Аз моите документи ги сменям в момента, т.е. подал съм нужните бумащини и след 3-4 дни вече ще са готови. Бяха ми валидни до март догодина, но не ме изкефи идеята да се разкарвам с удължен срок на валидност на документите, а и с такива документи не мога да излизам в чужбина, се налага понякога. Освен това всичко живо ще се юрне да сменя документи и ще има опашки както за миналите лични карти, както за международните паспорти преди 10 години, както за номерата наскоро. И не на последно място, биометричните данни ми навлизат твърде надълбоко в личното пространство, което не ме кара да се чувствам комфортно.За притесняващите се ще споделя, че моя международен паспорт беше изтекъл през 2005 и когато го върнах преди 15 дни не ми казаха копче, т.е. глоби не налагат.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
кога да си сменим документите за самоличност
Collapse
X
-
Immortal написа:"Тъй като през 2010 г. изтича легитимният срок за ползването на сегашните документи за самоличност..." - поредния журналистически кьорфишек. Както и по-горе писах, моите изтичат през 2012 (личната карта) и през 2013 (за паспорта).Легитимният срок за ползване на личните документи е 5 години за паспортите и 10 години (в повечето случаи) - за личните карти. Зависи кога са ти издадени. На хората над определена възраст, личните карти са безсрочни.Пишат журналята, пишат, а хората четат и вярват... пфу.remosa
Коментар
-
Airfan написа:За притесняващите се ще споделя, че моя международен паспорт беше изтекъл през 2005 и когато го върнах преди 15 дни не ми казаха копче, т.е. глоби не налагат.
Коментар
-
Вижте как ще изглеждат новите лични карти: .На мен ми се струва, че снимките са черно-бели, както например в европейските здравни карти.А който го интересува нещо повече за личните документи: http://www.mvr.bg/NR/rdonlyres/54988...0/ldoc_MVR.ppsTonight's the night and it's going to happen again and again...
Коментар
-
Аз си направих поръчка за лична карта от старите през януари и ми взеха такса от 10 лева + 3 лева за банката.От 29ти Март месец почват да правят от новите. Мисля задграничния паспорт да го направя от новия модел за да става и за щатите, а и тази карта нямало да важи извън България.Новите карти ще са по 18 лева (без таксата на банката), а паспортите ще са по 40 лв (старите бяха 30 лв.); Бързата поръчка за 3 работни дена е с цена умножена х2, а експреса - до 8 работни часа е цената х5 - това го пише в презентацията от линка;
Коментар
-
Immortal написа:niko_ymn написа:... а и тази карта нямало да важи извън България.Tonight's the night and it's going to happen again and again...
Коментар
-
Това вече е друго. Да, старите карти, на които е изтекъл срока през 2010 и не са подменени, естествено няма да важат никъде навън, а в България ще са валидни още 6 месеца.Това го измислиха, за да могат повечето хора, на които изтичат картите през 2010 да си ги сменят направо с нови. Което пък не е задължително, и ако човек иска, може да си смени картата навреме, преди да започне издаването на новите. Само че тогава ще му бъде издадена карта от стария (сегашния) тип, която ще си е валидна до датата, която пише на нея (най-вероятно до 2020 год.).
Коментар
-
Immortal написа:...Което пък не е задължително, и ако човек иска, може да си смени картата навреме, преди да започне издаването на новите. Само че тогава ще му бъде издадена карта от стария (сегашния) тип, която ще си е валидна до датата, която пише на нея (най-вероятно до 2020 год.).Tonight's the night and it's going to happen again and again...
Коментар
-
Колеги, не изчетох съвсем всичко коментирано по темата, и можеби сте коментирали...но понеже моята ЛК изтича на 22.02.2010г. или по-точно казано съвсем скоро, та се интересувах от следните неща: 1)-За бърза услуга (3 работни дни) се ходи пак в Районното?2)-Необходимо ли е да се дава удостоверение за постоянен адрес?3)-Предполагам искат 2 актуални снимки (до колкото знам, направени в последните 6 месеца), има ли проблем, ако снимките са използвани в друг документ за самоличност (задграничен паспорт)?Ex'Fiat Uno, Ex'Fiat Bravo GT, Ex'Fiat Punto HGT, Now-Fiat Bravo GT
Коментар
-
SokOtPraskova написа:Колеги, не изчетох съвсем всичко коментирано по темата, и можеби сте коментирали...но понеже моята ЛК изтича на 22.02.2010г. или по-точно казано съвсем скоро, та се интересувах от следните неща: 1)-За бърза услуга (3 работни дни) се ходи пак в Районното?2)-Необходимо ли е да се дава удостоверение за постоянен адрес?3)-Предполагам искат 2 актуални снимки (до колкото знам, направени в последните 6 месеца), има ли проблем, ако снимките са използвани в друг документ за самоличност (задграничен паспорт)?Tonight's the night and it's going to happen again and again...
Коментар
-
Много благодаря Колега! Сега от тук разбирам, че ще важи. Иначе ще се явявам на дело заради катастрофата ми от 2008г. и ми казаха с подменена ЛК, също и ще пътувам за Шотландия идния месец. Освен задграничния паспорт искам да си подновя и ЛК.Ex'Fiat Uno, Ex'Fiat Bravo GT, Ex'Fiat Punto HGT, Now-Fiat Bravo GT
Коментар
-
Neno Er написа:Това е поредния балон надуван от медиите.Да не си мислят хората за по-съществени и жизненоважни проблеми.дядо НеноFrontera Sport, X20SE март 1998
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар