните бумащини и след 3-4 дни вече ще са готови. Бяха ми валидни до март догодина, но не ме изкефи идеята да се разкарвам с удължен срок на валидност на документите, а и с такива документи не мога да излизам в чужбина, се налага понякога. Освен това всичко живо ще се юрне да сменя документи и ще има опашки както за миналите лични карти, както за международните паспорти преди 10 години, както за номерата наскоро. И не на последно място, биометричните данни ми навлизат твърде надълбоко в личното пространство, което не ме кара да се чувствам комфортно.За притесняващите се ще споделя, че моя международен паспорт беше изтекъл през 2005 и когато го върнах преди 15 дни не ми казаха копче, т.е. глоби не налагат.

Коментар

Това е поредния балон надуван от медиите.Да не си мислят хората за по-съществени и жизненоважни проблеми.дядо Нено
      Fiat Punto 1,1- 1996г.
      газ-бензин , "Lovato"

Коментар

Immortal написа:
        "Тъй като през 2010 г. изтича легитимният срок за ползването на сегашните документи за самоличност..." - поредния журналистически кьорфишек. Както и по-горе писах, моите изтичат през 2012 (личната карта) и през 2013 (за паспорта).Легитимният срок за ползване на личните документи е 5 години за паспортите и 10 години (в повечето случаи) - за личните карти. Зависи кога са ти издадени. На хората над определена възраст, личните карти са безсрочни.Пишат журналята, пишат, а хората четат и вярват... пфу.
        извинявайте че се намесвам но просто да питам загубих си талона от шофиорската книжка някой знае ли ко да правя ,че нямам и идея и да ви питам дали като ходя до кат мога ли направо да подавам за новите с биометрични данни...?
        remosa

Коментар

Airfan написа:
          За притесняващите се ще споделя, че моя международен паспорт беше изтекъл през 2005 и когато го върнах преди 15 дни не ми казаха копче, т.е. глоби не налагат.
          От 2005 до 2009 са 4 години. Изтекла е давността за налагане на глоба (мисля, че е 2 години) - затова.Не ги успокоявай другите, ако е по-малко от срока на давността, глоба има.@ремоса - отиваш в КАТ и срещу 1 лв ти издават ново талонче. Не съм сигурен дали нямада ти поискат и някой друг лев за глоба.Новите документи нямат нищо общо със синьото талонче.За смисъла на това синьо талонче пък не ща да говоря, че изобщо нищо няма верно на него. Пише, че имам 39 контролни точки, ама един господ знае дали са толкова. Аз си ги изчислявам на 32, ама кой знае

Коментар

Вижте как ще изглеждат новите лични карти: .На мен ми се струва, че снимките са черно-бели, както например в европейските здравни карти.А който го интересува нещо повече за личните документи: http://www.mvr.bg/NR/rdonlyres/54988...0/ldoc_MVR.pps
            Tonight's the night and it's going to happen again and again...

Коментар

Аз си направих поръчка за лична карта от старите през януари и ми взеха такса от 10 лева + 3 лева за банката.От 29ти Март месец почват да правят от новите. Мисля задграничния паспорт да го направя от новия модел за да става и за щатите, а и тази карта нямало да важи извън България.Новите карти ще са по 18 лева (без таксата на банката), а паспортите ще са по 40 лв (старите бяха 30 лв.); Бързата поръчка за 3 работни дена е с цена умножена х2, а експреса - до 8 работни часа е цената х5 - това го пише в презентацията от линка;
              Брава 1,6 16V; Джанти 16-ки - по договаряне - 4 бр.:
              http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=88126

Коментар

niko_ymn написа:
                ... а и тази карта нямало да важи извън България.
                Айде пак фолклор. Това пък откъде го измисли?НЕ Е ВЯРНО!Л.К. важат и ЩЕ ВАЖАТ навсякъде в ЕС, Швейцария, Македония, Норвегия, Лихтенщайн и др.

Коментар

Immortal написа:
                  niko_ymn написа:
                  ... а и тази карта нямало да важи извън България.
                  Айде пак фолклор. Това пък откъде го измисли?НЕ Е ВЯРНО!Л.К. важат и ЩЕ ВАЖАТ навсякъде в ЕС, Швейцария, Македония, Норвегия, Лихтенщайн и др.
                  Точно !Но на мен наистина ми стана интересна снимката на новата лична карта, публикувана в сайта на МВР. Досега никъде не беше споменато, че снимките ще бъдат черно-бели, а като гледам, точно на такава ми прилича. В клипчето дори си личи още по-добре. Може би по някаква причина новата технология ще стартира с черно-бели снимки. Което пък не виждам с какво би допринесло за по-сигурното идентифициране, каквато е една от основните цели на подмяната на документите .

Коментар

Да правилно си ме поправил - това за НЕвалидност извън България важало само през 6-те месеца след изтичане. Ето от къде го измислих - не съм разбрал правилно (помислих, че за всички карти от стария вид важи):
                    Прикачени файлове
                    Брава 1,6 16V; Джанти 16-ки - по договаряне - 4 бр.:
                    http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=88126

Коментар

Това вече е друго. Да, старите карти, на които е изтекъл срока през 2010 и не са подменени, естествено няма да важат никъде навън, а в България ще са валидни още 6 месеца.Това го измислиха, за да могат повечето хора, на които изтичат картите през 2010 да си ги сменят направо с нови. Което пък не е задължително, и ако човек иска, може да си смени картата навреме, преди да започне издаването на новите. Само че тогава ще му бъде издадена карта от стария (сегашния) тип, която ще си е валидна до датата, която пише на нея (най-вероятно до 2020 год.).

Коментар

Immortal написа:
                        ...Което пък не е задължително, и ако човек иска, може да си смени картата навреме, преди да започне издаването на новите. Само че тогава ще му бъде издадена карта от стария (сегашния) тип, която ще си е валидна до датата, която пише на нея (най-вероятно до 2020 год.).
                        Аз вече си имам нова ЛК от досегашния вид, валидна до 2020 г. Точно така е, с 10 годишна валидност са. А за баш новите с черно-бели снимки, сигурно не са им стигнали пари за цветни боички. Предполагам, че след година или две ще има още по-нови ЛК :D .

Коментар

Колеги, не изчетох съвсем всичко коментирано по темата, и можеби сте коментирали...но понеже моята ЛК изтича на 22.02.2010г. или по-точно казано съвсем скоро, та се интересувах от следните неща: 1)-За бърза услуга (3 работни дни) се ходи пак в Районното?2)-Необходимо ли е да се дава удостоверение за постоянен адрес?3)-Предполагам искат 2 актуални снимки (до колкото знам, направени в последните 6 месеца), има ли проблем, ако снимките са използвани в друг документ за самоличност (задграничен паспорт)?
                          Ex'Fiat Uno, Ex'Fiat Bravo GT, Ex'Fiat Punto HGT, Now-Fiat Bravo GT

Коментар

SokOtPraskova написа:
                            Колеги, не изчетох съвсем всичко коментирано по темата, и можеби сте коментирали...но понеже моята ЛК изтича на 22.02.2010г. или по-точно казано съвсем скоро, та се интересувах от следните неща: 1)-За бърза услуга (3 работни дни) се ходи пак в Районното?2)-Необходимо ли е да се дава удостоверение за постоянен адрес?3)-Предполагам искат 2 актуални снимки (до колкото знам, направени в последните 6 месеца), има ли проблем, ако снимките са използвани в друг документ за самоличност (задграничен паспорт)?
                            1) В София районните управления приемат бързи услуги, за разлика от районните в провинцията.2) Ако не си сменяш адреса, не е необходимо.3) Единствено изискване е: една актуална снимка от последните 6 месеца. Няма значение дали е използвана в друг документ за самоличност.И все пак имай предвид, че в България старата ти ЛК, изтичаща през 2010 г., ще е валидна още 6 месеца от датата на изтичане и не ти е необходима бърза услуга.

Коментар

Много благодаря Колега! Сега от тук разбирам, че ще важи. Иначе ще се явявам на дело заради катастрофата ми от 2008г. и ми казаха с подменена ЛК, също и ще пътувам за Шотландия идния месец. Освен задграничния паспорт искам да си подновя и ЛК.
                              Ex'Fiat Uno, Ex'Fiat Bravo GT, Ex'Fiat Punto HGT, Now-Fiat Bravo GT

Коментар

Neno Er написа:
                                Това е поредния балон надуван от медиите.Да не си мислят хората за по-съществени и жизненоважни проблеми.дядо Нено
                                Що за щуротии? Медиите са за това-да информират! Трябва да се пази в тайна срокът за смяна на личните документи ли? Или да се струпат всички в края на годината пред районните? Не че последното по стара българска традиция пак няма да се случи... Мисля този месец да си спретна една смяна на личната карта и задграничния, а другият шофьорската книжка.
                                Frontera Sport, X20SE март 1998

Коментар

Working...
                                X